Włoch, który z Rosji doszedł na szczyt - FIFA 14 AAR - tryb kariery

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez Alberto, 28 Grudzień 2013.

1. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Zarzuc sieci na Rooneya i Torresa

2. Alberto

Alberto Ten, o Którym mówią Księgi

Troche juz sa starzy chyba :p aczkolwiek jesli bede mial hajs i onie beda w miare tani to sie nimi zainteresuje ;)

Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka

3. Drakensang

Rooney 80-100kk £ Torres troche tanszy

4. Alberto

No chyba zartujesz :p mysle, ze co najmniej 2-3 miliony kazdy ;)

5. Drakensang

Odcinek sie dzis pojawi?

6. Alberto

ODCINEK 23
    "In & Out"

[​IMG][​IMG]
    27 stycznia upłynął pod znakiem sprzedaży dwóch zawodników i półfinałowym meczem Capital One ze Swansea. Jako pierwszy klub opuścił Jacob Butterfield, który za 5.5mln zasilił West Ham United. Drugim zawodnikiem była największa gwiazda klubu – Nathan Redmond, który sam prosił o transfer, gdyż chciał ugrać coś więcej niż miejsce w środku tabeli z Norwich. Skrzydłowy odszedł do Chelsea Londyn za 15.5mln euro. Te pieniądze zostaną zainwestowane w przyszłosezonowe wzmocnienia i szkółkę juniorów.

[​IMG]0-0(2-4k.)[​IMG]
    Rewanżowy mecz półfinału Capital One ze Swansea zakończył się remisem. Zarówno regulaminowy czas gry, jak i dogrywka nie dały rostrzygnięcia, ani bramek. Zawodnicy zaczęli więc podchodzić do jedenastek. Ta loteria zakończyła się szczęśliwie dla drużyny przyjezdnej i to Norwich zagra w wielkim finale na Wembley przeciwko Liverpoolowi.

Kolejnego dnia klub podał oficjalny komunikat: „W klubie od 1 lipca 2016 pojawią się następujący zawodnicy: Fabian Delph(Aston Villa), Jose Angel(AS Roma), Junior Hoilett(QPR) oraz Javi Garcia(Manchester United)”*
    [​IMG]Fabian delph
    [​IMG]Jose Angel
    [​IMG]Junior Hoilett
    [​IMG]Javi Garcia

Jednak już dzień później wszystkich zaskoczył hiszpański defensywny pomocnik, który okazał się rozwiązać kontrakt z Manchesterem City i dołączyć do Norwich już 29 stycznia! Jak powiedział sam zawodnik: „Po pierwsze tutaj będę miał większe szanse na grę, a po drugie z Norwich szybciej coś wygram niż z Manchesterem.” Zawodnika w Norwich powitały tłumy kibiców, które oklaskiwały nową gwiazdę zespołu, tylko co niektórzy narzekali na jego wysoką gażę – 80 tysięcy euro tygodniowo, jednak ich narzekania ginęły w tłumie. Zawodnik dostał numer 10, który przez pół roku był nieobstawiony, po odejściu Leroya Fera.**

[​IMG]3-0[​IMG]
    30 stycznia w Norwich gościła drużyna Hull City. Jak się okazało było to najłatwiejsze zwycięstwo do tej pory. Wielu spekulowało, że to wszystko za sprawą przyjścia do zespołu Javiego Garcii. Pierwszą bramkę strzelił rezerwowy środkowy obrońca Michael Turner, z główki po rzucie rożnym w 37 minucie. Drugi gol padł w minucie 74, strzelił go Anthony Pilkington, z główki, a asystował mu grający dziś na prawym skrzydle Eliott Bennett. Wynik ustalił w 90 minucie Cyril Thereau, który po prostopadłym podaniu od ofensywnego pomocnika wprowadzonego w drugiej połowie – Jamara Lozy – strzelił przepiękną bramkę w okienko.

31 stycznia dokonano ostatniego transferu w tym oknie transferowym. Dzięki sprzedaży Redmonda i Butterfielda, poza zatrudnieniem kilku graczy na następny sezon można było wzmocnić defensywę. Sieci zarzucono na trzech zawodników: Erica Diera ze Sportingu Lizbona, Chrisa Smallinga z Manchesteru United oraz Stevena Caulkera z Cardiff City. Ostatecznie ściągnięto tego pierwszego za sumę 7 milionów euro. Dier dostał numer 16.

Przyszedł czas na kolejne powołania, tym razem widniały wśród nich nazwiska: Russell Martin, Karim Rekik, John Ruddy i Gary Hooper.

[​IMG]0-0[​IMG]
    1 lutego grano mecz z Arsenalem na wyjeździe, był to kolejny z tych bezbarwnych meczy z silniejszym rywalem, choć dziwne, bo na ich stadionach zawsze to ja jestem górą.

[​IMG]0-1[​IMG]
    13 lutego graliśmy mecz ze Stoke City, na wyjeździe. Rywal jest outsiderem, więc liczyłem na dobry wynik. Niestety, już przychodziły do mnie myśli, że się przeliczyłem, kiedy w 85 minucie Cyril Thereau strzelił bramkę od słupka. Przywieźliśmy upragnione 3 punkty do Norwich, ale kolejny mecz ze Stoke, tym razem w FA Cup już za tydzień.

[​IMG]1-0[​IMG]
    Wspomniany mecz w pucharze, 1/8 finału FA Cup już osiągnięta, ale gramy z gorszym od nas rywalem, więc wypadałoby wygrać. Niestety, już w 6 minucie strzałem z przewrotki Alfred Finnbogasson pokonał Johna Ruddy’ego i ustalił wynik meczu na 1:0. Ten wynik nie uległ już zmianie mimo moich usilnych prób wyrównania i wyjścia na prowadzenie. Jeszcze w 85 minucie za faul w polu karnym Mariano dostał czerwoną kartkę, sędzia podyktował rzut karny, jednak John Ruddy wykazał się znakomitym refleksem i wybronił strzał. Przeszliśmy do kontrataku, jednak tym razem to bramkarz gości był na miejscu i nici z remisu. Norwich odpadło z Pucharu Anglii.

OGŁOSZENIE: Nie wiem czy w dniach 9-12 będą pojawiać się odcinki, gdyż wyjeżdżam, będę miał internet, aczkolwiek nie wiem czy wezme notebooka na którym mam zapisane
    wszystko.

------------------
    *Delpha zatrudniłem na samym początku okna transferowego, gdy nie wiedziałem, że będę mógł tak poszaleć i ściągne lepszego niż Anglik Javiego Garcie. Prawdopodobnie posłuży mi on w wymianie z dopłatą w lecie na jakiegoś napastnika.
    **Tutaj miałem chyba jakiś bug gry, bo po podpisaniu kontraktu z Javim Garcią od razu pojawił mi się on w składzie. Mam nadzieje, że fabularnie dobrzez z tego wybrnąłem ;)

7. Właśnie na tym polega całe piękno tej gry. Bugi, crashe, błędy oraz obrońcy z najwolniejszym przyspieszeniem doganiający najszybszych napastników :D

8. manuelcastro

manuelcastro Ten, o Którym mówią Księgi

Brawo ze Capital One, choć oczywiście szkoda pucharu Anglii.Fajnie że dostałeś tego Javiego, ale czy mógłbyś powiedzieć coś więcej o pozostałych kupionych zawodnikach (Delph/Hoilett/Angel)?

9. Alberto

@rudolf kiler firer - mimo wszystko mi się ta gra podoba o wiele bardziej niż niby bardziej dopracowany PES :D
    @manuelcastro - Zacząłem już nowy sezon, więc wiem o nich trochę więcej, a więc:
    Fabian Delph - środkowy pomocnik Aston Villi. Zakontraktowany na początku ziemowego okna transferowego jak jeszcze nie miałem kasy na lepsze wzmocnienia. Overall zaledwie 74 więc albo będzie kartą przetargową w jakimś transferze albo zastąpi na rezerwie Johnsona/Surmana/Howsona.
    Jose Angel
    - zawodnik Romy, którego, jako kibic tego klubu, miałem okazję bacznie obserwować. Ostatnie dwa sezony w naszym świecie spędził na wypożyczniu, bo we Włoszech grał straszny piach. Ja go ściągnąłem, bo był najsensowniejszym lewym obrońcą z tych, którym kończyły się kontrakty(był jeszcze Kolarov z ManCity, ale chciał większą pensję i jest o 4 lata starszy). Overall ma 77 więc automatycznie leci do pierwszego składu, o który będzie walczył z Olssonem(główna wada pierwszego mojego sezonu w Norwich to brak konkurencji na lewej stronie defensywy). Istotnym elementem tej transakcji jest też planowana sprzedaż Bassonga, bo nową formację defensywy widzę tak: Mariano-Dier-Rekik-Jose Angel. Po Hiszpanie spodziewam się, że będzie się podłączał pod ofensywę i pokaże na co go stać.
    Junior Hoilett - prawdziwa perełka. Generalnie nigdy o nim nie słyszałem, ale wśród zawodników, którym kończą się kontrakty wyróżniał się wartością - 14.5mln. Wtedy wiedziałem, że musi być naprawdę dobry. I tak właśnie jest. 82 overalla, przyspieszenie i szybkość biegu ponad 90, inne staty potrzebne skrzydłowemu również nie odstają także jeśli Jacob Murphy mi się rozwinie w tym sezonie podobnie jak w tym to za rok mam najszybsze skrzydła w lidze.

To chyba tyle z tych graczy. W GST poszperałem w Rosji, Włoszech i Anglii w poszukiwaniu juniorów-perełek i jest naprawdę kilka nazwisk o które powalcze w letnim oknie :)

Prawdopodobnie dzisiaj jeszcze jeden odcinek będzie żeby was nie zostawiać bez lektury podczas mojej nieobecności :p
    Jest jednak 70% prawdopodobieństwa, że na wyjeździe będę miał komputer na którym mam całą "bazę danych" z gry :D

10. W PESa niestety nie grałem więc się nie wypowiem ;/ Widziałem po screenach jedynie, że jest o wiele ładniejsza oprawa graficzna a to z pewnością przydałoby się Fifie :D

11. Alberto

ODCINEK 24
    "Pierwsze trofeum!"

[​IMG]0-1[​IMG]
    Przyszedł czas na być może najważniejszy mecz w sezonie. Mecz finałowy pucharu Capital One. Wynik ustalił się dość szybko, bo w 6 minucie. Mój skrzydłowy dośrodkował w pole karne, obrońca jednak był na miejscu i wybił piłkę. Jak się dla niego nieszczęśliwie okazało piłka wpadła wprost pod nogi Anthony’ego Pilkingtona, który z pierwszej piłki, strzałem z woleja pokonał Jose Reine. Liverpool jakby podupadł po tym golu i do końca nie mógł wyrównać. Tym oto sposobem Antonello Carubbi zdobył swoje pierwsze trofeum w życie, Puchar Capital One z Norwich City. Po powrocie do Norwich na zawodników czekały tłumy kibiców, które śpiewały klubowe piosenki i krzyczały: „Thank you, Carubbi”. Feta trwała do samego rana. Klub zdobył to trofeum po raz trzeci, po 31 letniej przerwie.

Na treningu 1 marca kontuzji doznał Russell Martin, jak się okazało nie był to groźny uraz i zawodnik mógł być już brany pod uwagę w meczu z Newcastle.

[​IMG]0-0[​IMG]
    Kolejny mecz to spotkanie z Tottenhamem na wyjeździe. Mecz bardzo wyrównany, bez akcji i słusznie zakończony wynikiem 0:0.

[​IMG]1-0[​IMG]
    Kolejne spotkanie, po zaledwie dwudniowej przerwie graliśmy u siebie z Newcastle, rywalem niewygodnym, bo jego zawodnicy w większości są silni i wysocy. Długo nikt nie mógł wyjść na prowadzenie, aż wreszcie w doliczonym czasie gry swoim zmysłem snajperskim popisał się Diego Forlan, który po dośrodkowaniu Snodgrassa z prawej flanki strzelił bramkę głową. Ten gol dał Norwich 3 punkty, przez co wyprzedziliśmy Newcastle i awansowaliśmy na 7 miejsce w tabeli.

W kolejnej liście powołanych znaleźli się: Borek Stech(Czechy), Robert Snodgrass, Russell Martin, Steven Whittaker(wszyscy Szkocja), Anthony Pilkington(Irlandia), Karim Rekik(Holandia), Martin Olsson(Szwecja).

[​IMG]2-0[​IMG]
    Kolejne spotkanie należało do tych najgorszych w sezonie. Southampton co prawda ostatnio odbiło się od dna i jest już nad strefą spadkową i duża w tym zasługa ich nowego bramkarza – Przemysława Tytonia. Pierwszą bramkę dla gospodarzy strzelił Wanyama w 39 minucie po dośrodowaniu, z główki. Drużyna gości jednak nie podłamywała się i starała się gonić wynik. Ich marzenia legły w gruzach w ostatnich 10 minutach, kiedy to do siatki Ruddy’ego trafił Puncheon, po dostaniu prostopadłego podania. Kanarki były na łopatkach, bilans meczy z Southampton to dwie porażki Norwich.

1 kwietnia na treningu bramkarzy kostkę zwichnął rezerwowy bramkarz – Mark Bunn i nie będzie zdolny do gry przez 9 dni.

[​IMG]1-0[​IMG]
    Kolejny mecz, pierwsze spotkanie w kwietniu rozgrywaliśmy u siebie, przeciwko Sunderlandowi. Pierwsza połowa była bezbarwna, jednak już na początku drugiej do siatki rywali trafił Borek Stech, z główki po dośrodkowaniu Pilkingtona. Ten gol ustalił wynik spotkania i dał kolejne cenne 3 punkty Norwich.

W NASTĘPNYM ODCINKU: Tabela po 29 spotkaniach, (prawdopodobnie) tabele strzelców/asystentów/bramkarzy po 29 spotkaniach oraz kilka(5 lub 4) spotkań :)

Zachęcam do komentowania!

12. Alberto

ODCINEK 25
    "Monotonia"

Tabela BPL po 29 kolejkach:

Czołowi strzelcy po 29 kolejkach:
    1.Shinji Kagawa / Manchester United / 13
    2.Moussa Sissoko / Everton Liverpool / 12
    3.Wayne Rooney / Manchester United / 11
    4.Edin Dzeko / Arsenal Londyn / 11
    5.Eden Hazard / Chelsea Londyn / 11

Czołowi asystenci po 29 kolejkach:
    1.Shinji Kagawa / Manchester United / 10
    2.Edinson Cavani / Chelsea Londyn / 8
    3.Edin Dzeko / Arsenal Londyn / 6
    4.Suso / Liverpool / 6
    5.Wayne Rooney / Manchester United / 5
    6.Anthony Pilkington / Norwich City / 5
    -----------------------------------------
    15.Cyril Thereau / Norwich City / 4
    25.Borek Stech / Norwich City / 4

Czołowi bramkarze po 29 kolejkach:
    1.John Ruddy / Norwich City / 15
    2.Thibaut Courtois / Chelsea Londyn / 13
    3.Łukasz Fabiański / Arsenal Londyn / 12
    4.Anders Lindegaard / Manchester United / 11

[​IMG]0-1[​IMG]

Everton w tym sezonie gra bardzo słabo. Jednak mimo tego nie aż tak łatwo było mi z nim wygrać. Na ostatnie piętnaście minut wprowadziłem Hoopera i Forlana w miejsce Stecha i Thereau. W 79 minucie w pole karne dośrodkował Robert Snodgrass, na moje szczęście wyżej do piłki wyskoczył Urugwajczyk i strzelił bramkę dającą Norwich zwycięstwo.

[​IMG]0-0[​IMG]
    Mam jeszcze szanse na europejskie puchary, jednak nie mogę sobie pozwalać na zbyt wiele remisów, a tym bardziej porażek. Kolejne spotkanie u siebie grałem z West Hamem. W 40 minucie sfaulowałem Bassongiem w polu karnym Renato Augusto i sędzia podyktował rzut karnym, na szczęście mój kapitan nie dostał czerwonej kartki. Udało mi się też wybronić w spektakularnym stylu karnego. I to chyba na tyle z okazji obu drużyn na strzelenie bramki w tym meczu.

[​IMG]0-0[​IMG]
    Mecz słaby. Miałem tylko jeden strzał i to w 90 minucie. Bez komentarza.

[​IMG]0-0[​IMG]
    Trzeci bezbramkowy remis z rzędu. Najgorsze co mogło mi się przytrafić. W obliczu tej sytuacji tracę już 7 punktów do szóstego Tottenhamu i Europa mi ucieka.

[​IMG]0-0[​IMG]
    Na Old Trafford zaliczam czwarty bezbramkowy remis z rzędu. Naprawdę nie chce komentować stanu obecnego tej drużyny…

PODSUMOWANIE:
    Jak widać kiepawo, szanse na europejskie puchary straciłem, ale chyba wygranie Pucharu Ligi(Capital One) daje mi automatyczny udział w Licze Europy, więc się ciesze.

W NASTĘPNYM ODCINKU:
    Ostatnie cztery spotkania, tabela końcowa.

PS. Pozdrawiam Was z Gruzji ;) Odcinki będą około właśnie tej pory, postaram się codziennie wrzucać jeden odcinek aczkolwiek nie dam głowy uciąć, że coś się każdego dnia pojawi.

13. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

Chyba wynik w pierwszym meczu się nie zgadza albo czegoś nie ogarniam.

14. Alberto

Juz poprawione, dzieki za zwrocenie uwagi ;)

15. Drakensang

Gdzie idzie po tym klubie?

16. Alberto

W Norwich planuje pobyć ze 3 sezony. Później chciałbym obrać kierunek włoski :)

17. Alberto

ODCINEK 26
    "Jaki sezon taki koniec"

6 marca zostałem selekcjonerem reprezentacji Rosji. Generalnie w tej karierze nie chciałem trenować żadnej z reprezentacji, ale wyjątek bym robił dla dwóch państw: Rosji(z racji, że tam bohater przez dwa lata trenował) i Włoch(bo nasz bohater jest Włochem). Dostałem propozycje wiec ją przyjąłem. Ale na EURO będzie mi bardzo trudno o dobry wynik(czyt. Wyjście z grupy)

[​IMG]3-0[​IMG]
    Kiedyś trzeba się przełamać i to był na to idealny mecz. Wynik otworzył się w 20minucie za sprawą Cyrila Thereau, który strzelił bramkę głową po dośrodkowaniu Pilkingtona z lewego skrzydła. Tuż przed przerwą padła niemal identyczna bramka, z tym, że dośrodkowywał z prawej flanki Jacoba Murphy, ale wykończył znów francuski napastnik. Wynik w 61 minucie ustalił mój prawoskrzydłowy – Jacob Murphy, który odebrał piłkę obrońcy i strzelił w dalszy dolny róg bramki. Pewne 3 punkty.

[​IMG]1-0[​IMG]
    Ostatnia porażka w sezonie. Nie grałem jakoś wybitnie źle, ale rywal potrafił wykorzystąc sytuację. Bramkę dla gospodarzy strzelił w 24 minucie Adel Taarabt.

[​IMG]1-1[​IMG]
    Tego meczu żałuje, a raczej tej bramki straconej. Pierwsza połowa wyrównana, tak jak przez większą część druga. Wynik otworzył się za sprawą Cyrila Thereau, który po dośrodkowaniu Murphy’ego strzał głową zamienił na bramkę. Niestety, radośc moja trwała zaledwie trzy minuty, bo wyrównał w 72 minucie Trotta po kontrataku Fulham.

20 maja – deadline powołań na EURO 2016 we Francji, ja swoje z reprą Rosji zrobiłem, za to z mojej drużyny na EURO pojadą: John Ruddy(Anglia), Martin Olsson(Szwecja), Robert Snodgrass i Russell Martin(Szkocja).

Przede mną ostatni mecz w sezonie, a tu zostałem zwolniony dzień przed tym meczem co zaakceptowałem i nawet już przeszedłem do nowego klubu, ale pomyślałem sobie tak; Kto zwalniałby trenera z drużyny, która rokrocznie zajmowała 15 miejsce za zajęcie 8 miejsca pod pretekstem „słabych wyników”? No chyba nikt. Owszem, nie wykonałem celu: „awans do Ligi Europy”, ale ja od początku uważałem go za zbyt wygórowany. Zrobiłem więc backupa i zamiast zwolnienia dostałem wiadomość, że zarząd mnie wspiera i we mnie wierzy. Miło.

[​IMG]3-0[​IMG]
    A teraz przechodząc do spotkania. Kolejne wyśmienite spotkanie. Jedno z lepszych w tym sezonie. Na samym początku spotkania, w 22 minucie dostałem zapłatę za mój długotrwały pressing. Snodgrass odebrał piłkę obrońcy, wszedł w pole karne i strzelił na 1:0. Wynik wydawał się już ustalony, jednak w 86 minucie do siatki trafił Jacob Murphy, który zastąpił strzelca pierwszej bramki. Jego gol padł po dobitce obronionego przez bramkarza strzału Diego Forlana. Sam Forlan zresztą został wprowadzony w drugiej połowie i był to ostatni mecz w jego karierze, więc od początku starałem się zdobyć nim bramkę, co takie trudne nie było, bo jest świetnym napastnikiem. To co nie udało mu się w 86 minucie, gdy strzelił Murphy, udało się 4 minuty później po dośrodkowaniu Nathaniela Chalobaha, z główki. W ten oto sposób Urugwajczyk, jeden z lepszych napastników w historii, zakończył swoją karierę zwieńczając ją golem na 3:0 w meczu ze Swansea. Coś pięknego.

Tabela BPL po 38 kolejkach(koniec sezonu):

Klasyfikacja strzelców Barclays Premier League 2015/2016:
    1.Eden Hazard / Chelsea Londyn / 18
    2.Shinji Kagawa / Manchester United / 16
    3.Moussa Sissoko / Everton Liverpool / 14
    4. Wayne Rooney / Manchester United / 13
    5.Nacer Chadli / Tottenham Hotspur / 13
    ---------------------------------
    17.Cyril Thereau / Norwich City / 9

Klasyfikacja asystentów Barclays Premier League 2015/2016:
    1.Shinji Kagawa / Manchester United / 12
    2.Wayne Rooney / Manchester United / 8
    3.Edinson Cavani / Chelsea Londyn / 8
    4.Paulinho / Tottenham Hotspur / 8
    5.Edin Dzeko / Arsenal Londyn / 7
    6.Suso / Liverpool FC / 7
    7.Anthony Pilkington / Norwich City / 6
    ------------------------------
    23.Cyril Thereau / Norwich City / 4

Klasyfikacja bramkarzy Barclays Premier League 2015/2016:
    1.John Ruddy / Norwich City / 22
    2.Łukasz Fabiański / Arsenal Londyn / 17
    3.Thibaut Courtois / Chelsea Londyn / 16
    4.Anders Lindegaard / Manchester United / 12
    5.Joe Hart / Manchester City / 12
    6.Itumelung Khune / Newcastle United / 12

Drużyna sezonu:
    Courtouis(Chelsea) - Colback(Sunderland), Chiriches(Tottenham), Ream(Bolton), Walker(Tottenham) - Dani Pacheco(Liverpool), Kagawa(Manchester United), Paulinho(Tottenham), Walcott(Arsenal) - Remy(QPR), Nelson Oliveira(Fulham)

Zawodnikiem sezonu został Wayne Rooney, bramkarzem sezonu John Ruddy, a menedżerem David Moyes.

PODSUMOWANIE
    No i kolejny sezon zakończony, jestem z niego zadowolony, zarówno z miejsca w lidze jak i zwycięstwa w Pucharze Capital One. Licze na to, że w przyszłym sezonie nawiąże walkę z czołówką i powalcze o ligowy awans do Europy.

NASTĘPNY ODCINEK:
    Któryś ze specjalnych odcinków, których planuje trzy. Albo podsumowanie lig, albo podsumowanie sezonu w Norwich albo relacja z Mistrzostw Europy 2016.

PS. Nie wiem czy jutro będę miał warunki do wrzucenia odcinka więc nie obiecuje, że coś jutro się pojawi.
    Zachęcam do komentowania ;)
    Pozdrawiam z Gruzji!

18. Alberto

ODCINEK SPECJALNY 3
    Sytuacja w ligach europejskich po sezonie 2015/2016

Barclays Premier League

Manchester United po roku powrócił na pierwsze miejsce w lidze. Mistrzostwa nie obroniła Chelsea. Arsenal awansował o 3 pozycje, City zajęło to samo miejsce co przed rokiem. Spursi tym razem nie zagrają w eliminacjach LM, bo z 3 miejsca spadli na 5. Liverpool poprawił się o jedną lokatę. Newcastle w tym roku uplasowało się dwie pozycje niżej. Norwich awansowało o 7. Aston Villa był najlepszym beniaminkiem tego sezonu. QPR o 6 pozycji wyżej. Everton spadł o 3. Sunderland jedno oczko wyżej, Fulham 3 niżej. West Ham tak samo. Southampton to drugi z beniaminków. Hull City spadło z 12 pozycji. Bolton to trzeci z beniaminków, któremu udało się utrzymać. Stoke spadło do Championship, w zeszłym sezonie było 14, Swansea zaliczyło spadek aż o dziesięć pozycji. A tabele zamknęło 17 przed rokiem Cardiff.

Czołówka Championship: West Bormwich Albion, Reading FC, Watford, Leicester City, Wolverhampton, Crystal Palace.

LIGUE 1:

1.PSG(1) - trzecie mistrzostwo z rzędu
    2.Olympique Lyon(7)
    3.Marsylia(2)
    4.Lille(9)
    5.Stade Rennais(6)
    6.Saint-Etienne(4)
    7.Bordeaux(3)
    8.Montpellier(11)
    9.Monaco(5)
    10.Toulouse(8)
    11.Nice(10)
    12.Sochaux(13)
    13.Stade Reims(14)
    14.Nantes(b)
    15.Stade Brest(b)
    16.Lorient(16)
    17.Auxerre(15)
    18.Evian Thonon(12)
    19.Valenciennes(b)
    20.Bastia(17)

Czołówka Ligue 2: SM Caen, ES Troyes, AS Nancy, EA Guingamp, Dijon FCO, AC Ajaccio

PRIMERA DIVISION

1.Real Madryt(2)
    2.Barcelona(1)
    3.Atletico(3)
    4.Athletic(5)
    5.Sevilla(6)
    6.Real Sociedad(7)
    7.Valencia(4)
    8.Villareal(8)
    9.Espanyol(17)
    10.Real Betis(11)
    11.Getafe(9)
    12.Real Valladolid(16)
    13.Osasuna(b)
    14.Celta Vigo(12)
    15.Rayo Vallecano(15)
    16.Deportivo La Coruna(13)
    17.Sporting Gijon(b)
    18.Elche(10)
    19.Malaga(14)
    20.Granada(b)

Real i Barca mieli tyle samo punktów. O mistrzostwie decydowały bramki. Szkoda tej Malagi. Czołówka Segunda Division: Mallorca, Almeria, Zaragoza, Real Madryt Castilla, Las Palmas, Levante.

BUNDESLIGA

1.
    Bayern(2)
    2.Schalke(4)
    3.Borussia Dortmund(1)
    4.Borussia M'gladbach(11)
    5.Werder(12)
    6.Hamburger(5)
    7.Wolfsburg(3)
    8.Bayer(7)
    9.Hoffenheim(8)
    10.Stuttgart(9)
    11.Eintracht(6)
    12.Hannover(10)
    13.Hertha(b)
    14.Sankt Pauli(b)
    15.Mainz(13)
    16.Fortuna Dusseldorf(14)
    17.Nurnberg(15)
    18.Braunschweig(b)

Czołówka 2.Bundesligi: FC Koln, Kaiserslautern, Freiburg, Augsburg, Ingolstadt, Greuter Furth.

SERIE A

1.Juventus(1) - kolejny mistrz "na stałe"
    2.
    Inter(8)
    3.Milan(3)
    4.Fiorentina(5)
    5.Napoli(2)
    6.Roma(7)
    7.Udinese(11)
    8.Lazio(4)
    9.Torino(14)
    10.Cagliari(9)
    11.Atalanta(13)
    12.Parma(10)
    13.Catania(6)
    14.Genoa(16)
    15.Sampdoria(12)
    16.Chievo(15)
    17.Palermo(17)
    18.Hellas(b)
    19.Pescara(b)
    20.Livorno(b)

Czołówka Serie B: Bologna, Sassuolo, Novara, Brescia, Modena, Terni.

EKSTRAKLASA
    1.Lech(1)
    2.Legia(2)
    3.Śląsk(4)
    4.Wisła(6)
    5.Lechia(5)
    6.Pogoń(9)
    7.Górnik(11)
    8.Zagłębie(7)
    9.Jagiellonia(3)
    10.Cracovia(16)
    11.Ruch(10)
    12.Korona(8)
    13.Piast(14)
    14.Zawisza(12)
    15.Widzew(15)
    16.Podbeskidzie(13)

SOGAZ PREMIER LIGA
    1.Zenit(6)
    2.Spartak(2)
    3.Dynamo(8)
    4.Kubań(7)
    5.Rubin(3)
    6.CSKA(5)
    7.Terek(13)
    8.Lokomtiv(1)
    9.Anzhi(9)
    10.Krasnodar(11)
    11.Amkar(10)
    12.Wołga(4)
    13.Ural(14)
    14.Krylja(15)
    15.Tom(16)
    16.Rostov(12)

INNE LIGI:
    Portugalia: Sporting, Porto, Benfica, Braga, Vitoria G.
    Holandia: Ajax, Feyenoord, Twente, PSV, Heerenven, Utrecht, Heracles, AZ

MISTRZOWIE MNIEJSZYCH LIG:
    Austria: Austria Wiedeń
    Belgia: RSC Anderlecht
    Dania: FC Kopenhaga
    Irlandia: Dundalk
    Norwegia: Molde FK
    Szkocja: Celtic
    Szwajcaria: Basel
    Szwecja: Helsingborgs

PUCHAR ANGLII:
    1/8
    Manchester United3-0Sheffield United
    Chelsea Londyn5-1Leicester City
    Southampton1-0Wolverhampton
    Manchester City2-1Bolton Wanderers
    Arsenal Londyn3-1Sunderland
    Stoke City1-0Norwich City
    Stevenage0-2Liverpool
    Queens Park Rangers2-1Swansea
    1/4
    Manchester United1-3Chelsea Londyn
    Southampton0-2Manchester City
    Arsenal Londyn4-1Stoke City
    Liverpool3-1Queens Park Rangers
    1/2
    Chelsea Londyn2-1Manchester City
    Arsenal Londyn1-2Liverpool
    FINAŁ
    Chelsea Londyn2-1Liverpool

PUCHAR LIGI
    1/8
    Manchester United3-0Ipswich Town
    West Ham United1-0Preston North End
    Liverpool3-0Everton FC
    Middlesborough1-2Manchester City
    Swansea City3-1Hull City
    Crystal Palace0-1Aston Villa
    Sunderland1-2Norwich City
    Queen Park Rangers2-2(5-4k.)Chelsea Londyn
    1/4
    Manchester United0-1West Ham United
    Liverpool2-1Manchester City
    Swansea City1-0Aston Villa
    Norwich City1-0Queens Park Rangers
    1/2
    West Ham United2-5Liverpool
    Swansea City0-0(2-4k.)Norwich City
    FINAŁ
    Liverpool0-1Norwich City

SUPERPUCHAR EUROPY
    Bayern Monachium3-2Tottenham Hotspur

LIGA EUROPY
    1/8
    FC Porto3-3SPARTAK MOSKWA

Vfl Wolfsburg2-3BENFICA LIZBONA
    Valencia CF1-2ASTON VILLA*
    Real Sociedad San Sebastian3-3SPORTING LIZBONA
    HAMBURGER SV3-3Lazio Rzym
    Zenit St.Petersburg1-4INTER MEDIOLAN
    NEWCASTLE UNITED3-2AC Fiorentina
    SEVILLA FC6-1Celtic Glasgow
    1/4
    Spartak Moskwa1-3BENFICA LIZBONA
    ASTON VILLA2-1Sporting Lizbona
    HAMBURGER SV3-2Inter Mediolan
    Newcastel United1-5SEVILLA FC
    1/2
    BENFICA LIZBONA4-3Aston Villa
    Hamburger SV3+6SEVILLA FC
    FINAŁ:
    BENFICA LIZBONA 1 / 4k.
    SEVILLA FC 1 / 5k.

LIGA MISTRZÓW
    1/8
    ATLETICO MADRYT4-1SSC Napoli
    Borussia Dortmund1-3AJAX AMSTERDAM
    Paris Saint Germain0-4AC MILAN
    Manchester United1-2OLYMPIQUE MARSYLIA
    JUVENTUS TURYN4-1Tottenham Hotspur
    REAL MADRYT4-1Chelsea Londyn
    BAYERN MONACHIUM3-1Manchester United
    BARCELONA4-1Schalke Gelsenkirchen
    1/4
    ATLETICO MADRYT4-1Ajax Amsterdam
    AC MILAN4-2Olympique Marsylia
    Juventus Turyn2-3REAL MADRYT
    Bayern Monachium1-3BARCELONA
    1/2
    Atletico Madryt0-4AC MILAN
    Real Madryt2-3BARCELONA
    FINAŁ
    AC MILAN 1
    BARCELONA 2

------------------
    *Aston Villa była w tym sezonie beniaminkiem, ale w Lidze Europy grała, gdyż prawdopodobnie wygrała albo Puchar Anglii albo Puchar Ligi

W NASTĘPNYM ODCINKU: Podsumowanie zeszłego sezonu w Norwich.

PS. Prawdopodobnie złamałem rękę, więc nie wiem jak to dalej będzie z tym AARem. W czwartek jak już wrócę do Polski wszystko się okaże i wtedy was dokładnie poinformuje ;)
    Zachęcam do komentowania ;)

19. Hej Kolejorz! ^^ A co te Zagłębie to ja nawet... :v

20. Alberto

ODCINEK SPECJALNY 4
    "Podsumowanie wszystkich zawodników Norwich po sezonie 2015/2016"

(podane kolejno: numer, imię i nazwisko / narodowość / overall(zmiana ovr w ciągu sezonu) / wiek / rozegrane spotkania(we wszystkich rozgrywkach) / gole / asysty / czyste konta / kartki(ż - żółte, cz - czerwone) / wartość zawodnika, opis)
    BRAMKARZE:
    1.John Ruddy / Anglia / 78 / 29 / 48 / 0 / 0 / 28 / 0 / 4.8 miliona euro - solidny bramkarz. Jesli sam nie będzie chciał odejść to na pewno go nie sprzedam.
    13.Mark Bunn / Anglia / 72 / 31 / 0 / 0 / 0 / 0 / 0 / 750 tysięcy euro - nie grał więc nic o nim nie wiem. Idie na listę transferową.
    28.Declan Rudd / Anglia / 70(+2) / 25 / 0 / 0 / 0 / 0 / 0 / 850 tysięcy euro - jak wyżej.
    46.Remi Matthews / Anglia / 51 / 22 / 0 / 0 / 0 / 0 / 0 / 30 tysięcy euro - sprzedaż priorytetowa
    OBROŃCY:
    Prawi:
    2.Russell Martin / Szkocja / 74 / 30 / 14 / 0 / 0 / 7 / 0 / 1.5 miliona euro - dobry zmiennik, regularnie występuje w reprezentacji, tylko czasem narzeka na brak gry w pierwszym składzie.
    3.Steven Whittaker / Szkocja / 69 / 31 / 1 / 0 / 0 / 1 / 0 / 350 tysięcy euro - daelko w rezerwie, raczej sprzedam, żeby zdobyć te kilka tysięcy.
    32.Mariano / Brazylia / 77 / 29 / 35 / 0 / 2 / 20 / 1cz / 2.5 miliona euro - bez przebłysku, ale solidny prawy obrońca, umie podłączyć się do ofensywy.
    Środkowi:
    5.Sebastien Bassong / Kamerun / 76 / 29 / 41 / 1 / 0 / 24 / 1ż / 2.5 miliona euro - prawdopodobnie ostatni sezon kapitana w zespole. Bardzo dobry, wysoki i silny obrońca, ale już nie te lata i mimo, że spekulacje na temat jego odejścia w medziach ucichły ja chciałbym go za dobrą cenę sprzedać.
    6.Michael Turner / Anglia / 70(-1) / 32 / 4 / 1 / 0 / 2 / 0 / 475 tysięcy euro - mało grał, ale jak już był na boisku to nie zawodził. Chciałbym go zatrzymać mimo odmładzania kadry.
    16.Eric Dier / Anglia / 79(+1) / 22 / 15 / 0 / 0 / 12 / 0 / 5.5 miliona euro - nadzieja zespołu i przyszły kapitan. Bardzo dobrze się nim gra, silny w powietrzu.
    26.Daniel Ayala / Hiszpania / 72 / 25 / 6 / 0 / 0 / 3 / 0 / 1.9 miliona euro - grał mało, bo więcej nie było potrzeby. Bez przebłysków, dużo warty więc postaram się sprzedać.
    31.Karim Rekik / Holandia / 76(+3) / 21 / 39 / 0 / 0 / 20 / 0 / 3.8 miliona euro - wraz z Dierem mają stanowić mur nie do przejścia. Wielki talent.
    40.Adel Gafaiti / Algieria / 59(+1) / 21 / 1 / 0 / 0 / 0 / 0 / 100 tysięcy euro - wszedł na ostatnie kilka sekund w którymś spotkaniu. Piachu nie grał, rewelacji też nie było. Idzie na sprzedaż.
    43.Kyle Callan-McFadden / Irlandia / 55(+1) / 21 / 0 / 0 / 0 / 0 / 0 / 70 tysięcy euro - ten pan też zostanie sprzedany.
    Lewi:
    18.Garrido / Hiszpania / 68(-2) / 31 / 5 / 0 / 0 / 3 / 0 / 350 tysięcy euro - stary, ale solidny. Myśle, że go zostawie bo kasy dużo zaniego nie dostane, a zawsze jakieś doświadczenie się przyda.
    23.Martin Olsson / Szwecja / 75(+1) / 28 / 33 / 0 / 0 / 16 / 0 / 2.3 miliona euro - po przyjściu Diera i przesunięciu na lewą stronę Rekika stracił miejsce w składzie. W tym sezonie walczyć o pozycje będzie z Jose Angelem.
    POMOCNICY:
    Defensywni:
    10.Javi Garcia / Hiszpania / 79 / 29 / 20 / 0 / 0 / 13 / 1cz / 3.3 miliona euro - bardzo się ciesze, że miałem tego buga z jego przyjściem. Dodał dużo jakości do drużyny i myśle, że jeszcez ze 2-3 sezony pogra na wysokim poziomie. Zasługuje na 10 - jest gwiazdą drużyny.
    14.Nathaniel Chalobah / Anglia / 76(+2) / 21 / 34 / 2 / 2 / 21 / 0 / 3.6 miliona euro - przyszłość klubu, wyciągnąłem go z Chelsea po taniości i myśle, że tutaj się nie zmarnuje. Sezon bardzo na plus, a zwłaszcza jego początek.
    Środkowi:
    4.Bradley Johnson / Anglia / 73 / 29 / 12 / 0 / 0 / 5 / 0 / 1.5 miliona euro - zmiennik, kiedy mecze graliśmy co 3 dni. W oko mi za bardzo nie wpadł. Prawdopodobnie odejdzie.
    8.Jonathan Howson / Anglia / 73 / 28 / 17 / 0 / 1 / 7 / 0 / 1.6 miliona euro - j.w.
    15.Andrew Surman / Anglia / 71 / 29 / 11 / 0 / 1 / 6 / 0 / 950 tysięcy euro - j.w.
    27.Alexander Tettey / Norwegia / 74 / 30 / 25 / 1 / 0 / 11 / 0 / 2 miliony euro - bardzo solidny zmiennik, gra na każdej pozycji w pomocy. Nie wyobrażam sobie bez niego drużyny.
    Ofensywni:
    30.Borek Stech / Czechy / 69(+3) / 19 / 36 / 5 / 4 / 20 / 0 / 850 tysięcy euro - dobry sezon, aczkolwiek mógł się trochę bardziej rozwinąć. Mimo wszystko sezon na plus choć rozważam jego wypożyczenie gdzieś.
    Prawi:
    7.Robert Snodgrass / Szkocja / 28 / 38 / 3 / 3 / 22 / 0 / 3.4 miliona euro - na srodku pomocy bardzo dobry, na skrzydle kiepski. Po prostu nie jest skrzydłowym w moim typie. Jak dostane za niego dobre pieniądze to sprzedam.
    17.Elliott Bennett / Anglia / 71 / 27 / 6 / 0 / 1 / 1 / 0 / 1 milion euro - średniawy. Przegrywa walkę na pozycji z Snodgrassem i Murphym.
    35.Jacob Murphy / Anglia / 72(+3) / 21 / 28 / 3 / 3 / 11 / 0 / 2.1 miliona euro - piekielnie szybki, powoli będę go wrzucać do podstawowego składu. Idealny skrzydłowy do mojej drużyny.
    Lewi:
    12.Anthony Pilkington / Irlandia / 74 / 27 / 35 / 4 / 6 / 18 / 0 / 2.3 miliona euro - Obawiałem się jego dyspozycji, ale zostałem pozytywnie zaskoczony, bardzo dobry na skrzydle, choć od następnego sezonu będzie miał poważnego konkurenta.
    NAPASTNICY:
    11.Gary Hooper / Anglia / 76 / 28 / 31 / 4 / 2 / 11 / 0 / 4 miliony euro - niestety kontuzja wykluczyła go ze składu, z którego na stałe wygryzł go Thereau. Jeśli wypożycze Stecha to on zajmie jego miejsce jako pomocnik ofensywny.
    19.Luciano Becchio / Argentyna / 66(-1) / 32 / 4 / 0 / 0 / 0 / 0 / 375 tysięcy euro - taki sobie, mało go widziałem na tym boisku, bo wchodził na końcówki. Kończy karierę.
    20.Cyril Thereau / Francja / 72(-1) / 33 / 34 / 13 / 4 / 18 / 0 / 1.2 miliona euro - fantastyczny napastnik, dobrze gra głową jak i wykorzystuje podania, szkoda, że już kilka latek ma na karku.
    29.Diego Forlan / Urugwaj / 67(-1) / 37 / 35 / 4 / 0 / 4 / 0 / 100 tysięcy euro - stary, ale jak się gra w piłkę nie zapomina, idealny na jokera, który strzela w końcowych sekundach. Szkoda, że kończy karierę.
    45.Jamar Loza / Jamajka / 66(+3) / 22 / 6 / 0 / 2 / 0 / 0 / 675 tysięcy euro - dziwi mnie jego wysoki rozwój. Wchodził na końcówki i nawet dobrze grał, jednak to swojego krajanina Sheltona się nie umywa.
    NA WYPOŻYCZENIU:
    --.Josh Murphy / Anglia / 70(+3) / 21 / 1.3 miliona euro - grał w Yeovil Town
    --.Ewan McNeil / Szkocja / 63(+3) / 22 / 230 tysięcy euro - grał w Brentford
    --.Bogdan Ropotan / Rumunia / 58(+4) / 18 / 90 tysięcy euro - grał w Cheltenham Town
    --.Matar Sarr / Senegal / 55(+2) / 19 / 60 tysięcy euro - grał w Torquay United

PS. Krótki i nudny odcinek, choć dla tych, którzy lubią statystyki myśle, że się podoba taka prosta forma. Dzisiaj prawdopodobnie pojawi się odcinek specjalny o Mistrzostwach Europy 2016 :)

21. Drakensang

Kiedy okienko transferowe w odcinku sie pojawi?
    Jakie cele n przyszly sezon?

22. Alberto

Po odcinku o EURO 2016 będzie odcinek już z Norwich o okienku transferowym(całym) i obozie przygotowawczym, później sierpniowym odcinek z początków rozgrywek ligowych i eliminacji do Ligi Europy. :)

Odcinek o EURO powienien się pojawić za jakieś max.3-4 godziny :)

23. lllew

lllew Nowy

Czekamy! Polska dostała się, czy nasze "orły" grały... ekhem... jak zwykle?

24. Drakensang

Okienko transferowe dzisiaj bedzie?

25. Alberto

@Drakensang - dzisiaj nie :) W grze mam dopiero 15 września, więc jestem na świeżo po okienku i zaraz się zabiorę do opisywania :)
    @Illew - niestety się nie dostali :/

ODCINEK SPECJALNY 5
    "EURO 2016"

18 czerwca 2014 rozpoczęły się XV Mistrzostwa Europy w piłce nożnej, rozgrywane w tym roku we Francji.

14 stycznia tegoż roku z zakwalifikowanych drużyn rozlosowano grupy:
    Grupa A: Hiszpania, Niemcy, Rosja, Irlandia Północna
    Grupa B: Holandia, Portugalia, Szwecja, Węgry
    Grupa C: Anglia, Czechy, Rumunia, Szkocja
    Grupa D: Francja, Włochy, Turcja, Finlandia

Nowością było z pewnością to, że gospodarz nie grał jak dotąd w grupie A, a w ostatniej grupie. Nie zostało to jednoznacznie uzasadnione, jednakże podkreślono obecność w grupie A Hiszpanii – Mistrzów Europy z 2012 roku jako „drużynie, która wygrała ostatni z meczy ostatnich mistrzostw należy dać możliwość otwarcia kolejnych zawodów w geście poszanowania i docenienia trudu zdobycia mistrzostwa przed czterema laty”. Taka rewolucyjna metoda była wprowadzona na próbę i nie było deklaracji, że zwycięzca EURO 2016 zagra za 4 lata w meczu otwarcia.

HISZPANIA 0-1 ROSJA
    Mecz otwarcia odbył się pomiędzy drużyną Hiszpanii i Rosji, pod wodzą nowego selekcjonera – Antonello Carubbiego, który jest również trenerem Norwich City, a schedę przewodzenia reprezentacją Rosji przejął po swoim rodaku – Fabio Capello. Właściwie od początku widać było, że Hiszpanie lekceważą rywali. Zamiast zdobyć szybką bramkę, która by ich niejako ustawiła, woleli rozgrywać piłkę w środku pola, choć jest to może zbyt „ofensywne” określenie, gdyż tak naprawdę najdłużej piłkę przy nodze mieli hiszpańscy obrońcy i bramkarz. Po pierwszej połowie widać było skuteczność tej taktyki, gdyż odniosła ona swój skutek, czyli zmęczenie Rosjan. Jednak po drugiej połowie reprezentacja Rosji wyszła odmieniona, tym razem pressing został zaostrzony i mimo zmęczenia widać było w nich wolę walki. Wreszcie tę „tiki-takę” między obrońcami wykorzystał Denis Gloyshev, który w 69 minucie odebrał piłkę obrońcy i popędził w stronę bramki. Wystarczyło już tylko pokonać bramkarza, co bez problemu się udało zawodnikowi grającemu z numerem 88. Szał na trybunach wśród kibiców z Federacji Rosyjskiej był nie do opisania, z kolei liczniejsi Hiszpanie w sąsiednim sektorze reagowali różnie – łapali się za głowy, płakali, denerwowali i wiele wiele innych. Przez pozostałe 20 minut Hiszpanie próbowali jeszcze wyrównać, atakowali non-stop, ale Rosjanie, ze swoim duchem walki nie pozwolili Misztrom Europy na zdobycie gola. Mecz skończył się tragedią dla Hiszpanów i radością Rosjan. W tym samym czasie w Paryżu Niemcy pewnie pokonali Irlandię Północną 3:0.

NIEMCY 1-0 ROSJA
    W drugiej kolejce na Rosjan czekał kolejny ważny mecz – mecz z Niemcami, Mistrzami Świata. Rosjanie, uskrzydleni ostatnim zwycięstwem od początku chcieli narzucić swoje tempo rywalowi. Niestety te ciągłe ataki zakończyły się kontratakiem ze strony Niemców. Dośrodkowanie kolegi z lewego skrzydła wykorzystał rosły snajper z numerem 10, Pierre-Michel Lasogga, na co dzień gracz Sunderlandu i Niemcy strzelili tak zwaną „bramkę do szatni”. W drugiej połowie przygaszeni Rosjanie nie potrafili już wyrównać i to Niemcy po 2 meczach mają komplet punktów. Tymczasem po drugiej stronie barykady doszło do sensacji! Hiszpanie, dla których jedyną nadzieją teraz były zwycięstwa zarówno z Niemcami jak i Irlandią Północną, w meczu z tymi drugimi zremisowali bezbramkowo! W tej sytuacji Niemcy miały 6 punktów, Rosjanie 3, Hiszpanie i Irlandczycy z Północy po 1, co stawiało w bardzo niekomfortowej sytuacji Mistrzów Europy przed spotkaniem z Mistrzami Świata.

ROSJA 3-0 IRLANDIA PÓŁNOCNA
    Przed tym meczem trener Carubbi postanowił zrobić lekkie przemeblowanie składu. Miało to na celu zachowanie sił części czołowych zawodników na spotkanie w ćwierćfinale, oczywiście jeśli uda się awansować. Od samego początku można było zauważyć wyższość Rosji nad rywalem. Bardzo aktywny w ataku był Kokorin, który w 32 minucie po raz pierwszy wykorzystał sytuację bramkową. Sędzia podyktował rzut rożny. Do jedenastki podszedł Denis Cheryshev, który dośrodkował wprost na głowę Kokorina. Wydawało się, że piłka leci wprost do bramki, jednak bramkarz Irlandii Północnej w ostatniej chwili zdołał ją wybić. Na jego nieszczęście ta znowu natrafiła na głowę napastnika reprezentacji Rosji, który tym razem zdołał to wykorzystać. Na przerwę zawodnicy schodzili z wynikiem 1:1 dla reprezentacji Rosji. W 10 minucie drugiej połowy do szansy znów doszedł Kokorin, tym razem jednak dostał on prostopadłe podanie od pomocnika i urywając się obrońcom skierował futbolówkę w dalszy róg bramki Irlandczyków. Nie był to jeszcze jednak koniec koncertu tego zawodnika. Tuż przed końcowym gwizdkiem, w 89 minucie dostał on dośrodkowaną piłkę z lewej strony i tym razem udało mu się strzelić bramkę głową z pierwszej piłki, a nie po wybiciu bramkarza. Szał na trybunach był nieziemski, również dlatego, że w trwającym w tym samym czasie meczu Hiszpania-Niemcy wygrywali ci pierwsi 2:0 co dawało Rosjanom pierwsze miejsce w grupie!

W ciągu trzech ostatnich dni wyłoniono również ćwierćfinalistów z pozostałych grup, a tak przedstawiały się ich klasyfikacje:

Grupa A:
    1.ROSJA 6
    2.NIEMCY 6

3.Hiszpania 4
    4.Irlandia Północna 1
    Grupa B:
    1.PORTUGALIA 7
    2.HOLANDIA 4

3.Węgry 2
    4.Szwecja 2
    Grupa C:
    1.CZECHY 9
    2.ANGLIA 6

3.Rumunia 3
    4.Szkocja 0
    Grupa D:
    1.WŁOCHY 7
    2.FRANCJA 6

3.Finlandia 3
    4.Turcja 1

Pary ćwierćfinałowe wyglądały następująco:
    30 czerwca – Rosja vs Holandia
    1 lipca – Czechy vs Francja
    2 lipca – Portugalia vs Niemcy
    3 lipca – Włochy vs Anglia

W tym momencie wszystkie gazety, internet, specjaliści, trenerzy, zawodnicy etc. spekulowali na temat: „Kto ma największe szanse na wejście do półfinału”

Jeśli chodzi o pierwszą parę to zdania były różne, szanse oceniano mniej więcej pół na pół, ze względu na widoczną dobrą formę Rosji i przeciętne wyniki Holendrów w fazie grupowej.

W drugiej parze raczej wskazywano na Francję, aczkolwiek byli też i tacy, którzy uznali, że „Czechy wracają do świetności z końcówki XX wieku i początków XXI wieku”, miało się to potwierdzać chociażby tym, ze udało im się zwyciężyć rozgrywki grupowe, nie tracąc punktu i przy tym wygrywając z Anglią. Argument za Francją był z kolei taki, że ciąży na nich ogromna presja wyniku i będą z pewnością niesieni dopingiem kobiców.

W trzeciej parze znakomita większość wskazywała na Niemcy. Mistrz Świata, mimo porażki z Hiszpanią był w bardzo dobrej formie i miał wszystko co potrzeba aby zdobyć mistrzostwo. Nieliczni wskazujący na Portugalię uważali, że może ona być czarnym koniem tych mistrzostw.

Jeśli chodzi o ostatnie spotkanie ćwierćfinału, to tutaj zdania były mocno podzielone. Z jednej strony podkreślano to, że Włosi nie zanotowali porażki, z drugiej natomiast strony mówiono o olbrzymiej presji ciążącej na Anglikach, którzy już od bardzo dawna nie zdobyli żadnego trofeum. Mówiono, że będzie to mecz walki i rozstrzygnąć go może jedna akcja.

ROSJA 0-1(dg.) HOLANDIA
    Rosjanie przystąpili do ćwierćfinałowego meczu w bojowych nastrojach. Liczono w całym kraju na awans do półfinału. Apetyty z pewnością podsyciło zwycięstwo z Hiszpanią, bo przecież jeśli się wygrywa z Mistrzami to powinno się wygrywać z każdą inną drużyną. Mecz był bardzo trudny i monotonny. Opierał się głównie na odbieraniu piłki w środku pola i jej rozgrywaniu. Obie połowy nie przyniosły rezultatu, więc zarządzono pierwszą na tych mistrzostwach dogrywkę. Wydawało się, że żadna z drużyn nie wykorzysta już szansy na półfinał bez loterii rzutów karnych. Wydawało się nawet, że wprowadzony na dogrywkę Arjen Robben nie zmieni rezultatu, aż wreszcie w doliczonym czasie drugiej połowy dogrywki Holendrom udało się wyprowadzić kontrę, piłkę dopadł właśnie Robben, który pokonał w ostatnich sekundach Igora Akinfeeva. Na trybunach wielka radość mieszała się ze smutkiem i rozczarowaniem. Nagłówki gazet na całym świecie mówiły póżniej o „supermanie Robbenie” i „wspaniałej końcówki Oranje”. Niestety nie udało się Rosji ani Carubbiemu wejść do upragnionego półfinału.

Rezultaty pozostałych ćwierćfinałów:
    Czechy1-2Francja
    Portugalia0-1Niemcy
    Włochy0-1Anglia.

Pierwszy półfinał rozegrał się pomiędzy Francją i Holandią. Wyraźny apetyt na awans do finału mieli ci pierwsi. Regulaminowy czas gry nie przyniósł rostrzygnięcia, zarządzono więc dogrywkę, w której jednak utrzymał się wynik 1:1. W rzutach karnych nieomylni okazali się Holendrzy, którzy wykorzystali wszystkie jedenastki, tymczasem Francuzi pomylili się jeden raz.

W drugim finale spotkali się Mistzrowie Świata z Anglikami. Bukmacherzy wskazywali tutaj na pozostających w dobrej formie Niemców, jednakże jak się okazało ten zacięty bój o finał zakończył się wynikiem 2:1 dla Albionu. Tak więc w finale, w Saint-Denis spotkają się Holendrzy z Anglikami.

[​IMG] vs [​IMG]
    10 lipca na stadionie w Saint-Denis o godzinie 20:00 spotkały się naprzeciw siebie dwie drużyny – Holandia i Anglia. Obie miały za sobą ciężkie spotkania i z pewnością żadne z nich nie oddałoby szansy na zdobycie mistrzostwa na rzecz innej drużyny. Mecz był bardzo zacięty, Holendrzy szybko odrobili wynik i przez większą część spotkania utrzymywał się rezultat 1:1. Jednak ostatnie słowo w tym spotkaniu powiedzieli Anglicy, którym udało się strzelić jeszcze jedną bramkę i wygrać bój o Mistzrostwo Europy. Tym samym Anglicy zdobyli pierwsze od 50 lat trofeum na światowej piłkarskiej scenie. Okazały się to mistrzostwa marzeń dla nowego szkoleniowca Anglii – Davida Beckhama, który teraz będzie w Anglii pamiętany nie tylko jako świetny piłkarz, ale także jako drugi po Alfie Ramseyu szkoleniowiec, któremu udało się zdobyć Mistrzostwo Świata lub Europy.

W NASTĘPNYM ODCINKU:
    Całe okno transferowe + obóz przygotowawczy.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie