HoI IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'HoI IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Tom Funki, 7 Czerwiec 2016.

1. Kobraxo

Kobraxo Nowy

Siemka. Jest jakiś sposób by te cholerne AI odczepiło się od moich armii? Tzn. by przestało mi przesuwać dywizje tak by pokryć daną granicę jak już wojna jest? Czy po prostu muszę odpuścić sobie zaznaczanie całej granicy i samemu tam jednostki ustawić? Bo te AI ciągle mi zabiera jednostki z miejsc gdzie je przesyłam i przegrywam bitwy które by szło easy wygrać.

2. Rutherfrodo

Rutherfrodo Ten, o Którym mówią Księgi

Na ta chwilę jedyną możliwością jest właśnie nie zostawianie AI nic związanego z armią. Ja ograniczam się tylko do polaczenia ich w grupy i przydzielenie generałów. Przykładowo Armia Pancerna czy BPP. I gram tak jak na H3 :p

3. d4rK

d4rK User

Właśnie a propos AI znalazł ktoś jakiś sposób, żeby uzyskiwać bonus planowania i sterować ręcznie ? Wiem, że mogę wyrysować plan przypisać jednostki i nie dawać wykonania rozkazu, ale wtedy i tak AI nie atakuje, ale za to przesuwa jednostki wzdłuż granicy

4. Tom Funki

Tom Funki Ten, o Którym mówią Księgi

Wiki Hearts of Iron IV jest też oficjalnie w wersji polskiej.
    http://pl.hoi4wiki.com/Hearts_of_Iron_4_Wiki

Raferti i rob_1975 lubią to.
  5. zielak

zielak Nowy

Hej mam pytanie da się jakimś skrótem klawiszowym przypisać kilka dywizji pamiętam ze w DH była to kombinacja Crtl + 1,2,3 itp ale tu nie działa.

6. lukigl

lukigl Znany Wszystkim

Da się jakoś coś ustawić, żeby po udanym desancie wroga wyskakiwał mi wileki baner na pół ekranu co bym nie przeoczył? Już 2 moje rozgrywki musiałem głupio zakończyć bo wróg zdesantował się tam gdzie nie patrzyłem i później zajął mi pół kraju zanim to ogarnąłem...

7. rob_1975

rob_1975 Ten, o Którym mówią Księgi

Jakie najlepiej dać kompanie wsparcia do dywizji piechoty?

8. Raferti

Raferti Raf Członek Załogi Administrator

Dziękuje za informacje, na pewno wielu się przyda.
    Szkoda że gra nie linkuje do poszczególnych wersji językowych wg. ustawień języka, bo nie każdy musi wiedzieć o tym, że jest PL WIKI.

Szkoda tylko, że rodzima wersja w porównaniu do eng, jest po prostu uboga, mam nadzieję, że będzie rozwijana.

9. kubas246

kubas246 Znany Wszystkim

@lukigl
    Informacje o desancie wroga wyświetla się przecież pop prawej stronie ekranu.
    @d4rK
    Też mnie to ciekawi.

10. Rutherfrodo

Jedyny sposób na tą chwilę który działa i usuwa modyfikatory z battleplanów to mody które usuwają te wszystkie bonusy. Jest tego pełno na warsztacie steam.

Ostatnia edycja: 9 Czerwiec 2016
  11. Cutizzini

Cutizzini User

Czy istnieje możliwość przejęcia kontroli nad wojskami upośledzonego sojusznika? W dyplomacji nie widziałem, może niezbyt dokładnie szukałem.

12. Raferti

Raferti Raf Członek Załogi Administrator

w dyplo nie ma takiej opcji

http://pl.hoi4wiki.com/Dyplomacja

W większości przypadków takowy jednak wysyła część swoich jednostek, jako Korpus ekspedycyjny pod naszą kontrolę (przynajmniej ja tak miałem z każdej z wojen)

13. Nuke

Nuke [heinkel intensifies]

Wywalili to, bo w HoI2/DH dochodziło do kuriozalnych sytuacji, gdy np. gracz na Niemcach mógł pilnować wybrzeży i tyłów wyłącznie dywizjami sojuszników (jak wycofało się Włochów z Afryki to spokojnie wystarczyło na obstawienie niemal całej linii brzegowej od Grecji po Norwegię). Już nie wspomnę o patologiach typu Japonia puppetująca Chiny i z miejsca dysponująca setką dywizji piechoty.

14. Rutherfrodo

Czy ktoś może odkrył jak sobie radzić z tymi partyzantami? Niszczą mi cały przemysł i infre na podbitych terenach. Zmiana opcji w zakładce okupacji nic nie pomaga.

15. Dynamic

Dynamic Ten, o Którym mówią Księgi

Jak rozwiązać frakcję? Mam jako USA frakcję z demokratycznym Meksykiem, znalazłem Ikonkę "rozwiąż frakcję" ale jest nieaktywna

16. bachuxd

bachuxd Nowy

Powsadzaj po 2-3 "dywizje" składające się z 2-3 batalionów kawalerii z supportem military police do każdego regionu i wsio.

Rutherfrodo lubi to.
  17. Rutherfrodo

Dzięki, naprawdę mi to pomogło. Doszedłem też do tego że odpowiednia ilość jednostek w regionie. Jednak na uratowanie kraju było już za późno. Zanim zbadałem MP, zrekrutowałem kawalerię. Jakieś 60%-70% ( 100% zdobycznego ) przemysłu padło. Nim to naprawiłem minęły prawie 2 lata. W tym czasie zatrzymana była rekrutacja jednostek i ledwo wyrabiałem z uzupełnianiem strat. W 42 USA mi zrobiło DDay we Francji i mam problem ich powstrzymać teraz :D

18. Paker111

Paker111 Ten, o Którym mówią Księgi

Ja to robię na zasadzie małych ofensyw - ustawiam typów w jednej, dwóch prowincjach, daję im plan, czekam na bonus, rozkazuję wykonanie, likwiduję plan a bonus zostaje ]:-> Na wielką linię frontu to nie zadziała, ale można spokojnie zrobić sporo mniejszych grup na dłuższej linii (gdzie część jednostek stoi po prostu w defie i pełni rolę wspomagającą).

Rozumiem, że chodzi o obronę? Można by ustawić linię nieco za faktyczna linią frontu, niech SI rozmieści wojo, ale potem linię skasować bo będzie latało z północy na południe szybkim przemarszem skuteczniej się pokonując niż wrogie SI to robi :D Ewentualnie można by wypróbować krótsze linie, tak co by SI nie miało dość sił aby latać.

Co do zasady to kompleksowego rozwiązania jednak nie ma, tak w ataku jak w obronie.

Początkowo zwiad, saperów, artę polową. Potem daję szpital polowy i to tam na niezawodność sprzętu. Zasadniczo najlepiej te, które są unikalne gdyż taką artę wszelkiego rodzaju można dodać jako zwykły batalion zamiast kompanii (tyle, że one wymagają więcej sprzętu niż kompanie i są nieco słabsze).

19. LLares111

LLares111 Nowy

Witam, mam pytanie. Otóż, nie posiadam kolorów krajów w grze. Cały obszar jest prawie czarny(bardzo ciemny) i tylko są podpisy krajów. Miał ktoś może taki problem i wie, jak go rozwiązać?

20. Paker111

sprawdź integralność plików w steam

21. LLares111

LLares111 Nowy

Sprawdziłem, ale niestety nic to nie dało. Dorzucam jeszcze zrzut ekranu dla zobrazowania problemu.[​IMG]

22. Paker111

to musisz pisać z problemem na paradox forum. Być może jeżeli masz mody to też może być problem (zwłaszcza jeżeli jakieś ze sobą kolidują).

23. LLares111

LLares111 Nowy

Nie mam żadnych modów. W takim razie poszukam pomocy na forum paradoxu. Dzięki.

24. lukigl

lukigl Znany Wszystkim

Czy gdy włączysz tryb dzień/noc widzisz jakąś różnice?

25. Xardin

Xardin Znany Wszystkim

jak mogę wyprowsić neutralne wojska ze swojegi kraju? chce zaatakować zsrr ale oni siedzą sobie w najlepsze w moim kraju, przez nikogo nie zaproszeni i mimo iż nie dałem im żadnego pozwolenia :/

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie