Megakampania, CK2 The Old Gods, Polanie (video)

Temat na forum 'CK II - AARy' rozpoczęty przez thrashing mad, 19 Sierpień 2013.

1. Master of Puppets

Master of Puppets Ten, o Którym mówią Księgi

W zasadzie po evencie o pasowaniu to już jest końcówka historii. Ale każdy inny wybór niż kontynuacja wsparcia kończy łańcuch.

2. Languorous_Maiar

Languorous_Maiar Ten, o Którym mówią Księgi

Mimo wszystko Sasza ma rację, jak się ją wyda za mąż (nie ożeni ;) ) to będzie jeszcze jeden event mimo zakończenia łańcucha.

Biorąc jednak pod uwagę jakie szczęscie ma Thrash do najrzadszych eventów w tak krótkim okresie czasu, czekam na to:

3. Sevgart

Sevgart Targowica

Ja tam najbardziej lubię eventy o dziecku Szatana.

@casa
    Wróciłem. Opcja wschodnia znów ma swojego posła :p

4. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

za pozno - wygrala opcja wewnetrzna :(

5. Sevgart

Sevgart Targowica

Spakojna, spakojna. Iszo budiet mir i swaboda.

6. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

taktoczna towariszcz ;)

7. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

Nowy odcinek. Ostatecznie wybrałem dla Gertrudy jednego z wasali ;)

[video=youtube;uhk2y6-sAX4]https://www.youtube.com/watch?v=uhk2y6-sAX4[/video]

8. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

I to co wybrałeś jest najlepszą opcją, Karolina nic by nie dał. Jedynie następca tronu, cesarz by byli majsenowniejszymi kandydatami do ręki.
    Masz już XIII wiek prawie, więc przestań pomału myśleć o dobrobycie własnego rodu, a zacznij myśleć o państwie.

9. thrashing mad

Nowi Habsburgowie? ;)

No tak, choć dopiero wychodzimy ze wczesnego średniowiecza.

Nowy odcinek z pierwszą królową na tronie:

[video=youtube;LsNdhCjRRv4]https://www.youtube.com/watch?v=LsNdhCjRRv4[/video]

10. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

Hmmm. Zdawało mi się czy masz przypisanych swoich doradców do przyśpieszania rozwoju technologii? Z tego co pamiętam daje to dużo mniej niż zbieranie podatków lub szkolenie wojska, ale w razie czego niech mnie weteran CK2 poprawi.

11. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Wszystko ładnie tylko nie "Klany" a "Kluni" - reforma kluniacka to dość istotne wydarzenie w średniowieczu. :p

A doradcy? Cóż każdy jak lubi. Zasadniczo to nie jest aar edukacyjny.

12. davere

davere Ten, o Którym mówią Księgi

Nadrobiłem kilkanaście odcinków w ostatnim czasie i jestem trochę rozczarowany brakiem nowej dynastii na tronie, ale fakt - z tengryjskimi Węgrami nie ma jak zawierać mariaży, a Litwa twardo trzyma się pogaństwa. Szkoda za to Księstwa Wołyńskiego.

Aha - i przychylam się do propozycji, że jako fanatyczna (i w sumie trochę leniwa) osoba, królowa powinna oddać swojego syna Wielisława na wychowanie swojej przyjaciółce - Kindze ;)

13. Aronet

Aronet Znany Wszystkim

- dokładnie niech czyta Biblie na kolanach !!!

14. Sevgart

Sevgart Targowica

Niech wyrośnie na Marszałka!

15. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Wyszkolenie wojskowe, ma duży sens w tym momencie. Na Wschodzie Litwa, na południu Węgry, a jak będzie fanatykiem to będzie można zaatakować Litwę i dwa albo trzy księstwa wziąść tak samo z Węgrami.

16. Ja mam nadzieję na uderzenie na Czechy (nie mają już sojuszu z Pomorzem) i Litwę (poganie)

17. Master of Puppets

A ja mam nadzieję na Imperium Wendów. Chrzanić konwenanse! Byliśmy o krok od utworzenia tytułu cesarskiego i lipa... A potrzeba będzie sporo siły by ochronić sie przed Tatarami...

18. moskal

moskal Опричник

@MoP - no i dobrze, że nie stworzył się blob. W sytuacji, jak wszyscy w okolicy się rozbijają to takie Imperium byłoby nienaruszalne, w EU4 na wstępie WC a w Victorii już tylko klepanie rewolucjonistów zostanie i 98% megakampanii będzie nudna. A tak jest ciekawie. Przydałaby się jeszcze jakaś wielka herezja z którą królowa będzie musiała walczyć albo żeby królowa została wyklęta ze wspólnoty chrześcijańskiej.

19. Master of Puppets

@Moskie
    Jasne, że jest ciekawe. I szczerze mówiąc też się cieszę, że się nie udało w XI wieku zrobić cesarstwa. Jednak zbliża się wiek XIII i Europa systematycznie się konsoliduje, a Imperium Wendów byłoby dobrym substytutem Rzplitej, bo niestety po przeniesieniu save'a do EUIV okaże się, że np. Zjednoczone Królestwo Niemiec i Bawarii i tak będzie silniejsze od naszego Cesarstwa, ba, same Niemcy mogłyby być równie silne co Królestwo Polski, Czech i Pomorza (sic!). Poza tym WC będzie wtedy, gdy fabuła tego będzie wymagać, a bardziej bym obstawiał, że autor będzie grał izolacjonistę albo Wielkiego Brata, który pilnuje porządku w Europie.

20. vimes6

vimes6 Guest

Dlatego najważniejsze, żeby gnojek był ambitny to w końcu zrobi porządek z pomorzem.

21. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Nie obraził bym się gdyby Trash wziął się teraz za hiper-ekspansję tylko po to żeby stracić większość ziem na rzecz mongołów :D

22. Leoneo

Leoneo User

Dzięki tej megakampani sam zaczałem grać na nowo, tym razem na Ironmanie. Polecam wszystkim. Powodzenia Trash:)

23. thrashing mad

@R3fr3Sh - w sumie to też nie wiem co byłoby bardziej optymalne ;)

@de Mont Salvy - nie wiedziałem ;)

@davere - pomyślimy, jako osoba leniwa, królowa nie będzie wychowywała syna

@Drakensang - kierunek litewski jest chyba faktycznie najbardziej prawdopodobny

@Master of Puppets - problem z imperiami, poza realizmem, jest też taki że gdy już powstaną to nie znikają

@cobran - może nie hiper, ale gdy pozycja wewnętrzna Gertruda sie umocni, to na pewno ekspansja będzie

@Leoneo - dzięki, fajnie że wróciłeś do gry :)

Nowy odcinek:

[video=youtube;BUbm2iwTwkI]https://www.youtube.com/watch?v=BUbm2iwTwkI[/video]

24. Master of Puppets

@Panie Autor
    Ależ imperia znikają! Są zjadane przez Hordy Mrocznych Pomiotów zwane potocznie Mongołami (lub Aztekami w Crusader Kings Sci-Fi).

25. moskal

moskal Опричник

1194 - Gertruda Mazowiecka sprowadza Krzyżaków do Polski. Mazowieccy lepsi od Piastów, bo oni wprowadziliby ich dopiero za jakieś 30 lat :D

Teraz to tylko liczyć na krucjaty północne, krucjaty ruskie, wybuch herezji w Polsce, na Pomorzu i w Niemczech, aby Krzyżacy przejęli pełnię kontroli nad tym kawałkiem Europy!

No ale powoli zbliżają się Mongołowie. Warto zastanowić się nad chomikowaniem kasy, szkoleniem wojsk oraz budowaniu frontu jedności zachodniosłowiańskiej.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie