Bitwa pod Cedynią

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez cobran, 31 Maj 2015.

1. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Cóż postanowiłem założyć temat który niejako zareklamuje nieco jedno z najważniejszych dorocznych wydarzeń w moim regionie, mianowicie Inscenizację bitwy Pod Cedynią, Gdzie jak zapewne wszyscy wiedzą 24 Czerwca 972 roku Mieszko wraz z bratem Czciborem pobił wojska margrabiego Hodona i jego sojusznika grafa Zygfryda. Uroczystość będzie miała miejsce na polach otaczających górę (wzgórze) Czcibora, gdzie do owej bitwy doszło. Sama inscenizacja odbędzie się 20 Czerwca, choć oczywiście uczestnicy będą koczować już od piątku (19).
    Na zachętę filmik :)

[video=vimeo;127454694]https://vimeo.com/127454694[/video]

Tak więc serdecznie zapraszam wszystkich którzy akurat będą w okolicy ;)

2. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Z tego co pamiętam nie wiadomo czy bitwa ta miała rzeczywiście miejsce pod Cedynią. ;)

3. cobran

Cóż rzeczywiście niektórzy podważają umiejscowienie bitwy w dzisiejszej Cedyni. Należy przy tym pamiętać że pod Cedynią miały miejsce dwie bitwy. Ta z Hodonem, a także wcześniejsza z Wihmanem, stąd wielu ludzi uważa iż w okolicach dzisiejszej Cedyni odbyła się ta z Wihmanem, a ta sławniejsza miała miejsce w innym miejscu. Zresztą w XVIII tereny te uległy zniekształceniu na skutek osuszenia miejscowych bagien na rozkaz starego Fryca...
    Ale ogólnie przyjęto że bitwa miała miejsce właśnie tam i kropka.
    ;)

4. cobran

Dni Cedyni doczekały się własnej strony internetowej, na której można poznać szczegółowy plan całej imprezy, w tym inscenizacji :)
    http://dnicedyni.cedynia.pl/

5. cobran

W końcu pojawiło się także wydarzenie na facebook'u :)

6. cobran

Z lekkim opóźnieniem zdaję relację z imprezy ;)
    Pierwszą rzeczą o jakiej należy napomnieć była zmiana harmonogramu względem poprzednich lat. Do niedawna dzień "integracyjny" dla bractw miał miejsce w soboty, teraz postanowiono przesunąć go na niedzielę i zorganizować samą inscenizację właśnie w sobotę, jednakże w związku z nocą kupały która miała w ową sobotę miejsce, w nocy już po zamknięciu obozu zorganizowano biesiadę :)
    Jeżeli chodzi o organizację to nie można narzekać. Impreza cieszy się dużym prestiżem, a organizatorzy mają już lata praktyki w organizacji tego typu imprezy. Tak naprawdę poza niejednokrotnie nadmiernym czepialstwem rekonstrukcyjnym (to raczej wkurzało rekonstruktorów niżeli widzów) jedynym problemem była pogoda. O ile jeszcze w środę było cieple i słonecznie to już w piątek deszcze trzykrotnie przerywały próbę inscenizacyjną, w dodatku super ciepło to nie było innymi słowy jesienna pogoda w pierwszych dniach lata ;)

Co to jednak dużo mówić, obrazy z wydarzenia lepiej ode mnie przedstawią całą sytuację. Na pierwszy ogień idą zdjęcia od miejscowych mediów:
    dzień pierwszy
    dzień drugi
    Ponadto mamy jeszcze całkiem sporo obrazów ruchomych ;)
    Od miejscowych mediów
    [video=youtube;r6T31Iq8lxw]https://www.youtube.com/watch?v=r6T31Iq8lxw[/video]

Od organizatora
    [video=youtube;bEASWFa5WHs]https://www.youtube.com/watch?v=bEASWFa5WHs[/video]

Ponadto link do reportażu tvp

Gdybyście jednak wciąż nie mieli dość, to na miejscu można było uświadczyć ekipę Discovery która postanowiła nagrać film dokumentalny o bitwie, a gdzie można to było zrobić lepiej jeśli nie w miejscu jej rozstrzygnięcia w trakcie jej inscenizowania :)
    (Gdy będzie już w telewizji warto go zobaczyć chociażby aby poznać zwyczaje którymi rządzą się bractwa historyczne, ale tego nie będę wam spojlerował ;) )

7. Irkuck

Irkuck Nowy

Słuszna, prosłowiańska inicjatywa ;)

8. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

Może się kiedyś tam wybiorę, ale meh, nie chce mi się jechać aż 60 km.

9. cobran

Zawsze możesz przyjechać do Chojny pociągiem, a z Chojny do Cedyni udać się busem, w tedy będziesz musiał się tylko przejść 3/4 kilometry pod górę Czcibora ;)

10. cobran

Jak co roku trwają przygotowania do największego wydarzenia rekonstrukcyjnego w północno zachodnim skrawku Nowej Marchii, mianowicie inscenizacji Bitwy pod Cedynią. Z tej okazji jak co oku przygotowany został "zwiastun" dla nadchodzącego wydarzenia :

Z kolei chcących wziąć udział w zabawie zachęcam do zapisywania się na oficjalnej stronie wydarzenia http://dnicedyni.cedynia.pl/informacje-dla-grup-rekonstrukcji-historycznych/
    Zawiadamiam przy okazji że zmienił się organizator i wreszcie nie będą zajmować się tym ludzie z zewnątrz dla których liczy się tylko dostanie kasy i zniechęcenie kolejnych rekonstruktorów :p
    Dlatego też wciąż istniejące na Facebooku wydarzenie dotyczące bitwy oraz strona "Cedyńskie spotkanie z historią" stają się tymczasowo nieaktualne (wciąż są w rękach poprzednich organizatorów którzy nieco namieszali).
    O kolejnych informacjach będę informował na bieżąco, tymczasem zapraszam na stronę naszego bractwa https://www.facebook.com/cbh.comitatus/?fref=ts oraz oczywiście na samą imprezę która odbędzie się w dniach 24-26 czerwca i będzie obfitowało w sporo wydarzeń które były nie do pomyślenia dla dawnych organizatorów (bo broń się Perunie/Thorze mogły by kogoś zainteresować), ale o tym innym razem ;)

11. Piterdaw

Piterdaw Ten, o Którym mówią Księgi

Taki mały off-top. W kontekście bitwy pod Cedynią to w logu z askańskim czerwonym orłem i herbem Nowej Marchii to ktoś pojechał lekko ;P

12. cobran

Jaki Askański, jakiej nowej marchii? Przecież "w polu srebrnym pół czerwonego orła w słup oraz pół czerwonego koła w słup" to odwieczny (coś koło xiii/xiv wiek) herb Cedyni :p

13. A będzie rekonstrukcja średniowiecznej popijawy na koszt wikingów ?;P Bo bez tego tak srednio sie opłaca.

14. Piterdaw

Piterdaw Ten, o Którym mówią Księgi

Kontynuując herakdyczny off-top to jeśli się nie mylę to właśnie przełom XIII-XIV wieku to data zajęcia tych terenów przez Brandenburczyków, a dokładnie margrabiów z dynastii askańskiej :p

Raferti lubi to.
  15. cobran

Tak dokładniej to herb został nadany przez jednego z brandenburskich rycerzy (z rodu von Jogov bodajże) który miał w herbie czerwone koło, a herb ma miasto bo to ów rycerz nadał prawa miejskie Cedyni... choć jak dla mnie herb nie jest zbyt majestatyczny i można go było zmienić wiele lat temu (coś o zmianie pobrzękiwano w 1000 lecie chrztu, a potem bitwy ale sprawa ostatecznie ucichła i o niej zapomniano).
    Co do pytania "Jestem który Jestem" zazwyczaj wypada w tych okolicach kupała więc wieczorem często robiono biesiadę (ja zajmuje się nią nie zajmuję więc nie wiem czy będzie i w jakiej formie), wątpię jednak czy wikingowie zgodzą się stawiać alkohol komuś z zewnątrz... zresztą organizatorzy mają zakaz picia (oficjalnie) :(

Piterdaw lubi to.
  16. Zapraszają na imprezę, a łamią święte prawo gościnności?! O tempora, o mores! Toż to nie uchodzi w oczach ludzi i Bogów!( z resztą jak zapuszczę brodę, będę wyglądać bardziej wikingowo niż spory procent wikingowych przebierańców) To na pewno są wikingi? Nie żydzi czy insi galicjoki?

cobran lubi to.
  17. cobran

Oto jest, nowa, oficjalna strona naszego wydarzenia na facebooku https://www.facebook.com/events/1531179200519342/?active_tab=highlights
    A dla ciekawych, jako ciekawostkę, wstawiam reportaż z naszym udziałem w telewizji regionalnej: http://szczecin.tvp.pl/24910651/wojowie-na-gorze-czcibora
    P.S. Wystąpiliśmy również gościnnie w Panoramie na TVP 2 o 18 w dniu 14.04.2016 ;)
    P.S.2. Zupełnie przypadkiem podczas kręcenia reportażu w okolicy przejeżdżał dziennikarz Polskiej Agencji Prasowej, który widząc samochód TVP postanowił obczaić temat i porobił parę zdjęć... oto one: http://fotobaza.pap.pl/fotoweb/Grid.fwx?archiveId=5000&search=(IPTC215+contains+(gal160414175624))

Ostatnia edycja: 15 Kwiecień 2016
  18. Maciej-Kamil

Maciej-Kamil Ten, o Którym mówią Księgi

Gratuluję wam tego, że jesteście w stanie robić te inscenizację. Zrobienie wszystkiego tak, żeby wyglądało historycznie musiało być trudne.

Mam również pytanie: to jest coś w rodzaju przedstawienia w którym usiłujecie odtworzyć dokładny przebieg bitwy, czy też luźna potyczka, w której jedynym warunkiem jest zwycięstwo Polaków?

cobran lubi to.
  19. cobran

Dziękuję za dobre słowa, ale do rzeczy. Ogólnie wygląda to tak że część pokazu jest odgrywana (te osoby znają swoje role i mają pewną uprzywilejowaną pozycję w trakcie walki np. Mieszko i Hodon nie umierają), natomiast walka pomiędzy konkretnymi wojownikami to czysta zabawa między wojami. Poprzedni organizatorzy chcąc "Uhistorycznić" wydarzenie pozwalali tylko niektórym ludziom biegać w pełnym rynsztunku (i nas nie lubili bo mając chody u władz miasta nie przestrzegaliśmy ich zakazu) przez co walka była stosunkowo mało widowiskowa bo wszyscy bali się uderzyć żeby nie zrobić krzywdy komuś kto wybiegł w koszuli bez hełmu. Teraz będzie można nieco od tego odejść, w sensie karwasze, rękawice itp dozwolone dla wszystkich żeby nikt się nie bał walczyć, dzięki temu walka będzie bardziej widowiskowa. Ale wracając do meritum, najczęściej wygląda to tak że wszyscy się zbierają w dwóch grupach. Grupa Mieszka i Hodona. Z grupy Mieszka odłącza się Czcibor z częścią ludzi którzy chowają się na wzniesieniu. Naprzeciwko siebie staje Hodo i Mieszko zaczynają się dialogi i potyczka "najmężniejszych" wojów, następnie regularna bitwa i w momencie w którym Mieszko cofa swoje siły na plecy Hodona szarżują wojownicy Czcibora :p
    Oczywiście walka to nie wszystko, zajmuje ona jedynie kilkadziesiąt minut spośród trzech dni w jakich trwa całe wydarzenie, w trakcie którego będzie się można przyjrzeć życiu obozowemu, rzemieślnikom wyrabiającym swoje towary (oraz kupić sobie pamiątki lub uzupełnić garderobę i warsztat) czy zrobić sobie sesję zdjęciową z wojami (nawet w ich własnym ekwipunku). Ogółem jest tego zbyt wiele by opowiadać i jeszcze trochę rzeczy których zabroniono mi ujawniać (bądź o nich nie wiem bo niektórzy, w tym ja, pracują nad mniejszymi projektami w ramach imprezy). Dlatego też nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić wszystkich do wzięcia udziału :D

P.S. W bitwie udział bierze także zaprzyjaźniona z nami drużyna z Niemiec, ale nie wiedzieć czemu nigdy nie chcą walczyć po stronie Hodona XD

Ostatnia edycja: 16 Kwiecień 2016
    Maciej-Kamil lubi to.
  20. Maciej-Kamil

Dziękuję za odpowiedź.

cobran lubi to.
  21. Masz jakąś lotę czy bachę, czy będziesz zapierdzielał po plebejsku ?

22. Legend

Legend リヴェン

Będziecie też przywiązywać dzieci do tarcz ?

23. cobran

@jestem który jestem Jestem prostym (a więc biednym) Normanem z Norwegii, nie mam zatem nic poza tarczą i toporkiem... no dobra mam też karwasze, rękawice, hełm, tunikę bojową, a na kolczugę jeszcze ciułam :p
    @Legend Głogów trochę bardziej na południe xd

24. cobran

Właśnie wystartowaliśmy z oficjalnym kontem na you tube na którym zamieszczać będziemy różnego rodzaju filmy z treningów i wyjazdów, oraz swego rodzaje vlogi w których pokażemy jak to wszystko wygląda "od kuchni" (a także jak świetną zabawą są same wyjazdy). Znajdom się tu także filmy nie publikowane nigdzie indziej ;)
    Póki co na "rozruch" zamieszczamy składankę z materiału nagranego przez telewizję Polską, jakie można było zobaczyć w programach Panorama oraz Kronika:

link do kanału: https://www.youtube.com/channel/UC1ShcNI_agFQsV8V9UaXuyg

casanunda lubi to.
  25. Maciej-Kamil

Czy wrzuciliście to na wykop?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie