Imperium - MP AAR

Temat na forum 'EU IV - AAR-y' rozpoczęty przez alukart94, 15 Czerwiec 2015.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Andrzej2

Andrzej2 Znany Wszystkim

Niekoniecznie. Opisanie okoliczności wydania dokumentu, co się działo itd jak najbardziej może a czasem nawet powinno być w liście. Np piszemy, że takie a takie ważne wydarzenia skłoniły nas do skierowania listu i dalej wyjaśniamy sytuację zwracając się do innych władców. Ja tak robiłem w dyplomacji Brandenburgii bo musiałem się gęsto tłumaczyć gdy wszyscy mnie oskarżali o jakieś krwiożercze zamiary.

2. fall.pl

fall.pl Nowy

re Łysy
    dokładnie tak jak pisze andrzej - suche noty nic nie mówią - więc najpierw jest mała geneza dlaczego król szwedzki wydaje takie a nie inne noty polityczne.

3. lysy

lysy Panzer Legion

W takim razie czekam na więcej, bo jest co czytać w tej kampanii:D

4. fall.pl

fall.pl Nowy

masz racje - dział dyplomacja- aż głowa puchnie od ilości postów do przeczytania ;) - ale staramy się ;)

5. lysy

lysy Panzer Legion

Średnio codziennie tylko w jednej kampanii, "produkujecie" około 4-5 stron postów wszelkiej maści. Czyli jako admin czytam około 10 stron postów o grze, na temat której mam słabe pojęcie:p Dobrze, że jakość AARa jest bardzo dobra, bo umarłbym z nudów:p

Ostatnia edycja: 8 Lipiec 2015
  6. Stobek

Stobek Nowy

1518 – Sultanat Mamelucki ogłasza się kustoszem Dwóch Świętych Meczetów – w Medinie i w Mecce

1519 – Początki rozpadu jedności chrześcijańskiej. Ludnośc angli odrzuca katolicyzm.

1521 – AQ zostaje wymazane z mapy świata.
    Do wojny Pol-Rus dołącza Austria po stronie Moskiewskiej. Polska nie ma szans i wkrótce kapituluje.

1521 – Oto potęga boga chrześcijan, jego obrońca rzekomy Cesarz Świętego Imperium sprzedaje Wiedeń swoją stolicę dla wyznawcy Allaha padając na kolana przed jego potęgą i siłą Imperium Ottomańskiego
    Nowy władca zasiada na tronie Mameluków – Sułtan al-Nasr FarajI Burji (1-4-3).

1525 – Neapol ujrzał potęge Allaha I zaoferował Mamelukom połowę Sardynii w geście dobrej woli.
    1530 – Groźby spalenia przez al-Nasra Farajla Burji stolicy apostolskiej miały zostać spełnione. Do obrony Rzymu świętego miasta chrześcijan stanęła tylko Francja, pozostali katolicy byli zbyt biedni albo zbyt słabi by działać. Czarni najemnicy z afryki zostali wyznaczeniu do wykonania tego zadania. Desant był udany a wojska papieskie rozgromione, niestety w trakcie oblężenia z zaskoczenia zaatowały siły francuskie. Etiopscy najemnicy nigdy nie wrócili do swoich domów.

1531 – Mapa religijna Europy

1532 –
    Mapa Europy zachodniej oraz rozkład fortów we Francji. Bogata katolickaFrancja chowa się za murami swoich zamków a mimo to bez walki podbija kolejne ziemie należące m.in. do najtchórzliwszego Cesarza w historii.

Mapa wschodniej Europy

7. Stobek

Stobek Nowy

W imieniu Sultana ‘Abd al-‘ Aziz I Burji ogłaszam iż Mamelucy odstąpią od plądrowania Rzymu jeżeli Francja przekaże nam Baleary oraz zapłaci 500 sztuk złota.
    W przeciwnym wypadku muzułmańskie galery będą plądrować handel europejski, Rzym spłonie a Francja upadnie.

Ogłaszam też całemu światu, że każdy kraj która zmieni wiarę na prawdziwą wiarę bądź dąży ku temu znajdzie się pod ochroną Sultanatu. Islam stoi zjednoczony.

W imię Allaha.

8. Takeru

Takeru Nowy

Par la grâce de Dieu, Roi de France et de Navarre, Roi Très-chrétien

Twe słowa, uniżony sługo władcy piasku, koni i nagrzanych kamieni, są dla Nas niczym. Groźba, której się dopuściliście, zostanie pominięta mimo uszu i oczu Naszego władcy. Doborowe oddziały korony francuskiej natchnione bożą łaską oraz zachęcone przez wybitnych dowódców zniszczą każdego muzułmanina, która stanie na świętej ziemi i będzie próbował splądrować święte miasto, nie oszczędzając nikogo.

Ja, Z Bożej łaski Arcychrześcijański Król Francji i Nawarry, a także Król Bretanii i Burgundii, wzywam Narody Chrześcijańskie, te które przeszły na protestantyzm, jak i te, które pozostały przy katolicyzmie, do obrony ziem papieskich przed najeźdźcami ze wschodu. Hordy barbarzyńskich najemników sięgnęły po święte skarby Naszego dziedzictwa. Odłóżmy waśnie i spory. Zjednoczmy się i stańmy naprzeciw Islamskim najeźdźcą jako zjednoczona siła. Wiele odłamów, lecz jedna wiara. Nie dajmy się manipulować władcą wschodu, którzy siedząc na swych tłustych od wielbłądziego łajna tronach z dala od Europy sieją niezgodę i starają się wpuścić lepkie macki na dwory europejskie.
    Król Francji nie akceptuje warunków poddania się muzułmanów. Jego Galery są Nam nie straszne, jego banda dzikusów z dzidami zostanie starta w popiół zanim zdążą sięgnąć po broń. Czeka Was klęska Arabie! Albowiem czuwa nad Nami nasz Ojciec, Bóg wszechmogący, który szeregami Aniołów poniesie Francuskie Rycerstwo do zwycięstwa w obronie ziemi świętej!

W zaistniałej sytuacji, wiedząc, że Francja przysporzyła sobie wielu wrogów, którzy szykuję na jej ziemie atak, rzekę jedno. W Waszych szeregach nie ma zgodności i braterstwa. Porzućcie plany inwazji na zachodnich przyjaciół, gdy prawdziwy wróg uderza do bram Rzymu i wzbogacać pragnie się kosztem państw Europy.

W imię Naszego Pana, amen

9. Languorous_Maiar

Languorous_Maiar Ten, o Którym mówią Księgi

Sytuacja, przed którą dzisiaj stajemy jest wynikiem błędów ostatnich dekad!
    Upadku moralności i postępującej dekadencji.
    W królestwie francuzkim, lecz także w Iberii, całym zachodzie Europy, który już dawno został tknięty tą zarazą!
    Władza papieska nie istnieje, patrząc dzisiaj na to wszystko zdaję sobie z tego dobrze sprawę.
    Nie byliśmy niczym innym jak niewolnikami fałszywego ojca świętego, a pyszny król francuski mający w nim kukiełkę chce ten status utrzymać.
    Nie można do tego dopuścić! Jeżeli jedynym rozwiązaniem na te plugawe występki ma być spalenie Rzymu przez Saracenów... jesteśmy gotowi podjąć taką ofiarę!
    Ja, cesarz rzymski, przyjmuję oficjalnie władzę duchową nad Europą, inaczej nastąpi koniec, a do tego dopuścić nie możemy!
    Wzywamy władcę francuskiego i jego wasali do złożenia hołdu, łaskawie dając jeszcze jedną szansę na współprace i zaprowadzenie ładu we świecie.
    Wspólnota ottomańska jak i cesarstwo rzymskie pokazuje, do czego można dojść wspólnymi siłami, jeżeli wiele ludów będzie działało ku jednemu światłemu celowi!
    Niech i Imperium Francuskie podąży tą drogą!
    W imię Świętego Cesarstwa!

10. Mac

Mac User

Take, komu czemu - władcy (l. poj.) / władcom (l. mn.)
    Just saying' ....

11. Saegoto

Saegoto Nowy

jeszcze francuski mu popraw

12. fall.pl

fall.pl Nowy

tak na szybko po sesji
    geneza wojny swe po stronie fra : (dokładnie opisze to w poście dyplo ktory już się tworzy)
    anglia i swe mialy wogle nie pomogac fra - malo tego eng byla swego czasu nawet wroga fra
    i anglia nalegała na nap bra-swe
    ale Brandenburgia podpadla anglii chcąc odebrać Wieczne miasto Anglieskie hamburg
    wiec w ostniej chwili eng poparło blok anty brandenburdzki...
    I anglia wezwała swojego wasala morskiego do pomocy- jako ze my słow w dyplo na wiatr nie rzucamy- i protekcja morska nie jest za darmo - spełniliśmy wole Anglii

Wiec panowie i panie liczcie sie ze zdaniem Imperium brytysjkiego bo opłaca wiele państw w tym szwecje (ochrona morska też jest formą zapłaty)

Więc pewnie jakby bra nie chciała hamburga - to fra by poległo z kretesem

13. pomek

pomek Nowy

Nie ma to jak dołączyć do koalicji 5 państw z myślą że za status elektora trzeba wziąć udział w niezbyt wymagającej wojnie(przynajmniej zanim się nie zaczęła na taką wyglądała...) po to tylko by być jedyną osobą która na wojnie traci, Ned wyglądało już tak ładnie, 35 dochodu, 70 limitu floty, dużo złota na wszystko tylko po to by skończyć z połowę niższym dochodem, 40 limitem floty i niespecjalnie dobrych perspektywach na przyszłość w zamian za głupie -5% kosztu developementa. Naprawdę cudownym uczuciem jest wiedzieć, że ledwo parę lat po wejściu na kraj znacznie popsułem jego sytuacje i zdawać sobie sprawę z faktu że prawdopodobnie nie przetrwam nawet następnej sesji i efektywnie doprowadziłem 2 kraje do upadku w przeciągu 6 sesji...

14. Stobek

Stobek Nowy

Turcja i całe HRE przeciwko Francji zdobyło 20%WS podczas gdy Mamelucy sami w oddzielnej wojnie zdobyli 28%. Bez strat. Uzyskałem Baleary.
    Kto jest pierwszy w ilości prowincji?
    Prosiłbym o info co kto zyskał/stracił w róznych wojnach bo nie wiem co się dzieje.

Krótkie podsumowanie:
    Patologia - potężne imperia trzymają się razem Anglia i Swe pomaga Fra. Biedne kraje jak Moskwa czy HRE są coraz słabsze.
    Maiar po nieudanym(?) ganku na Francję sprowadził Austrię do 3 prowincji ( wyzwalając wasali i oddając ich włochom) - niehonorowe wyjście z gry.
    Mamelucy ze względu na słabe przywództwo( ciąglę SUltani ze statsami poniżej 3 co niepozwala mi wziąć narodowych decyzji dających boosty) są zacofani i nie mogą się dalej rozwijać (brak diplo i admin pointów).
    Portugalia opanowała prawię całą Iberie.
    Szwecja połyka powoli przeżuwając Moskwę.
    Ottoman jest potworem.
    Anglia dalej jedzie na +3 doradcach i walczy o balans pomagając innemu hegemonowi. Strach się bać co z tego wyrośnie za 50 lat nawet.
    Najpotężniejsze kraje trzymają się za rączki, a podobno wstawienie weteranów na te kraje miało właśnie balansować i z dymanizować rozgrywkę?

15. XenoFobia

XenoFobia Nowy

16. fall.pl

fall.pl Nowy

AD 1560
    Złote lata Szwecji trwają - Rozbudowywano przemysł metalurgiczno-drzewny powstały liczne manufaktury oraz inwestycje w przemysł rodzimy. Przez co Szwecja stała się 6 gospodarką świata. Okres legendarnej rolniczej biedy dawno minął - a Szwecja należy do najbardziej uprzemysłowionych państw świata
    manufaktura broni pod TotenBergiem

Jako że dyplomacja moskiewska była dalej tragiczna - ni to chcieli się dogadać ni to mieli roszczenia do zagarniętych ziem - postanowiono poszerzyć pas graniczny zabezpieczając strategiczne wrota do szwecji pas mroźnych lasów na której mogły by sie wykrwawić największe imperia. Po wojnie z rosją zbudowano na granicy około 10 twierdz na mroźnych i niedostępnych ziemiach - do sztokholmu droga lądową można dostać się tylko przez piekło arktycznej zimy.

Sama moskwa została ostrzeżona 2 lata przed wybuchem wojny - jednak ostrzeżenie nie na wiele się zdało - zaczepna operacji moskwy w pierwszych dniach wojny przyniosła totalną klęskę kiedy armia Szwecji rozbiła w puch 20 000 korpus.. a drugi 20 000 dostał się do niewoli i przeżył tylko dlatego że się poddano - wojna znowu trwała miesiąc przy stratach 2000 żołnierzy szwedzkich

Powołano Bank Rezerwy Wojennej na rok 1560 wynosi on 5000 dukatów w złocie w banku w Sztoholmie . Środki te mogą być tylko użyte na śmiertelnego wroga swe - którego szwecja nie ma, lub w przypadku zagrożenia niepodległości. Szacuje się ze Szwecje stać na wystawienie 90 000 armii w razie groźby utraty niepodległości.
    5000 dukatów w skarbcu Szedzkim

król Szwecji, dani i protektor ziem inflandzkich i kareliańskich Karol VIII Gustaw Eketra przemawia do wszystkich władców świata :
    Pragnę ogłosić, że moi synowie jak i ja nie rzucamy słów na wiatr. I uznajmy protekcję morską Wielkiej Brytani. Więc wielce nierozsądne było rządanie Brandenburgi i straszanie Anglii że domaga się Hamburga (Według słów króla Anglii). Według naszych informacji Anglia i Szwecja miała być neutralna w konflikcie Europejskim - jednakże wroga postawa Brandebnurgii wobec Anglii rozwścieczyła Anglika która wezwał Szwecje o pomoc . Anglia wiedziała że jest akt o nieagresji między Brandenburgią i Szwecją dlatego zagrała na osłabienie obozu Brandenburskiego - Brandenburgia sciągneła swoją polityką interwencję Północy dla szkody całej koalicji.

Dlatego dementuję, że szwecja jest pro-francuska. Z francją nas nic nie łączy. I kiedy Anglia podpisała pokój z holandią - obozem brandenburskim - Szwecja też podpisała pokój zostawiając Siły Francuskie.

Dlatego proszę traktować poważnie słowa Szweda że Hamburg jest wiecznym miastem Anglieskim. Które zostały zlekceważone przez obóz Cesarski.

król Szwecji, dani i protektor ziem inflandzkich i kareliańskich Karol VIII Gustaw Eketra przemawia do Imperatora Brytyjskiego :
    Dziękujemy za protekcję morską i ochronę naszych wód terytorialnych. Dzięki czemu nasi rybacy nie boją sie piratów Grenlandzkich. Cieszy mnie fakt, że moje państwo mogło pomóc naszemu Protektorowi morskiemu - niechaj wie że nie rzucamy słów na wiatr a każda nasza nota polityczna jest moją wolą i realną siłą. Dziękujemy też za wsparcie finansowe. Najemnicy szwedzcy mają tylko jednego boga - złoto.
    król Szwecji, dani i protektor ziem inflandzkich i kareliańskich Karol VIII Gustaw Eketra przemawia do Sułtana Tureckiego :
    Wielki Sułtanie padyszchu świata - Turcja nie jest wrogiem Szwecji, nasza wojna była jedynie w obronie Angielskiego Hamburga- którego według króla Anglii grożono odebrać. Los Francji jest nam obojętny albowiem odległa to kraina dla Szwecji.
    Wojska Szwedzkie dalej wygłodniałe pragnące chwały i glorii i przedewszystkim łupów wojennych wracające z ekspedycji Anglieskiej.

17. Stobek

Stobek Nowy

Jak zawsze screeeny niedzialaja. Wiem ze imgur jest po angielsku ale przynajmniej dziala.

Sent from my SM-G530FZ using Tapatalk

18. Mac

Mac User

Geneza interwencji GBR po stronie Francji jest następująca: (haterzy i tak nie uwierzą ale co mnie to)
    Jakiś czas temu Francja dała do zrozumienia GBR że przestaje być jej przyjacielem, wtedy byłem nawet gotów wejść w jakąś koalicję anty Fra, ale dyplomaci HRE nie bardzo się kwapili. Zapewne wiedza że kebab ich obroni dodała dużo pewności siebie i tego że GBR nie potrzebują. Więc postanowiłem pozostać neutralny i sie przyglądać i czekać czy ktoś zawalczy o moje względy.
    Pierwsza "zawalaczyła BRA", która wyraźnie dała mi do zrozumienia że po 1580 roku zgłosi się po wolne miasto Hambubugru, będące pod protekcją GBR.
    Owsze, nie napisała wprost że zaatakuje, ale wszystko to co pisała jasno sugerowało że Bra zrobi wszystko by zając tą prowincję. A jako że jest w sojuszu z HRE i Hol to wzmocnienie znaczenia tych ostatnich, oznaczałoby także utratę Hambubugru.
    Dyplomacja Francuska także jako jedyna zawitała do GBR i po długich pertraktacjach uzyskała pomoc GBR w wojnie.
    Dyplomacja Habsburska owszem zawitała do Londynu, ale było to na kilka dni przed wojną, o wiele za późno.

Geneza ataku na Hol ?, prosta:
    Miałem dołączyć do wojny po stronie Fra, ale w związku z tym że dała mi rywala, nie mogłem, więc sama jest sobie winna.
    Mogłem jedynie zaatakować osobno.
    Zajęcie portów Holandii nie jest personalnie wymierzone w Pomka, jest to i zawsze było po prostu w interesie Anglii. Dzielenie się handlem w Channel w sytuacji gdy 95% tego handlu trafia tam w wyniku Angielskich kupców, jest po prostu nie opłacalne. Długo się wahałem i pozwalałem Brb/Hol trwać, nawet jej pomagałem i być może w innych okolicznościach pomagałbym dużo dłużej. Okoliczności jednak pojawiły się takie że mogłem zająć te prowincje to skorzystałem, ot. tyle i w końcu 95% handlu channel trafia do GBR, jak być powinno. Na tym zawsze zależało GBR najbardziej.

Podsumowując uważam że wygrała dyplomacja francuska nad cesarską, w moim personalnym odczuciu. Być może Francja mnie oszukała i później będzie chciała zabrać wszystko, ale jeśli tak to zrobił to sprytnie i zasłużył.

No i jeszcze należy dodać iż był drugi powód do pomocy Francji, już niezależny od chwilowych potrzeb Anglii.
    Powodem było haniebne oddanie Wiednia islamowi i oddanie się pod ich protekcję i co za tym idzie rosnące zagrożenie rozpowszechnienia się wpływów innowierców na całą Europę.
    Gdy do walki z jedną Francją po stronie HRE stanęły kebaby i mameluki to było już tego za wiele. Król GBR nie mógł na to pozwolić.

Co do Falla, to moim zdaniem, jak zwykle, sprytnie to rozgrywa.
    Żal mi Xeno, ale ten padł ofiarom noobowskiego sojuszu Pol-OE i chyba za dużych aspiracji jak na sytuację. Wystarczyło z kimś się dogadać i owszem oddać mu coś by zdobyć gdzie indziej.
    Przykładowo mógł oddać Szwecji Karelie i podejrzewam razem walczyć z Polską. Myślę też że miał inne opcje.
    Aczkolwiek nie obwiniam, bo miał ciężko.
    Co do Falla, to miał być atakowany przez Eng na początku, ale sprytnie się z tego wywinął. Przekonał mnie do dania mu spokoju, należą się gratulacje.

I jeśliby doszło do wojny z Eng to nie jest tak że straci 2 wyspy. Zająć mu mogę bodajże 6 wysep, oraz 3 prowy Jutlandii. (jeśli nie przekona Bra do pomocy)
    A każda próba obrony ich skończy się anihilacją wojsk.

Galery są po prostu gówno warte przy jakości floty Eng (zwłaszcza z naval). Sam się o tym przekonałem w poprzedniej kampanii.
    Owszem potopiłem Fallowi trochę floty, ale nie było to warte zachodu.

19. Mac

Mac User

Pierwsza połowa XVI wieku dla Wielkiej Brytanii to przede wszystkim umacnianie zdobyczy kolonialnych i handlu z nich płynącego,
    a także szerzenie wiary protestanckiej na ich terenie.
    Powstały 4 nowe kraje kolonialne pod koroną GBR:
    Thirteen Colonies
    West Indies
    British Mexico
    British Columbia

Dalszy rozwój Wielkiej Brytanii skierowany był w stronę bogatej Malezji, gdzie znaleziono wiele źródeł drogocennych towarów handlowych.
    Założono kolonie w Malezji, Filipinach i Australii.
    Znaleziono także nowe tubylcze narody, które wielbią fałszywego Boga i muszą zostać nawrócone.
    W związku z tym:

Król Wielkiej Brytanii ogłasza się Protektorem wszystkich mórz i oceanów, wysp i wysepek doń należących , z wykluczeniem mórz i wysp wód Bałtyku i Morza Śródziemnego.
    Wszystkie wyżej wymienione tereny należą do Wielkiej Brytanii, tam zamierzamy szerzyć prawdziwą wiarę, a każda obecność na tych terenach musi zostać uzgodniona w Londynie.

Wielka Brytania obejmuje także protektorat nad wszystkimi portami należącymi do The Channel, za wyłączeniem portów francuskich na zachód od Calais.
    Każdy kraj, który nie uznaje tego status jest równocześnie krajem wrogim Wielkiej Brytanii.

20. Arris

Arris Nowy

Wiele zmieniło się w Azji na przestrzeni ponad 100 lat. Na początku ery Bunnan, w Japonii nikt nie spodziewał się, że 36 lat później będzie można mówić o zjednoczeniu Japonii przez Shogunów z rodu Ashikaga. Plany były wielkie a część z nich udało się wprowadzić. Podbój Korei był niewątpliwym sukcesem jednak bogowie wystawili nas na próbę. Nagła śmierć władców z rodu Ashikaga, która pozostawiła kraj bez silnego następcy doprowadziła do wojny domowej z której zwycięsko wyszliśmy my, ród Matsudaira spokrewniony poprzez dawny ród Minamoto z samym rodem Cesarskim. Japonia kwitnie. Inwazja w Korei jest niemal ukończona, założono nowe miasta na nowych wyspach, które weszły w ten sposób w skład Cesarstwa i zajęto znaczną część Borneo. Doprowadzono dwukrotnie do klęski Cesarstwa Ming i wzmocnienia relacji dyplomatycznych z innymi krajami w rejonie.

Jednak ostatnie lata przyniosły niepokój. Na południe od najbardziej wysuniętych ziem Cesarstwa dostrzeżono statki o nieznanym oznakowaniu i konstrukcji. Docierały do Kyoto informacje o terenach zajętych przez nieznajomych budujących miasta o niespotykanym stylu architektonicznym. Wkrótce nieznajomi pojawili się również na Cesarskim Borneo oraz na Cesarskich wyspach na południe od Okinawy. Obcy mówią językiem nam nieznanym tak jak nieznane są dla nas ich intencje. Od momentu ich przybycia, w Japonii pojawiły się ogniska nieznanej wiary. Niemniej podjęto decyzję o rychłym wysłaniu przedstawicieli rodu Matsudaira do obcych celem nawiązania kontaktu. Mimo bariery językowej tam gdzie jest wola, tam jest możliwość porozumienia.

21. Chidori

Chidori Nowy

Sesja V. 1532 - 1560

Mapa Polityczna

Mapa Religijna

22. Chidori

Chidori Nowy

Progres procentowy Development u państw graczy 1517 - 1560 rok. (Wliczani Wasale)

Branderburgia : 143,9%
    Bawaria : 88,8%
    Vietnam : 81,2%

Manchu : 57,4%
    Janpur : 55,0%

Milan : 46,7%
    Anglia : 43,1%
    Japonia : 42,6%
    Portugalia : 42,2%
    Szwecja : 38,0%

Ottoman : 33,4%
    Mameluk : 26,9%

Polska : 13,8%
    Vidzijanagar : 10,5%
    Francja : 8,4%
    Neapol : 2,0%

Moskwa : -15,3%
    Brabant : -15,9%

Austria : DEFEAT
    Kastylia : DEFEAT

1444 - 1517

Manchu : 551,2%
    Milan : 436,5%
    Brabant : 388,9%
    Vietnam : 344,3%
    Branderburgia : 314,5%

Bavaria : 269%
    Portugalia : 237,2%
    Szwecja : 243,1%
    Neapol : 235,2%

Francja : 186,5 %
    Ottomans : 186,3%
    Janpur : 166,5%
    Vidzijanagar : 160,5%
    Mamaluc : 151,2%
    Muscowy : 137,6%

Austria : 79,4%
    Anglia : 62,6%
    Japan : 51,7% (804,8% jeśli nie uznajemy początkowych wasali, trudna sprawa w podliczeniu, bo ci wasale działają nieco inaczej)
    Polska : 29,4%

Kastylia : -23,1%

23. Stobek

Stobek Nowy

1536 – Ethiopia zostaje wymazana z mapy świata na rzecz Mameluków i ich wasala Kaffy.
    1536 – Królestwo Mameluków podpisuje wstydliwy pokój z Papieżem. Warunki tego pokoju były ukrywane przez wiele lat.
    1538 – Decydująca bitwa morska między flota Mamelucką a Włoską pod Cape Bon. Flota włoska jest nowocześniejsza, a żeglarze Mameluccy niedoświadczeni i strachliwi. Mimo znaczącej przewagi liczebnej flota Mameluków zostaje zatopiona.
    Po utracie floty Królestwo Mameluków podpisuje pokój z Włochami zrzekając się swoich praw do Rzymu.
    1544 – Mapa Świętego Imperium Rzymskiego
    1544 – Aneksacja Omanu przez Mameluków.
    1544 – Utworzenie Prus.

1545 – Po 100 latach w końcu to wspólny wróg zjednoczył HRE. Włochy, Prusy, Bavaria, Austria, Holandia i pomniejsze księstwa ruszyły na Francję, łatwe zwycięstwo miał zapewnić sojusznik Ottomański kupiony wcześniej Wiedniem.
    1548 – Władzę nad Królestwem Mameluków obejmuje Sultan Uthman I Burji, który przeszedł do historii jako najmniej uzdolniony władca tego kraju.

1548 – Do wojny Francja-HRE dołączają Portugalia i Szwecja po stronie Francji, a następnie tak samo Anglia. Historycy do dziś krytykują te kraje za obronę hegemonii Francuskiej. Jak się miało później okazać to był duży błąd.
    Gdy Europę rozrywa wojna Mamelucy przejmują kontrolę nad wyspami morza egejskiego.

1549 – Francja w odwrocie, czeka na kontratak ze strony sojuszników, forty graniczne padają jeden za drugim. Ważą się jej losy. Król Francji drży ze strachu.
    1556 – Konflikt Francja-HRE przepoczwarzył się w konflitk światowy. Tylko Neapol i Polska pozostały neutralne. Strona Francuska wygrywa, nieznane są warunki pokoju. Austria rozpada się.
    1556 – Prusi i Moskwa atakują Polskę, ta nie ma szans, ale do jej obrony staje Francja całkowicie zmieniając rozkład sił. Niedługo potem zostaje podpisany pokój korzystny dla Polski.
    1557 – Królestwo Mameluków kładzie Francję na kolana blokując porty znajdujące się nad morzem śródziemnym.
    1557 – Królestwo Mameluków przyjmuję ofertę pokoju od Francji, która oddaje zwycięzcom Baleary.
    Europę zaskoczyła więść o tym kto został nowym Cesarzem HRE, to koniec rządów słabych Habsburgów. Austria upadła i na zawsze zniknęła z mapy Europy.
    1558 – Sultan Uthman słaby na ciele i umyśle nierządził długo, aczkolwiek jego następca Sultan ‘Abd al-‘ Aziz II Burji także nie odznaczał się bystrością umysłu większą niż u przeciętnego sołtys.
    1559 – Włosi ogłaszają krucjatę przeciwko Królestwu Mameluków. Sultan ‘Abd al-‘ Aziz II Burji rozpoczyna swoje rządy od decyzji utopienia Włoch we krwi chrześcijan.
    Na koniec 1560 roku Francja i Ottoman są dominującymi siłami w Europie, pozostałe państwa w HRE walczą o przetrwanie. Moskwa i Austria upadły. Portugalia zdominowała płw Iberyjski. Chrześcijanie rozpoczynają krucjatę przeciw Islamowi. Który Bóg okaże się silniejszy?

24. fall.pl

fall.pl Nowy

jesteśmy prawie na półmetku kampani więc moja krótka ocena "kto zagrał najlepiej i dobrze"

- Take - chyba najlepszy gracz tej kampanii oceniając jak rozgrywa dość znerfioną w nowym pachu fra. przekupuje wrogów, pozyskuje imperia bardzo dobrze zagrana fra - całkowicie zdeklasował cesarza maiara
    andrzej - jak na minorka milan jest teraz poteżnym państwem liczącym się w regionie - perfekcyjnie lawirował miedzy potęgami aby stać się silnym pańśtwem
    niah - jedyny co się można przyczepić to brak persji, mało tego persja jest jego wasalem - więc cieżko mówić o najlepszej turcji jednak niah mistrzowsko wykorzystał brał przeciwwagi na wschodzie i wzasadzie dał wzór jak się powinno grac oe kiedy nie ma persji. Piękne dyplo i polityka
    mac no cóz wielkich pochwał nie będzie bo kompletnie nie ma rywali morskich. Wzasadzie będzie robił już do końca kampanii co będzie chciał. Jednak należy go pochwalić za pragmatyzm i mimo braku rywali w typowo brytyjski sposób buduje swoje imperium (bardziej dyplomatycznie niż militarnie co jest jakąś nowością dla maca - gra bardziej dyplomatycznie niż miltarnie - a to pierwszy raz kiedy widzę coś takiego w grach mp eu z maciem kiedy to maciu jest bardziej dyplomatą niż generałem
    stobek Łatwo go krytykować że nic nie robie z wielkim oe - ale czy może coś zrobić kiedy rus jest tak słabe, Austria jeszcze bardziej tragiczna a polska pro ottomańska ?
    Bardzo dobrze zagrany mameluk - do administracji nie można się przyczepić i świetnie wykorzystane napy z ottomanami - a teraz znacząca siła w europie
    tiomor no cóż wiekszość podobojów brandenburgii dzieki wujkowi habsburskiemu - ale może to też zasługa tiomora który wmówił habsburgowi ze rozwój bra za wszelka cenę będzie dobre dla austrii jeśli tak było to wielkie gratulacje dla tiomora - prusy to teraz bardzo silne pańśtwo
    volvo mimo że nie osiągnął niczego wybitnego w porównaniu do graczy opisywanych wyżej, niemniej śmiem twierdzić że to najlepsza kamapnia volva w jego histori !
    (jeszcze nie stracił niepodległości :) ) - prowadził bardzo dobre dyplo w kampanii i był niezłomny w przywracaniu wierności krnąbrnej litwie (5 razy przywracana litwa :) - napewno twój rekord przejdzie do historii ;) Jednak patrząc na wielkość polski - jest dość duża za co się należą gratulacje dla volvo
    alukart - no cóz już dawno nie wiedziałem żeby to portugalia była panem iberii - tylko nie wiem czy lepiej byc wasalem spa czy gbr - czas pokaże . Por wybrało byc wasalem fra i gbr :)
    ciekawe czy bedzie w tej kampanii prawdziwie niezależna

nie opisuje gry w azjii bo nie wiem co tam się dzieje :) i jak tam gracze "zagrali"

Fall.pl - no cóż sam siebie nie będę oceniał - dalej biedna ta szwecja :) i nikt się jej nie boi ;)

25. Stobek

Stobek Nowy

Sultan ‘Abd al-‘ Aziz II Burji Władca wszystkich arabów, Opiekun świętych miast, suweren Kaffy, etc itd ogłasza:
    Jeżeli krucjata przeciwko nam nie zostanie odwołana wraz z przeprosinami i zadość uczynieniem za tą zniewagę to całe Włochy a nie tylko Rzym spłoną i zostaną utopione w Chrześcijańskiej krwi.

Allāhu Akbar

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie