CK2 - Szybkie pytania

Temat na forum 'CK II - Pomocy!' rozpoczęty przez krzan20, 15 Sierpień 2015.

1. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Jesteś cesarzem Francji, obok masz HRE. Jeden z twoich przygranicznych wasali jest Welfem. W jego domenie obowiązuje seniorat. Najstarszy Welf jest księciem w HRE. Wybierając zakaz dziedziczenia na zewnątrz gdy twój Welf umrze tytuł po nim odziedziczy ktoś z jego rodu, kto nie przeniesie ziem do HRE. Gdybyś nie wprowadził zakazu, to ziemie twojego Welfa po jego śmierci mogłyby stać się ziemiami HRE.

2. Garen

Garen Ten, o Którym mówią Księgi

Ale w przeciwną stronę to działa, że ja mam ten zakaz i wasal nie może przenieść ziem do mnie?
    I co dają tytularne królestwa? Mogę w gdzieś około 800 roku utworzyć tytularne Królestwo Aragonii ale nie ma ono żadnych ziem

Ostatnia edycja: 10 Kwiecień 2016
  3. moskal

moskal Опричник

Działa tak, że jest zdelegalizowanie dziedziczenie z zewnątrz i na zewnątrz.

Tytuł króla, a jeżeli na danych ziemiach de iure królestwa nie istnieje to przejmuje. Czyli np. pojawia się tytularne królestwo Wielkomorawskie na ziemiach de iure kr. Czech ale tegoż nie ma, no to przejmuje na siebie te ziemie. Jeżeli pojawia się tam, gdzie królestwo już istnieje, no to musi minąć 100 lat nieustannego posiadania, aby owe stało się de iure.

4. MrGollum

MrGollum User

Jak przywrócić przypominajkę u góry ekranu? Przypadkiem wyłączyłem sobie ikonkę z postaciami które mają u mnie przysługę.

5. Garen

Garen Ten, o Którym mówią Księgi

W Moich Dokumentach jak masz folder z grą to jest settings.txt i jest linijka draw_tooltips= i to jest raczej od nich

6. zakapior

zakapior Aktywny User

W jaki sposob mozna zmienic herb stworzonego przez siebie krolestwa, chodzi mi o takie ktore sam powolalem do zycia ?

7. Sayeer

Sayeer Aktywny User

Nie ukończę chyba żadnej kampanii. Gram kobietą, jedyną córką. Trafia jej się amant. Wysyłam go do drużyny najemniczej by objął dowództwo. Jest niskiego pochodzenia. Zawiązuje z nim związek matrylinearny. Co się następnie dzieje, pierwsze dziecko rodzi się bez herbu, jest niskiego pochodzenia. Kolejne dzieci już normalnie są z rodu matki.

https://drive.google.com/file/d/0B8UqNgZ9z2ELc04tNjZsRWdobUk/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/0B8UqNgZ9z2ELeENNWlNKcmV4UzA/view?usp=sharing

Save:
    https://drive.google.com/file/d/0B8UqNgZ9z2ELMGd6NjNxdm9wSVE/view?usp=sharing

Ostatnia edycja: 22 Kwiecień 2016
  8. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

A pytanie brzmi? Najprawdopodobniej to bug.

A od siebie. Czy będąc zwykłym feudałem a nie jakąś republiką mam możliwość zwiększania dochodów z jedwabnego szlaku? Np. budując miasta na jego trasie?

9. moskal

moskal Опричник

Po pierwsze - pokój. Im dłużej szlak idzie przez prowincję X tym zwiększa się jego wartość.
    Po drugie - technologie handlowe.
    Po trzecie - prowincję ze zbudowanym trade postem przekazać Żydowi ze zdolnościami ekonomicznymi.

No i rozbudowa infrastruktury ekonomicznej - szlak jedwabny więcej zdziała w bogatym Damaszku niż na wyniszczonym Kaukazie

10. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Ad 3. Mogę czerpać większe zyski oddając taką prowincję niż trzymając ją samemu? Mam takowego Starszego w Wierze uczynić hrabią?
    Ad 1. Czy wojna prowadzona w prowincji poprzedzającej moje nie przerywa szlaku? I czy nie można zatamować jednej gałęzi szlaku wojną by zwiększyć dochody w drugiej przez nas kontrolowanej?

Rozumiem, że im więcej miast tym lepiej?

11. moskal

moskal Опричник

Nie chodzi o żyda (czyli wyznawcę judaizmu), ale o Żyda (czyli, w warunkach CK2, Aszkenazyjczyka lub Sefardyjczyka). A chodzi o to, że taki ma większą szansę na spore, jednorazowe zastrzyki. Przy odrobinie szczęścia możesz mieć rocznie 3 czy 4 doładowania po np. 5-krotność rocznego przychodu z prowincji. Jest to oczywiście hazard i może się opłacić lub nie. Jednak kto nie ryzykuje ten nie ma.

Jeżeli nie ma ładnego przejścia to szlak przejdzie inną stroną. Dlatego ważna jest pacyfikacja i (jeżeli masz religię/kulturę akceptującą rajdy) warto napadać na sąsiadów by nie mieli sił na wojaczkę.

12. Grewest

Grewest Aktywny User

Witam.

Mam save (ironman) jak stworzyć kopie tego zapisu by jeden save miał tryb ironman a drugi nie?

13. Michas303

Michas303 Znany Wszystkim

Warto grając jako cesarz Bizancjum tworzyć królestwa, np. Sycylii i je trzymać ? Czy lepiej zostawić jak jest i niech jakiś wasal(kiedyś) sobie stworzy ?

14. moskal

moskal Опричник

Osobiście to stworzyłbym tytuł i przekazał komuś - łatwiej zarządzać Wschodnim Imperium Rzymskim kiedy mam pod sobą np. 5 króli niż 50 książąt (i weź przepchnij wtedy jakąkolwiek zmianę prawa).

Michas303 lubi to.
  15. moskal

moskal Опричник

Orientuje się ktoś może, jak wprowadzić warunek iż cel jest szpiegowany (spy on)?

16. Da_Tranq

Da_Tranq Nowy

Gram Imperium Wendów (a jakże ;) ) jest rok 1016, na wschodzie doszedłem do Uralu, na południu sąsiaduję z Bizancjum. I teraz 2 pytania:

1. Nomadzi na wschodzie pokonują mnie nawet jak mam stosunek sił 20 000 : 8 000 na moją korzyść (a rok mamy 1016). Co zrobić żeby ich pobić? Nie chcę, aby za jakiś czas mongoły nie zastały mnie ze spuszczonymi spodniami.

2. Jak wchłonąć Bizancjum? Jestem Imperium, Katolickim. Jakie są najskuteczniejsze metody?

Gram na wszystkich dodatkach aż do Horse Lords, oprócz Sunset Invasion.

Z góry dzięki za odpowiedź :)

17. moskal

moskal Опричник

Za wcześnie. Jest coś takiego jak "krzywa progresji" - hordy zaczynają z wysokiego pułapu i mają bardzo łagodny, znikomy wzrost siły w czasie. Feudaliści natomiast zaczynają z niskiego poziomu, ale kąt unoszenia jest duży. Musisz odczekać, rozbudować swoje holdingi, rozwijać technologie itd. Poza tym hordy są wysoce niestabilne politycznie - zarżnij lidera, kiedy ten nie ma porządnego dziedzica a zobaczysz ile znaczą stepowe potęgi.

Ożenić się z kimś z dziedzicem basileusa, odczekać aż ów zemrze, masz już pretensje do trony dla syna, agresja, potem wybór aby dziedzicem Twego kraju został ów dziedzic a potem samobójstwo spowodowane depresją.

Da_Tranq i Raferti lubią to.
  18. Da_Tranq

Da_Tranq Nowy

A jeśli mam primogeniturę?

19. moskal

moskal Опричник

Zmienić system dziedziczenia lub pozabijać wszystkich tak, aby dziedzic basileusa został Twoim dziedzicem.

20. Kajeve

Kajeve User

Czy można zakodować wieloreligijne święte wojny? To znaczy np. prawosławni władcy mogliby być wezwani do katolickiej krucjaty?

21. moskal

moskal Опричник

Nie

22. Kajeve

Kajeve User

Myślałem o rozwiązaniu tego eventem - dałoby radę napisać coś w stylu:

1) Krucjata wypowiedziana przeciwko państw X o religii A.
    2) Państwo Y o religii B dostaje event powiadamiający o tym wydarzeniu, może zdecydować się (za nagrodę w postaci prestiżu i karę w postaci utraty pobożności) dołączyć do konfliktu jako obrońca bądź atakujący.
    3) Jeśli się zdecyduje, to państwo Y jest traktowane jakby dołączyło z wezwania do wojny współwiernych.

Da się to zrobić?

23. moskal

moskal Опричник

Nigdy nie próbowałem, ale komendą w evencie do dołączenie do wojny ofensywnej jest

Kod:
    join_attacker_wars = ROOT/PREV/etc
    Teoretycznie - można byłoby stronę ofensywną podczepić pod Papiestwo (które zawsze uczestniczy w krucjatach)

Spróbuj taki skrypt dołączyć do eventu i sprawdź konsolą, jak zareaguje

Kod:
    	option = {
    		name = text_event_opcja_A
    		k_papal_state = {
    			ROOT = {
    				join_attacker_wars = PREV
    			}
    		}

24. MrKowa

MrKowa Aktywny User

Jakie pliki trzeba wyedytować aby prowincja stała się "morska", tj. miała port i mogła powołać flotę.

Gram na modzie HIP, prowincje to Takrur i Jolof w afryce zachodniej (jakby ktoś chciał wiedzieć dokładniej ;) )

25. moskal

moskal Опричник

Mogę się mylić, ale to to powinno być automatyczne.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie