Megakampania, CK2 The Old Gods, Polanie (video)

Temat na forum 'CK II - AARy' rozpoczęty przez thrashing mad, 19 Sierpień 2013.

1. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

W sumie nie wiem o co chodzi z tymi Ilchanidami. Brak tu dla mnie podstawowej chronologii. Powinno być wielkie imperium mongolskie, które następnie rozpada się na Złotą Ordę, państwo Ilchanidów itd. A tu kolejność odwrotna od historycznej.

Nie sądzę jednak by Mongołowie stanowili takie zagrożenie. U mnie zachowywali się w kilku grach bardzo pasywnie.

2. Leoneo

Leoneo User

Czy wiecie coś o problemie z konwerterem do EU4, u mnie pojawia się mod ale brak możliwości uruchomienia, -gdy wcześniej działało.???:(

3. Master of Puppets

Master of Puppets Ten, o Którym mówią Księgi

U mnie też nie działa. Napisałem to w temacie od DLC. Pewnie trzeba poczekać na patcha.

4. Aronet

Aronet Znany Wszystkim

taka mała propozycja ... kiedy rozdajesz ziemie nowym wasalom to może wybieraj ich z własnego dworu a nie losowo ... wydaje mi się że to jest bardziej historyczne? a gdy rządzi regent to on powinien rozdawać dobra swoim zaufanym ludziom

5. Mattan

Mattan User

Popieram ;)
    Jestem w szoku, że na EUFI temat AARa cały czas jest kontynuowany. Miłe zaskoczenie.

Dopytam jeszcze, istnieje jakaś możliwość przeczytania poprzednich AARów o których mowa w I poście?

Thrash, jakby co moje prace trwają, gdy skończę to się przypomnę ;)
    Spóźnione sto lat :p Pozdrawiam.

6. matil1234

matil1234 User

Trzeba mieć vipa niestety

7. Mattan

Mattan User

Poczytałem sobie ostatnie paręnaście stron tego wątku, z chęcią przychylam się do kilku pomysłów ;p

1. Poszukania ludzi z claimami do ziem państw sąsiednich i wsadzanie ich na trony. Ojj dawno temu już to proponowałem. Jak lubią naszego władcę to chętnie przyjmą zaproszenie. Nie jestem pewny czy istnieje na to szansa w przypadku innowierców, ale nie sądzę by coś stało na przeszkodzie. Jak ktoś taki bardzo polubi monarsze złoto to i na nową wiarę da się przekonać - mamy 'misjonarza'. Osobiście coś takiego udało mi się w przypadku restauracji Królestwa Nawarry grając Akwitanią. Znalazłem ostatniego męskiego potomka w wieku po 70tce z potrzebnym claimem, mariaż z moją córką i Pan wylądował na tronie po wygonieniu muzułmanów. Kiedyś pamiętam że tengryjski Vencel Arpadowicz zorganizował wyprawę na Polskę, Thrash go pobił, uwięził, jakimś sposobem jego potomkowie byli na jego dworze (syn pełnił bodaj urząd wojewody). Ciekawe czy mieli jakieś claimy...

2. Jeśli chodzi o dyskusje wschód-zachód w kontekście ekspansji, najpierw starałbym się zrobić porządek na swoim podwórku, a dopiero potem rozglądać się na boki. Pod nosem są Prusy, jest Gdańsk, dalej na pierwszym miejscu spojrzałbym na Wielkomorawian. Mały, łakomy kąsek z tytułem królewskim. Ponadto Mazowieccy zawsze powinni spoglądać na Piastów, bo zawsze będą oni realnym zagrożeniem dla ich pozycji w kraju. W ich interesie jest to by byli zajęci, a najlepiej skłóceni. A propos punktu numer 1, może warto rozejrzeć się za jakimś niepokornym Piastem i sąsiadom narobić bigosu?

3. Nadawania tytułów postaciom obecnym w grze, potem tym z automatu. Jak najbardziej. Sam grając, kreuję na swoim dworze jakieś rody, potem obok tytułów typowo dworskich przydzielam im baronie, rozwijam ich. Pewnie ze względu na charakter rozgrywki, tego typu zagłębianie się w detale jest zbyt daleko idące, lecz kierowanie się preferencjami regenta, tak by obsadzać nowe urzedy 'swoimi' przyjaznymi ludzmi, jak najbardziej na miejscu. Trzeba jednak przyznac ze Thrash wykreował kilka rodów, głównie przez mariaże matrylinearne (Czartoryscy, Czarnkowscy), był też ród zdradzieckiego Mieszka z Brzeska ;)

Swoje pomysły raczej regularnie wrzucam na YT, nieskromnie powiem ze czesc wykorzystano ;p
    Czekam z niecierpliwoscia na odcinek, Rimworld juz bylo wiec kwestia dni. Pozdrawiam.

8. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Co do Piastów, to jak jest Agnatic-Cognatic to można syna ożenić z księżniczką i kilka plotow później mamy królestwo.

9. Medievista

Medievista Ten, o Którym mówią Księgi

@Trash .Piastowie coś jeszcze trzymają na mapie ?

10. matil1234

matil1234 User

@Medievista Z tego co pamiętam to chyba jakieś księstwa pomorskie :)

11. Mattan

Mattan User

Księstwo Braniboru również powinno.

12. Drakensang

To kto kontroluje Czechy?

13. Darne

Darne Ten, o Którym mówią Księgi

Dynastia Welfów, o ile pamiętam.

14. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

@de Mont Salvy - gdy zrobiłem test 'hands off' to Mongołowie dość dużo podbili, dochodząc najdalej na zachód do Bawarii. Problemem są tu tengryjskie Węgry które z powodu zbieżności religijnej przyciągają tam ordy.

@Leoneo - z tego co wiem z powodu ostatnich DLC/patchów konwerter nie działa (ja tam trzymam wciąż starą wersję, nie robiąc update)

@Aronet - na dworze nie było odpowiednich kandydatów - w sumie to powinienem chyba częściej zapraszać na dwór ludzi, by go trochę zaludnić. ;)

@Mattan - Dzięki za życzenia :) AARy są tutaj, ale potrzebujesz dostępu VIP. Są też otwarcie dostępne po angielsku na forum paradoxu:

http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?512122-History-of-the-White-Eagle-II

http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?632285-Tales-from-the-Steppe-History-of-Nogais-MMU-AAR

http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?449813-Legacy-of-Mansa-Musa-Mali-Empire-MMP2-AAR

@Mattan - fakt, mógłbym częściej korzystać z claimantów - pomyśle nad tym :)

@Medievista, Drakensang, Darne - tak, Piastowie mają ks Pomorza i Braniboru. Stracili władzę w Czechach gdyż ostatnia królowa z rodu Piastów wyszła za Welfa nie matrylinearnie.

Nowy odcinek:

[video=youtube;a1Sm9_3wYY4]https://www.youtube.com/watch?v=a1Sm9_3wYY4[/video]

15. Darne

Darne Ten, o Którym mówią Księgi

Hm, gdyby król pozostał człowiekiem podstępnym, to mógłby usunąć przyszłego teścia by być pewnym, że jego narzeczona przejmie wszystkie jego tytuły...
    I takie pytanie, bo mnie to dręczy - co jest w Brnie? Czy to jakieś niezależne państeweczko?

16. Medievista

Medievista Ten, o Którym mówią Księgi

Krwi , Spisków , Morderstw ! :)

Lud chce igrzysk ! xD

17. pawskor

pawskor Ten, o Którym mówią Księgi

Głupia jest blokada, ze po zmianie autorytetu korony król nie może zmienić "kolejny" raz. A poza tym to i tak się należy cieszyć, ze nie wprowadzili senioratu albo monarchii elekcyjnej :D

18. Drakensang

Jest sposób na obejście tego

19. moskal

moskal Опричник

Czy mi się zdaje, czy Abbasydzi się zetiopizowali się oraz przeszli na monofizytyzm? Stamtąd można byłoby wziąć żonę dla małoletniego, bo pewnie gdzieś Abbasydzi się jeszcze mocno trzymaja to ich wsparcie byłoby niezastąpione.

20. vimes6

vimes6 Guest

Skoro można zawiązać spisek na zmniejszenia autorytetu to chyba można i w drugą stronę.
    :)
    Wysyłane z mojego GT-I9070 za pomocą Tapatalk 2

21. Drakensang

Można w drugą stronę, ale może to tylko wasal ma opcję tworzenia spisków, frakcji.

22. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Eee, egzotycznym związkom małżeńskim mówimy stanowcze nie. Chyba, że młody król poszedł by na krucjatę. To miałoby uzasadnienie fabularne. A blokada autorytetu ma sens - inaczej byłoby łatwo to odrobić. Ja na miejscu króla sprzątnąłbym dziadziusia. To wybitnie nieprzyjemny typ. W dodatku kopie dołki pod monarchią.

Litwa zdaje się w rozsypce, może by jakiś wypad w tamtą stronę?

23. pawskor

pawskor Ten, o Którym mówią Księgi

Przed wypadami to bym własny tyłek najpierw opancerzył. Nie bez powodu dziadek sobie praktyczną autonomię nadał. Jeżeli nie stanie się jakiś cud, to król już niedługo nie będzie królem. Przede wszystkim trzeba jakiś strategiczny mariaż zawrzeć, może nawet z poganką, jeżeli będzie odpowiednio upozycjonowana. Zwłaszcza że hordy się zbliżają. Trzeba zabić dziadka i podarować tytuły komuś, kto zachowa lojalność. Bez sojuszników we własnym państwie też za długo się nie pociągnie.

24. Drakensang

Metoda druga, trzymać wszystkie księstwa przy sobie. Jedynie może Śląsk zostawić.

25. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Trash, czy jeżeli Wielisław II jest świetnym intrygantem to nie ma szans na "przykry wypadek" Jego Dziada i Swata?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie