Szybkie pytania - Victoria 2

Temat na forum 'Victoria II - Pomocy!' rozpoczęty przez pierniczkq, 27 Styczeń 2015.

1. Herfad

Herfad User

Czy da się stworzyć przed nazwą państwa wyraz "imperium" tak jak np. imperium osmańskie? (ingame) lub chociaż ustrój imperialny?

2. Camillo

Camillo Ten, o Którym mówią Księgi

Da się. Najłatwiej i najbardziej siermiężnie wyedytować plik localisation i podmienić nazwę państwa z np. 'Poland' na 'Empire of Poland'. Natomiast ustrój możesz wyedytować w common/governments.txt podmieniając np.. hm_gov na empire, ewentualnie dodając nowy. Chociaż osobiście nigdy nie bawiłem się z dodawaniem nowego.

3. moskal

moskal Опричник

W plikach lokalizacyjnych musisz zrobić coś takieg "TAG_nazwa_kodowa_ustroju;Nazwa kraju w tym ustroju po angielsku;Nazwa po francusku;Nazwa po niemiecku;Nazwa po włosku;Nazwy w kolejnych tłumaczeniach po średniku"
    Taka jest struktura jak użyjesz notepada++. Jak użyjesz excela to rozwalisz plik.

Przykład
    Kod:
    TPG;Heavenly Kingdom;Royaume céleste;Himmlisches Königreich;;;;;;;;;;x
    TPG_democracy;Taiping Republic;République de Taďwan;Taiping Republik;;;;;;;;;;;x
    TPG_bourgeois_dictatorship;Taiping Republic;République de Taďwan;Taiping Republik;;;;;;;;;;;x
    TPG_proletarian_dictatorship;Communist Taiping;Taďwan communiste;Kommunistisches Taiping;;;;;;;;;;;x
    TPG_fascist_dictatorship;Taiping;Taďwan;Taiping;;;;;;;;;;;x
    TPG_presidential_dictatorship;Taiping Clique;Clique taďwanaise;Taiping Clique;;;;;;;;;;;x
    TPG_ADJ;Taiping;taďwanais;Taiping;;;;;;;;;;x
    ADJ oznacza przymiotnik, można także dodawać jak zmiana nazwy przyciąga zmianę podmiotu (przykład - rosyjski i sowiecki)

Tworzenie nowego ustroju nie ma sensu, bo sam z siebie nic nie daje.

4. pan.szulows

pan.szulows Znany Wszystkim

Jak nie ma claimów? Jak utworze Polskę, to włączam mapę dyplomatyczną i widzę zakreskowany region byłej Rzeczpospolitej. To jest claim, ewentualnie cor, bez różnicy. O to mi chodzi. Jak coś takiego utworzyć?

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

5. moskal

moskal Опричник

Nie ma żadnego "ewentualnie" - claimów w Victoriach nie ma. Jak popatrzysz w plikach gry to o claimach mowy nie ma. To jest core. I tak, jak to wcześniej powiedziałem, tego wyprodukować się nie da. Jeżeli ma się technologię "Nacjonalizm i imperializm" i w jakimś sąsiednim (lub posiadanym) terytorium znajduje się większość z głównej kultury kraju X to jest szansa, że zostanie ona scorowana.

6. pan.szulows

Ok, dzięki. A da się utworzyć casus belli, czy tylko z eventów można dostać?

7. moskal

moskal Опричник

Jeżeli masz dodatek "A House Divided" lub "Heart of Darkness" będziesz miast opcję "justify war" w oknie dyplomacji. Tą opcją tworzysz sobie CB.

8. pan.szulows

Nie mam. Ale mam za to kolejne pytanie. Czy można podejmować jakieś działania dyplomatyczne, żeby kraj z, zerwał sojusz z krajem x? I sorry, że ciągle się pytam, ale nigdzie nie ma żadnego poradnika do V2, a ja kupiłem tą grę niedawno i nie umiem grać.

9. moskal

moskal Опричник

Nie da się.

10. pan.szulows

A czy jest w V2 coś takiego jak agresywna ekspansja jak w EU4? Czy są tu jakieś koalicje? Jak je zobaczyć?

11. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Jest nieco starszy, ale podobny system - badboy. Jak przekroczysz limit to inne kraje sąsiadujące z Tobą dostają na Ciebie CB i z reguły któryś wypowiada Ci wojnę. Nie pamiętam tylko czy był widoczny w wersji podstawowej w oknie dyplomacji.

12. pan.szulows

Bo jak klikam na mapę dyplomacji i jest kraj na pomarańczowo to jest to?

13. pan.szulows

Czy 10 tys jednostek x ma takie same szanse jak 10 tys jednostek x, jeżeli mają takiego samego generała, morale, zorganizowanie i opłacanie, ale będą (państwa) miały różne technologie?

14. moskal

moskal Опричник

Oczywiście, że nie - technologie premiują pozycje obronne, dodają punkty ataku, szybkość utraty morale, ludzi etc.

15. pan.szulows

A da się jakoś sprawdzić technologie innego kraju? Czy są w V2 jacyś szpiedzy?

16. moskal

moskal Опричник

Nie ma i nie ma jak.

17. Isoroku

Isoroku Aktywny User

Gdzie znika kasa za wyprodukowane dobra z RGO? pamiętam jeszcze w V1 mieliśmy bezpośrednie wpływy za to co wyprodukowaliśmy, a tutaj nie widzę tego. Czy więc kasa z RGO idzie cała do robotników i do mnie dopiero w ramach podatków? Jeśli tak to znikła cała frajda z widoku wskaźnika budżetu po zbadaniu nowego techa od mining/farming ;/ I jeśli się okaże, że teraz wszystkie RGO są w rękach prywatnych to czy przy gospodarce planowanej dostaje bezpośrednio wpływy z RGO?

18. moskal

moskal Опричник

Tylko kopalnia złota produkuje kasę - inne RGO same z siebie produkują tylko surowce. W warunkach normalnych jet tak, jak piszesz - pracownicy wyprodukowane dobro wypuszczają na rynek i w ten sposób zarabiają. W warunkach nieco innych część dóbr trafia dla arystokratów oraz duchowieństwa i oni dopiero sprzedają; pracownicy handlują resztą. Aby bawić się w całkowite posiadanie surowca przez państwo należy wyłączyć automatyczny handel i ręcznie wyłączyć sprzedawanie surowca na rynek. Po jakimś czasie zgromadzone zapasy sprzedajesz. Takie spekulanctwo może być opłacalne dla państwa, ale plebs będzie biednieć. Musisz mieć jednak 100% wydajności administracyjnej i żadnej kryminalistyki (oraz kompletnie zlikwidowana klasa posiadaczy ziemskich), bo wtedy działają symulacje przemytu czy sprzedaży "pod ladą".

19. Isoroku

Isoroku Aktywny User

A mogę jakoś wyzwolić Kambodżę grając Dai Namem, żeby ich wchłonąć? Mając ich za puppeta nie mogę zrobić wojny, a brzydko to na mapie wygląda :D

20. moskal

moskal Опричник

Najlepszy byłby do tego kryzys lub interwencja GP, ale sam z siebie nic nie możesz zrobić.

21. yadan

yadan User

Witam.
    Moje pierwsze pytanka na temat Victorii. Otóż o czego zależy wielkość (ilość) jednostek lądowych, które mogę powołać? Czy zależy tylko i wyłącznie od ilości POPs którzy są żołnierzami? Jeżeli tak to czy można jakoś zwiększyć ilość żołnierzy i co z tym idzie jednostek w państwie oprócz zastosowania National Focus?

Edit.
    Znalazłem odpowiedź kilka stron wcześniej, czyli ilość żołnierzy w państwie przekłada się na ilość regimentów. Teraz się zastanawiam w których prowincjach najlepiej rekrutować żołnierzy? W tych najludniejszych? Tam gdzie największe bezrobocie?

22. pan.szulows

A czym jest ten National focus w V2?

23. PewienCzłowiek

PewienCzłowiek Znany Wszystkim

Gram Japonią, w pewnym momencie Chiny "eksplodowały" uwalniając wszystkie substate'y. Ktoś może mi wyjaśnić co się stało? Dodam, że Chiny i ich byłe substate'y są wciąż niecywilizowane.

24. Camillo

Camillo Ten, o Którym mówią Księgi

Liczba popów wojaków = liczba pułków, które możesz zaciągnać. To po primo. Duże wydatki na wojsko będą powodowały, że ludzie chętniej będą brali się za fach sołdata. Zwiększyć też możesz poprzez ustawienie focusa na żołnierzy. Jeśli zaś chodzi o rekrutowanie, rekrutujesz w 1 prowincji, która jest stolicą regionu, żołnierzy z całego regionu. Bezrobocie nie ma tu żadnego wpływu. Używając bardzo prostego przełożenia -> jak masz sloty, to tłuczesz wojsko :)

A w tutorial to Pan grał...? Nie? Aaa, to polecam odpalić.

Kod:
    National focus, often shortened as NF, is a way to promote certain things in a region. The amount of NFs a country can use is determined by the amount of people that are of the primary culture. But it has a maximum determined by the political thought technology.

A NF affects the entire region, but certain types of NFs (e.g. Encourage Clergymen) may have differing effects on each province in that region. For example, the percentage of Clergymen in one province may increase more rapidly than in another province, due to promotion factors including (but not limited to) population count and literacy; the percentage given on the side menu is the regional average, and may not be equal in all provinces in that region. Other types of NFs (e.g. Party Loyalty) affect the entire region equally.
    Po więcej odsyłam tutaj: http://www.victoria2wiki.com/National_focus

A to podstawka, czy mod? Z dodatkami, czy bez?

25. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

Ew. mozna poszukac na YT filmikow ktore troche naswietla sytuacje:

[video=youtube;AgnAdb31VJ8]https://www.youtube.com/watch?v=AgnAdb31VJ8[/video]

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie