CK2 - Szybkie pytania

Temat na forum 'CK II - Pomocy!' rozpoczęty przez krzan20, 15 Sierpień 2015.

1. Sidorf

Sidorf Znany Wszystkim

Umieściłem na bizantyjskim tronie Miafizytę. Zależy mi na tym, by zrobić patriarchę Konstantynopola. Niestety cesarz niezbyt się do tego garnie. Cały czas zasiada tam zwierzchnik kościoła prawosławnego. Trochę dziwnie to wygląda, biorąc pod uwagę fakt, że żaden władca tej religii już nie wyznaje, a on sam jest otoczony przez inną wiarę.
    Czy istnieje jakaś opcja, by zrobił to ktoś spoza cesarstwa? Oprócz wojny z nimi i podbicia stolicy.

2. moskal

moskal Опричник

Ekumeniczny Patriarcha Konstantynopola, podobnie jak wszystkie inne głowy religii cywilizowanych i niełączących sfer świeckich i nieświeckich (jak to mają np. muzułmanie), istnieć będą zawsze. Najlepiej będzie po prostu zrobić kolejną teokrację na pograniczu grecko-anatolijskim.

3. Vigorius

Vigorius Ten, o Którym mówią Księgi

1.Wybrałem kiedyś do grania hinduską dynastię Pala i po latach czasu gry osadziłem na tronie państwa zajmującego połowę subkontynentu 30-letnią pretendentkę do tronu ożenioną z moim 16 letnim synem. Lata lecą, a oni wciąż nie mają dzieci (stracę więc spore ziemie). Ogólnie w takich sytuacjach gdy jedno z małżonków jest uzurpatorem małżonkowie są jacyś mało jurni. Jakiś bug? Zauważam też, że mój syn pozostaje na mym dworze i nie idzie go do żony wysłać. Może to różnica wieku jest problemem. Pomóżcie.
    2. Czy niepełnoletniego (o ile jest biskupem) mogę osadzić na Piotrowym tronie?
    3. W ciągu ilu lat idzie podbić Indie bez holy war zaczynając jako Maharaja?

4. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

1. wpisz w konsole charinfo i zobacz jaką mają wartość dla fertility, jak stosunkowo niską to mogą minąć lata, zanim coś się wykluje, jak wysoką to mogą nagle odpalić i mieć 6-8 dzieci w ciągu 10 lat
    2. Nope, musi mieć minimum 16.
    3. Zależy jak bardzo się przejmujesz rozejmami, pokojami i innymi układami. Jak masz je w nosie na późniejszym etapie gry, to koło 100-180 lat, jak chcesz honorować party, zajmie to jakieś 60-80 lat więcej.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

sexiorz84 lubi to.
  5. Vigorius

Vigorius Ten, o Którym mówią Księgi

Trochę czasu minęło, więc Mam już w posiadaniu całe Indie. Gram dynastią Pala, religia Hinduizm, jeszcze nie Samradż. 280 lat potrzebowałem. Serio da się to zrobić szybciej? Nawet jak Maharani została moja synowa na tronie innego państwa, tj. gdy ja ją osadziłem, to dostawała jedną prowincję, więc silna opozycja szybko ją zdejmowała z tronu (nie walczyła), a że została z tą jedną prowincją to nie mogła wrócić na mój dwór w wyniku czego nie mogłem o jej prawa walczyć. Druga sprawa - mam wrażenie że na wcześniejszych patchach było to łatwiejsze głównie dzięki możliwości płatnego zabójstwa (teraz tylko przez ploty), większość tych całych maharajów posiadało cechy, które nie sposób nie szanować i nikt nie chciał go zabijać. I pozostaje tylko oczekiwanie na regencję (większość roszczeń to weak), czyli gdy maharaja umrze, ale to też loteria, bo jego następca może za ten czas osiągnąć pełnoletność.
    Jeszcze jedna kwestia, jako hindus wybrałem bóstwo opiekuńcze "Kali" i zauważyłem, że dobry wybór podczas eventu pozwala mi złożyć ofiarę z więźnia, albo słonia, oczywiście wybrałem tego pierwszego. A pytanie brzmi, czy któreś z innych bóstw posiada taką możliwość tj. większą ilość ofiar?

6. Drakensang

Chyba tylko Kali, ona była taką krwawą boginią, na 100% jest możliwość składania ofiar grając Normanami.

7. Lechistan

Lechistan Nowy

Witam.
    Znów chodzi o powiadomienia, już się tyle naszukałem ,że aż tu zmuszony zostałem napisać :)
    Wyłączyłem powiadomienie dotyczące tworzenia i uzurpowania tytułów, grałem nową postacią i nic, władca umarł i nic,
    Chodzi o te okrągłe ikony u góry ekranu.
    Bardzo proszę o szybko i skuteczną pomoc :)
    Pozdrawiam.

8. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Najedź myszą po prawej stronie ekranu, bliżej środka. Pojawi się menu boczne. Na samym dole tego menu jest "disable alerts" - odznacz ten alert, który ciebie interesuje i pojawi się on znowu u góry ekranu przy najbliższej okazji.

9. krzan20

krzan20 Znany Wszystkim

Da się w jakiś szybki sposób doprowadzić do upadku HRE? Zmienili na primogeniturę a bunty są tylko o Lower Crown Authority i o claimy różnych władców. Co mógłbym zrobić, by się rozpadli?

10. sirkubas

sirkubas User

Ja grałem trochę w CK1 i CK2, ale takiej sytuacji jak dziś to wcześniej nie miałem. Mianowicie gram sobie Polską od 1066r (tryb iron), jest ok 1095 roku tak sobie wymyśliłem, że wyczyszczę państwo z wasali. Ryzykowałem, bo syn Bolka Śmiałego (obecny król) dopiero 50l skończył, ale chciałem zobaczyć czy synowi będzie łatwiej wystartować po odziedziczeniu tronu. I już na początku zrobiłem błąd, bo zacząłem od prób uwięzienia wasali. Z częścią się nie udało i rozpętałem sobie taką wojenkę w kraju, że połowa wszystkich prowincji zalała się buntownikami. Na szczęście jakieś 800 złotych miałem i zanim znalazłem się na minusie najemnicy z wojami z moich włości zrobili porządek z większością wojów buntowników, resztę już jakoś sobie dobijałem własnymi wojami. W międzyczasie odbierałem pokonanym hrabiom i książętom tytuły, więc z tych terenów też trochę woja udało się zebrać i w końcu rozprawiłem się ze wszystkimi i wszystkie ziemie były moje. No i zabawnie się stało, że chyba z 2 miesiące po zakończeniu walk mój król zmarł i syn przejął tron, więc raz dwa pozabijałem i wygnałem resztę starych wasali, zrobiłem sobie nowych, cały kraj na mapie opinii zielony i wtedy zauważyłem, że mój skarb rośnie z dziwnie dużym tempie. Niby miesięczny zysk pokazuje mi około 10, a już mi się nazbierało ponad 6000 złota i jak tak obserwowałem to miesięcznie przybywa coś około 400 może trochę więcej. Mam jeszcze wygraną sprzed kilku lat wojnę z Księstwem Kijowskim i płacą mi haracz, ale to przecież chyba nie jest tak ogromna kwota? Nie wiem skąd tak duże przychody złota, może to jakiś bug się wkradł po tej rzezi, jaką wasalom zrobiłem?

11. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Jak Cię lubią, to nie kantuja na podatkach. Pytanie: pozbyles się wszystkich? Znaczy się burmistrzów, biskupow i baronów też?

12. de Mont Salvy

Nie sądzę, żeby po wyczyszczeniu kraju i mianowaniu nowych wasali, na ubogim i niewielkim w sumie terytorium (nawet jeśli coś podbiłeś) zyski miesięczne wykazywały +400 zł na tym etapie gry. To raczej bug.

13. ers

Takie pytanko lekko z tym powiązane. Jest jakiś achievment od takiej akcji, jak ta powyżej?

14. de Mont Salvy

15. ers

Mogliby go zrobić i nazwać North Korea Mode

16. de Mont Salvy

Właściwie nie wiem czemu tak nazwano ten sposób gry. W końcu taka Polska wczesnopiastowska nie znała żadnego systemu feudalnego na modłę zachodnią. I nie tylko ona.

17. sirkubas

sirkubas User

Wszystkich bez wyjątku, baronów, biskupów też. Całe państwo wyczyściłem. Achievement żaden się nie pojawił, bo pewnie go nie ma ;)
    Czyli z tą kasą to pewnie bug. A już myślałem, że to moi wasale tacy bardzo uczynni. Swoją drogą na wcześniejszych stronach tego wątku ktoś opisywał, jak to papieża zabił i przejął jego majątek 230k. Może ten mój przyrost ma związek z biskupami, których też się pozbyłem (część do piachu). Ale jeżeli już by tak było to pewnie w formie jednorazowego zasilenia skarbca, a nie cyklicznego. No nic, bug i już.

Ps. a z ziem dodatkowych mam pomorze zach., szczecin i jaćwingów.

18. de Mont Salvy

Myk z papieżem jest akcją jednorazową. Z innymi biskupami nie próbowałem tej sztuczki ale wątpliwe by udało się zebrać kwoty o których pisałeś. Zresztą łatwo byś zauważył i powiązał zastrzyk gotówki po masowych egzekucjach. Sądząc też po rozmiarach twojego kraju, nie ma wielu biskupów, których można byłoby ukatrupić.

sexiorz84 lubi to.
  19. sirkubas

sirkubas User

To chyba był bug, bo jak dziś kontynuowałem grę to już kasa tak drastycznie nie rosła ;) A po zdławieniu tego buntu wywołanego wycinaniem wasali teraz mam u nowych wasali +125 opinii za "Zdławienie potężnego buntu" :)
    A i pierwszy raz spotkałem się z taką propozycją od papieża [​IMG]

20. Drakensang

Papież jako wasal jest jeszcze lepszą kopalnią złota. Mi przynosił jakieś 200 złota na miesiąc.

21. sirkubas

sirkubas User

A tego to nie wiedziałem ;)
    A ja mam obecnie +125 opinii u wasali za "stłumienie potężnego buntu" :)

22. Drakensang

Dajesz wysokie podatki dla kościoła i trzymasz go na smyczy.

23. sirkubas

sirkubas User

Zmieniłem sobie ostatnio dziedziczenie na ultimogeniture i miałem już super fajnego następcę z cechą silny (po ojcu), aż mi tu niechcący narodził się jeszcze jeden, ale już od razu widzę, że będzie gorszy. Teraz dopóki są dziećmi to nie mogę żadnego zabić poprzez spisek. Niestety na dzieci nie można też ściągnąć ekskomuniki. Czyli jak dobrze rozumiem zostaje mi tylko opcja uwięzienia i zabicia, co będzie wiązało się z ogromną falą niezadowolenia wasali, rodziny i do tego kara prestiżu? No to się wkopałem :) A można było wziąć sobie jakąś starą małżonkę po śmierci pierwszej, a mi się młódki zachciało.

24. Legend

Legend リヴェン

yhym... Jak się komuś Twój styl rządzenie nie będzie podobać to pamiętaj, że w więzieniu nie ma limitu miejsc.

25. Drakensang

I kat ma zawsze ostry miecz. Od czasu do czasu warto wymienić najpotężniejszych władców, żeby rozbić bloki sojuszy jakie lubią powstawać.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie