Olimpiada historyczna - rozmówki w około

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez Drakensang, 17 Październik 2014.

1. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Temat 1. Specjalność: StarożytnośćNarodziny cywilizacji w Egipcie i Mezopotamii - próba porównania.
    Temat 2. Specjalność: ŚredniowieczeBizancjum w średniowieczu - między islamem a Zachodem.
    Temat 3. Specjalność: Epoka nowożytnaRządy sejmikowe w Rzeczypospolitej- geneza, rozwój, ocena zjawiska. Temat 4. Specjalność: Historia XIX w.Źródła i skutki europejskiej ekspansji kolonialnej w XIX wieku.
    Temat 5. Specjalność: Historia XX w. Ukraina i Ukraińcy w polityce europejskiej w XX wieku.
    Temat 6. Specjalność: Historia parlamentaryzmu w PolscePrzywileje szlacheckie a rozwój parlamentaryzmu polskiego od XIV do XVI wieku.
    Temat 7. Specjalność: Historia regionuGrupy etniczne i wyznaniowe w moim regionie na przestrzeni wieków.
    Takie są tematy na ten rok, jedyne, które jeszcze mi leżą to 2 i częściowo 6, ale wolę starożytność bo mam tonę lektur i biografii z tamtego czasu i trochę źródeł.

2. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

Fajny ten temat o sejmikach (3). Aż szkoda ze juz się w to nie bawię ;)

3. kamil3212

kamil3212 Znany Wszystkim

No widzisz Casanundo (?) a ja się bawię ;)

Możesz mi za to literaturę zaproponować. W tej chwili czytam Wojciecha Kriegseisena - "Sejmiki Rzeczypospolitej szlacheckiej w XVII i XVIII wieku". Czyta mi się to bardzo dobrze, naprawdę ciekawa książka, ale pojedyncza pozycja słabo będzie wyglądać w bibliografii. Oprócz tego mam "Sejmiki mazowieckie w dobie Wazów" Jolanty Choińskiej-Miki, ale nie jestem pewien czy będzie mi to bardzo przydatne do pracy o sejmikach w całej Rzeczpospolitej. Mam też "Szlachtę i jej państwo" Marciszewskiego.
    Poleciłby ktoś coś jeszcze?

A i jak zinterpretować temat? Rządy sejmikowe - chodzi o całą epokę istnienia sejmików (od XV do XVIII wieku - tak zrozumiałem na początku), czy może raczej tylko o okres ich największego znaczenia w II p. XVII wieku (1648-1717)? A może jakiś inny zakres czasowy - spotkałem się z początkiem w roku 1669 i końcem w 1734, lub początkiem z pierwszą wolną elekcją i końcem dopiero z rozbiorami?

4. Drakensang

Pomyśl nad N. Davisem niby popularnonaukowa, a ma ciekawy punkt widzenia.

5. Krakau

Krakau Ten, o Którym mówią Księgi

Wszystko, gdybys zawęził to by Cię uwalili już po rzuceniu okiem na pracę.

6. moskal

moskal Опричник

Posty niezwiązane właściwie z narodzinami cywilizacji egipskiej i mezopotamskiej zostały wydzielone do nowego wątku
    moskal

7. Krakau

Krakau Ten, o Którym mówią Księgi

Niektórzy historycy mają ból dupy o Jasienicę i Daviesa w bibliografii, mój nauczyciel radził mi ich unikać.

8. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Ten temat to nawiązanie wprost do klasycznej pozycji Adolfa Pawińskiego. Jego "Rządy sejmikowe w Polsce, 1572-1795: na tle stosunków województw kujawskich" z 1888 r. zapoczątkowały dokładniejsze badania nad historią sejmików szlacheckich. I ta lektura choć antyczna wydaje mi się obowiązkowa. Nie musisz jej czytać ale dobrze byłoby gdybyś przekartkował, zapoznał się z biogramem autora. Innymi słowy temat należy rozumieć w ten sposób że dotyczy on głównie XVII-XVIII w. Zjawisko rządów sejmikowych związane było z niewydolnością Sejmu Walnego na skutek liberum veto. Wiele spraw trafiło wtedy na fora sejmików. Ale i one przestały funkcjonować gdy zasada liberum veto zwyciężyła i na sejmikach. Tak więc w sensie szerokim rządy sejmikowe zaczęły się po śmierci Zygmunta Augusta a zakończyły je III rozbiór. W węższym zakresie chodzi tu o II połowę XVII w. i pocz. XVIII w. Wszystko zależy od użytej argumentacji.

Po pierwsze Maciszewski! Jarema. Zbieżność imion nieprzypadkowa. Dobrze nauczyć się tego nazwiska bo to klasyk polskiej historii nowożytnej. Bardzo wielu historyków zajmujących się sejmikami to jego uczniowie. Wojciech Kriegseisen i Choińska-Mika to dobre wybory. Tę drugą można wymienić na którąś z monografii sejmikowych podanych niżej, głównie Filipczak-Kocur, Ternesa, Zwierzykowskiego czy Ujmę bo są to prace w miarę wstrzeliwujące się w chronologię tematu i dość nowe. Do tego dodaj pracę Zakrzewskiego o litewskich sejmikach (niżej podane). Dobrze jest też przeczytać Historię sejmu polskiego pod red. J. Michalskiego. Bo to daje pogląd na ewolucję sejmu i sejmików także. Niestety ale część prac starszych jest nieco, hmmm stara właśnie a XVIII w. szczególnie kuleje. Zwróć też uwagę na "górne" sejmiki - te były najistotniejsze, niestety też nie są wystarczająco dobrze opracowane.

Bibliografia wybrana do sejmików:

Achremczyk S., Życie sejmikowe Prus Królewskich w latach 1647-1772, Olsztyn 1999.

Bardach J., Początki sejmu, [w:] Historia sejmu polskiego, t. I, red. J. Michalski.

Bednaruk W., Sejmiki lubelskie w okresie stanisławowskim (1764 – 1794), Lublin 2011.

Bogdan D., Sejmik warmiński w XVI i pierwszej połowie XVII wieku, Olsztyn 1994.

Choińska-Mika J., Sejmiki mazowieckie w dobie Wazów, Warszawa 1998.

Choińska-Mika J., Sejmiki mazowieckie z przełomu XVI i XVII wieku o zagrożeniach bezpieczeństwa publicznego w Rzeczypospolitej, „Miscellanea Historico-Archivistica”, t. V, 1995.

Czapliński W., Sejm w latach 1587-1696, [w:] Historia sejmu polskiego, t. I, red. J. Michalski.

Denys S., Poglądy sejmiku lubelskiego na państwo i prawo w czasach stanisławowskich (1764-1795), [w:] Per aspera ad astra. Tom V: Historia Rzeczypospolitej Obojga Narodów, Kraków 2008.

Dybaś B., Na obrzeżach Rzeczypospolitej. Sejmik piltyński w latach 1617-1717 (z dziejów instytucji stanowej), Toruń 2004.

Filipczak W., Życie sejmikowe prowincji wielkopolskiej w latach 1780-1786, Łódź 2012.

Filipczak-Kocur A., Serdyka J., Stan badań nad dziejami parlamentaryzmu polskiego w latach 1573-1647 i postulaty, [w:] Parlamentaryzm w Polsce we współczesnych historiografii, red. J. Bardach, W. Sudnik, Warszawa 1995

Filipczak-Kocur A., Stosunek sejmiku sieradzkiego do problemów polityki zagranicznej Rzeczypospolitej w latach 1587-1668, „Zeszyty Naukowe WSP w Opolu. Historia”, t. XI, 1966.

Filipczak-Kocur A., Uczestnicy sejmików łęczyckich, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Łódzkiego”, Seria I, z. 72, 1970.

Filipczak-Kocur A., Sejmik sieradzki za Wazów (1587-1668), Opole 1989.

Gerlach J., Grudziądz miejscem obrad sejmiku generalnego Prus królewskich (1454-1772), „Rocznik Grudziądzki”, t. III, Grudziądz 1963.

Gierowski J., Ludzie luźni na Mazowszu w świetle uchwał sejmikowych, „Przegląd Historyczny” t. XL 1950.

Gierowski J., Sejmik generalny Księstwa Mazowieckiego na tle ustroju sejmikowego Mazowsza, Wrocław 1948.

Gierowski J., Szlachecki samorząd województw i ziem w XVI-XVIII w., „Acta Universitatis Wratislaviensis”, Historia LXVI, 1988.

Gmiterek H., Problemy różnowierstwa na forum sejmiku lubelskiego do połowy XVII w., [w:] Studia z dziejów Rzeczypospolitej szlacheckiej, Wrocław 1988.

Hahn K., Pospolite ruszenie wedle uchwał sejmikowych ruskich od XVI do XVIII wieku, Lwów 1928

Hołdys S., Praktyka parlamentarna za panowania Władysława IV Wazy, Wrocław 1991.

Kaniewska I., Legaci królewscy na sejmiki przedsejmowe w Koronie za Zygmunta Augusta, [w:] Parlament, Prawo, Ludzie. Studia ofiarowane profesorowi Juliuszowi Bardachowi, red. K. Iwanicka, M. Skowronek, K. Stembrowicz, Warszawa 1996.

Kaźmierczyk A., Sejmy i sejmiki szlacheckie wobec Żydów w drugiej połowie XVII wieku, Warszawa 1994.

Kostkiewicz T., Działalność kulturalna sejmiku ruskiego, Lwów 1939.

Kozyrski R., Sejmik szlachecki ziemi chełmskiej 1648-1717, Lublin 2006.

Kriegseisen W., Sejmiki szlacheckie Rzeczypospolitej szlacheckiej w XVI-XVIII wieku, Warszawa 1991.

Kriegseisen W., Samorząd szlachecki w Małopolsce w latach 1669 -1717.

Leszczyński, Ekspensy kahału opatowskiego na sejmiki szlacheckie województwa sandomierskiego w 1752 r., „Czasopismo Prawno-Historyczne” XXXVIII, 1986.

Leśnodorski B., Dzieło sejmu Czteroletniego, Wrocław 1951.

Lityński A., Szlachecki samorząd gospodarczy w Małopolsce (1606-1717), Katowice 1974.

Lityński A., Sejmiki w dawnej Rzeczypospolitej. Problemy badawcze, „Czasopismo Prawno-Historyczne”, t. XLVIII, 1996, z. 1-2.

Lityński A., Sejmiki ziemskie koronne Rzeczypospolitej w okresie oligarchii, „Czasopismo Prawno-Historyczne”, t. XXXV (1983), z. 1

Lityński A., Sejmiki ziemskie 1764-1793. Dzieje reformy, Katowice 1988.

Lityński A., O reformach sejmikowania w latach 1764-1793, Czasopismo Prawno-Historyczne, t. XXXVII, z. 2.

Lityński A., Ochrona sejmików w polskim ustawodawstwie karnym XVI-XVIII w., „Acta Universitatis Wratislaviensis”, z. 7, 1976.

Lityński A., O głosowaniu na sejmikach (1674-1793). Zagadnienia prawnoustrojowe, „Zeszyty Naukowe WSP w Opolu”, historia, z. 26, 1988.

Lityński A., Sejmik jako instytucja demokracji szlacheckiej 1764-1793. Tradycje – mity – nowoczesność - utopie, [w:] Parlamentaryzm i prawodawstwo przez wieki, pod red. J. Malca i W. Uruszczaka, Kraków 1999.

Łaszewski R., Sejmiki przedsejmowe w Polsce stanisławowskiej. Problemy organizacji i porządku obrad, „Acta Universitatis Nicolai Copernici”, Prawo XV, 1977 z. 83.

Łaszewski R., Sejmiki przedsejmowe w Polsce stanisławowskiej. Problemy organizacji i porządku obrad, „Acta Universitatis Nicolai Copernici”, Prawo XV, 1977 z. 83.

Maisel W., Archeologia prawna Polski, Warszawa – Poznań 1982.

Mączak A., Klientela. Nieformalne systemy władzy w Polsce i Europie XVI-XVIII w., Warszawa 1994.

Michalski J., Sejmiki poselskie 1788 roku, „Przegląd Historyczny”, t. LI, z. 1-3.

Naworski Z., Sejmik generalny Prus Królewskich 1569-1772. Organizacja i funkcjonowanie na tle zgromadzeń stanowych prowincji, Toruń 1992.

Olszewski H., Praktyka limitowania sejmików,[w:] tegoż, Sejm w dawnej Rzeczypospolitej. Ustrój i idee, Poznań 2002, t. II.

Olszewski H., Praktyka limitowania sejmików, „Czasopismo Prawno-Historyczne”, t. XIII (1961), z. 1.

Olszewski H., Rządy sejmikowe a problem samorządności w dawnej Polsce. Uwagi historyka prawa, [w:] tegoż, Sejm w dawnej Rzeczypospolitej. Ustrój i idee, Poznań 2002, t. II.

Panek A., Sejmik lubelski w okresie wojny północnej 1702-1716, [w:] Rzeczpospolita w dobie wielkiej wojny północnej, Kielce 2001.

Pawiński A., Rządy sejmikowe w Polsce na tle stosunków województw kujawskich, Warszawa 1978.

Pawiński A., Sejmiki ziemskie. Początek ich i rozwój aż do ustalenia się udziału posłów ziemskich w ustawodawstwie sejmu walnego. 1374-1505, Warszawa 1895.

Piotrowski S., Uchwały podatkowe sejmiku generalnego wiszeńskiego 1572-1772, Lwów 1932.

Płaza S., Sejmiki i zjazdy szlacheckie województw poznańskiego i kaliskiego. Ustrój i funkcjonowanie (1572-1632), Warszawa 1984.

Płaza S., Sejmiki i zjazdy szlacheckie województwa sieradzkiego. Ustrój i funkcjonowanie (1572-1632), Kraków-Warszawa 1987.

Przyboś K., Sejmik województwa krakowskiego w czasach saskich 1697-1763, Kraków 1981.

Rachuba A., Wielkie Księstwo Litewskie w systemie parlamentarnym Rzeczypospolitej w latach 1769-1763, Warszawa 2002.

Romaniuk T., Rola i znaczenie szlachty różnowierczej na sejmiku lubelskim w latach 1575-1648, [w:] Studia z dziejów epoki Renesansu, red. H. Zins, Warszawa 1979.

Siedlecki J., Sejmik szlachty ziemi bielskiej w Brańsku w XVI-XVIII wieku, „Przegląd Historyczny”, t. LXXX, 1989, z. 2.

Siemieński J., Organizacja sejmiku ziemi dobrzyńskiej, „Rozprawy i Sprawozdania z Posiedzeń Wydziału Historyczno-Filozoficznego AU”, seria II, t. XXIII, 1906.

Sobczak J., Reforma sejmików na sejmie czteroletnim i jej realizacja w Wielkopolsce, „Roczniki Historyczne” XLVI 1980.

Sochaniewicz S., Z dziejów sejmiku wiszeńskiego (1673-1732), „Kwartalnik Historyczny”, R. XXIX, 1915.

Sucheni Grabowska A., O sejmiku ziemi liwskiej w latach 1542-1695, [w:] Między Wschodem a Zachodem. Rzeczypospolita XVI-XVIII w. Studia ofiarowane Zbigniewowi Wójcikowi w siedemdziesiątą rocznicę urodzin, Warszawa 1993.

Sucheni Grabowska A., Sejm w latach 1540-1586, [w:] Historia sejmu polskiego

Szczygielski W., Referendum trzeciomajowe. Sejmiki lutowe 1792 roku, Łódź 1994.

Śladkowski W., Udział szlachty łukowskiej w sejmiku lubelskim [w:] Z przeszłości ziemi łukowskiej. Materiały z Sesji Naukowej poświęconej przeszłości miasta Łukowa i Ziemi Łukowskiej odbytej w dniu 28 września 1958 r., red. R. Orłowski, J. R. Szaflik, Lublin 1959.

Śladkowski W., Skład społeczny, wyznaniowy i ideologia sejmiku lubelskiego w latach 1572-1648, „Annales UMCS”, Sectio F, vol. XII, 1957.

Śreniowski S., Organizacja sejmiku halickiego, Lwów 1938.

Ternes J., Sejmik chełmski za Wazów (1587-1668), Lublin 2004.

Trawicka Z., Sejmik województwa sandomierskiego w latach 1572-1696, Kielce 1985.

Ujma M., Sejmik lubelski 1572-1696, Warszawa 2003.

Ujma M., Stosunek sejmiku lubelskiego do polityki zagranicznej Rzeczypospolitej w latach 1587-1632, „Zeszyty Naukowe WSP w Opolu. Historia”, t. XXVII, 1990.

Ujma M., Stosunek sejmiku lubelskiego do problemów skarbowych w świetle jego uchwał z lat 1572-1696, „Zeszyty Naukowe WSP w Opolu. Historia”, t. XXX, 1994.

Urban W., Skład społeczny i ideologia sejmiku krakowskiego w latach 1572-1606, „Przegląd Historyczny”, t. XLIV, 1953, z. 3.

Włodarczyk J., Sprawy kościelne i wyznaniowe na sejmikach łęczyckich, „Rocznik Łódzki” t. XI: 1966.

Włodarczyk J., Sejmiki łęczyckie, Łódź 1973.

Włodarczyk J., Uczestnicy sejmików łęczyckich, „Zeszyty Naukowe Uniwersytetu Łódzkiego”, seria I, z. 72, 1970.

Wołoszyn J., Stanowisko sejmiku lubelskiego w kwestiach wyznaniowych w świetle lubelskich instrukcji poselskich z lat 1648-1668, „Res Historica”, z. 7, 1999.

Zakrzewski A., Sejmiki Wielkiego Księstwa Litewskiego XVI-XVIII w., Warszawa 2000.

Zielińska Z., Mechanizm sejmikowy i klientela radziwiłłowska za Sasów, „Przegląd Historyczny”, t. LXII: 1971, z. 3.

Zielińska Z., Sejmy polskie z lat 1764-1786, [w:] Parlamentaryzm w Polsce we współczesnych historiografii, red. J. Bardach, W. Sudnik, Warszawa 1995.

Zwierzykowski M., Komisja Skarbowa Poznańska. Z dziejów sejmikowej administracji i sądownictwa skarbowego w Wielkopolsce w XVII i XVIII wieku, Poznań 2003.

Zwierzykowski M., Samorząd sejmikowy województw poznańskiego i kaliskiego w latach 1696-1732, Poznań 2010.

9. kamil3212

Do tego pana już mnie odsyłano, zajrzę z pewnością.

Achh, błąd przy przepisywaniu nazwiska. Wstyd :eek:

Dziękuję ogromnie :D

10. lysy

lysy Panzer Legion

Niby w którym miejscu błąd? Jakoś jego wnuk, którego znam osobiście, nazywa się tak samo:)

11. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Skoro już tyle o różnych tematach i bibliografii było, to może by tak pomoc przy znalezieniu książek do tematu 7 :Grupy etniczne i wyznaniowe w moim regionie na przestrzeni wieków.
    Dodam że mój region to Nowa Marchia (NeuMark) i Marchia Wkrzańska (UckerMark) ;)

12. de Mont Salvy

To lipa lekka, bo ciężko mówić o wieloetniczności Nowej Marchii. Dominowali tam odpowiednio Słowianie, Niemcy i Polacy. :p I chyba nigdy nie było tam jakiś większych mniejszości religijnych? Zawsze królowało pogaństwo/katolicyzm/protestantyzm. Pewnie nawet Żydów tam nie mieli w tej Brandenburgii. ;) Cała narracja opiera się chyba na sąsiedztwie polsko-niemieckim. Bladego pojęcia nie mam co by tu można było polecić. Chyba wygooglowanie katedr regionalistyki w Zielonej Górze i Szczecinie i sprawdzenie czym się tamtejsi naukowcy parali.

13. cobran

Zdziwił byś się :)
    Hugenoci i ich plantacje tytoniu w marchii Wkrzańskiej, Rosjanie w bazie lotniczej w Chojnie, trochę Żydów (o nich akurat ciężko coś znaleźć) no i jeszcze Polscy robotnicy "sezonowi" :D

14. de Mont Salvy

Hugenoci w Brandenburgii owszem i byli ale ilu ich było w tym akurat regionie? Sowiety w bazach w PRL-u to też pewnie jakiś ułamek populacji. Polscy robotnicy rolni? To już coś sensowniejszego zwłaszcza w epoce ostfluchtu. Coś na pewno można napisać na ten temat ale będzie to trudniejsze niż gdyby chodziło o region bardziej "mieszany" etnicznie.

15. cobran

Hugenotów trochę było, nie mam dokładnych danych ale zmiana doliny dolnej Odry w największą na terenie Niemiec plantację tytoniu chyba dobrze świadczy o ich wpływie :)

16. de Mont Salvy

Zaciekawiłeś mnie. Pomóc ci niestety nie mogę. Jedyne co mi przychodzi na myśl to "Dzieje Brandenburgii-Prus na progu czasów nowożytnych (1500-1701)" i "Prusy w okresie monarchii absolutnej (1701-1806)" ale nie czytałem w całości tych ksiąg a stosunki w Nowej Marchii akurat najmniej mnie interesowały w tych książkach. Ale widzę, że hasło Nowa Marchia w Wikipedii jest porządnie zrobione i są tam odesłania do tych pozycji. Jest też kilka innych które mogą ci się przydać sądząc po tytułach.

17. cobran

Wyniki pierwszego etapu już są, przynajmniej w zachodnio-pomorskim :p
    Pochwalcie się kto Pozostał z tarczą po tej potyczce, a kto wraca do domu na tarczy ;)
    Od razu mówię że się dostałem, wynik to co prawda ledwie 4,5 ale ważne że się dostałem :D

18. Drakensang

Ja jeszcze mam tarczę i mam 6.

19. manuelcastro

manuelcastro Ten, o Którym mówią Księgi

Z tarczą i piąteczką.

20. kamil3212

Z tarczą, ale oceny nie znam :p

21. Drakensang

Niech dobry mod zmieni rok na 2015
    Temat 1. Specjalność: Starożytność Otia post negotia. Czas wolny i rozrywki w świecie rzymskim Temat 2. Specjalność: Średniowiecze Rola wypraw krzyżowych w dziejach średniowiecznej Europy Temat 3. Specjalność: Epoka nowożytne Miejsce Rosji w polityce europejskiej XVII i XVIII w. Temat 4. Specjalność: Historia XIX w. Bałkany w polityce państw europejskich od 1815 do 1914 r. Temat 5. Specjalność: Historia XX w. Polityka zagraniczna II Rzeczpospolitej – sukcesy i porażki Temat 6. Specjalność: Historia parlamentaryzmu w Polsce Konstytucja 3 Maja - rola i znaczenie na tle innych konstytucji XVIII wieku Temat 7. Specjalność: Historia regionu Czas Solidarności. Ludzie i wydarzenia lat 1980-1981 w moim regionie
    Chciałem pisać że starożytności, ale chęci bardzo szybko wyparowały. Niby można się w to bawić, ale nie mam ochoty i czasu na bawienie się i odkopywanie pojedynczych zdań z różnych książek. Dlatego w tym roku wybieram średniowiecze. Nie jest to moja ulubiona epoka, ale temat o wiele lepszy i bardziej normalny.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

22. cobran

Szkoda że już nie mogę brać udziału bo średniowiecze i nowożytność strasznie korcą, z drugiej strony starożytność rzeczywiście poleciała po bandzie, a historia regionu to nie do mojego miasta (baza radziecka blisko granicy)

23. de Mont Salvy

Co tak narzekacie na tą starożytność - temat dobry jak każdy inny. Ile w końcu można klepać o wojnach? A literatury jest dużo i nie są to "pojedyncze zdania z różnych książek". Jest w końcu klasyczna "Historia życia prywatnego" Veyne'a, jest "Życie codzienne w okresie rozkwitu cesarstwa" Carcopino, jest ostatnio wydany "Sport i widowiska w świecie antycznym" Słapka i pewnie z kilkanaście innych pozycji dałoby się znaleźć. Tylko siąść i czytać.

Ja bym wybrał temat 6 - lubię mieszać z błotem i deprecjonować znaczenie Konstytucji 3 maja. ;D

24. cobran

Oj tam od razu psioczyć, starożytność to po prostu nie mój konik :p

25. de Mont Salvy

Mój też nie - ale zawsze można podejść do tematu inaczej. Np. próbując ugotować coś w oparciu o Apicjusza czy zagrać w tryktraka. :p

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie