EU IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Manau, 7 Wrzesień 2015.

1. Judykator

Judykator Znany Wszystkim

W HRE odbyła się wojna religijna, wygrali protestanci i to religia urzędowa. Ja jest katolikiem. Co będzie jak pokonam wszystkich członków HRE i siłą nawróce ich na katolicyzm?

Wysyłane z mojego MT11i za pomocą Tapatalk 2

2. moskal

moskal Опричник

Elektorzy przywrócą do stanu protestanckiego i wybiorą spośród siebie cesarza (przynajmniej kiedyś tak było a przez kilka wersji ostatnich nie grałem).

Musisz albo doprowadzić do Pokoju Westfalskiego albo zwyciężyć wojnę religijną i wprowadzić oficjalną religię jako katolicyzm. Ewentualnie rozwiąż HRE i zjedz wszystkich, aby nie było problemów.

3. Judykator

Judykator Znany Wszystkim

Chciałem zrobić osiągnięcie zostania cesarzem (gram Polską), ale się zagapilem i przylaczylem się do protestantów i wojnę wygraliśmy. I teraz chyba protestantyzm jest nieodwracalny. Może jeszcze spróbuję się ją nawrócić, choć chyba jakiś wojny religijne u mnie wybuchna

Ja Tapatalk

4. marcinbvb

marcinbvb Nowy

Jak wprowadzić religię oficjalną w Cesarstwie?

5. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Zostać przywódca Ligi religijnej i wygrać wojnę religijną, lub pomoc jej przywódcy wygrać. Nie dopuścić do Pokoju Westfalskiego

6. moskal

moskal Опричник

@Judykator - "wojna religijna w znaczeniu "wojna między ligą katolicką i protestancką" używając CB "Religious League". A wypowiedzieć taką wojnę może tylko lider ligi przeciwko cesarzowi.

@marcinbvb - wygrywając wojnę między ligami i używając odpowiedniego rodzaju pokoju.

7. PewienCzłowiek

PewienCzłowiek Znany Wszystkim

Czy sytuacja polityczna wpływa na przyjmowanie protestantyzmu przez państwa?

8. moskal

moskal Опричник

Jedynie jedność religijna (ile już prowincji zostało zreformowanych) oraz ekonomia (czy kraj ma fundusze na nawracanie).

PewienCzłowiek lubi to.
  9. Masahara

Masahara Aktywny User

Hej jak działa ten "all setings" mógłby mi ktoś to objaśnić, ktoś z was to zmieniał?, używał? Jestem ciekaw waszych opinii na ten temat.

10. Legend

Legend リヴェン

Ja Ci powiem jeśli postarasz się na tyle by powiedzieć czym jest te mityczne "all setings".

11. ers

Chyba vhodzi o AI settings w ustawieniach w menu gry.

12. Masahara

Masahara Aktywny User

Tak ers chodzi mi o te w menu.

13. PewienCzłowiek

Czy Austrią na początku warto atakować Burgundię, żeby wywołać event ze śmiercią jej króla, czy lepiej zostawić brudną robotę Francji?

14. Legend

Legend リヴェン

Rób co chcesz... To przecież na ocenie posunięć i wybieraniu tych najbardziej wartościowych polega gra...
    Ułóż sobie w głowie plan na grę, rozrysuj cele jakie chcesz osiągnąć i będziesz wiedział czy warto/nie warto.

PewienCzłowiek lubi to.
  15. moskal

moskal Опричник

Bić - i tu nie chodzi o event dziedziczenia, ale o to że Burgundia potrafi wzrosnąć na pozycję mocarstwa pogranicza. Jeżeli Francja się szybko nie zjednoczy a zachodnie kraje Rzeszy nie będą naciskać na Burgundię no to ona będzie miała nawet siły by wepchnąć się na tron cesarski. W mojej ostatniej grze (jako Palatynat) musiałem ratować Habsburgów austriackich, bo Burgundczycy zniszczyli armie ich i oblegali już Wiedeń (ich sojusznicy - Budę) a wolę mieć cesarza rzymskiego po drugiej stronie cesarstwa niż tuż za progiem.

PewienCzłowiek lubi to.
  16. PewienCzłowiek

Czy AI przestrzega traktatu z Tordesillas?

17. Legend

Legend リヴェン

Treaty of Tordesillas nie ma w EU IV żadnych parametrów odnośnie "przestrzegania".
    Jak pogwałcisz traktat to dostaniesz ujemne modyfikatory i tyle. AI też się to tyczy.

18. moskal

moskal Опричник

A jeżeli chodzi o to, że AI zmienia priorytety kolonizowania, bo ktoś inny ma "Treaty of Tordesillas" no to dopóki kara im uniemożliwia to przeważnie nie.

19. elowrzud

elowrzud Znany Wszystkim

Witam mam pytanie
    Otóż gram sobie Imperium Ottomańskim mam XVIIw. i mój następca do tronu ma wiek wynoszący 0 od 15lat wzwyż co można z tym zrobić? Zbugował mi się następca

20. ers

Jeżeli nie zależy ci na nim i nie grasz na ironmanie to mam pewne rozwiązanie:
    Klikasz ~ i otwierasz konsolę.
    Wpisujesz
    kill_heir i zabijasz dziedzica po czym czekasz na kolejnego wylosowanego przez grę
    Lub
    Wpisujesz add_heir lub heir i gra losuje ci dziedzica natychmiastowo, a stary odchodzi w zapomnienie.

Wysłane z mojego ZTE Kis 3 przy użyciu Tapatalka

elowrzud lubi to.
  21. elowrzud

elowrzud Znany Wszystkim

Dzięki wielkie lipa trochę że wieku nie można mu ustalić

22. ers

W konsoli wpisz help.
    Będziesz miał listę wszystkich komend.
    Poprzedzając komendę słowem help otrzymasz jej opis.
    Kojarze,że jest jakas że słowem age jako składową. Poszukaj jej na liście i wpisz przed nią help. O ile dobrze pamiętam będzie ona od ustalenia wieku dziedzica.
    Nie korzystam z niej często.

Wysłane z mojego ZTE Kis 3 przy użyciu Tapatalka

elowrzud lubi to.
  23. Dreamer

Dreamer Nowy

Hej, gram sobie Portugalią, i jak widać na screenie poniżej mam mały problem z moimi koloniami. Jak można sobie z tym poradzić? Mój force limit to 70k. W Europie się nie rozbijałem tylko podbiłem część Afryki. Bardzo mnie ciekawi czemu buntować mi się chce kolonia która ma 28k armii.
    portug.jpg

24. Elas

Elas Genialdo

@Dreamer
    Bo w wypadku wasali relative power liczy się od armii ich wszystkich, nie jednego, żeby nie dało się mieć 20 wasali, gdzie każdy ma połowę Twojego wojska, ale łącznie mając 10x więcej ;)

25. Dreamer

Dreamer Nowy

Dziękuję za szybka odpowiedź.
    Ale... nie podoba mi się to. I jak tu się teraz bawić w kolonizację gigantycznego Nowego Świata bez podbijania nowych ziem w Europie? Moja armia nie rośnie w takim tempie jak moich kolonii :/

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie