Raport Bitewny - Averland VS Gobliny

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez thrashing mad, 13 Luty 2014.

1. moskal

moskal Опричник

Się zastanawiam co to za defekt AI, że tak chętnie puszcza piechotę na pościg za jazdą?

2. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Od zawsze w tej serii to bylo.

3. moskal

moskal Опричник

Nie no, jak grałem w Roma (1) to naprawdę ciężko było wyciągnąć parę jednostek przez podjazd lekkiej jazdy. Przy Empire to była porażka po całości, a w Medka nie grałem to się pytam.

4. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

Z tego co zauważyłem to AI puszcza za kawalerią tylko jeden oddział, więc nie jest aż tak źle. W kolejnym odcinku prawdopodobnie wróg będzie także dysponował jazdą - zobaczymy jak AI ją wykorzysta.

5. Zoor

Zoor Ideolog gender

Mam nadzieję, że widzowie puszczą cię teraz na gobliny, a Kislev zostanie na ostatnią, wielką batalię.

6. thrashing mad

Dużo na to wskazuje - ciekawe jak poradzę sobie z prawdziwą hordą niemal tysiąca zielonoskórych. :D

7. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Taktyka glownie do mielenia przybyszow ze wschodu powinna zadzialac. Pikinierz i etc. stoja u wyloru mostu za tymi oddzialami stoji wszystko co ma luki,kusze etc. Dodatkowo kilka choragwi ciezkij kawalerii nirch jest w poblizu. Jak wrog zacznie uciekac wysylamy kawalerie i jet po bitwie.

8. Scyzorro

Scyzorro Nowy

Trashing daj mi namiary gdzie mam Ci wysłać fakturę za mój cenny czas spędzony nad twoim kolejnym genialnym AAR'em:D

10/10 klasa:)

9. moskal

moskal Опричник

Drakensang - no ja bym masy nie lekceważył, albowiem jednak możliwość pokonania wroga czapkami może być przewagą znaczącą (o czym dowiedzieli się chociażby Brytyjczycy pod Isandlwaną).

10. Zjemcichlep

Zjemcichlep Ten, o Którym mówią Księgi

Tym bardziej że kukurydziani nie mają żadnej jednostki strzelającej bo to sprzeczne z ich wiarą.

Mam nadzieję że sprawdzi się zasada ,, I Khorn dupa kiedy orków kupa":D

Kiedy bedziemy mogli liczyć na jakieś jednostki unikalne dla kultystów, demony czy inne plugastwa?

11. Matheos

Matheos Ten, o Którym mówią Księgi

Ja tam czekam na Thundererów... a gdyby była moja kolejna ulubiona rasa z Warhammera to fajnie by było zobaczyć Miotacze Spaczenia w akcji... Albo Jezzaile... :D

12. thrashing mad

@Drakensang - nie mam jednostek strzeleckich jako Khorne

@Scyzorro - dzięki :)

@Zjemcichlep - demony są straszliwie kosztowne (8000 kosztuje oddział Krwiopuszczów), ale unikalni dla Khorna wybrańcy/berserkerzy już chyba niedługo

@Matheos - no, jak dla mnie Skaveni to chyba najbardziej ulubiona frakcja WH. Moderzy właśnie nad nią pracują.

[video=youtube;6rOoyowaaZY]https://www.youtube.com/watch?v=6rOoyowaaZY[/video]

13. Zoor

Zoor Ideolog gender

Bardzo dobra bitwa - krwawa i trzymająca cały czas w napięciu. Zastanawiam się, kiedy w końcu pochód sił chaosu się zatrzyma i o ile większe siły wystawią wówczas przeciwnicy.

14. thrashing mad

Cóż przy 25% przewagi AI będzie już bardzo ciężko. Zwłaszcza że w kolejnej bitwie przeciwnicy będą mieli albo sporo kawalerii albo olbrzymią siłę ognia. ;)

15. moskal

moskal Опричник

Cóż, skoczkowie jednak byli zbyt wolni aby móc przechwycić kawalerię. Wszystko naprawdę rozgrywało się w okół tego, czy komandor kornowców zostanie zabity bo innej możliwości zwycięstwa przez goblinów właściwie nie było.

Liczę, że tym razem wygra głosowanie armia konna. Ciekawe wówczas kto kogo wymanewruje :D

EDIT

A komandor ma bardzo podwyższone statystyki w tym modzie?

Ostatnia edycja: 25 Kwiecień 2014
  16. Matheos

@aż: mimo że już od dawna interesuje się warhammerem to nie znam żadnego całościowego opracowania na ten temat. Jeśli coś takiego istnieje to na pewno w języku angielskim (Polska to za mały rynek). Ogólnie cały świat zawarty został we wszystkich podręcznikach do WFB. Podają tam daty pewnych wydarzeń itp. co kształtuje ten świat. Oczywistym jest że został on zbudowany na konflikcie "dobra" (Imperium, Elfy) ze "złem" (Khorne, Nurgle, Tzeentch, Slaanesh, Mroczne Elfy). Pozostałe rasy mają swoje miejsce ale nie da sie ukryć są "dopełniaczami".

Co do bitwy, nadal czekam aż ci ktoś wykosi twoją kawalerię bo gdyby nie ona już dawno byś padł - przy Krasach zapewne...

EDIT: Była księga "Realm of Chaos" która jest źródłem WFB

17. thrashing mad

@arcyżużel - niestety nie znam żadnego szczegółowego opisu historii po polsku. Tu jest sporo na temat imperium : http://pl.fantasy.wikia.com/wiki/Imperium_%28Warhammer%29

@moskal - ogólnie z 2/3 razy przechwycili moją kawelarię, powodując straty, ale faktycznie squigi nie są tak szybkie jak konie. Co masz na myśli pod 'komandorem'?

@Matheos - następny Kislev, więc moze być ciężko. :)

18. moskal

moskal Опричник

O osobę dowódcy.

19. thrashing mad

Z tego co wiem w żaden sposób nie wzmacnia oddziału, jest po prostu dołączonym do niego modelem.

20. thrashing mad

Bitwa z Kislevem :cool:

[video=youtube;cB-Tq1jhMI4]https://www.youtube.com/watch?v=cB-Tq1jhMI4[/video]

21. moskal

moskal Опричник

Pamiętam, że we wczesnych wersjach Medka 2 kawaleria była przepakowana. Wprawdzie po którymś patchu to poprawili, ale nie pamiętam czy skorygowali pod to AI (czyli nie rzucać bezmyślnie jazdy bez zabezpieczeń). I chyba jednak nie poprawili tego w modzie, bo jednak rzuty skrzydlatych przy takim odstępie od rdzenia piechoty było jednoznacznie niedobre.

Bitwa jednak przyjemna, chociaż po pierwszych minutach przewidywania moje się sprawdziły.

22. thrashing mad

Ogólnie to AI w tym modzie jest niezłe. Wydaje mi się że jest ono nieco zmylone tym że nie mam żadnych jednostek strzeleckich. Zazwyczaj nadchodzi ono zwartą armią by przeprowadzić mało wiele skoordynowany atak.

W kolejnej bitwie o zwycięstwo będzie już bardzo ciężko.

23. Matheos

Bosz nawet wśród osób ciebie oglądający znaleźli się kretyni... "oo patrzcie flaga Polski" "o patrzcie Polska Husaria".... Litości, co za bachory - tak sie podniecać byle czym. Sorry trash ze tak reaguje ale dla mnie takie "nagłe" zrywy poczucia polskości i patriotyzmu są śmieszne... Valkirie też są przedstawiane ze skrzydłami na koniach a powstały tysiące lat wcześniej niż husaria :p

Ale to AI naprawdę czasem debilne - widzi że szarżuje na łuczników ciężki oddział piechoty a stoi w miejscu jakby nigdy nic...

Jako że darzę chaos większą sympatią zagłosuje na wysokich elfów (inny powód mroczne elfy korzystają z ciekawszego sprzętu strzeleckiego jakimi są kusze i lubię ich z TESów) Wysokie elfy i "leśne" elfy to ćwoki ;P Baruk Khazâd! Khazâd ai-mênu

24. Matheos

Heh ;P Zawsze na ciebie można liczyć

25. thrashing mad

Ogólnie to te jednostki faktycznie są wzorowane na polskiej husarii (zarówno w modzie jak i w oryginalnym bitewniaku). Zwłaszcza Legion Gryfa którego modele pochodzą z gry M&B Ogniem i Mieczem (moderzy tego moda to także twórcy OiM). Poza tym - Ungols=Mongols, Cossars=Cossacks. ;)

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie