Megakampania, CK2 The Old Gods, Polanie (video)

Temat na forum 'CK II - AARy' rozpoczęty przez thrashing mad, 19 Sierpień 2013.

1. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

@de Mont Salvy - Fakt że Złota Orda przeszła na zreformowany Tengryzm (taki jak na Bałkanach), spowoduje że jak już to raczej uderzą w kierunku Rusi, Szpitalników i Polski ;). No ale zobaczymy, AI lubi robić dziwne rzeczy.

@moskal - nie, nestoriańskiego władcy nie ma

@Aronet - no, szkoda że koptyjski Egipt upadł - to był dość ciekawy smaczek. No ale jeszcze wszystko możliwe.

@davere - zawsze mógłbym utworzyć tego typu kultury przechodząc do EU4. :)

Nowy odcinek:

[video=youtube;r6w6bMjuyCE]https://www.youtube.com/watch?v=r6w6bMjuyCE[/video]

2. Aronet

Aronet Znany Wszystkim

mógłbyś wrzucić jakąś mapkę kulturowa z Czech i Pomorza bo na tej z podsumowania roku 1250 słabo widać a jestem ciekaw jak silna jest tam kultura polska :)

3. Zjemcichlep

Zjemcichlep Ten, o Którym mówią Księgi

Szkoda że przydomki są ustawiane na stałe bo Wielek to naprawde kawał kozaka, trudno uwierzyć że osiągnie tyle przy takim autorytecie i tak długiej regencji. Cieszy mnie bardzo zakończenie ,,operacji morawskiej" w XIII wieku pojęcie narodu i dobra kraju dopiero raczkowało więc osadzenie siłą młodszego syna na tronie morawskim było bardzo klimatyczne i zgodne z średniowiecznymi standardami.

Co do kultury czeskiej to jakby pomyśleć mamy ciekawą sytuacje. W rzeczywistości język czeski zaczął się znacząco różnić od polskiego dopiero w XIII-XIV wieku, a w grze dzięki piastom z linni czeskiej szlachta mówi zapewnie wciąż po polsku więc zapewnie w alternatywnym XXI wieku nasze języki były by do siebie podobne bardziej np jak słowacki

A ten odcinek można sparafrazować: ,,Niech inni prowadzą wojny, ty, szczęśliwa Polsko, zaślubiaj"

4. Walker

Walker Ten, o Którym mówią Księgi

@thrashing mad, jakim programem nagrywasz te filmy?

5. Krilan

Krilan Nowy

AAR super. Ciekawe jak daleko uda Ci się dociągnąć tą Megakampanie.

A tak poza tym kiedy kolejny odcinek??:p

6. thorfinn

thorfinn Znany Wszystkim

Kiedyś pisałem do tm w twej sprawie PW - chyba nie będzie mi miał za złe, że poniżej przytoczę odpowiedź:

Nagrywam FRAPSem http://www.fraps.com/. Jeden z lepszych tego typu programów, choć nie jest darmowy. Do montażu używam kosztownego Cyberlink Power Director, ale do robienia prostego 'letspleja' powinien wystarczyć jakiś darmowy ekwiwalent, choćby Windows Movie Maker.

7. Chidori

Chidori Nowy

Jestem na 20 odcinku :p Bardzo fajne polecam.
    Chidori :D

8. thrashing mad

@Aronet - Przyjrzę się w kolejnym podsumowaniu. Czechy w całości polskie, a kultura pomorska trzyma się jedynie na Łużycach i w Meklemburgii.

@Zjemcichlep - w sumie to chyba pozmieniam część przydomków w tym końcowym podsumowaniu, bo czasem faktycznie niezbyt pasują.

@Walker - jak thorfinn napisał

@Krilan - no zobaczymy - do końca CK2 to plan minimum. ;)

@Chidori - dzięki :)

Nowy odcinek:

[video=youtube;8oNpR730JNs]https://www.youtube.com/watch?v=8oNpR730JNs[/video]

9. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Jej kolejny odcinek megakampanii :)
    Mam tylko jedno pytanie, dlaczego czasami nazywasz jedno miasto po polsku a drugim razem w języku właściwym, czyżby lenistwo :lol2:
    nie żeby to przeszkadzało, seria mimo to jest super, nie mogę się doczekać następnego odcinka :)

10. Michas303

Michas303 Znany Wszystkim

Może mi się wydaję, ale czy aby ta Danuta Mazowiecka żyła dalej, ale po prostu zaraziła się tylko tym tyfusem ? Bo w odcinku powiedziałeś że umarła, a "czaszki" na portrecie nie ma.

11. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Hmmm, chyba nie z wyspy Rugia a z wyspy Bornholm, gdyż tam jest stolica Wielkich Moraw? ;) I rzeczywiście, Getynga czy Trewir to miasta posiadające polskie odpowiedniki. Zauważyłem też jakieś problemy z ostrością obrazu. Wojna o sukcesję lotaryńską to było dobre rozwiązanie, szkoda, że Idy nie dało się wydać za jakiegoś Mazowieckiego.

12. Aronet

Aronet Znany Wszystkim

Gdy tak oglądam kolejne odcinki, stwierdzam że w EUIV szykuje się Polskie "Drang nach Osten" ... na co nam lądy za morzami, jak mamy wschód!!! :D

13. Zjemcichlep

Kolejna wojna o wciśnięcie na europejski tron kogoś z mazowieckich jest bardzo ,,średniowieczne" co się chwali bo buduje klimacik realności.

Czy w przypadku śmierci miłościwie nam panującego, jego małzonki i ich jednego z ich synów dojdzie do unii polsko-morawskiej? Co się stanie w przypadku bezdzietności któregoś z nich?

OFFTOP: Nie chcę gderać ale ktoś obiecał 3 odcinki na tydzień, szczególnie zależy mi na moich ulubionych kerbalach tym bardziej że robi się ciekawie gdyż gra niejako zaczyna cię zmuszać do powrotu do misji załogowych na muna (wciąż czekają na ciebie liczne biomy to samo z minusem).

14. moskal

moskal Опричник

Jeżeli TM będzie zainteresowany podkręceniem gry to dostosuję (jakby ktoś się znalazł zainteresowany to w grupie) konwersję sejwa do warunków z DeI 4 i wtedy tak miło nie będzie :) Eh... ci problematyczni łowcy czarownic, misjonarskie faux pas, napady na świątynie, husycka epopeja...

Ostatnia edycja: 23 Luty 2015
  15. Thete

Thete Nowy

Czy Ilchanat nadal wyznaje starą wersje tengryzmu? Bo u mnie podczas 2 z 5 moich rozgrywek ilchanat przechodzil na Nestorianizm.

16. davere

davere Ten, o Którym mówią Księgi

W mojej ostatniej rozgrywce Ilchanidzi przyjęli... katolicyzm. A to i tak nic, bo katolickie jest również... Bizancjum :O
    Ale to być może dlatego, że Ilchanat zamiast prowadzić ekspansję na wschód (Bizancjum lub Abbasydzi) to zaatakowali... Złotą Ordę i ich 100k wojsk i dostali na stepach srogi łomot.

Ogólnie "cudowna" rozgrywka...
    Sent from stolen Nokia3310

17. Thete

Thete Nowy

U hordy zmiana religji zachodzi poprzez eventy z pliku mongol_events.txt. Żeby Ilchanidzi przyjeli katolicyzm muszą mieć we władaniu katolickie prowincję.
    W wypadku nestorianzmu prowincja powinna być w domenie wladcy.

18. thrashing mad

@cobran - trochę lenistwo ;)

@Michas303, de Mont Salvy - racja, pomyliłem się :eek:

@Aronet - no zobaczymy. Sam nie wiem jaka sytuacja wytworzy się w ciągu reszty CK2 i dokąd poprowadzi mnie roleplejowanie w EU4.

@Zjemcichlep - tak, jeśli jeden syn umrze to dojdzie do połączenia Polski i Wielkich Moraw. Postaram się nagrywać częściej, KSP będzie jeszcze w tym tygodniu (sonda do Joola i księżyców)

@moskal - zobaczymy. Ogólnie to mam złe doświadczenia co do nazbyt ambitnych ręcznych konwersji (dwie pisane Megakampanie padły bo jedną chciałem przenieść z vanilli EU3 do Magna Mundi a drugą z CK1 do CK2)

@Thete - przeszli już na zreformowaną wersję

Nowy odcinek:

[video=youtube;HuamEH_8bZg]https://www.youtube.com/watch?v=HuamEH_8bZg[/video]

19. Zjemcichlep

Nawet nie wiesz jak się ucieszyłem z cechy ,,dotyk midasa". Tego mi brakowało w historii Polski: masowego osadnictwa na prawie niemieckim, bumu gospodarczego, zakładania miast, lokacji wsi. Nie zdziwiłbym się jak młody władca połowe dzieciństwa spędził na Bronholmie patrząc na przypływające Kogi z republiki Truso i marząc o zostaniu kapitanem (bycie królem jest dla leszczy). Teraz to zostało modlić się do świetego Masława Półrekiego o zdrowie dla następcy tronu i niech Korona rośnie w siłę.

Czy w grze występuje event o dżumie?

20. moskal

moskal Опричник

"Osadnictwo na prawie niemieckim" w sytuacji jak Niemcy nic sobą nie reprezentują? To już bardziej Niemcy zaczęliby lokować osady na prawie mazowieckim...

21. Aronet

Aronet Znany Wszystkim

Coś Polska nie mam szczęścia do władcy np: Masław III, Mieszko III, Wielisław III, ale będzie Stefan I !!

22. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Osadnictwo na prawie niemieckim nie miało nic wspólnego z potęgą państwa niemieckiego, gwoli ścisłości nie miało też nic wspólnego z Niemcami. To był tylko efekt "rewolucji agrarnej" która miała miejsce w Płn. Francji i Nadrenii w XI w. Jak najbardziej możnaby pomyśleć o rozwoju gospodarczym, lokacjach miast, itd. Niestety twórcy gry mieli w poważaniu te kwestie ale może dałoby radę fabularnie to oddać?

Pomorskie małżeństwo Stefana to dobry krok, aż prosiło się o sięgnięcie po ujście Wisły (też z powodów gospodarczych). Królewicz wychowywał się na Bornholmie więc jak żaden z władców polskich powinien "czuć" sprawy morskie. Może by tak walka o Dominium Maris Baltici? Coś w rodzaju ekspansji Waldemara II? Z drugiej strony sprawy wielkomorawskie powinny skłonić go do wojny na południu. W każdym razie wschód i Litwa (może poza Żmudzią nadmorską) średnio powinny go obchodzić.

Już zapomniałem jak wygląda sprawa sukcesji. Kto jest po Stefanie? Żal nieco Wielkopolski, możeby wydać syna Stefana (jak już się doczeka) za poznańską dziedziczkę? Powinny być dyspensy na takowe mariaże.

A bunt nie mógł wybuchnąć w lepszych okolicznościach - Stefan ma wyprostowane na samym początków rządów, bo obecny monarcha to pewnie długo nie pociągnie.

No i te Alpy w Skalowii. :mrgreen:

23. Szkoda tego następcy, dobry byłby.

Czekam na kolejną wojnę z Pomorzem, należy jak najszybciej zniszczyć te sztuczne państwo, które powstało tylko z idiotyzmu pewnej matki-regentki...

24. moskal

moskal Опричник

Powiem więcej - największe podziękowania za to należą się Mongołom (w większym stopniu) oraz Polakom i ich sąsiadom (w stopniu mniejszym). Depopulacja kraju nad Wisłą była duża (w wyniku wojen Europejczyków oraz najazdu mongolskiego) a tymczasem ludność niemieckojęzyczna w Cesarstwie zaczęła odczuwać na plecach dech maltuzjanizmu. W grze natomiast nie ma zbytnio powodów by uznać, że Polska ma problemy z niedomiarem liczby ludności a tymczasem na ziemiach niemieckich jest ciągła wojna, ciągłe zatargi i lipa.

W ówczesnych warunkach każde państwo miało charakter sztuczny. A Pomorze uzyskało niepodległość w wyniku wprowadzenia tam wolnej elekcji a nie czyjegoś idiotyzmu...

25. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Czyli w teorii ludność z Niemiec powinna się z nich jak najszybciej wynosić.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie