EU IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Manau, 7 Wrzesień 2015.

1. Masahara

Masahara Aktywny User

dziękuje za odpowiedź teraz już wszystko jasne myślałem, że czeka mnie instalacja ponowna

2. Masahara

Masahara Aktywny User

Hej mam tylko grę do Comon Sense co to jest za opcja obok następcy "poświeć 5 pkt legitymizacji" ale na co to jest?... Poza tym trochę się zdziwiłem, że wziąłem 5 ziem i zaraz powstała koalicja 12 państw przeciwko mnie.

3. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Ta opcja jest od Res Publica i tylko przy grze monarchią elekcyjna. Za te 5 pkt legitymacji kupujesz poparcie dla kandydata krajowego - wyższa legitka, mniejsze staty.
    Koalicja jest wynikiem zmian w kilku patchach. Trochę namieszali i nie pamiętam już jaki poziom AE daje koalicję i jak ma się naliczanie AE do ilości prowow wziętych w pokoju.

4. Masahara

Masahara Aktywny User

Dzięki, nigdy nie grałem Polską jak nabyłem Comon to zacząłem nią grać. Tam jest dość sporo tych opcji nowych, których się uczę. Tak samo widzę specjalne zakładkę po otwarciu państwa podwładnego, że można zmienić religie, nadać embargo i jeszcze jakieś 3 inne ale nie wiem co to muszę się przyjrzeć lepiej :D

5. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

AI teraz tworzy koalicje, jak AE osiągnie 40pktów.
    No to jak grasz w Europie i zgarniesz parę provów bez claima, to koalicje rosną jak grzyby po deszczu.

6. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

Z koalicją to zależy.
    Podstawą jest oczywiście nabicie odpowiedniego AE (40 pkt według tego, co mówi Kentucky, ale to możesz sam sprawdzić: wejdź w okienko dowolnego państwa i spróbuj dołączyć do koalicji / stworzyć koalicję. Powinno wyskoczyć ile musisz mieć do relacji z AE żeby móc to zrobić).
    Druga sprawa to potencjalny balans sił. Jeżeli przykładowo grasz Ottomanami, z podbitym Egiptem itp to nabicie 100 AE z powiedzmy Wołoszczyzną nic nie zrobi złego. Ona sama nie stworzy koalicji, bo bilans sił jest niekorzystny.
    Przykład z gry: jako Rzepka na początku XVIII wieku mam państwo od Czech przez Węgry i Bałkany na południu, oraz Archangielsk na północy aż po Ural. Sojusz ze Szwecją (która kontroluje całą Skandynawię), Francją (z Pirenejami) i Austrią. W efekcie mimo przeszło 60-70 AE z praktycznie wszystkimi w Europie, poza moimi sojusznikami, nikt nie zrobi koalicji, bo stosunek sił koalicja - sojusz jest druzgoczący na moją korzyść.

7. petrus

petrus Nowy

jak zmniejszyć wpływy tribsów? Gram Krymem

8. moskal

moskal Опричник

Zmodernizować się najlepiej a jak nie to zabierać im ziemie, być małym

9. petrus

petrus Nowy

10. Masahara

Masahara Aktywny User

Ja miałem misje Polską, aby zająć 4 prowincję od Zakonu Krzyżackiego. Plus wziąłem sobie tą prowincję ich jedną co wystaję na zachodzie. Wydaję mi się, że Claimy robiłem u niego gdzie się da. Następnie po pokoju zaraz Brunszwik ustawił koalicje. Pomyślałem, że zrobię z nimi dobre relacje wyśle dyplomaty to koalicja się rozpadnie. Okazało się, iż oni odeszli od tego układu koalicyjnego, ale za to Bawaria przejęła tam dowództwo dołączyła jeszcze Austria mam wojnę 120 tyś armii kontra 70. Wojna jest w sumie nie pamiętam coś "puni..." chyba wojna karna po ang to brzmi jakoś tak.

11. Tulev

W okienku brania pokoju oprócz kosztu w warscore masz też overtextion pokazane i AE jakie nabijesz. Jak najedziesz myszką na AE, to wyskoczy, jakie państwa będą mogłyby przystąpić do koalicji.
    Ogólnie naucz się najeżdżania myszką na różne rzeczy, wiele to wyjaśnia.

12. Masahara

Masahara Aktywny User

Serio się da podbić w tej grze cały świat? przecież tego się z corować nie da bo zabraknie punktów ADM (bez modów)

13. moskal

moskal Опричник

Da się. W końcu nie musisz wszystkiego corować, aby wszystko było Twoje.

14. Masahara

Masahara Aktywny User

nie będą czasem bunty? przez brak core?

15. Grewest

Grewest Aktywny User

Możesz podbijać przy pomocy wasali lub krajów kolonialnych.

16. Hexu

Hexu Nowy

Chciałbym zwasalizować małe państewko jednak moja "podstawa ekonomiczna" w porównaniu do tego państwa wynosi -85. Od czego zależy ten parametr? Chodzi po prostu o przychód z prowincji czy co?

17. Tulev

http://www.eu4wiki.com/Vassal#Offer_vassalization_.28diplomatic.29

Definicja z wiki:
    30 to -90 from base tax (modifier is referred to as economic base in-game). Determined by 60*(base tax+production)/(target's base tax+target's production)^2 - 90, where base tax and production are the total province base tax and production of the country without any buildings or modifiers. In addition, the base tax of all current vassals, along with tax income modifiers, also add to the base tax of the nation offering the vassalization.

Jak nie panimajesz po angielsku to ogólnie chodzi o tax i produkcje twoją w porównaniu do jego (ogromne uproszczenie).

18. krzan20

krzan20 Znany Wszystkim

Troszkę głupie pytanie. Jak mogę odkryć cały świat? Odkryłem już wszystkie morskie prowincje, zostały mi tylko Wastelands i niedostępne jeziora. Te Wastelandy nie chcą się odkryć, czekam i czekam. Jakieś porady?

19. Jagdtiger

Jagdtiger Znany Wszystkim

Rozumiem, że próbujesz zrobić osiągnięcie z odkryciem całego świata? Mogę podpowiedzieć jedno, jak ja go robiłem to też utknąłem w pewnym momencie. Wydawało mi się, że mam już cały świat odkryty, jednak osiągnięcia ciągle mi nie zaliczało. Po przeanalizowaniu szczegółowym mapy odkryłem, że brakuje mi jeszcze fragment lądu w Afryce w okolicach jeziora Wiktorii. Wystarczyło podejść bliżej jakimś oddziałem i ostatni potrzebny fragment terenu został odkryty.

20. krzan20

krzan20 Znany Wszystkim

Okienko pokazujące postęp achievmentów twierdzi że pozostało mi jeszcze około 1000 prowincji do odkrycia. Zostało mi jezioro Wiktorii i jeszcze jakieś w Kanadzie. Wszystkie morskie prowincje, lądowe prowincje i wastelandy mam odkryte. Moje oddziały cały czas stoją w tamtej okolicy, nawet z konkwistadorem i nic. :/

21. Grewest

Grewest Aktywny User

Masz el dorado ?

22. krzan20

krzan20 Znany Wszystkim

Wszystkie DLC oprócz Cossacks i pomniejszych. Szukanie złotych miast działa tylko w Amerykach i Australii.

23. Przemo

Przemo Znany Wszystkim

Prowadzę wojnę z Zakonem Kawalerów Mieczowych i Rygą - z prowincji Mitawa - wysyłam bez problemu jednostki które rozpoczynają oblężenie Łatgalii i Rygi. Po jakimś czasie zdobywam Łatgalię - fajnie, ale nagle nie mogę przesuwać jednostek z Mitawy do Łatgalii - dlaczego moglem to robić swobodnie z Mitawy, gdy obie twierdze były niezdobyte, a po zdobyciu jednej z nich nie mogę skierować jednostek z Mitawy do Łatgali ?

24. moskal

moskal Опричник

Screeny i bugraport na Paradoxplazie.

Czy zmieniła się sytuacja międzynarodowa? Zmiana może spowodować iż forty ościennych państw są traktowane jakby były wrogie którejś ze stron. Jeżeli nie no to screen i bugraport na Paradoxplazie

25. Tulev

Możliwe, że to zamierzone działanie.
    Wcześniej może strefy kontroli fortów nieco się gryzły, a po upadku jednego drugi przejął już na spokojnie kontrolę i dlatego tak jest?
    Przydałby się screen.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie