Megakampania, CK2 The Old Gods, Polanie (video)

Temat na forum 'CK II - AARy' rozpoczęty przez thrashing mad, 19 Sierpień 2013.

1. Darne

Darne Ten, o Którym mówią Księgi

... kibicuję Litwinom w ich dziejowej misji podbicia Brytanii!

2. Zjemcichlep

Zjemcichlep Ten, o Którym mówią Księgi

Litwini...phhh... Wszystko wskazuje że Królowa wraz z swoją psiapsiółką Anią wpadnie niedługo do pogańskiego Wilna na shopping i małe nawracanko. Niestety polskie rycerstwo nie zna się na kulturalnych rozrywkach dam więc ograniczy się prostackich męskich zabaw w grabież, mordy i gwałcenie każdej dziewki.

Czy jest możliwy podgląd jakie cechy charakteru ma przekazany Annie królewicz?

3. moskal

moskal Опричник

Mi się zdaje czy nigdzie nie przetrwała żadna prowincja judaistyczna?

No i ponawiam propozycję, że mogę "ręcznie" zreformować wiarę Litwy lub Rusi. Zawsze to tam będzie ciekawiej ;)

4. Darne

No właśnie - wierni katolicy pod wodzą polskiej królowej zajmą ich domy, to gdzieś Litwini muszą uciec, prawda?

5. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

Na razie Chciwy i Gniewny - coś Kindze chyba nie idzie wychowywanie dzieciaka ;)

Faktycznie, nie ma ani jednej judaistycznej prowincji. Co do zreformowania Rusi - coraz bardziej się ku temu przychylam, bo nieźle sobie radzą. Jak coś to dam znać. :)

6. Zjemcichlep

Czemu? To też dobrze, grunt by odebrał wojskowe wykształcenie, pobożność ograniczałaby ewentualną ekspansje do wschodu a tak to chciwy, bezwzględny psychopata rozwiązujący sprawy mordobiciem i toporem byłby ciekawym następcą po królowej dewotce.

A że znienawidzeni piastowie wciąż są konkurentami to powrót polskiego bloba byłby zapewnie ambicją młodego króla

7. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Skoro jest chciwy to może podwyższyłby podatki, w ogóle jak wygląda polityka wewnętrzna bo już zapomniałem? Gniewny? - dobry materiał na tyrana. Jeszcze kilka podobnych cech i szykuje się krótkie panowanie ale bogate w wydarzenia. Choć, nie - przegrać wojnę domową w obecnej sytuacji byłoby ciężko.

8. A miało być bez kodów, ze 3 razy mi tak odpisywałeś to na Facebooku to na YT ...

9. de Mont Salvy

Przecież to nie byłoby z korzyścią dla Thrasha tylko potencjalnego wroga...

10. Wiem to, nie raz mu to proponowałem aby dopomóc "AI" ale nie o to tutaj chodzi tylko. Czemu taka nagła zmian zdania?

11. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

@Zjemcichlep - miałem na myśli jego charakter z perspektywy Kingi/Gertrudy ;)

@de Mont Salvy - co do polityki wewnętrznej to podatki/wojska na raczej średnim poziomie i wysoki autorytet korony. Na plus Wielisław ma fakt że poza rozległą domeną, ma także ojca w postaci najpotężniejszego wasala (księcia Wielkopolski), którego ziemie odziedziczy. Tak więc raczej z rebelią sukcesyjną by sobie poradził.

@silverHofner - jeżeli silna Ruś pozostaje taką przez kilka stuleci to chyba dla realizmu możnaby tak zrobić. Zwłaszcza że przy konwersji ich religia zmieniła by się na Animizm, przez co w EU4 szybko by padli.

Nowy odcinek:

[video=youtube;5Vynw12qFN4]https://www.youtube.com/watch?v=5Vynw12qFN4[/video]

12. Zjemcichlep

No i prysły marzenia o bałtyku... Po śmierci królowej morale padnie na pysk.

Dobrze że następca już teraz dobrze rokuje. Przyzwoity zarządca i elegancka dziewiąteczka z umiejętności wojskowych i to u 9-letniego dzieciaka. Młodzieńczy wąsik to chyba będzie toporem golić:) Pytanie tylko kto go weźmie pod skrzydła: regent-Tatusiek chcący czuwać nad ciągłością rodu i jego wpływom, czy dawna niańka Kinga która zapewniłaby ,,polowe wykształcenie" młodzieniaszkowi, lecz jest to baba, acz szlachcic.

13. moskal

moskal Опричник

No to kolejna klapa ekspansji północnowschodniej. Może spróbować maszerować na Mołdawię i zdobyć kontakt z Morzem Czarnym?

14. pawskor

pawskor Ten, o Którym mówią Księgi

Ej no sorry, Litwinom zostało 5000 wojów. Do tego Młody odziedziczył chyba z prywatnego skarbca Królowej 88 sztuk złota. Wygra, opłaci szpitalników i zacznie wypalanie niewiernych w Prusach :D a jak odzyska siły, to (miejmy nadzieję) pójdzie na i tak osłabione Czechów i odzyska dla Polski Truso.

15. moskal

moskal Опричник

Ej no, sorry - to nie jest EU4, że armia może sobie spokojnie z czarną flagą ("immunitet") dojść na drugi koniec kraju po drodze odzyskując 50% morale i móc prędko dokonać zwycięskiej kontrofensywy :p Jeżeli Litwini nie zaczną się bawić w oblężenie to Polska doświadczy powtórek z czasów wojen polsko-czeskich, ale nie jako Polska ale jako Czechy.

16. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

E tam, wystarczy pyrrusowo wygrać tę bitwę aby zwyciężyć całą wojnę, zregenerować siły i podbić Prusy Czeskie po przejęciu rządów w Czechach przez króla Piasta :p

17. Master of Puppets

Master of Puppets Ten, o Którym mówią Księgi

No właśnie - tą bitwę wygramy więc dostaniemy z palcem w rzyci 3% do pokoju, a to wystarczy. Także w zasadzie pobiliśmy pogan. Teraz podbić do końca Prusy Wschodnie i Pomorze Gdańskie i już się zacznie coś dziać dobrego.

18. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Jak zacznie podbijać Litwę jest szansa, na odzyskanie Pomorza. Litwa jest całkiem dobrze rozwinięta i jak zajmie jakąś połowę i podniesie prawa, będzie miał 20k wojska.

19. vimes6

vimes6 Guest

Najlepiej byłoby jakby pojawiła się teraz horda. Litwini są zajęci, polska załatwia swoje sprawy z czechami i pomorzem:) a potem załatwia zmęczoną litwę.

Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

20. Darne

Ostatnia regencja była katastrofą, która - na dłuższą metę - doprowadziła do oddzielenia się Pomorza. Zobaczymy jak będzie teraz...

21. Leoneo

Leoneo User

Hej , co to za kończenie odcinka w decydującym momencie;) Teraz mamy się zastanawiać czy bitwa była zwycięzka? Stawiam, że Polska wygrała.

22. de Mont Salvy

Stawiam, że bitwa była zwycięska. Rozumiem też, że autor nie myślał o wzięciu kredytu u Żydów.

23. thorfinn

thorfinn Znany Wszystkim

Jeśli dobrze pamiętam (jak nie to niech ktoś mnie poprawi) to żydzi / Żydzi zostali wygnani.

24. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

Kredyt po to żeby ich wrzucić? Mam nadzieje ze to w ogóle trashowi nie przyszło do głowy ;)

25. de Mont Salvy

A chyba, rzeczywiście ich wygnano. W sumie to dobrze, bo znacząco ułatwia. I tak sądzę, że te 3% się uzbiera po tej bitwie i będą zaślubiny z Bałtykiem.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie