EU IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Manau, 7 Wrzesień 2015.

1. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

No to może rzeczywiście AI zwiększyło development prowincji. To od niego w duzej mierze zależy czas integracji/aneksji.

2. kometus

kometus User

No jedynie chyba to. Ale kurde aż o tyle! 50 lat mi dodało.:(

3. Legend

Legend リヴェン

Wątpię... Koszt to 8 diplo points na 1 dev point. Wychodzi na to, że musieliby podnieść deva o 301 punktów by się rachunek zgadzał.
    Integration cost wzrósł o trochę ponad 32%, więc strzelam, że RP wzięła sobie jakąś ideę, która podnosi koszt. Jest późno i nie chce mi się teraz sprawdzać. Jeśli Ci zależy to wrzuć save'a na jakiś darmowy hosting i jutro sprawdzę w czym tkwi problem.

4. gall2

gall2 Ten, o Którym mówią Księgi

Dobrze Legend prawi, Polska bierze idee Arystokratyczne, a zachowanie takie jak opisane zdaża się, gdy biorą local nobility (miejscowa szlachta). Jakieś 10, 20 lat wcześniej trzeba by im dać dużo prowincji by nie mieli adm na technologię administracji albo dać im prowincje o nie pasujące kulturze i religii + prowadzić jakąś wojnę by używali harash treatment (ostre traktowanie) i nie było ich stać na idee.
    O ile ich nie wyzwalałeś to mają adm focusa, sam wybierz co wolisz.

Wysłane z mojego Nokia_X przy użyciu Tapatalka

5. kometus

kometus User

Kurde to ma sens, dzięki za informacje.

6. Masahara

Masahara Aktywny User

Tak się zastanawiam, jak państwa biorą idee to losowe?, zależne od sytuacji?, czy też ciągle te same?

7. Legend

Legend リヴェン

Nie sprawdzałem, więc nie jest to 100% pewna informacja, ale jestem przekonany, że w pliku, który definiuje zachowanie podczas rozgrywki są odpowiednie zmienne odnośnie idei dla poszczególnych państw (przynajmniej tych ważnych) co sprowadza się do tego, że głównie siły praktycznie zawsze biorą te same idee.

8. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

Każde państwo ma określone idee, które bierze i ich kolejność.
    Pliki gry -> common -> countries

9. Masahara

Masahara Aktywny User

Szkoda wolałbym, aby wybór był zależny od sytuacji na mapie.

10. Tulev

Jakiś czas temu wprowadzili (chyba) dynamiczne idee, ale nie wiem, jak to działa. Można je włączyć w opcjach przy wyborze kraju startowego.

11. kubas246

kubas246 Znany Wszystkim

Gram z kolegami ciekawą rozgrywkę mp. Mamy rok 1798 i szczerze to nie chcemy kończyć w 1821, zbyt szybko. Czy jeśli w defines.lua zmienimy datę końca gry na tą samą (np. 1861.1.2) to bez problemy będziemy mogli grać czy coś się wysypie? Wiem, że w singlu to powinno działać, ale nie wiem jak w mp.

12. Elas

Elas Genialdo

Wersja gry nie jest sprawdzana po zawartości plików, ale dacie ich modyfikacji.
    Jeśli zrobisz "moda", który zmienia tylko datę w defines.lua (lub wyślesz mu swoje defines) to powinno działać :)

13. Masahara

Masahara Aktywny User

Witajcie mam jeszcze do was takie pytanie. Otóż mam dwie gry jedną z nich jest EU4, drugą to nie wiem czy można podawać nazwy...jedna i druga jest na steam do tych gier są osiągnięcia do zdobycia, lecz po spełnieniu wymogów do EU4 od pewnego czasu nie mogę ich zdobywać i tu moje pytanie. Czy winą tego jest nie granie na najnowszym patchu? z racji tego, iż mam tylko "Art of War" DLC gram na patchu z przed powstaniem fortów i tych stref. Jeśli chodzi o drugą grę to mam podobną sytuacje nie mam najnowszego DLC ostatniego, ale za to gram na najnowszym patchu i też osiągnięcia są nie do zdobycia pomimo spełniania wytycznych. Dodam też, iż nie używam modów w oby dwóch grach teraz.

14. Legend

Legend リヴェン

Jedyne wymagania odnośnie aczików to tryb ironman i najwcześniejsza data startowa (za wyjątkiem "Zew Wolności"). Dochodzi do tego sprawa, że co jakiś czas Paradox dodaje nowe osiągnięcia (zwykle przy okazji nowego DLC) i jeśli masz starego patcha to będziesz mógł zdobyć wszystkie achievementy, które zostały wydane przed nim oraz z nim, ale już żadnego wydanego później.
    Grę i tak powinieneś zaktualizować, ponieważ kolejne patche wnoszą dużo nowej darmowej zawartości, a posiadanie DLC jest opcjonalne.

Odnośnie tajemniczej drugiej gry się nie wypowiem bo nie jestem wróżką i nie wiem o co chodzi.

15. Masahara

Masahara Aktywny User

Dzięki Legend widzisz zapomniałem, że to się zdobywa na ironman trybie. Zrezygnowałem raz z tego trybu, gdyż save mi się popsuł w 1781 roku. Teraz do tego wrócę.

16. mask

mask User

Grając na Common Sense, wziąłem dwie prowincje (jedna bez claima). Właśnie tej nie mogę corować, pisze że bez claima nie mogę. Nikt też nie chce jej kupić. Pozostaje mi tylko wyzwolenie czy da się coś zrobić?

17. Legend

Legend リヴェン

Niemożliwe. Wszystkie prowincje da się "scoreować". Albo nie masz dość dość adm points albo prowincja nie jest połączona z innym Twoim prowem na którego masz core. Ewentualnie istnieje jeszcze opcja, że jest to jakiś port i masz za mały zasięg by móc zrobić core.

18. mask

mask User

To była właściwa opcja. Dzięki.

19. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Kozacy nabyci, a ja już mam problem jeszcze nie odpalając rozgrywki. Otóż gra mi pokazuje, że za grę na ironmanie nie dostanę achievów, bo mam włączone mody lub coś innego. Ale w opcjach wszystko mam normalne/historyczne, mody powyłączane, a nawet sprawdzenie spójności plików nic nie daje. Zauważyłem, że w launcher ma podaną zupełnie inną wersję (te 4 znaki w nawiasie) od tej w menu głównym. Jakieś sugestie, co poszło nie tak?
    EDIT: Nieaktualne, winą był pewien plik który kiedyś podmieniłem :'v

Ostatnia edycja: 2 Grudzień 2015
  20. Tulev

Z racji Kozactwa gram Rzepką i chce zrobić to w miarę historycznie.
    Zauważyłem, że usunęli historyczną rywalizację pol-teu po wasalizacji Krzyżaków.
    Pytanie: jest jakaś opcja, żeby "zmusić" Teu do stania się Prusami, nawet gdy są moimi wasalami?

21. moskal

moskal Опричник

Jak patrzę na decyzje to jest tylko jedna decyzja wymagająca niepodległości - pozostałe dwie mogą być wprowadzone jako kraj podległy. Pozostaje kwestia chęci dla AI do zmiany wyznania i nieodrzucania ustroju zakonnego.

22. Tulev

Właśnie chodzi o to, że AI nigdy nie zmienia religii, bo religią preferowaną według plików gry dla Teu jest katolicyzm. Raz nawet specjalnie sam zmieniłem religię i przymusiłem ich do tego samego, ale woleli pozostać protestanckim zakonem, niż stać się Prusami...

23. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Tak się zastanawiam, czy komenda nextsong działa na ironmanie?

24. Chyba nie działa (możesz łatwo sprawdzić). Czytałem, że jeśli suwakiem ściszysz grę do minimum, a potem znowu podgłośnisz to zacznie grać kolejna piosenka.

25. Judykator

Judykator Znany Wszystkim

Czy ktoś mi może wytłumaczyć jak to jest z tym stanami w najnowszym dodatku? Rozumiem co to lojalność i co daje? Ale pozostałe 2 czynniki wpływy i to trzecie, które zapomniałem? Co dają i jak na nie wpływać? Jakie mają znaczenie? Mam komunikat za kler kontroluje za mało prowincji. Jak im przydzielić kolejną?

Ja Tapatalk

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie