Imperium - MP AAR

Temat na forum 'EU IV - AAR-y' rozpoczęty przez alukart94, 15 Czerwiec 2015.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. fall.pl

fall.pl Nowy

problem niaha - jest taki że w każdej kampanii łamie umowy, oszukuje, wielu graczy mnie ostrzegało przed tym, dlatego nie wierzyłem ze oe chce upadku pol - ale 2 razy go zaatkowal - ale bardziej to były fake wary niż realne szkody dla pol (tylko kasę mu zabierał)
    to juz 5 gracz który potwierdza taką grę niaha :) - takie "Cwaniactwo" polegające na oszustwie ma krótkie nogi. Poprostu uznaje że ma taki "styl" ale oszczędzę sobie czasu na dyplo i umowy bo są nic nie warte :)
    ale polska popełniła jedan bład i wpadło w zastawioną strategiczno-taktyczną pułapkę czym skończyło sie krikcholemem 2.0 (mimo lepszego gegnka)

Po Tej klęsce prawie całej armii pol się poddało - polska była zdumiona tą 1 bitwą przez która straciła cała armie -o tyle zdumiona ze wcześniejsze straty były prawie równe.

potem byla nawała turecka i pogromy jeszcze większe
    jeden z nich

Oblicza się że na wojnie oe-swe do tej pory zgineło 4000 szwedów (full mp w puli) i około 120 000 ottomanów - a armie po 80 000 ottomańskie chodzące po 10 % atrii cieszyło oczy szwedzkich strategów. Przewiduje się ze szwecja jeśli ottomani ją nie zestabują swe (-50 % vp) to szwecja może wygrać tą wojnę 1 vs 1 z ottomanami.

pogromy na przestarzałej armi tureckiej 14 mil vs 12 były jeszcze większe a niedawno opracowano nowa formację Maurycjanów - nie wypróbowno ich w boju.

2. fall.pl

fall.pl Nowy

król Szwecji, dani i protektor ziem inflandzkich i kareliańskich Adolf VI Gustaw Eketra przemawia do wszystkich władców świata :
    Władca ottomański z dynastii Niahów jest wielce niehonorowym władcą - złamał akty o nieagresji , złamał uklady podziału rosji , napuścił nas na polskę, tylko po to aby zniszczyć relacje pol-swe a samemu ogłosić się Protektorem i Wybawcą.
    Dlatego zamykamy ambasadę ottomańską - albowiem szkoda papieru na umowy, ambasadorów na długie negocjacje - albowiem i tak umowy będą złamane kiedy dynastia niahusów osmańskich uzna za stosowne

Nawołujemy inne narody do krucjaty - anty Tureckiej. Teraz jest być może jedyna i ostania szansa.
    Wojska Szwedzkie zadały ogromne straty Turkom szacuje się ze poległo około 120 000 wojsk ottomańśkich przy 4000 stratach Szwedzkich.
    Jest gigantyczna przewaga technologiczna (12 vs 15 lt) I Osmanie będą błagać o pokój prawdopodobnie wymuszając "mały pokój".
    Jeśli Koalicja powstanie szwecja będzie walczyc aż po grub.. jeśli nie pewnie polegniemy na polu chwały i z zaświatów będziemy patrzeć na kolejną ofiarę ottomanów.

jeśli macie jakieś umowy z ottomanami - możecie je porwać i spalić albowiem tyle znaczą dla tej dynastii. - już wiemy co czuła rosja kiedy osmanie 3 razy łamali akty o nieagresji

król Szwecji, dani i protektor ziem inflandzkich i kareliańskich Adolf VI Gustaw Eketra przemawia do władcy Polskiego :
    Przyznajemy się do błędu politycznego - daliśmy się podjudzić ottomanom - ottomani planowali rozbiory polski a teraz bezczelnie stają się jej obrońcami - obłuda godna lucyfera. My przestrzegaliśmy umów - Polska także- zrozumiemy jeśli polski władca nam tego nie Wybaczy.
    Jednak jesteśmy nawet skłonni oddać to co zagrabiliśmy - albowiem wiemy że umowy z władcą Polski są coś warte.
    Jednak jeśli oddacie się pod protekcję ottomana, który podstępem zniszczył przyjaźń pol-swe uszanujemy to. Albowiem macie do tego prawo. Szatan Muzułmański nas kusił ale to my popełniliśmy grzech i zapłacimy karę jeśli będzie trzeba.
    Królu polski - Przebaczamy i was prosimy o przebaczenie .

sułtan oferuję protekcję Rosji ? jak sam ją rozebrał ? my rosji proponujemy całą syberię , całe stepy południa aż po samą gruzję , polsce krym - Wystarczy tylko zmienić stronę a Szwecja sama pobije Turków.

odległa to kraina dla Szwecji.
    Wojska Szwedzkie Niepokonane idą dalej siekać ottomanów, turki są jak barany idące na rzeź z doborową Armią Szwedzką
    Będziemy ich siepać aż będą błagać o litość

Szwecja będzie gwoździem o który osmański potwór połamie sobie zęby

Takich bitew będzie jeszcze dziesiątki ,setki tysiące .. A bezradne 100 000 armie chodzące po mroźnej ziemi szwedzkiej będą ginąć i przeklinac swego sułtana że ich tu wysłał.

3. Karpaj

Karpaj Aktywny User

Wielki Książe Państwa Moskiewskiego, książe Włodzimirski, książe Rusi, jako przebywający na tronie od niedługiego czasu pragnie unormować sytuację w regionie.
    Poprzednicy, ślepo podążający za zewem krwi i wojen doprowadzili kraj do stanu bankrutctwa. Musiałem wprowadzić radykalne reformy, które spotkały się z protestami pospólstwa.
    Odwołałem wszystkich przywódców religijnych ze stanowisk państwowych, rozkazałem przymusową emigrację w celach rozszerzenia potęgi państwa na tereny wschodnie poprzez kolonizację terenów niezajętych.
    Wprowadziłem 25% podatek od alkoholów powyżej 65%, aby ograniczyć pijaństwo wśród społeczeństwa oraz rozkazałem płacić podwójny żołd żołnierzom którzy powstrzymują się na 3dni przed walką od napojów wyskokowych.

Wreszcie po namowach najlepszych doradców postanowiłem zaproponować Szwecji hołd lenny w zamian za protekcję i przywrócenie Moskwy do państwa które tam się rozpoczęło - ów fakt nie mógł ulec regulacji, gdyż czymże była by Francja bez Paryża, a Prusy bez Berlina? Niestety posłaniec w ciągu 2 lat nie wrócił z żadnymi wieściami od Króla Szwecji, stąd jako ostatnią deskę ratunku postanowiłem prosić o protekcję Imperium Ottomańskie oraz zaoferować mój hołd - ten go przyjął i w swojej bezinteresowności postanowił spłacić moje długi, zaciągane przez poprzedników na niekończące się wojny.
    Natomiast wojna wisiała w powietrzu, i zaledwie kilka miesięcy po moim hołdzie lennym Królestwo Szwecji, zaślepione rządzą podbijania nowych terenów zaatakowało jeszcze raz. Imperium od razu przystąpiło do wojny obronnej i wysłało większość swojej armii do obrony Państwa Moskiewskiego - wojna jest w trakcie, natomiast przewaga nad Szwedami jest miażdząca i wszystko zmierza w kierunku odzyskania przez Moskwę wszystkich terenów Nowogrodu.

4. fall.pl

fall.pl Nowy

wybaczcie za brak stylu
    wszystko ładnie pięknie tylko na czacie nie dostrzegłem zdania "skladam hołd lenny " - BA nawet nie zawuażyłem że na rosji jest gracz ! (nie było mnie na tsie -a nikt mnie o tym nie poinformował) - więc trochę to nieuczciwe ze oe moglo robić dyplo z nowym permem a ja nie

5. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

Nic nie było nieuczciwe tak imo.
    W regulaminie jasno stoi: 12) Gracze są zobowiązani do przebywania na Teamspeaku ezgot.tsdns.pl chyba, że uniemożliwiają to poważne problemy techniczne.
    Jeżeli łamiesz regulamin (wiemy, że nie masz problemów technicznych), to musisz być gotowy na konsekwencje.

6. fall.pl

fall.pl Nowy

czuje że przejąłem role veriego ( i trochę jak mac z poniedziałkowej kampanii )
    jak nie można mnie pokonać normalnie

to organizuje się kosmiczne gangi (jedyny sposób na veteranów tej sceny ?)
    królestwo Swe vs koalicja całego wschodu.

dev
    swe - 587
    vs
    pol -677
    oe - 1400 !
    mos - 200

łącznie 587 vs 2277 :)
    i pol ma więcej dev niż swe i ktoś tam się smiał że wojna 1 vs 1 pol vs swe nie była wyrównana - żądam przeprosin ze podawałem nieprawdę :)
    było pol 677 vs swe 587 - wiec wojna swe-pol była wyrównana

Oe jak nie masz jaja to zapraszam na 1 vs 1
    550 dev vs 1400 ! przyjme wyzwanie a nie takie mało chwalebne gangi

7. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

Jeśli bycie "veteranem" polega na tym, że nie umie się prowadzić dyplo i zapobiec gankowi, to tak, to jedyny sposób :>

8. Stobek

Stobek Nowy

ROK 1580:

Nieobriobione bo nie umiem ale wiadomo o co chodzi:

Oraz religia:

Ostatnio edytowane przez moderatora: 21 Lipiec 2015
  9. Stobek

Stobek Nowy

KRONIKI ARABSKIE LATA 1560 - 1681

1560 - Marionetkowym Cesarzem Świętego Imperium Rzymskiego zostaje Filippo z Neapolu. To Włochy rządzą z ukrycia, albo przynajmniej tak im się wydawało.
    1561- Potężne ImperiuM Brytyjskie udowodnia swoją dominacje w Azji przejmując kontrolę nad koloniami Japońskimi. Reszta Azji pozostaje pasywna w obliczu takiej siły a nawet tolerują mała kompanię handlową na ich ziemiach.
    1562 – Anglia do swojej długiej listy dopisuje monopołow kontrolę nad handlem światowym herbaty i cukru.
    1565 – Mapa wschodniej Europy.
    KONFLIKT FRANCJA - HRE
    1566 – Francja zostaje zaatakowana przez zjednoczone Święte Cesarstwo Rzymskie, czyli Prusy, Bavarie, Włochy, Holandię oraz Neapol a także ich wasali jak np Austria. Przewagę posiadało Cesarstwo, ale Francja walczyła dzielnie.
    1567 – Do wojny HRE vs Francja dołącza Portugalia wbijając swojemu wcześniej sojusznikowi nóż w plecy. Francja kapituluje oddając część Aragonii i swoich ziem Portugali, HRE podzieliło łupy ziemskie po równo między elektorów. Szczegóły nie są znane.
    1569 – Mamelucy bardziej cenią naukę, dyscyplinę i integrację państwowa aniżeli Allaha. Po westernizacji zeszli oni z wojenne ścieżki nawracania niewiernych siłą a weszli na drogę dobrobytu i rozwoju.
    Nie można tego samego powiedzieć o ich imperialnych sąsiadach. Ottoman i Szwecja postanowili zniszczyć Polskę i zaatakowali z obu stron. Rzeczypospolita nie miała szans poddając się woli agresorów i trącać wiele prowincji.

1570
    Królestwo Mameluków zwasalizowało Warsangali przypieczętowując kontrolę nad wschodnią-pólnocną Afryką i jej handlem.
    Mamelucy ogłaszają Włochy swoim rywalem. Włochy oficjalnie nadal podtrzymują krucjatę przeciwko światu mułzumańskiemu więc decyzja ta nie była zaskoczeniem dla nikogo. Włochy nie zatonęły w krwi tylko dzięki światłości władcy Mam, który bardziej ceni pokój i rozwój niż Dżihad. Kilka lat później Włosi odwdzięczyli sie tym samym za co Mamelucy ogłosiłi embargo na towary Włoskie zamieniając groźbę rzeki krwi na bardziej ekonomiczne środki nacisku.

MAPA RELIGIJNA W EUROPIE:
    W wielu pismach z tamtego okresu można było odczytać niepokojące wieści o zagrożeniu wyginięciem bobra europejskiego. Ze względu na wysokiej jakości futro kłusownicy polowali na niego nawet po wprowadzeniu królewskich edyktów zakazującyc. Zaczęto importować futra aż z Moskwy a jego cena podrożała drastycznie.
    1573 – Potężne Imperium Ottomańskie pod wodzą dynastii Niahusów stało się najpotężniejszym krajem na świecie, sami jego wasale budzą strach sąsiadów i wrogów Islamu.
    1574 – Mamelucy podpisują pokój z Aragonem następnie wyzwalając go jako swojego wasala. Tak narodził się na nowo kraj w którym będą mogli żyć wspólnie muzułmanie i chrześcijanie.
    1575 – Mamelucy aneksują Oman tym samym jednocząc wszystkich Arabów w Azji i Afryce.
    Misja Mameluków zostaje wypełniona, rok później przepoczwarzają się w ARABIĘ, a dla uczczenia tego faktu postanowili odzyskać Grenadę.

KONFLIKT PORTUGALIA PRZECIWKO MAMELUKOM i NEAPOLOWI
    1576 – Mamelucy pewni siebie zapuścili się w głąb słabo znanych terytoriów wroga i zostali otoczeni w bitwie pod Jaen przez wojska Portugalskie.
    Radość Portugalczyków nie trwała długo gdyż pod tym samym miastem ponownie starły się główne armię obu narodów. Mameluk odnosi zwycięstwo.

1579 -Portugalia kapituluje na rzecz obu agresorów.
    Wyzwolony spod jej ciemiężycielstwa zostaje Fez. Aragon wasal Mamelucki dostaje Grenadę.
    Francja rozdzial Portugalię dosłownie na pół, nowa granica symbolizuje rozpad Portugalii.

Turcja ogłasza iż pod swoją protekcję bierze Polskę oraz kraj Moskiewski. Szwecja do której jeszcze dyplomaci z tą informacją nie dotarli zaatakowała Moskwę. Zdziwienie Szwedów było ogromne gdy Turcja dołączyła się do wojny obronnej. Forum światowe ogłosiło iż Szwecja jest sama sobie sobie winna jako, że siedzi Król szwedzki w swych siedzibach mroźnych głuchy na informacje ze świata, czekając na depeszę z informacjami kto kogo gdzie i kiedy.
    Wojnę podobno i tak Szwed wygrywa dzięki znaczącej przewadze technologicznej nad Ottomanem.

10. Stobek

Stobek Nowy

Kto jest GMem? Gdzie dev? Ja moge wrzucić wieczore info z 1580 ale bez porównań do poprzednich.
    Z tego co widziałem :
    -Ottoman ma najwięcej Deva, prowincji, armii, najsilniejsych wasali etc. jego jedyny minus to zacofanie technologiczne we wszystkich(militarnej też!) technologiach. Plotki głoszą, że nie ma co robić ze złotem.
    -Wielka brytania przekroczyła jako drugie państwo w historii 1000 deva! I to nielicząc państw kolonialnych, do tego jest najbardziej zaawansowana technologicznie i kontroluje handel z Ameryk i Indonezji. GG?

Daleko w tyle Francja i Arabia na podobnym poziomie koło 900, z tym że Francja jest do przodu technologicznie i ideowo. Arabia chyba jako jedyna w Europie ma skończoną tylko jedną idee.

Państwa HRE są na podobnym poziomie 500-600. Włochy, Bawaria i Branderburgia razem mają prawie 2k deva (ponad licząc Neapol i Holandię). Zjednoczeni tak naprawdę to oni stanowią najsilniejszy byt na świecie, ale czy zjednoczeni pozostaną?

Neapol z Holandią narazie to biedne kraje, ale Holandia zaczęła kolonizować Amerykę płd i jeśli Wielka Brytania zezwoli na dalszy rozwój kolonialny to Holandia może dorównać swoim braciom z HRE.
    Współpraca Neapolu z Arabią przynosi znaczne korzyści w postaci ziem północno Afrykańskich, dzieki którym będzie mógł zmienić swój status państwa marionetkowego (tytuł Cesarza ma Neapol ale to Włochy pociągają za sznurki w HRE).

AZJA:
    Vij z Indii otrzymał od Angli prowincje oraz zezwolenie na rozwój we wschodniej Afryce. Rozmowy z Arabią na ten temat jeszcze trwają.
    W samych Indiach doszło do porozumienia Viju i Juanpuru.

Japonia straciła kolonie w Indonezji ale obrała kierunek na Sybir, dzięki kopalniom złota może jeszcze podejmie walkę z Wielką Brytanią.
    Najsilniejszym i najszybciej rozwijającym się państwem w Azji jest Manchu, które przeistoczyło się w cośtam cośtam.

CZEMU AZJA NIC NIE PISZĘ? Nikt nie wie co tam się dzieje. Proszę o jakiekolwiek podsumowanie z tamtego regionu, chodźby najskąpsze. Gdzie Arris, który na TS nigdy nie cichnie?

11. Stobek

Stobek Nowy

Arabowie zostali zjednoczoni przez królestwo Mameluków, ale to już nie są tylko mamelucy. To cały świat arabski pod jedną flagą i jednym Sultanem. to ARABIA.

Do wszystkich krajów świata:
    Imperium Arabskie kontroluje północna, środkowa i wschodnią Afrykę, płw arabski, południową część płw Iberyjskiego, wszystkie wyspy na morzu śródziemnym, które to jest domeną naszego świetlistego Imperium. Floty innych krajów wpływające na basen morza śródziemnego bez zgody Sultana zostaną zatopione.
    Próby ingerencji w kontrolowane przez nas centra handlowe mogą spowodować zemstę Allaha na kraju ingerującym.
    Próby roszczenia sobie ziem kontrolowanych przez nas są równoznaczne z wypowiedzeniem wojny.

Ambasada Arabii jako kraju rozwiniętego są otwarte dla wszystkich niezależnie od wiary czy kolory skóry. Nie ma dżihadu. Allah jest w naszych sercach i duszach, ale to rozum kieruje naszymi poczynaniami.

Do Wielkiej Brytanii:
    Arabia uznaje panowanie Wielkiej Brytanii na wszechkresnych oceanach i dalekich Amerykach tak długo jak Wielka Brytania uznaje panowanie nasze nad akwenem morza śródziemnego.

Do Włoch:
    Arabia rozumie iż to szalony papież postanowił ogłosić krucjatę przeciwko nam ale abyśmy przestali być rywalami, a nasze relacje uległy ociepleniu potrzeba czegoś więcej niż wymówek i dobrych chęci.

12. Andrzej2

Andrzej2 Znany Wszystkim

Screen z 3 bitew z osmanem, byłoby więcej ale wiecznie zapominam robić:

13. bachuxd

bachuxd Nowy

Ta kropka z nicku Falla, to zaraz będzie w Konstantynopolu :D

14. fall.pl

fall.pl Nowy

na świeżo po sesji
    przed sesją do polski wysłano z 10 dyplomatów
    już na poprzedniej sesji poinformowano nas że dyplomacja ze szwecja już jest skonoczna w tej kampanii (czy coś w tym stylu)
    i niestety byliśmy cały czas ingorowanio
    proponowaliśmy polsce nawet zwrot gdańska, nap etc etc - cokolwiek - byliśmy z pogarda ingnorowani (za stratę 1 gdańska ?)
    - Volvo to tylko gra i szacunek należy się tez rywalom - nawet jeśli nasze drogi się rozeszły przez intrygi Turcji. - A ingnorowanie mnie było mało przyjemne- mogłeś napisać ze nie interesują cie żadne negocjacje ze swe - choć martwi mnie taka postawa strata 1 prowincji i odrazu palenie ambasady.
    - rosji zaproponowaliśmy zmianę protketora na szwedzkiego - też odmówili
    - Turcji też zaproponowaliśmy dogadanie - odmówili
    No cóż skoro nie - zawiodła polityka czas na bezlitosną wojnę gdzie nie będziemy brać jeńców - czas organizować obornę militarno-dyplomatyczno
    dopiero wtedy udano sie do króla prus, włoch

1 wojnę zestabowano mnie za gdańsk
    potem italia walczyła z oe trudno opisać przebieg bo widziałem tylko zajmowane prowincję - miała juz nawet zajęte 1/3 bałkanów ale potem OE odbiło je wszystkie
    jakimś cudem miałem jakieś cb na turcje (pskowa) więc pomogłem italii która zaczęła przegrywać wojne z turcją- według słów andrzeja gdyby nie moja pomoc Italia mogła by przegrać z ottomanami. (dałem odzielną wojne oe bo ita miało rywala ustawionego na swe)
    Trochę powalczyliśmy po czym turcja oddała włochom 2 prowincje aby całe imperium OE znowu skupić na swe

Za chwilę dołączyła rosja i polska i znowu było 1 vs 3 znowu szwecja na przeciwko całemu wschodowi - ale tym razem to szwecja rozdawała karty - rozwścieczona turcja i koalicja razem 300 000 wojska rzuciły się na szwecje - jednak doborowe dowodzenie które uderzało w słabe punkty oraz rozcinało dobiegające posiłki dawały anihil za nihilem .. a az miło było popatrzec jak 120 000 wojska turecko-polskiego stoi w jednej prowincji z 10 % atrii na zimie.

Zemsta jest słodka - szwecja broni cesarstwa Chinskiego zaatkowanego na podupadjące imperium Ottomańśkie - które wybiło sobie wszystkie zęby na połnocnej szwecji - A ostrzegaliśmy - sułtan pożałuje że wysłał wojska tureckie na płn
    szwecja po 2 wojnach swe vs + pol + rus +oe

a tak było przed sesją

Ps będzie jeszcze post o samej wojnie ze screanami bitew
    Volvo szkoda że jesteś tak uparty miałbyś gdańsk i napa

szacuje się że wojska Oe -pol-rus na obu wojnach stracili około 350 000 wojska licząc atrii

15. Algernon

Algernon Nowy

Ale ta kropka to naprawdę jakiś omen. Jak była w Moskwie, to fall atakował, jak w Polsce, to nie było przebacz, a teraz dwie wojny z Turcją... Tylko czekać, aż spadnie do Arabii, a potem, kto wie, może jakieś kolonie angielskie? :) Chciałoby się powiedzieć "TEJ SIŁY JUSZ NIE POWSZCZYMACIE!""

16. pomek

pomek Nowy

Z mojej strony mimo ataku Francji przed którym udało się wybronić dzięki dzielnym oddziałom Bawarii i Neapolu (później pomogły także Prusy i Włochy jednak to Bawaria i Neapol ocaliły mi kraj) sesja w sumie udana, mimo że przez wojnę zacofałem się trochę w dyplo techu (wydałem ~800 pkt na obniżanie we przez całą wojnę...) oraz nie mogłem podbijać Inków tak szybko jakbym chciał, to jednak kraj rozwinął się lepiej niż planowałem przez te 25 lat trwania sesji dzięki gwiazdkowemu prezentowi w postaci prawie że darmowej Brazylii.
    Co do samego ataku Takeru na mnie to szczerze powiedziawszy nie rozumiem zupełnie jego motywów, z tego co mi wiadomo Francja miała napa z całym cesarstwem poza mną a więc Take miał sporo czasu by chociażby powalczyć sobie spokojnie o Iberię bez żadnych zagrożeń ze wschodu, mimo to z jakiegoś powodu postanowił mnie zaatakować efektywnie niwelując sobie napa z resztą cesarstwa i doprowadzając do wojny z HRE. Jeśli chciał tym atakiem pomóc Oe, to raczej był to tragiczny sposób, bo ja wcale nie musiałem walczyć, a reszta cesarstwa nie musiała mnie bronić. Wystarczyłoby bym się poddał i pomoc Oe przez Francję byłaby niemożliwa, Francja wprawdzie dostałaby ode mnie 100% w pokoju, tyle że długo by tych zdobytych prowincji nie utrzymała bo bez napa z Hre szybko padłaby podczas rozejmu Hre-Oe. Jeśli była to próba zdobycia nowych prowincji to też raczej średnio opłacalna biorąc pod uwagę że na południu Francja posiada prowincje o które z innymi graczami by walczyć nie musiała. Za próbę osłabienia Niderlandów też trudno to uznać, bo Niderlandy są żałośnie słabe i mają marny wpływ na politykę europejską i bez "pomocy" Francji więc po co marnować czas i armię na coś takiego? Jakbym na ten atak nie spojrzał był on zwyczajnie nieopłacalny i nie miał prawa się dobrze skończyć niezależnie od tego czy Francja wygrałaby czy nie.

17. Stobek

Stobek Nowy

Mapa graczy 1607. Nieobrobiona

18. Arris

Arris Nowy

Aya I Matsudaira i jej niespodziewana choroba pozostawiła w Japonii szereg nieukończonych spraw pośród których znajdowała się sprawa skutecznego poselstwa do przybyszy z daleka. Sparaliżowana brakiem decyzji misja zakończyła się niepowodzeniem gdy obcy swój pierwszy kontakt z Cesarstwem Japonii zainicjowali przelewem naszej krwii. Stosowana przez nich doktryna militarna była inna od naszej i po kilku bitwach, które mimo wszystko dowiodły iż przybysze również mogą krwawić (morskie zwycięstwo w zatoce Manilii oraz zwycięstwo w bitwie o Tondo, które zostało spalone do ziemi) zadecydowano o złożeniu broni. Przybysze, nazywający się Imperium Brytyjskim odebrali nam południowe terytoria cesarstwa. Nasze wyspy na Filipinach oraz wyspę Borneo a Japonia, zapewniona przez agresora iż ten nie ma roszczeń do pozostałych jej terytoriów i nie mając innego wyboru musiała w to uwierzyć i zwrócić się w innym kierunku co ostatecznie skutkuje upadkiem Cesarstwa Ming.

Przez dwa lata gdy przygotowywałem się do sprawowania władzy, Japończycy z Filipin i Borneo przywozili coraz więcej informacji o najeźdźcy, jego zwyczajach i technologii. Widząc przepaść jaka dzieli nas od "Brytyjczyków", swoje już 40 lat rządów skupiłem na reformach, które początkowo wprowadziły nas w krótki okres izolacjonizmu (z wyłączeniem kontaktów z Cesarstwem Quing oraz Królestwem Dai Viet) ale teraz wreszcie można zacząć dostrzegać jej pierwsze owoce. Trudnym było pogodzenie samurajskiej dumy z nową doktryną wojenną i nową bronią palną niemniej udało się do tego doprowadzić bez rozdzierającej kraj wojny domowej.

Koniec izolacjonizmu przyniósł nam kontakty z kolejnymi krajami choć były one dalekie od naszych oczekiwań. Znajdujący się w północnych Indiach Jaunpur zaatakował Dai Viet, który poprosił o wsparcie i je od nas otrzymał. Wojna jednak była krótka, na szczęście nie wyniszczająca i liczymy iż konflikt został zażegnany dzięki ustępstwom. Do niedawna także jedynie z opowieści naszych zachodnich sąsiadów z Mandżurii a dziś już Cesarstwa Quing słyszeliśmy o kraju zwanym Imperium Osmańskim. Teraz mieliśmy szansę również sami spotkać się z nimi oko w oko w górach na dalekim zachodzie ziem naszego sąsiada. Choć niewątpliwie jest to silny przeciwnik to można go pokonać o czym dowodzi jego niemożność przesunięcia frontu dalej na wschód. Z dumą i niejakim rozbawieniem dowiadujemy się o sukcesach naszej armii i naszej głównodowodzącej Kaihime, która dwukrotnie w boju pokonała ponoć największego wodza osmańskiego.
    Dotarły do nas również informacje iż udało się pozyskać sojusznika daleko na zachodzie, niejakich Szwedów, którzy obecnie prowadzą również działania wojenne przeciwko agresorowi osmańskiemu. Choć nigdy z tym krajem nie mieliśmy styczności to Cesarstwo Japonii jest wdzięczne za pomoc w tym konflikcie.

Cesarstwo Japonii ogłasza koniec izolacjonizmu i chętnie przyjmie dyplomatów z różnych krajów całego świata. Z chęcią dowiemy się więcej o świecie zachodnim.

Do Imperium Brytyjskiego:
    Wyrażamy nadzieję, że Brytyjczycy dotrzymają danego słowa i nie mają roszczeń do pozostałych ziem Cesarstwa co pozwoli kontynuować pokojowe sąsiedztwo.

Do Królestwa Szwecji:
    Doceniamy udzielaną nam pomoc i z chęcią przyjmiemy dyplomatów, którzy opowiedzieliby więcej o waszym kraju celem budowy przyjaznych stosunków.

19. fall.pl

fall.pl Nowy

Zamieszczę to też w dziale dyskusja aby nie spamować komentarzami w dziale ARR (dla potomnych)

Art Of War - część pierwsza – zapiski z Szwedzkiego Sztabu Generalnego
    Druga wojna Szwecji przeciwko największemu Imperium Świata Turcji oraz jego sojusznikom Polsce i Rosji
    (zdradzę trochę tajników taktyki wojennej – ale cóż macie owieczki bo oczy bolą jak się patrzy na nieporadność wojsk koalicji)

Siły obu stron:
    Szwecja : około 70-90 000 wojska
    Turcja i jej sojusznicy 350 000 wojska

Założenie strategiczne wojny obronno zaczepnej:
    Wykorzystać ogromną granicę swe-koalicja stosując wojnę manewrową.
    Przyjęto że nie ma sensu prowadzić pozycyjnej wojny na wyniszczenie jak na wcześniejszej wojnie włosko –Tureckiej – albowiem Turcy posiadając lepszego generała zadawali by wojskom szwedzkim zbliżone straty. Dlatego Armie szwedzkie miały pojawiać się i znikać. Uderzać na słabo dowodzone odziały lub pozostawione bez dowództwa i zniakać.

Dlatego do powyższej taktyki przeorganizowano armie Swe na dwa związki taktyczne :
    Armia Defensywno –zaczepna „beton” – składała się głownie z 80 % całej artylerii Szwedzkiej i najemników pieszych. Armia bez Kawalerii ponieważ jej zadaniem było wiązanie w walce jak największych oddziałów wroga i przez jak najdłuższy czas. Dzięki doborowej piechocie i nawale artyleryjskiej – armia była jak beton nie do skruszenia. Armia beton była od czarnej roboty – chwałę i glorię miał zgarniać drogi związek taktyczny
    Armia „Beton”
    Armia Ofensywno-Niszcząca „Błyskawica” – składająca się z gwardzistów szwedzkich i prawie całej kawalerii – prawie bez wsparcia pułków artylerii – jej głównym zadaniem było niszczenie armii pobocznych i posiłkowych bez doborowego dowództwa ottomańśkiego które było wiązane przez armię „beton”. Operowała głownie w trybie Forced March. Aby maksymalnie wykorzystać czas jaki dawała jej armia „beton” – Wojska wrogiej koalicji które próbowały dostać się do głównej bitwy były niszczone przez armie „błyskawica” w przeciągu 2-3 dni prawie bez strat własnych.
    Armia „Błyskawica”

Schemat taktyczno-operacyjny Planu wojny manewrowej i działań

_________________________________________________________________________________

Szwecja przeprowadziła 2 takie ofensywy – straty koalicji licząc też zużycie (atri) można oszacować na około 170 000 licząc tylko te 2 operacje.

Armia beton po związaniu 180 000 wojska decyduje się na kontrolowany odwrót - proszę zwrócić uwage że 64 000 wojska polskiego zaraz przybędzie do prowincji w której była bitwa "wiążąca siły głowne oe" na jednym znajdzie sie 180 000 wojska już za chwilę - przy 10 % atrii to straty 18 000 na miesiąc - wieksze niż od miecza i ognia szwedzkiego

w tym czasie Armia "błyskawica" szaleje dokonuje dzieła zniszczenia
    tutaj AI ale zapominałem robić screana po każdym anihilu
    Armia "byłyskawica decyduje się zaatkować większe zgrupowanie wroga ale słabiej dowodzone niż doborowy generał oe 5-5
    Armii "beton" też wpadło chwila glorii i chwały- w ostanich dniach wojny dobiły całą rosyjską armię.

Dodatkowo na początku wojny kiedy nonszalancja wroga była większa – niszczono armie które oddalały się od głównych wojsk ottomańskich – Na froncie panowała psychoza strachu- bowiem armie szwedzkie były ukryte za linią frontu i otomanie bali się przekraczać granice nie wiedząc gdzie i kiedy zaatakują wojska szwedzkie. Armie polskie Nawet nie podchodziły pod granicę bojąc się ze zza mgły wyłonią się hordy Wikingów tylko po to aby zniszczyć i znowu zniknąć we mgle wojny. To celowa strategia – 1000 km granica była „opuszczona” - A dwa główne związki taktyczne ukryte. Dwie w/w Armie pojawiały się w miejscach gdzie się najmniej ich spodziewano. „Strach” bronił 1000 kilometrowej granicy.

Po 2 w/w operacjach Turcja skapitulowała błagając o pokój.
    Pierwszy raz w historii świata Turcja ogłosiła pełną kapitulację i zmuszona była płacić coroczny haracz.
    Szacuje się ze podczas 2 wojen z koalicją oe-pol-rus zniszczono łącznie 350 000 wojska a na jednego zabitego Szweda przypada 10 wrogów.

20. fall.pl

fall.pl Nowy

Zamieszczę to też w dziale dyskusja aby nie spamować komentarzami w dziale ARR (dla potomnych)
    komentarze do tego posta proszę w dyskusji aby tutaj nie spamować

Art Of War - część pierwsza – zapiski z Szwedzkiego Sztabu Generalnego
    Druga wojna Szwecji przeciwko największemu Imperium Świata Turcji oraz jego sojusznikom Polsce i Rosji
    (zdradzę trochę tajników taktyki wojennej – ale cóż macie owieczki bo oczy bolą jak się patrzy na nieporadność wojsk koalicji)

Siły obu stron:
    Szwecja : około 70-90 000 wojska
    Turcja i jej sojusznicy 350 000 wojska

Założenie strategiczne wojny obronno zaczepnej:
    Wykorzystać ogromną granicę swe-koalicja stosując wojnę manewrową.
    Przyjęto że nie ma sensu prowadzić pozycyjnej wojny na wyniszczenie jak na wcześniejszej wojnie włosko –Tureckiej – albowiem Turcy posiadając lepszego generała zadawali by wojskom szwedzkim zbliżone straty. Dlatego Armie szwedzkie miały pojawiać się i znikać. Uderzać na słabo dowodzone odziały lub pozostawione bez dowództwa i zniakać.

Dlatego do powyższej taktyki przeorganizowano armie Swe na dwa związki taktyczne :
    Armia Defensywno –zaczepna „beton” – składała się głownie z 80 % całej artylerii Szwedzkiej i najemników pieszych. Armia bez Kawalerii ponieważ jej zadaniem było wiązanie w walce jak największych oddziałów wroga i przez jak najdłuższy czas. Dzięki doborowej piechocie i nawale artyleryjskiej – armia była jak beton nie do skruszenia. Armia beton była od czarnej roboty – chwałę i glorię miał zgarniać drogi związek taktyczny
    Armia „Beton”
    Armia Ofensywno-Niszcząca „Błyskawica” – składająca się z gwardzistów szwedzkich i prawie całej kawalerii – prawie bez wsparcia pułków artylerii – jej głównym zadaniem było niszczenie armii pobocznych i posiłkowych bez doborowego dowództwa ottomańśkiego które było wiązane przez armię „beton”. Operowała głownie w trybie Forced March. Aby maksymalnie wykorzystać czas jaki dawała jej armia „beton” – Wojska wrogiej koalicji które próbowały dostać się do głównej bitwy były niszczone przez armie „błyskawica” w przeciągu 2-3 dni prawie bez strat własnych.
    Armia „Błyskawica”

Schemat taktyczno-operacyjny Planu wojny manewrowej i działań

_________________________________________________________________________________

Szwecja przeprowadziła 2 takie ofensywy – straty koalicji licząc też zużycie (atri) można oszacować na około 170 000 licząc tylko te 2 operacje.

Armia beton po związaniu 180 000 wojska decyduje się na kontrolowany odwrót - proszę zwrócić uwage że 64 000 wojska polskiego zaraz przybędzie do prowincji w której była bitwa "wiążąca siły głowne oe" na jednym znajdzie sie 180 000 wojska już za chwilę - przy 10 % atrii to straty 18 000 na miesiąc - wieksze niż od miecza i ognia szwedzkiego

w tym czasie Armia "błyskawica" szaleje dokonuje dzieła zniszczenia
    tutaj AI ale zapominałem robić screana po każdym anihilu
    Armia "byłyskawica decyduje się zaatkować większe zgrupowanie wroga ale słabiej dowodzone niż doborowy generał oe 5-5
    Armii "beton" też wpadło chwila glorii i chwały- w ostanich dniach wojny dobiły całą rosyjską armię.

Dodatkowo na początku wojny kiedy nonszalancja wroga była większa – niszczono armie które oddalały się od głównych wojsk ottomańskich – Na froncie panowała psychoza strachu- bowiem armie szwedzkie były ukryte za linią frontu i otomanie bali się przekraczać granice nie wiedząc gdzie i kiedy zaatakują wojska szwedzkie. Armie polskie Nawet nie podchodziły pod granicę bojąc się ze zza mgły wyłonią się hordy Wikingów tylko po to aby zniszczyć i znowu zniknąć we mgle wojny. To celowa strategia – 1000 km granica była „opuszczona” - A dwa główne związki taktyczne ukryte. Dwie w/w Armie pojawiały się w miejscach gdzie się najmniej ich spodziewano. „Strach” bronił 1000 kilometrowej granicy.

Po 2 w/w operacjach Turcja skapitulowała błagając o pokój.
    Pierwszy raz w historii świata Turcja ogłosiła pełną kapitulację i zmuszona była płacić coroczny haracz.
    Szacuje się ze podczas 2 wojen z koalicją oe-pol-rus zniszczono łącznie 350 000 wojska a na jednego zabitego Szweda przypada 10 wrogów.

21. fall.pl

fall.pl Nowy

król Szwecji, dani i protektor ziem inflandzkich i kareliańskich i ruskich Andreas I Eketra przemawia do wszystkich władców świata :

„Rękę raz podniesioną na Szwecje odrąbiemy” – tak mawiał mój ojciec Gustaw Adolf i słowa dotrzymał. Choć nie był tak brutalny jak jego słynne powiedzenie. Nakazał dyplomatom Szwedzkim próbę negocjacji pokojowych albowiem konflikt powstał na skutek pomyłki politycznej wynikającej z niewiedzy iż w Rosji przejął rządy nowy Car a otoman dał im gwarancję. Chciał pokoju – dostał wojnę. Chciał miłosierdzia – otrzymał arogancję i butę.
    Polska spaliła ambasadę szwedzką – 10 szwedzkich ambasadorów z ofertami zwrotu Gdańska zostało poniżonych i zignorowanych. Rosja odmawiała protekcji Szwedzkiej woląc Otomańską. Turcy będąc największym państwem świata – imperium rozdającym karty na kontynencie wierzyło w swoją siłę i nie chciało białego pokoju – nie sądziło że straci wszystkie zęby na północnym Wikingu. Skoro zawiodła dyplomacja – czas na brutalną wojnę – „nie brać jeńców” krzyczał na odprawie sztabowej mój Ojciec. To co się wydarzyło zdumiało cały świat. Kto wie czy to nie był kres świetności imperium otomańskiego z którego nigdy się nie podniesie

król Szwecji, dani i protektor ziem inflandzkich i kareliańskich i ruskich Andreas I Eketra przemawia do wszystkich Wielkiego Konsula i Generała Italii :
    Cieszymy się, że wykorzystałeś osłabienie Osmana pierwszą wojną północną na której stracił 150 000 wojska – wasze wsparcie było bezcenne albowiem Daliście sygnał – otoman nie jest już straszny jego można pokonać ! . Cieszymy się ze kiedy wasze wojska były już w odwrocie i otumani przejmowali inicjatywę na froncie włoskim – to my pomogliśmy spłacając dług – dzięki czemu Italia mogą podpisać pokój zdobywając 2 prowincje włoskie. A my z dumą i odwagą przyjeliśmy na Siebie cały ciężar koalicji Turecko-polsko-rosyjskiej.
    król Szwecji, dani i protektor ziem inflandzkich i kareliańskich i ruskich Andreas I Eketra przemawia do Króla Polskiego :
    Królu Polski nie idźcie tą drogą ! Nalegamy na odbudowanie ambasady Szwedzko –Polskiej i zaprzestanie ignorowania szwedzkich dyplomatów – albowiem szacunek należy się nawet rywalom. Nie pragniemy zniszczenia państwa Polskiego jeśli ta nawiąże normalne cywilizowane stosunki dyplomatyczne. Ze wzgląd na to że nasi pradziadowie żyli w pokojowej symbiozie i współpracy będziecie szczególnie życzliwie traktowani.

król Szwecji, dani i protektor ziem inflandzkich i kareliańskich i ruskich Andreas I Eketra przemawia do Cara Rosjii :
    Carze Rosji – z wyrazami szacunku mimo totalnego zwycięstwa nad waszą koalicją nie żądaliśmy upadku Rosji a Głowna kontrybucja wojenna była zabrana od Turków – to nie przypadek – albowiem rozważcie zmianę protektora. Skoro Ottonami nie mogą zapewnić Rosji bezpieczeństwa – Szwecja jest gotowa przejąć rolę protektora Rosji albowiem Rosjanie to nasi bracia zintegrowani z naszym państwem.

król Szwecji, dani i protektor ziem inflandzkich i kareliańskich i ruskich Andreas I Eketra przemawia do Sułtana Osmańskiego :
    Sułtanie – słowa uznania za rzucenie rękawicy wikingom – polegliście , przegraliście zostaliście zrujnowani ale szacunek wam oddajemy jako godnym rywalom którzy na polu chwały i wojny walczyli z dumą za to co uważali za słuszne. Nie nam oceniać waszą polityką. Ale ambasada Szwedzka przywita was z honorami godnymi wielkich wojowników. To wy zadecydujecie czy to był jednorazowy konflikt czy stała rywalizacja szwedzko – Turecka.

król Szwecji, dani i protektor ziem inflandzkich i kareliańskich i ruskich Andreas I Eketra przemawia do Cesarza Chińskiego:
    Cesarzu Chiński – mimo że nie chcieliśmy waszej pomocy w walce z Osmanami wiedząc że tylko sprowadzimy na was nieszczęście – wsparliście nas moralnie i dobrym słowem. To też się liczy. Dlatego karygodny uważamy fakt że imperium osmańskie próbuje zgwałcić Chińską suwerenność mimo że Chiny pozostały neutralne w wielkim konflikcie Północnym.
    Dlatego przyłączyliśmy się do waszej wojny obronnej i deklarujemy, że pomożemy uzyskać wam taki pokój jaki zechcecie – dlatego negocjacje pokojowe w tej wojnie zostawiamy posłom Chińsko-Ottomańskim – Tylko pamiętajcie macie w tych negocjacjach jeden argument- doborową armię szwedzką która zajmuje już całe stepy akermańskie i podbija Kaukaz.

król Szwecji, dani i protektor ziem inflandzkich i kareliańskich i ruskich Andreas I Eketra przemawia do króla Anglielskiego :
    Imperatorze ! nasz protektorze morski – dalej chcemy płacić wam daninę handlową za protekcję naszych wód terytorialnych a jeśli trzeba wspierać wasze interesy w zamian za to aby nasi rybacy i kupcy pływali bezpiecznie po morzach i oceanach. Podporządkowujemy się morskiej dominacji Anglików – albowiem imperium jest tylko jedno to Imperium Wielkiej Brytanii

król Szwecji, dani i protektor ziem inflandzkich i kareliańskich i ruskich Andreas I Eketra przemawia do króla Pruskiego :
    Królu Pruski – robić z Tobą interesy to czysta przyjemność. Dlatego w dowód mojej wdzięczności proponuję aby moja córka Helga wyszła za Twojego Syna księcia Ulricha. Niechaj więzy krwi połączą nasze wspaniałe rody. Przesyłamy w podziękowaniu za wszystkie przyjazne polityczne gesty skrzynie nowogrodzkich futer.
    król Szwecji, dani i protektor ziem inflandzkich i kareliańskich i ruskich Andreas I Eketra przemawia do Cesarza Japonii :
    Cesarzu nakazałem ministrowi dyplomacji szwedzkiej budowę ambasady w kraju Kwitnącej Wiśni . Jesteśmy rad za Ciepłe słowa i przesyłamy w darze pamiątkową otomańską chorągwie zdobytą pod Smoleńskiem. Niechaj przypomina wam o tym że Osmanów można pokonać albowiem każdy słoń zwali się na ziemie jak podetnie się mu kończny.

Wojska Szwedzkie Niepokonane wracają z wojny osmańskiej - Pełni chwały i glorii będą opowiadać o tym wnukom - wiedzą że już są nieśmiertelni.

22. lysy

lysy Panzer Legion

A już myślałem, że nie doczekamy się następcy Jacka Gmocha;D

ps. W tej całej opowieści zabrakło tylko jednego. Gdzież to miały miejsce tak chwalebne czyny potomków Wikingów? :D

23. fall.pl

fall.pl Nowy

Walki toczyły się głównie w okolicach smoleńska. Ale generalnie od inflant aż po stepy akermanskie.

24. Mac

Mac User

;d ;d ;d

Ostatnio edytowane przez moderatora: 28 Lipiec 2015
  25. Tiomor

Tiomor Nowy

Czas wielkiego rodu Hohenzollernów przeminął. Ród, który doprowadził to zjednoczenia Prus i stworzenia wielkiego państwa zapisał się złotymi literami na kartach historii. Jak wszystko co wspaniałe nie mogło trwać wiecznie. W wyniku wielopokoleniowych powiązań na tronie Pruskim i Cesarskim zasiadł nasz krewniak z Bawarii z rodu Wittelsbachów, dzięki czemu nasze dwa państwa jeszcze bardziej się zbliżyły. Wierzymy, że ten stan będzie się pogłębiał doprowadzając Cesarstwo do jeszcze większe rozkwitu.

Wieloletnie konflikty doprowadziły do zniwelowania zagrożenia z zachodu, wschodu i południa, a samo cesarstwo jest stabilne i bezpieczne jak jeszcze nigdy w swojej historii. Wielkie armie Francji zostały rozbite przez wojska Bawarii, Włoch i Holandii, Imperium Osmańskie chwieje się w posadach przegrywając wojny na każdym froncie, a bez niego Polska niestanowi żadnego realnego zagrożenia dla Cesarstwa. Na północy natomiast niepodzielną władzę sprawuję potężne królestwo Szwecji, który gromi hordy na wschodzie. W tym przypadku również wierzymy, że mimo różnych pogłosek dochodzących na dwór cesarski, Król Szwedzki dalej będzie przyjazny, bądź przynajmniej neutralny względem Cesarstwa. W innym wypadku jego armie po raz pierwszy będą musiały stanowić czoła czemuś innemu, niż niezorganizowane hordy z którymi do tej pory walczył.

Musimy niestety również odmówić propozycji małżeństwa pomiędzy królewskimi potomkami naszych rodów. Wiemy, że dawno żaden Szwedzki poseł nie zawitał na nasz dwór i wierzymy, że sugestia jakby nasza jedyna córka i następczyni Cesarskiego tronu jest mężczyzną była jedyna pomyłką wynikającą z nieznajomości faktów, a nie dyskretną próbą pomniejszenia urody naszej małoletniej księżnej.

Na koniec wiadomość do Królów Francji i Rzeczpospolitej. Wiemy, że nasza wspólna historia jest naznaczona wieloma ranami, którym ciężko będzie się zagoić, jednak Cesarz jest otwarty na wszelkie pertraktacje mające na celu unormowanie naszych stosunków. Nie widzimy sensu w prowadzeniu ciągłych wojen.

Los Księstwa Moskiewskiego oraz niezmierzonych terenów Azji jest nam zupełnie obojętny na chwilę obecną.

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie