Das Reich - Germania w chwale - Darkest Hour

Discussion in 'Inne Gry AAR' started by Fenrir44, Feb 17, 2015.

1. Fenrir44

Fenrir44 Guest

Prolog

30 stycznia 1933 roku, nadchodzi wielki dzień, dzień powstania Niemiec z kolan - na wodza Rzeszy zostaje wybrany Adolf Hitler. Dzień ten przesądził o zmianie losów świata, choć nikt nie spodziewiał się tego co się wydarzyło, po 6 latach rządów Furhera Germania stała się potężnym państwem, państwem które odzyskało swoje wschodnie rubieże i należne jemu tereny, co więcej - stało się potęgą przemysłową i militarną, z silną i nowoczesną armią, bez bezrobotnych, bez uciążliwych komunistów i żydów.

Podział administracyjny Germanii pod koniec 1939 roku

Podbicie Polski, Czechosłowacji i wciągnięcie Austrii do Rzeszy nie spotkało się z ostrą reakcją krajów zachodnich, co okazało się śmiertelnym błędem, ważącym na późniejszych losach tych krajów. W maju 1940 roku, niemieckie wojska ruszyły podbić kraje bałkańskie, Francję, kraje Beneluxu i kraje Skandynawskie, zostały podbite w niecałe 3 miesiące, po udanej kampanii zachodniej niemieccy żołnierze wyruszyli na bój z bolszewicką hołotą, był on zacięty, pochłonął miliony ofiar, jednak jak powiedział Wódz w 1943 roku w audycji radiowej do swoich żołnierzy: "Nasz cel jest święty! Jesteśmy ostoją Europy, Europy Sokratesa, Platona, Nietzscheg'o, wielkich filozofów, nasze plany odbudowy Świętej Europy chcą zniweczyć prożydowscy alianci i brudni bolszewicy, walczmy aż do zwycięstwa, nie baczmy uwagi na środki - bowiem cel nasz świętym jest! Ad victoriam! Ex Germania! Non sibi sed patriae bracia!", przemowa ta napędziła żołnierzy opętanych wizją swojego Furhera, szala zwycięstwa pod Stalingradem przechylała się na stronę ZSRS, jednak niespodziewanie Niemcy wyszli z wielką ofensywą która wypchnęła bolszewików za Kaukaz i pozwoliła na zdobycie Leningradu, ostatnią decydującą bitwą była bitwa o Moskwę, przechyliła ona szalę historii, Związek Radziecki został prawie pokonany, jednak po wyczerpujących walkach podpisano pokój w Sztokholmie który pozostawił Sowietom kawałek ziemii za Uralem, z natury rzeczy ZS nie mógł się tam rozwijać, brakowało wystarczającej ilości zaopatrzenia i fabryk do produkowania broni.

W ten sposób zakończyły się działania zbrojne w Europie na okres kilku lat, jednak po 4 latach od podpisania pokoju Sztokholmskiego potwór ponownie się obudził by zniszczyć Niemcy. Czy uda im się przetrwać czy zapanuje absolutne jej zwycięstwo, czy to będzie jej upadek? To się okaże...

Sytuacja na rok 1948:

Scenariusz jest lekko pozmieniany przeze mnie, głównie jeśli chodzi o fabułę, określenia jak "żydostwo/Wódz"
    nie mają podłoża ideologicznego,
    są jedynie elementem fabuły

Nie wiem jak przycina się obrazki, mógłby ktoś pomóc? A i proszę o komentarze dot. prologu, był improwizowany.

2. Sevgart

Sevgart Targowica

Obrazki przycina się w programach graficznych. Od biedy i w Paincie można, ale polecam darmowe GIMPa lub PainNeta lub triala Photoshopa se possaj.

3. lysy

lysy Panzer Legion

1. Führer, ZSRR, pokoju sztokholmskiego - plus pewnie jeszcze jakieś literówki.
    2. ostatnią decydującą bitwą była bitwa o Moskwę - masło maślane:p
    3. potwór ponownie się obudził by zniszczyć Niemcy - chyba krasnoludki wyspawały te tysiące T34 za Uralem. Zżarłeś całą Europę więc coś tu nie tak.
    4. Na ostatnim screenie widać fabryk i ilość surowców jak w Bangladeszu. Może i jest to jakaś niemiecka bananowa republika, jednak wypadało pokazać jak przedstawia się III Rzesza:p

Fabuła fabułą, ale można napisać ciekawego AARa bez sformułowań o zabarwieniu antysemickim.

4. Nuke

Nuke [heinkel intensifies]

To ciekawe, że Niemcy w 1940 ruszyli na podbój Francji, Beneluksu, Jugosławii i Danii, a już w 1939 Alzacja, Lotaryngia, Luksemburg, Eupen-Malmedy, Słowenia i północny Szlezwik były w granicach Rzeszy. A południowy Tyrol to chyba od dobrego wujka Benito dostali.

No i ten, aary z DH mają dział kapkę niżej.

5. lukigl

lukigl Znany Wszystkim

A można napisać ciekawego AARa ze sformułowaniami o zabarwieniu antysemickim? ARR to fikcja literacka więc wolno więcej. ;)

6. lysy

lysy Panzer Legion

Nie można.

Mimo, że AAR to fikcja literacka to pewne standardy obowiązują.

7. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

Nie rozumiem.

8. lukigl

lukigl Znany Wszystkim

Ja też. Co złego jest w określeniu "uciążliwi żydzi"?
    Albo inaczej co jest gorszego w określeniu "uciążliwi żydzi" niż w określeniu "uciążliwi komuniści"?
    Naród Wybrany może więcej :confused:

9. lysy

lysy Panzer Legion

A gdzie w swoim prologu do AARa użyłeś powyższych określeń?

Jeśli nie umiesz czytać to spójrz na co zwróciłem uwagę:

Zamiast dywagować co moderator miał na myśl lub czego nie miał, lepiej poświęć ten czas na napisanie kolejnego odcinka. Póki co do innych merytorycznych uwag nie odniosłeś się.

10. lukigl

lukigl Znany Wszystkim

Ja nie potrafię czytać?:D

Odcinka czego? Bo chyba nie nieswojego ARRa ;)

W jakim prologu? Mógł byś zacytować prolog mojego autorstwa?

Wracając
    Pomijając już to że to nie jest mój ARR:

Czyta Pan wątki które Pan moderuje?:)

11. lysy

lysy Panzer Legion

@lukigl
    Punkt dla ciebie. Nie wszystko idzie ogarnąć ze smartfona:p

12. Sevgart

Sevgart Targowica

Boże. Myślałem, że ten wasz moderatorski biedaterror już się wypalił. Odkąd to jesteśmy Paradoxem i udajemy, że Żydzi nie zostali pomordowani tylko polecieli na wycieczkę w kosmos ;_;? Co, flagi nazizstowskich Niemiec też za niedługo zabronicie jak Szwedzi? Rany ludzie.

Dobrze rozumiem, że na zielono to ten wasz Boski Głos? Jeśli tak to, w razie wątpliwości zaznaczam, że komentuję decyzję moderatora i zgłaszam to do prokuratury.

#zycienakrawedzi #solziemieufi #antiadm/mod4life #thughlife

13. Basileios

Basileios Ten, o Którym mówią Księgi

Nie, nie, nie.
    Nie rozumiem tego AARa. To jest jakiś syf.
    Also ta dyskusja to syf.
    Also Twój post to syf.

Dziękuję.
    Mędrzec przemówił, lol.

14. lukigl

lukigl Znany Wszystkim

Syfem są podwójne standardy w stosunku do różnych narodowości.

15. Fenrir44

Fenrir44 Guest

Przepraszam za brak odzewu, byłem w szpitalu, nie miałem jak zrobić AAR-a. Ech... określenia te były jedynie urozmaiceniem fabuły, narrator ma tu perspektywę człowieka który Rzeszę aprobatuję, ale nie pisze tego bezpośrednio, to nie miało zamiaru nikogo obraźić, więc bez spin ;))

Share This Page

1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice