Auld Lang Syne, czyli historia rodu MacSevów

Temat na forum 'CK II - AARy' rozpoczęty przez Severian, 12 Listopad 2013.

1. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Wiem o co Ci chodzi mowiac, ze na kancie staje, zawsze dostajesz tych z cecha quick am I right?
    Na niego masz 120% przy dwoch geniuszach.
    Kto bedzie kolejnym lupem po Norwegii?

2. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Mi raz wnuczka dostała geniusza. I specjalnie zmieniłem prawo, by ona mogła rządzić po śmierci mojego charakteru. Tylko przez przypadek nie wydałem jej matrylinearnie.

3. Severian

Severian Doctore

Och, zobaczysz - kancik jest niezwykle irytujący :mrgreen: Goliat dokładnie wie o co chodzi ;)

Przyszłych podbojów nie ujawniam ;)

4. Drakensang

Zamordowac jej meza i znalezc nowego.

5. hamilkar

hamilkar Znany Wszystkim

to ty masz włączoną inwazję azteków ? :p Od którego roku oni się zaczynają pojawiać ?

6. Drakensang

mniej wiecej kolo polowy XIII wieku

7. Severian

Severian Doctore

Tak, dodatek z Aztekami jest włączony. Zgodnie z wikią CK2 inwazja powinna rozpocząć się ok. 1350 roku i składać się z 1000 okrętów z 80-120k żołnierzy zorganizowanymi w dwudziestotysięczne armie.

8. Drakensang

Wieszcze ,ze Aztekowie dojada do Odry przy takim rozbiciu dzielnicowym Europy.
    Mongoly niedlugo powinny sie pokazac i raczej rozjada Carpatie i moga dojsc do Wegier jak dobrze pojdzie.

9. Severian

Severian Doctore

Wieszczenie w mojej rozgrywce to twardy kawałek chleba :p

10. hamilkar

hamilkar Znany Wszystkim

nie no to czekam z niecierpliwością na odcinki z ich inwazją :p

11. Severian

Severian Doctore

Inwazja Azteków to jeszcze długo, długo, długo ;) Lekko jakieś 170 lat :)

12. Drakensang

Orda za jakies 40 lat powinna sie pokazac.
    I standardowe juz wieszczenie przy kazdym AARze Seva PRZEGRASZ.
    Nie myslal o zmianie religii?
    Napisz jakie panstwa sa w jednym kawalku w Europie.
    Nei myslal o wymianie osoby zasiadajacej na tronie w Paryzu?

13. Severian

Severian Doctore

Jak się Orda pokaże, to nie będzie to mój problem. O zmianie religii nie myślę, bo nie czuję takiej potrzeby - dMS ma tak u siebie, a ja nie czuję potrzeby kopiowania cudzych rozwiązań do swojej rozgrywki, aby urozmaicać jej przebieg. Ród MacSevów szkockich jest do szpiku kości katolicki co będzie miało wyraz również w nadchodzących odcinkach.

Nie wiem co rozumiesz jako jeden kawałek. Zobaczysz odpowiednie mapki w odcinku 76.
    Tron paryski jest bez znaczenia. Zasiada na nim podległy HRE król Francji, a Cesarstwo Francuskie rządzone jest z dawnej Fryzji.

14. hamilkar

hamilkar Znany Wszystkim

ciekawie to by musiało wyglądać w eu europa podzielona między azteków a mongołów :p

15. Drakensang

Dolicz oczywiscie Szkocje i Norwegie MacSevow.
    @S to ksiestewko orleanskie dalej istnieje?

16. Severian

Severian Doctore

Oczywiście, że istnieje i będzie zaskakująco ważne.

17. Drakensang

Czemu tak mowisz?
    Ciekawe czy Orda nie bedzie twoim problemem jak dojedzie pod Orlean?
    Jest szansa na to ,ze dobijesz dzisiaj do 10-11 odcinkow i je zaczniesz wrzucac?
    Daj jakis spoiler?
    Radze przejrzec AAR od poczatku i poprawic literowki bo jest tego calkiem sporo

18. Severian

Severian Doctore

Zobaczysz dlaczego tak uważam.
    Ekhem... Na to Jezus pochyliwszy się rysował palcem po ziemi. Gdy nie przestawali Go pytać, wyprostował się i rzekł im: «Kto z was jest bez grzechu, niech pierwszy rzuci w nią kamieniem». I znowu pochyliwszy się, rysował po ziemi.(J 8,8-11)

19. Drakensang

Jakbys nie wiedzial pisze z klawiatury bez polskich znakow wiec pisnie w 100% poprawnie jest trudne wtedy.

20. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

A co jeśli Sev pisze na klawiaturze bez polskich znaków? Po drugie klawiatura zawsze może mieć polskie znaki, wystarczy zmienić język klawiatury czy coś takiego(przynajmniej tak mi się wydaje)

21. Severian

Severian Doctore

Gdybyś nie wkroczył na drogę złośliwości... no cóż. Klawiatura zapewne nie przeszkadza dać przecinek przed "więc" oraz napisać słowo "pisanie" z brakującym "a" ;)
    Tyle z mojej strony w tej materii - jak wielu literówki robię, ale nie mam zamiaru w związku z tym przeglądać całego AAR-a i poprawiać wszystkiego. Nie mam na to ani czasu ani ochoty. Nie jest to ani historyczna dysertacja ani praca naukowa, w której musiałbym ściśle dbać o takie szczegóły.

22. Languorous_Maiar

Languorous_Maiar Ten, o Którym mówią Księgi

Od 1250* roku najwczesniejsz, jak do 1350 sie nie pojawia to sie juz nigdy nie pojawią. : p

23. Drakensang

@L_M a Orda kolo 1220 powinna sie pojawic czy pozniej?
    @S jak aktualnemu cesarzowi sie umrze to ile bedzie osob z jakimis mocnymi claimami?
    Planujesz rozdac te tytuly krolewskie?

24. Severian

Severian Doctore

Osób z silnymi roszczeniami jest zawsze sporo, a ostatnimi czasy ta liczba rośnie w sporym tempie ;)

25. Drakensang

Diuk Wysp dorobil sie syna?
    Jak dobrze kojarze to przy primogeniturze silne claimy ma chyba tylko trojka pierwszych dzieci wladcy.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie