Megakampania, CK2 The Old Gods, Polanie (video)

Temat na forum 'CK II - AARy' rozpoczęty przez thrashing mad, 19 Sierpień 2013.

1. Aronet

Aronet Znany Wszystkim

nie zapominajmy że Thras gra jako władca Polski, więc obecna królowa nie wie że musi zbierać kasę na jakiś mongołów. dla niej mongołowie są jak legendy o chinach

2. Master of Puppets

Master of Puppets Ten, o Którym mówią Księgi

A za jakieś 30 lat stanie się to (szaty inne będą zapewne...)
    [video=youtube;QqreRufrkxM]http://www.youtube.com/watch?v=QqreRufrkxM[/video]

3. moskal

moskal Опричник

@Aronet - pewna Megakampania trasha skończyła się pożarciem przez Mongołów. Można chyba nieco nagiąć, aby nie było powtórki ;)

4. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

@moskal podaj linka do AARa Trasha gdzie został zjedzony przez Mongołów. Co do wychowania syna, warto go oddać na wychowanie Kindze ale ryzykuje, że będzie miał cechę Celibate, druga opcja to oddać na wychowanie mężowi, a opcja, która mi się najbardziej podoba to oddać na wychowanie księciu Małopolski.

5. Darne

Darne Ten, o Którym mówią Księgi

Ja strasznie jestem za oddaniem go Kindze. Najwyżej będziemy mieli świętego króla, ale za to takiego, który pogan pogna aż pod Moskwę.
    Oooo, i za niedługo, widzę, chyba możemy oczekiwać odcinka specjalnego. Będą mapki kulturowe? Strasznie mnie ciekawi sytuacja w Księstwie Wołyńskim oraz w krajach wchodzących w skład dawnej monarchii piastowskiej.

6. Aronet

Aronet Znany Wszystkim

@moskal - szczerze mam nadzieje że się nie skończy pożarciem przez mongołów ... lecz jakby, to nie oznacza końca rozgrywki zawsze jakaś namiastka Polski będzie ... ale martwi mnie to że w całym universum nie ma żadnego silnego państwa (szczególnie na wschodzie) aby przeciwstawić się "diabłom na koniach ;)"

7. Drakensang

Jeśli będzie król dyplomata, to jest opcja zostania wasalem Mongołów, co może być świetnym rozwiązaniem, żeby przeżyć, ale jest spore ryzyko.
    Jeśli by tengri zostało zreformowane i król zmieniłby religie to można by łatwo podbić Pomorze i Czechy.

8. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Tengryści zreformowali si w jednym z pierwszych odcinków :F

9. Drakensang

To jak są zreformowani to idealnie, ale czy Mongoły nie mają tengri jako religii zamiast zreformowanych?

10. cobran

zdaje się że będą nie zreformowani, ale zazwyczaj niezreformowani szybko przechodzą na zreformowaną wersję swojej wiary. Poza tym niezreformowani są traktowani przez zreformowanych jak heretycy przez katolików, więc węgry na pewno z nimi chwilę powalczą :)

11. Drakensang

Jeśli Mongolski walec będzie dochodził do granicy zmiana religii będzie najlepszą rzeczą, marna szansa na stratę terytorium i bardzo duża na jego rozrost, a także spokój z buntami. Co chcieć więcej?

12. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

@moskal - przygotowania do mongolskiej inwazji byłyby nierealistyczne - tak jak napisał Aronet, z perspektywy ówczesnych władców nic nie zapowiada takiego zagrożenia ;)

@Darne - mogę przyjrzeć się bliżej kulturom w podsumowaniu roku 1200, jest kilka ciekawych i dziwnych sytuacji jak na przykład pogański/Litweski York. ;)

@Aronet - co ma być to będzie. Zawsze mógłbym grać dalej, jako mongolski wasal. :)

@Drakensang, cobran - polityka wobec Mongołów będzie mocno zależała od cech władcy, więc zobaczymy.

Nowy odcinek, megkampania dociera do 13 wieku:

[video=youtube;yoB3tYlZx3Y]https://www.youtube.com/watch?v=yoB3tYlZx3Y[/video]

13. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Hmmm, może wykorzystać czeskie pretensje i restaurować republikę w Truso pod polskim protektoratem? Albo chociaż Wolne Miasto Gdańsk ustanowić? Polska bez dostępu do morza słabo wygląda. Ujście Wisły wypadałoby jakoś opanować. A tego Piasta z Cieszyna wypadałoby ściąć dla przykładu, nie będzie agent czechosłowacki pluć nam w twarz!

14. Master of Puppets

Prusy i Pomeralia to must have i koniec w tym temacie. Po prostu te prowy musimy dorwać w swoje łapy i tyle, bo to wstyd by Czesi mieli dostęp do morza, a my nie.

15. vimes6

vimes6 Guest

Ale królestwo Czech to generalnie przespało sprawę. Wojska polskie i pomorza w Grecji, wojna domowa, wyrobiony claim i nic.:D

16. de Mont Salvy

Ehh, komputer tak "gra". Nie martw się - jak Polska się wzmocni to wtedy uderzą. :p

17. Master of Puppets

Ja wiem czy przespali? Dla Czechów na chwilę obecną priorytet to utrzymanie Prus, a w chwili ataku na Polskę czy Pomorze Litwa na 99% by na nich ruszyła. Poza tym jak było widać na filmie osłabiona Polska wystawiła bez trudu 6k woja i zmasakrowała buntowników. Czesi mogą nawet tyle wojsk nie mieć.

18. thrashing mad

Czesi walczyli akurat z Niemcami o Litomierzyce.

19. cobran

warto wiedzieć, przy okazji czy ostali się ino jacyś wikingowie?
    P.S. Jupi trzysetny post :D

20. thrashing mad

Tak są w całej Skandynawii choć duża część Norwegii i Finlandii jest chrześcijańska.

21. Zjemcichlep

Zjemcichlep Ten, o Którym mówią Księgi

Strasznie mnie ciekawi sytuacja z polską kulturą. Z tego co pamiętam to Praga przyjęła polską kulturę + rządzą piastowie od bitych stu lat, czy kreciki się polonizują czy też powrócili do rodzimej kultury? Jaka kultura jest na pomorzu bo kolonizacji niemieckiej nie było.

Co do rozgrywki to ta krucjata była paskudnie w czasie rozegrana. Gdybyś sie nie bał i poszedł na Litwinów... 9k polaków + z 10k krzyżaków można by się pokusić o ostrą łupanke z niewiernymi. XX wieczne granice mimo że historycznie piastowskie to jednak wolałem Polskę z Lwowem i Wilnem

22. Master of Puppets

Przecież nie ma prawdziwej Polski bez Lwowa i Wilna, a jedynie jakiś bubel narysowany przez Stalina. Osobiście zawsze mi się podobała wizja granic współczesnych + kresy wschodnie i Obwód Kaliningradzki - może to jest jakiś cel dla Thrasha?

23. Aronet

Aronet Znany Wszystkim

Szkoda że królowej nie dałeś prowadzenia armii Polskich Krzyżowców uciecha by była fajna gdyby dwie baby prowadziły 6k chłopa :D
    PS. thras zostaniesz bohaterem feministek :D

24. de Mont Salvy

To po co wyrabiać papiery na Płock? Jeśli nie ma się sił na walkę z osłabioną Polską to nie ma sensu walczyć w sytuacji gdy Polacy są w pełni sił. Od tego też są najemnicy by niwelować różnice w pospolitym ruszeniu. Zresztą logika podpowiadałaby najpierw zjednoczyć Czechy i skończyć z tą farsą wielkomorawską a dopiero potem walczyć o dalekie Mazowsze. No ale to właśnie komputer.

Tu chociaż byli częściowo usprawiedliwieni wojną z Litomierzycami.

A co do Wilna i Lwowa to czemu nie? To nie będzie żadne specjalne dopakowywanie Polski. Po odpadnięciu Czech i Pomorza ambicje Polski mogłyby zwrócić się na wschód.

25. thrashing mad

@Zjemcichlep - Czechy spolonizowane, podobnie z większością Pomorza (tam Meklemburgia i 'Saksonia' pozostają pomorskie).

@Master of Puppets, de Mont Salvy - nie mam jakiegoś celu - przyszłe granice będą wypadkową rolepleju i sytuacji ;)

Krótki raport o sytuacji na świecie w roku 1200:

[video=youtube;AVvdGugs_7E]https://www.youtube.com/watch?v=AVvdGugs_7E[/video]

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie