CK2 - Szybkie pytania

Temat na forum 'CK II - Pomocy!' rozpoczęty przez krzan20, 15 Sierpień 2015.

1. Vigorius

Vigorius Ten, o Którym mówią Księgi

No to wniosek jeden, muszę taktowanie zwiększyć. Nie jestem przyzwyczajony do ustępstw, zarówno w grze jak i w realu. Dla mnie grafika też ważna, tylko w tej grze uchodzi jak na dzisiejsze standardy za przeciętną. Paradox nie wie co to optymalizacja.

2. Legend

Legend リヴェン

Taktowanie Ci dużo nie da bo największy nacisk idzie na RAM i GPU. Skoro nie lubisz ustępstw w grach to sobie kup porządny komputer, a nie grasz na jakimś heblu i narzekasz, że gra nie śmie działać płynnie.

sexiorz84 lubi to.
  3. Sidorf

Sidorf Znany Wszystkim

Taka sytuacja:
    Ożeniłem syna z księżniczką mającą słabe roszczenia do innego królestwa. Wprowadziłem ją na tron tegoż. Ich syn miał połączyć oba. Został tam królem. Potem zmarło się mi i mojemu synowi. Wnuczek zdobył władzę nad oboma królestwami.
    Problem:
    Wszystkie prawa przesunęły się na lewo, tj. na minimum, gdzie w swoim królestwie miałem już wysoki autorytet korony. To jest normalne czy jakiś bug? Jeśli tak ma być, to jak uniknąć takiej sytuacji w przyszłości?

4. Legend

Legend リヴェン

A nie jest czasem tak, że tytuł ze strony żony stał się Twoim głównym i po prostu tam mieli słaby autorytet ?

5. moskal

moskal Опричник

Tak, jak pisał Legend - jeżeli ktoś już ma królestwo a w dziedziczonym królestwie autorytet jest wyższy, to wszędzie się zrównuje w dół.

sexiorz84 lubi to.
  6. krzan20

krzan20 Znany Wszystkim

Jak zwiększyć limit wasali?
    Jakie tytuły najlepiej rozdawać gdy mam dwa imperia pod sobą, królewskie czy duchies?
    Jakie prowincje trzymać w swoim demense?

7. Legend

Legend リヴェン

Rozdaj wszystkie tytuły, które nie dotyczą Twoich bezpośrednich włości i buduj w ten spoosób piramidę wasalną co zmniejszy ilość wasali (1 król to 3 księców, a ci z kolei to 12 hrabstw = możesz mieć albo 1 wasala, albo nawet 12.).

Księstwa. Królestwa warto zachować z 2 powodów. Wasal król jest stosunkowo silny, a bunt kilku takich w złym momencie może namieszać. Dodatkowo za każdy tytuł książęcy od 3 wzwyż dostajemy karę do relacji z wasalami, więc nie opłaca ich zbyt wiele trzymać.

Najbogatsze i najbardziej rozwinięte (+ z jak największą ilością miejsca na budowę nowych holdingów). Niektórzy trzymają kilka najlepszych prowincji z całego swojego państwa, ale ja nie lubię tego rozwiązania. Zwykle wybieram sobie 2 tytuły książęce z najlepszymi prowincjami i trzymam sobie wszystkie prowincje należące do nich. Masz w ten sposób zwykle ok. 8-10 dobrych prowincji, które możesz w spokoju rozwijać.

8. kozioĹ?

kozioĹ? User

Hej jakie macie sposoby na rozbicie nomadów? Bo zrobiło mi się teraz takie problemowe imperium Bulgharów (czy jak tam się to nazywa) od Grecji hen hen gdzieś do Mongolii. I z uporem maniaka podbijają po kolei prowincje które mnie interesują :/ Zastosowałem zwykłą taktykę na bloby czyli mordowanie władcy w nadziei że wasale nowemu się zbuntują. Zamordowałem już chyba 3 i nic się nie dzieje. Wasale wolą najwyraźniej spiski niż bunty. Na razie są na mnie trochę za mocni więc chciałbym ich trochę osłabić terytorialnie. Jakie Wy macie pomysły na takie sytuacje?

9. Legend

Legend リヴェン

Połącz zabójstwa z sianiem zamętu u jego wasali za pomocą kanclerza i jego "Sow Dissent". Jak nie podziała to poczekaj na dobry moment i zaatakuj (Dobry moment to wtedy kiedy mają regenta, toczą wojnę, możesz nasłać na nich krujatę itp.). Nawet jeśli skończy się na white peace to całkiem możliwe, że dojdzie do buntu wasali, a osłabione wojną AI sobie nie poradzi.

sexiorz84 lubi to.
  10. krzan20

krzan20 Znany Wszystkim

EDIT:
    Już znam przyczynę. Da się jakoś oddać tytuł wielkiego mistrza Zakonu Krzyżackiego? Posiadam takowy, wcześniej dziedziczyli go cesarze Bizancjum. ;o

11. Vigorius

A propos owej misji kanclerza jakoś prawie nie używam. Chciałbym więc zapytać czy żeby zepsuć relację księcia z królem to muszę wysłać doradcę do prowincji stołecznej króla, czy księcia?

12. moskal

moskal Опричник

Tu i tu. Może oddziaływać i tak "do góry" (czyli księcia do króla) jak i "do dołu" (czyli księcia do barona). Istotniejszych modyfikatorów wpływających na kierunek raczej nie ma.

13. Yogge

Yogge User

Gram księciem Alemanii. Jak mogę wysłać misjonarza na Czechy?

14. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

O ile dobrze pamiętam, to misjonarzy mogą wysyłać królowie i ewentualnie niepodlegli książęta, ale tych drugich nie jestem pewien.

15. Judykator

Judykator Znany Wszystkim

Czy możecie grać w trybie ironman? U mnie za każdym razem po włączeniu trybu ironman mogę w nim pograć tylko krótko - za 2-3 zapisie tryb ironman się wyłącza. Też tak macie? Zapisuje w folderze synchronizowanym dropboxa - może ma to znaczenie? Choć przy eu4 tak się nie robi choć też zapisuje w dropboxie

16. Yogge

Yogge User

Ok. Dzięki. Jestem jeszcze podległy ;)

17. Legend

Legend リヴェン

A co to znaczy, że ironman się wyłącza ?
    Musisz być stale połączony z serwerem steam, więc zapewne wina leży po stronie Twojego neta/zapory itp.

18. Judykator

Judykator Znany Wszystkim

Ironman się wyłącza - za którymś razem zapis gry ma czerwony wykrzyknik na sobie i dalej w trybie ironman grać nie można, tylko w trybie zwykłym

19. Vigorius

1.Wybrałem kiedyś do grania hinduską dynastię Pala i po latach czasu gry osadziłem na tronie państwa zajmującego połowę subkontynentu 30-letnią pretendentkę do tronu ożenioną z moim 16 letnim synem. Lata lecą, a oni wciąż nie mają dzieci (stracę więc spore ziemie). Ogólnie w takich sytuacjach gdy jedno z małżonków jest uzurpatorem małżonkowie są jacyś mało jurni. Jakiś bug? Zauważam też, że mój syn pozostaje na mym dworze i nie idzie go do żony wysłać. Może to różnica wieku jest problemem. Pomóżcie.
    2. Czy niepełnoletniego (o ile jest biskupem) mogę osadzić na Piotrowym tronie?
    3. W ciągu ilu lat idzie podbić Indie bez holy war zaczynając jako Maharaja?

20. Kaju1979

Kaju1979 Nowy

Pytanie:
    jak zmienić government z tribal na feudal?
    mam chrześcijaństwo
    posiadam Królestwo
    stolica rozbudowana na full
    posiadam wszystkie dodatki z orginału

21. thorfinn

thorfinn Znany Wszystkim

Poza zreformowaną lub niepogańską religią musisz mieć w prawach Absolute Tribal Organization + budynek Stone Hillfort w stolicy + technologię Noble Customs 1.

22. Kaju1979

Kaju1979 Nowy

tak wiem

tyle że nie pokazuje mi się możliwość zmiany budowli i stone hillfort na zamek i nie wiem jak to zrobić bo zawsze z automatu się pokazywało a po tym nowym paczu troche się zmieniło i troche się gubie

23. Piterdaw

Piterdaw Ten, o Którym mówią Księgi

Powinno być w decyzjach w okienku intryg.

24. Kaju1979

Kaju1979 Nowy

wiem
    właśnie nie ma to blokuje mi wejście w feudal i nie wiem jak to zmienić przed nowym paczem od razu z automatu się pokazywało

nie wiem jak ale udało mi się spełnić warunki do adopcji feudalizmu
    pozdrawiam i dzięki za pomoc

25. moskal

moskal Опричник

Jeżeli w ogóle nie ma decyzji to zgłoś to na paradoxplazie jako bugraport. Może w następnym fixie naprawią.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie