Od Jaskiniowców do Kosmosu - Civilization IV z modem Caveman 2 Cosmos [video]

Temat na forum 'Inne Gry AAR' rozpoczęty przez thrashing mad, 30 Maj 2015.

1. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

Co do XP to tak jak napisał Drakensang. Co do cudów, to większość przedawnia się z opracowaniem osiadłego trybu życia (dlatego też nie będę jakoś mocno się spieszył do tej technologii).

Nowy odcinek :)

[video=youtube;g4PJceZ3Meg]https://www.youtube.com/watch?v=g4PJceZ3Meg[/video]

2. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Co do cudów to jak są jakieś dające darmowe techy to do nich biegnij za wszelką cenę. Czasami zwłaszcza w czasie wojny dają one gigantyczną przewagę jeśli ma się w **** złota.

Atak na Sumerów, żeby ich tylko osłabić złym pomysłem nie jest, coraz bardziej nam odjeżdżają w punktach i później będą jednym z silniejszych państw.

Ostatnio edytowane przez moderatora: 13 Sierpień 2015
  3. Elas

Elas Genialdo

Ja tam bym ich zostawił, piękny przeciwnik do antycznych wojen :D

4. dawid1999a

dawid1999a Nowy

Mam takie pytanie w sprawie tego modu. Co zrobić aby nie pojawiał się komunikat o błędzie,to znaczy jak poprawnie zainstalować C2C aby działał. Proszę o pomoc.

5. thrashing mad

@Drakensang - możliwe że takie cudy są, sam nie wiem bo w modzie jest ich mnóstwo

@Genialdo - poza tym, trochę za wcześnie na atak - potrzebowałby mnóstwa jednostek, a to zahamowałoby rozwój Babilonu

@dawid1999a - nie wiem, ja postępowałem według instrukcji twórców i zadziałało. Ponieważ mam 32bitowego windowsa xp, musiałem jedynie zrobić dodatkowo to: http://knowledge.autodesk.com/support/autocad/troubleshooting/caas/sfdcarticles/sfdcarticles/How-to-enable-a-3GB-switch-on-Windows-Vista-Windows-7-or-Windows-XP-s.html

Nowy odcinek:

[video=youtube;ry7TF4c7CGI]https://www.youtube.com/watch?v=ry7TF4c7CGI[/video]

6. PewienCzłowiek

PewienCzłowiek Znany Wszystkim

Widzę, że seria i mod są bardzo ciekawe. Chętnie bym w niego pograł, tylko mam za mało RAM'u (nie ma to jak podniesienia wymaganego RAM'u z bodajże 512 MB do 4 GB) :curve: Pozostaje kupić lepszy sprzęt i czekać na nowe odcinki :)

7. Drakensang

Fajnie się rozwijasz, ale nie podoba mi się to, że Sumerowie odjeżdżają z punktami.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

8. Sidorf

Sidorf Znany Wszystkim

Zależy za co są te punkty. Jak za cuda, to można naprodukować wojska i je grzecznie odebrać ;)

9. Drakensang

Lepsze jest zapukanie atomówką albo dwoma

10. moskal

moskal Опричник

Odjeżdżają z punktami, bo u nich urodził się dwa-trzy odcinki temu Vivaldi i napisał "Cztery pory roku" na bębny i patyki. Dodatkowo jako lud religijny (wprowadzili druidyzm) naturalnie stoi ponad dzikusami nieposiadającymi żadnych uregulowanych wierzeń (religijny reżim ponad "wolność Tomku w swoim domku").

Z mej strony pytanie - jak jakieś domostwo się przedawnia to rozumiem, że część populacji popada w bezdomność?

11. thrashing mad

@PewienCzłowiek - no niestety, mod ma faktycznie duże wymagania

@Drakensang, Sidorf - odjeżdżają chyba głównie z powodu kultury i bonusów dawanych przez górę Fuji

@moskal - tak, ale zazwyczaj dostępny jest już nowszy typ domostwa

Nowy odcinek i dość spory krok naprzód w rozwoju Babilonu:

[video=youtube;lNLQuaILj9I]https://www.youtube.com/watch?v=lNLQuaILj9I[/video]

12. Elas

Elas Genialdo

Viva la revolution! ~o~

Nowy sposób pokazywania civiców zdecydowanie na plus! :)

13. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

No, nie powiem robi się coraz ciekawiej :)
    Niemcy na bank w przyszłości będą jednym z twoich najsilniejszych przeciwników. Przy okazji jak jest w grze z jednostkami poszczególnych nacji? są te same co w vanilli, czy doszły jakieś dodatkowe dla niektórych nacji? i zupełnie z innej beczki mógłbyś nazwać półwysep na którym żyją Niemcy, Półwyspem Niemieckim :D

14. moskal

moskal Опричник

Włóczników trzeba byłoby wysłać na Wilcze Wybrzeże, aby doświadczenia nabrali. Niemców nie ma co się lękać, bo mają raczej standardowy progres. Arabowie mają sytuację tragiczną bo wybrali tragiczne miejsce na start (a tuż obok mają w miarę żyzne rejony). A Babilon rozwija się głównie dzięki aktywności, bo AI (na moje oko) prezentuje się pasywnie i przez to o rozwoju mowy być nie może.

Zaproponowałbym, aby nie iść zbrodniczą ścieżką niewolnictwa i pójść cywilizowaną ścieżką kanibalizmu ;) Zjedz Neandertali oraz niemieckich jeńców!

I taka ciekawostka - patrząc na drzewko technologii wynikałoby że szamanizm stoi ponad druidyzmem. Ja bym zrobił odwrotnie, że szamanizm prowadzi do druidyzmu, ale...

15. Zjemcichlep

Zjemcichlep Ten, o Którym mówią Księgi

Elegancko. Jeszcze 6 tur chaosu + tworzenie osadników i przy drugim mieście z takimi civkami ładnie nadgonimy sumerów.

Kiedy neandertalczycy ,,wymierają"? Po utworzeniu niewolnictwa dobrze by było podbudować kulture aby złapać jak najwięcej terenu, szczególnie przy drugim miescie.

16. thrashing mad

@Genialdo - no, bez zlepienia screenów trudno byłoby w jasny sposób civici omówić

@cobran - jest pełno jednostek narodowych, ale nie są one przypisane do konkretnej nacji lecz konkretnej kultury. Na przykład Irokezi jako cywilizacja północno-amerykańska mogą utworzyć północno-amerykańskie kultury, co z kolei pozwoli im na rekrutacje związanych z nimi jednostek narodowych.

@moskal - chyba wolę niewolnictwo. Ogólnie to nie grałem jeszcze na tak wysokim poziomie trudności, więc lepiej wykorzystać przeciwko AI co tylko się da. ;)

@Zjemcichlep - dokładnie nie wiem kiedy wymierają ale chyba już niedługo (obstawiam 20,000 lat p.n.e.)

Nowy odcinek:

[video=youtube;G4XgadiT5N4]https://www.youtube.com/watch?v=G4XgadiT5N4[/video]

17. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Kto by pomyślał że Tiger'y i Nashorn'y broniły Niemiec już 27000lat temu :D

18. Elas

Elas Genialdo

Słyszę Klamath, myślę Fallout :D miło widzieć tak ładny rozwój :) a walka w Civ4 ssie :D

19. Drakensang

Ta osada lepsza by była jedno albo dwa pola na lewo.

20. thrashing mad

@cobran - :D

@Genialdo - no fakt, pod względem walki piątka jest zdecydowanie lepsza

@Drakensang - zależy mi na obsydianie, więc pozostanę przy planie

Nowy odcinek :)

[video=youtube;HhLeO9QPbrY]https://www.youtube.com/watch?v=HhLeO9QPbrY[/video]

21. Zjemcichlep

Z ostatniego odcinka najbardziej podoba mi się... czestotliwość ich wychodzenia:D

Super że tak szybko udało się założyć pierwszy szlak handlowy, sumerowie mocno dostaną po punktach. Jeszcze paru robotników + 2x niewolnicy i może pora zainwestowac w jakiś skomplikowany cud boostujacy kulture, bo z tym jestesmy chyba do tyłu. Ewentualnie można by zacząć forsować jakiś zaawansowany tech dający nowego civika.

Po co odkrywałeś druidyzm skoro nic ci nie dawał? był wymagany do dalszych odkryć?

22. Elas

Elas Genialdo

Chyba tylko dlatego, że był zacofany tam najbardziej :p

Wyobraziłem sobie bandę szprotów czy innych rytm dokonującej ataku na flotę tratw :D

23. moskal

moskal Опричник

Coś mi świta, że druidyzm był potrzebny do szamanizmu, tylko nie zostały poprowadzone nitki. Wydaje mi się też, że niektóre opcje eventowe są odblokowane kiedy ma się już druidyzm (ale jednak Civki są daleko w tyle za EU, jeżeli chodzi o wydarzenia).

24. thrashing mad

@Zjemcichlep - może być wymagany do innych odkryć, a poza tym istnieje możliwość że Druidyzm wejdzie do moich osad od Sumerów (a wtedy technologia jest chyba wymagana do religijnych budynków)

@Genialdo - heh, no coś w tym stylu będzie możliwe. Wodne zwierzęta pojawiają się nieco później (chyba ok. 20,000 lat .p.n.e.)

@moskal - możliwe

Nowy odcinek:

[video=youtube;cG83Cr-w-94]https://www.youtube.com/watch?v=cG83Cr-w-94[/video]

25. Zjemcichlep

Doskonale:) Sumerowie zostali z tyłu dzięki Akkadowi i spamowaniu polowaniem i niewolnikami. Nie myslałeś żeby wysłać silną ekspedycję do Sumerów po darmową siłę roboczą? Można by im dokopać a przy okazji zapewnić sobie większa przewagę, podbijać nikogo nie warto zanim nie wejdzie się w epokę żelaza bo to by było za nudne.

Podpisując sie do komentów na YT czy myślałeś nad powrotem do KSP? To była wspaniała seria, moja ulubiona, a najbardziej emocjonujące misje zaczynają sie właśnie od Duny.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie