EU IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Manau, 7 Wrzesień 2015.

1. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Wystarczy pilnowac Liberty Desire. Idee influence też pomagają. Trzy LD będzie za wysokie wystarczy zmniejszyć taryfy. I w pewnym momencie lepiej zostawić kolonizację samym koloniom, wtedy ich armia nie rozwija się tak szybko.

2. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Szybkie pytanko: czy tylko ka tak mam?

EU IV wersja 1.15.1.
    Sytuacja startowa: POL, MAZ jako wasal. Scenariusz 1444

Używam komendy annex MAZ i tu pojawia się błąd:
    Kolor proqwincji po aneksji/ podboju/ integracji/ kolonizacji nie zmienia się. Prowincja zmienia właściciela, granica kraju się zmienia, a kolor prowincji nie.

Podobnie np. inne tryby też nie działają jak trzeba.

Handlowy

Relacje dyplomatyczne

Religijny

EDYCJA:

Chciałem to zgłosić na Paradoxplazie w Bug report i znalazłem temat o tym. Devsi stwierdzili, że naprawią to przy patchu 1.16.

Ostatnia edycja: 20 Marzec 2016
  3. MaksKKK

MaksKKK Ten, o Którym mówią Księgi

Mam takie pytanko da się nastawić gdzieś w plikach żeby było więcej elektorów w cesarstwie np: dziesięciu ?

4. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

To chyba jest twardo zakodowane i nie da się zmienić.

5. moskal

moskal Опричник

Plik defines.lua w folderze common w głównym folderze gry. Linijka nr 56

Kod:
    DESIRED_NUM_OF_ELECTORS = 7,

MaksKKK lubi to.
  6. Grewest

Grewest Aktywny User

Co zrobić by państwo kolonialne samo kolonizowało ?

7. Jurodiwy

Jurodiwy Aktywny User

Dać mu czas na rozwinięcie. Początkowo są bardzo biedne i je na to po prostu nie stać.

8. Kozak

Kozak User

Dopóki kolonia nie ma zbyt dużych dochodów, warto podsylac kilka filarów subsydiow, wtedy powinni pomoc z kolonizacja :)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

9. mati47

mati47 Znany Wszystkim

Jak zmienić monarchię elekcyjną w Rzplitej na monarchię absolutną? Jakby co techy są

10. moskal

moskal Опричник

Z http://eufigames.com/forum/threads/eu4-res-publica.18098/page-5#post-480201

11. Waldens

Waldens Aktywny User

Mam pytanie,
    od kiedy zainstalowałem mare nostrum nie mogę tworzyć kompanii handlowych, a mam wealth of nations. Wie ktoś co może być tego powodem?

12. Przemo

Przemo Znany Wszystkim

Gdzie można sprawdzić jakie efekty daje wysłanie okrętów w misję "korsarską" ?

13. krzan20

krzan20 Znany Wszystkim

14. moskal

moskal Опричник

@Wandels - prawdopodobnie bug bo i u mnie schował się guzik od tworzenia kompanii. Złóż bugraport na Paradoxplazie.

@Przemo - jak najedziesz na guzik "Select" to w drugiej linijce jest informacja, że wzrośnie tutaj przychód z X do Y a w trzeciej linijce koszt utrzymania floty Z. Sumaryczną rentowność masz poprzez Y-X-Z

15. andrzej

andrzej Znany Wszystkim

Witam
    Gram na nowym modzie i występuje pewna 'odmienność" - po przyłączeniu prowincji krzyżackich do KP kultura pruska nie staje się akceptowalną, a po stworzeniu RON prowincje politewskie mają poziom autonomii nie mniejszy niż 75 % czy tak ma być?
    Czy też zrobiłem coś nie tak?

16. moskal

moskal Опричник

A dlaczego miałaby się stać? Aby była to musi być odpowiedni procent udziałów CORów pruskich.

75% jako minimum czy jako stan na chwilę stworzenia?

Jeżeli jako minimum to zapewne nie wprowadziłeś tych ziem jako ziemie państwowe (states) i funkcjonują na zasadzie terytoriów. Musisz po prostu włączyć te ziemie do stanów.
    Jeżeli na chwilę stworzenia to raczej norma, że autonomia jest podwyższona.

Ew. są jakieś modyfikatory powodowane przez mod, ale jak nie wiem jaki do mod to nic nie powiem.

17. andrzej

andrzej Znany Wszystkim

te 75 % jest wartością stałą ( co to znaczy wprowadzenie ziem jako ziemie państwowe)

zawsze dotychczas po zdobyciu określonej ilości ziem pruskich kultura stawała się akceptowalna (teraz mam całe Prusy i tak się nie stało)

18. Makumba

Makumba Aktywny User

Jak podbije coś to mam Territorial Core. Czy może to się zmienić na normalnego core ?

19. moskal

moskal Опричник

Bo może kiedyś Prusy były bogatsze lub Polska właściwa biedniejsza? Proporcje nie dotyczą ZIEM ale DEVELOPMENTU, czyli proporcji wszelkich base tax, base production, base manpower. Jeżeli tam gdzie była kultura pruska były eventy redukujące a na polskich podnoszące BT, BP lub BMP no to proporcje wzgledem wcześniejszych gier się zmieniają i nie załapują się na tolerancję.
    Kliknij na menu ustrojowe (tam, gdzie widzisz ustrój, doradców itd.). Najedź myszką na maski teatralne i po chwili będzie widoczne jaki procent kraju stanowia.

Ficzer po ostatnim paczu - podzielono ziemie na państwowe i terytoria. Tereny państwowe wymagają utrzymania a terytoria nie, ale te drugie mają tak wysoką autonomię. I jeszcze trochę zmian propos tego też jest.
    klikasz na prowincję - nad menu budynków masz trzy ikonki. Klikając na drugą zmieniasz jej status

Musisz zmienić status regionu z terytorium na stan, potem uzupełnić cora. Patrz akapit wyżej

Makumba lubi to.
  20. andrzej

andrzej Znany Wszystkim

Dzięki zacząłem 'klikać" i chyba wszystko wraca do normy

21. Przemo

Przemo Znany Wszystkim

Dziękuje za pomoc.

22. Przemo

Przemo Znany Wszystkim

Wczoraj zainstalowałem patch 1.6 (wcześniej grałem na 1.4 aby skończyć rozgrywkę) i gra przestała się uruchomiać (nie wyskakuje nawet pierwsze okienko) - po cofnięciu do wersji 1.5 gra się znowu uruchamia. Czy najnowszy patch i DLC nie działa pod XP ?

23. moskal

moskal Опричник

Powinno działać - sprawdź czy wyłączyłeś wszystkie mody, jakieś programy w tle itp.

24. Przemo

Przemo Znany Wszystkim

Nie mam żadnych modów.
    W steamie jest komunikat, iż gra jest gotowa do gry, sprawdziłem też zgodność plików.
    Jak odpalam jako EU4 to pojawia się na krótko komunikat o przygotowaniu gry do odpalenia i nic się nie dzieje, jak odpalam jak eu4 dysk to pojawia się komunikat "nie znaleziono punktu wejścia procedury Direct3DCreate9Ex w bibliotece d3d9.dll.".

25. moskal

moskal Опричник

Problemy z d3d9.dll najczęściej spowodowane są przez wirusy bądź inne szkodniki. Czasami może być spowodowany przez niewłaściwe wyłączenie kompa lub awarię OS. Najlepiej byłoby zrobić całkowity skan dysków pod kątem malware i wirusów. Potem znaleźć udostępnioną biblioteczkę dll dla swojej wersji OS i zamontować ją. Ewentualnie znaleźć oprogramowanie freeware, które koryguje owe (przy czym trzeba uważać, aby zamiast dobrego programu nie pobrać jakiegoś szkodnika).

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie