Megakampania, CK2 The Old Gods, Polanie (video)

Discussion in 'CK II - AARy' started by thrashing mad, Aug 19, 2013.

1. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Bo ci którzy rzucają mu na tacę nie mają interesu w rozbijaniu Węgier :D
    a bunty to niestety bolączka wersji CK na której gra Trash...

2. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Co do buntów, może król w ramach zemsty podniesie im podatki? Nie jest już miły, a takie rzeczy mocno grają na nerwach?

3. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

@Genialdo - no, to byłoby ciekawe ;)

@Zjemcichlep - w sumie racja, brzmiałoby to lepiej

@cobran - poprawili bunty w nowszych wersjach? (nie gram w CK2 poza megakampanią)

Nowy odcinek i dość duże zmiany:

[video=youtube;rA1g4jhGBWw]https://www.youtube.com/watch?v=rA1g4jhGBWw[/video]

4. cobran

@Trash, tak teraz buntownicy na czas rewolty tworzą tymczasowe państwo którym rządzi przywódca buntowników i to on zarządza wszystkimi siłami buntowników, a nie tak jak w grze z przed RoI gdzie każdy buntowniki walczy osobno ale w sojuszu ze sobą :p

P.S. przez chwilę miałem nadzieję że Gierotowi też się umrze przed końcem wojny :D

5. Rodeel

Rodeel User

6. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Ha! Teraz pewnikiem trzeba będzie zdobyć Pragę i odnowić dwójjedyne królestwo.

7. Szowek

Szowek Ten, o Którym mówią Księgi

Mam nadzieję, że przed importem sejwu do eu4 odnowisz dawne granice do Łaby :D

8. Drakensang

Chyba do Renu, Laba jest ładną rzeką, ale Ren jeszcze lepszy.

9. Szowek

Ren to raczej materiał na europkę :D

10. Zjemcichlep

Zjemcichlep Ten, o Którym mówią Księgi

Radzę szybko pokombinować z powrotem Pragi do macierzy nad Wełtawą i tak mówią po Polsku więc problemu z asymilacją nie będzie, a śpieszyć się trzeba z ziemiami bo stary rozpustnik synów napłodził. Przynajmniej nie ma obawy że blob-królestwo się długo utrzyma. Korona jedna a dziedziców jak mrówków.

Co do Czech to ze względu na to że:
    -od początku jest pod silnym Polskim wpływem
    -kultura Czeska nie istnieje
    -rządzą Polskie rody
    -zawsze jakiś kawałek był pod naszym władaniem

To tak mi się kojarzy że w rzeczywistości identyczna sytuacja była pomiędzy Niemcami a Austrią. Dwa narody jeden język bliźniacza kultura. To co? Konwersja na HOI2 i ,,rok 1938 anschluss tfuuu.... przyłączenie czech do III Rzeczypospolitej rządzonej przez kanclerza Adolfa Kitlerskiego":):nuked:

Możesz zrobić porównanie technologi i rozwoju w Europie? Zdaje się że nadgoniliśmy trochę i przestaliśmy być 100lat za poganami

11. moskal

moskal Опричник

Jako-tako proponowałbym w Czechach nadać ultimogeniturę a w Polsce zostawić primogeniturę. Wtedy dwóch braci powinno się wspierać i dodatkowo rozniesie dynastię mazowieckich na dalsze kraje. Nadanie wszystkiego dla jednego sprowadzić może do wielkiej koalicji przeciwko pierworodnemu.

Przy okazji - czy istnieją jacyś świeccy Mazowieccy poza Polską?

12. Drakensang

Dla mnie opcja z ultimo jest kiepska, lepiej by wyglądało to w momencie gdy mamy więcej ziem. Czechy są dobrze rozwinięte, więc większy zysk mając je w państwie, teraz jeno przyłączyć Pomorze i państwo odbudowane.

13. moskal

moskal Опричник

Bardziej myślisz jako gracz "dorobić się do potęgi" niż pod fabułę. A przy tak licznym potomstwie to fabularnie lepsze byłoby uniezależnienie korony czeskiej ale pod sztandarem Mazowieckich, niż kumulowanie wszystkiego. Piastowie myśleli tylko o swoim posiadaniu i kiedy w kolejnym królestwach tracili włości żaden z ich krewniaków nie chciał im podać pomocnej łapy. Przy braku dobrych relacji i lokacji krewniaków na ościennych tronach Mazowieccy mogą skończyć podobnie i "dwójjedyną koroną Polsko-Czeską" rządzić będzie jakiś Smith czy inny Muller.

Z punktu widzenia mechaniki najlepiej byłoby zasponsorować "North Korea Mode" i ingerowanie we wszystkich krucjatach (wtedy byłaby realizacja koncepcji ABC + ziemie w Hiszpanii), ale czy to byłoby dobre fabularnie? Raczej nie.

14. ja mam chichutką nadzieję, że Polska w tej Megakampanii troszkę powtórzy schemat Niemiec, tj. rozbicie w EU, zjendoczenie krwią i żelazem w Vic (poza jakimś tam analogiem Austrii) a potem wchłonięcie analogu Austrii w HoI-u.

15. de Mont Salvy

Pomysł z ultimogeniturą jest chybiony. Niby z jakiego powodu wprowadzać obcy system dziedziczenia, nieznany w Polsce? Już seniorat byłby bardziej uzasadniony.

16. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

Po takim okresie prosperity powinno dojść do rozprezenia i jakiejś decentralizacji, a być może nawet cofnięcia w rozwoju administracji (słabej jakości krole). Ale obawiam się ze gra będzie przypominać poprzednia multikampanie ;)

17. moskal

moskal Опричник

@de Mont Salvy - swego czasu primogenitura była była "obcym system dziedziczenia, nieznany w Polsce". Zatem może, chcąc być jak najbardziej wierny rodzimym tradycjom, wprowadzić równy podział?

18. thrashing mad

@cobran, Rodeel - ahh, no cóż - szkoda że się nie załapałem z Megakampanią na nowszą wersję. AI buntowników mocno rozczarowuje.

@Zjemcichlep, de Mont Salvy - tak, Czechy wydają się być logicznym celem (wystarczy zaledwie jedna prowincja do uzurpowania korony). Technologie pokaże podczas raportu w roku 1350.

@Szowek - zobaczymy, ogólnie Gierołt i jego następca są troszkę religijni, więc mogliby zamiast tego spojrzeć nieco na pogański wschód lub południe.

@moskal, Drakensang - hmm, myślę że czegoś takiego mógłby dokonać sprawiedliwy/serdeczny król. Zobaczymy. Co do Mazowieckich - nie, puki co wszyscy urzędują w Polsce. Aha - jeszcze jedna rzecz. Jeśli przy konwersji miałbym np. także koronę czeską i/lub pomorską, to zrobiłbym to w stylu unii Kalmarskiej - a więc Czechy/Pomorze jako osobne kraje związane unią personalną pod Polską. Powinno być ciekawiej i realistyczniej, no i Polska nie będzie za bardzo OP. ;)

@brazylian24 - W EU chyba troszkę brakuje mechanik symulujących decentralizację, no ale zobaczymy jak to się potoczy.

@casanunda - jak pokazała inwazja Węgrów, męczona buntami Polska troszkę jest na łasce AI. Gdyby Ruś/Orda/Węgry zaatakowały w odpowiednim momencie, to mogłyby łatwo ją podbić. ;)

Nowy odcinek:

[video=youtube;TkxBH6ImFNs]https://www.youtube.com/watch?v=TkxBH6ImFNs[/video]

19. Zjemcichlep

Zjemcichlep Ten, o Którym mówią Księgi

A już się cieszyłem na myśl o krucjacie na wschód, a tu zokn...

Ale wygrzebałem w starych odcinkach cechy charakteru króla Pawła (sprzed kilkulat) wiec wyszło na to samo: ambitny, odważny, fanatyk z wykształceniem kapłańskim. Trochę szkoda korony czeskiej która jest na wyciągniecie ręki ale od kilku odcinków czekałem na powrót do ekspansji na wschód. Bo wolę Wilno niż Pragę widzieć w przenajświętszej Rzepitej XVI wieku

Dwa pytanka: jaka kultura jest u szpitalnikow w Lwowie? siedza tam twardo już z kilka stuleci. Rusini dalej tworzy Rosję pod władaniem cara czy rozpadli się znowu?

20. Szowek

Trash, może wstawiłbyś do opisu filmu jakieś reflinki? Większość twoich subskrypcji to aktywni widzowie, którzy wręcz fanatycznie uwielbiają Cię oglądać i sądzę, że równie fanatycznie będą nabijać Ci pieniądze poprzez refy. A co do odcinka to świetny jak zawsze :)

21. moskal

moskal Опричник

Jeżeli można byłoby zaproponować - aby dla wszystkich wielotytularnych państw tak rozdzielić. W przy większych ustawić najsilniejszego wasala z CK2 jako normalnego wasala w EU4. Co do cesarstw nie HRE to ich rozbić w stylu francuskim jak w EU4. Zawsze byłoby to ciekawiej, zwłaszcza przez kumulację sił z Liberty Desire, nieco mniejsze OP itd.

22. Elas

Elas Genialdo

Akurat nie ma co osłabiać AI w większości wypadków, i tak radzi sobie średnio :p

23. thrashing mad

@Zjemcichlep - u Szpitalników jest kultura frankijska/ruska. Rusie niestety rozpadły się znów na dwie.

@Szowek - reflinki średnio mi się podobają, bo trudno polecać gry w które się nie grało/są do d ;) Może wymyślę coś innego.

@moskal - tak, jeśli jakiś władca będzie miał dwa tytuły to zrobię z tego dwa państwa połączone unią. Wasali wewnętrznych będę tworzył w zależności od poziomu autorytetu korony (powiedzmy przy minimalnym i niskim). HRE może być w grze tylko jedno i będzie to Cesarstwo Frankijskie.

@Genialdo - czy ja wiem? Np. blob Złotej Ordy ostro by namieszał w EU4

Nowy odcinek i początek rządów króla Pawła:

[video=youtube;NZLeocToJvU]https://www.youtube.com/watch?v=NZLeocToJvU[/video]

24. cobran

Odcinek niezły, choć czuję że Polska właśnie przypadkowo stworzyła swojego przyszłego największego wroga ;)
    Czyli Paweł niczym Konrad Mazowiecki chciał dobrze, a wyszło jak wyszło :D
    (przynajmniej mam taką nadzieję)

25. de Mont Salvy

Coś mi umknęło, skąd katolicki król Litwy się wziął?

Share This Page

1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice