HoI IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'HoI IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Tom Funki, 7 Czerwiec 2016.

1. Xardin

Xardin Znany Wszystkim

jak masz sprzęt termowizyjny to masz przewagę

2. d4rK

d4rK User

Spotkał się ktoś z tym, że mimo dobrego sprzętu (i5-6500,gtx 970 i gra na SSD) gra już w 42 przy dużej ilości jednostek w europie(konkretnie to dobijam niemców jako usa) zaczyna najzwyczajniej w świecie przycinać ?

3. Paker111

Paker111 Ten, o Którym mówią Księgi

mam 42, raczej kiepski sprzęt, gra wyraźnie zwolniła ale jeszcze nie przycina

4. Xardin

Xardin Znany Wszystkim

mi zwolniła mocno na 5 prędkości co jest kiepskie bo gra zaczyna być przez to nudna

5. Kolczak

Kolczak Ten, o Którym mówią Księgi

Ja tam po raz pierwszy jestem zadowolony, HoI1 nie pamiętam już ale HoI2 muliło do 1945 bardzo mocno, HoI3 mocno ale obecnie w 1945 dalej gra się komfortowo, żadnych zacięć, płynnie.

Mam i5 6600 + 16GB Ram, R9 280X i HDD.

6. kubas246

kubas246 Znany Wszystkim

@Kolczak
    HoI2 na beta patchu przynajmniej mi działało bardzo ładnie.
    @d4rK
    Powszechny problem, w 1942/1943 gra chodzi wolno nawet na mocnym sprzęcie.

7. Velius

Velius Ten, o Którym mówią Księgi

W jaki sposób tworzy się samoloty? Nigdzie nie mogę znaleźć tego chytrego sposobu. Oczywiście dałem produkcję samolotu międzywojennego to tylko mam informaxje ze zapotrzebowanie zostało pokryte, ale gdzie się dodaje samoloty na mapie?

8. Paker111

jak wybierasz lotnisko to masz tam taki przycisk utwórz eskadrę czy coś i tak można dodać nowe, albo można edytować docelową ilość samolotów w istniejącej eskadrze/dywizjonie czy co to tam ma reprezentować

9. Elas

Elas Genialdo

Spróbuj powyłączać opcje graficzne (szczególnie shadery).

10. Kobraxo

Kobraxo Nowy

Zna ktoś jakiś sposób by zmusić komputerowego sojusznika do ataku gdzieś? Bo gram sobie Polską i jakoś się przed Niemcami broniłem ale przerzucili całe wojsko do walki ze mną. No, a Francuzi mimo wolnej drogi nawet na Berlin nie atakują :C Na zachodzie Niemiec nie ma ani jednej dywizji, ani jednej jednostki, a ci stoją i nic nie robią :C

11. Raferti

Raferti Raf Członek Załogi Administrator

W tym zakresie właśnie AI jest bardzo losowe (bo napisanie, że zawsze tak jest, byłoby nieprawdą, z tego co zauważyłem po prawie 100h grania).
    Komputer ma manie tak sobie stać czasami w okopach jakby to była I W.Św., a znowu w innych rozgrywkach idzie jak burza, po czym znowu stanie, ale w takich przypadkach, jak już zauważyliśmy (wspominam w liczbie mnogiej bo nie ja tylko o tym powyżej napisałem) wiąże się to z "wypstrykaniem się dywizji z MP, lub sprzętu - najczęściej karabinów".
    Tak więc pozostaje nam czekać na patche poprawiające AI.

Jak było wspominane powyżej, nie idzie przejąć gry sojusznikiem (zrezygnowano z tego w poprzednich częściach serii - zresztą słusznie jak zauważył to Nuke).

Czasami komp rusza tyłek, jak Ty zaatakujesz na danym odcinku... sytuacje miałem w grze Australią, w europie (chciałem sobie aczka zrobić steamowego z zajęciem Turcji)... więc komputer się tak "okopywał" w Turcji przez 2 lata, nie poruszając się ani o prowincję, poza zajęty port., w którym nagromadził ok 50 oddziałów sojuszniczych (USA, Fra, Gb, NZ).
    Dopiero moje wejście 4ma dywizjami marines do portu i narysowanie planu ataku (wraz z atakiem jako pierwszy na pozycje wroga), spowodowało, że ruszyli tyłki (trzymając się tego planu, przez co mi łatali front i pomagali w ataku).

Tak więc widać, że w tym konkretnym przypadku AI się zablokowało w porcie gromadząc dziesiątki jednostek i nie wydając im rozkazów dalszych.
    Dopiero później dostosował jednostki do mojego planu... sądzę, że bez tego by stał z tymi jednostkami wieki.

Tak więc na takie sytuacje pomocny będzie tylko patch.

Ostatnia edycja: 16 Czerwiec 2016
  12. pavioniusz

pavioniusz Znany Wszystkim

Wiadomo coś o drzewku focusów dla chińczyków oraz czy można liczyć na ich dopieszczenie?

13. Paker111

inna rzecz, w czasie mojej kampanii w Rosji często niemiaszki i kilkakrotnie żółci bracia z wysp wysłali do mnie prośbę o pomoc, ale nie w dołączeniu do ich wojny z aliantami (ja walczyłem w wojnie obronnej tylko z ZSRR mimo bycia w Osi walczącej także z zachodnimi aliantami) tylko tej mojej z ZSRR. Zauważyłem, że często po zaakceptowaniu tej prośby sami ruszali z atakiem wedle planu jaki mieli wyrysowany. To wyglądało tak, jakby prosili o wsparcie w tych ich ofensywach w mojej wojnie. Ciekawostka: Japończycy przerzucili znaczne siły lotnicze do Europy.

14. AnoraX

AnoraX User

Czy ktoś odnalazł idealny balans ilości fabryk cywilnych i militarnych ? Rozegrałem tylko jedną grę USA i teraz ZSRR i w tym drugim przypadku skupiłem się na cywilnych dobiłem tam do 100 fabryk cywilnych(w miedzy czasie szkoda mi było dowódców i miałem wojnę domową za eventy z czystką) i w 39 Niemcy z wyłączonym skupieniem historycznym rzuciły się tylko na mnie i dostałem ostre wciry :)

15. Raferti

Na razie gdybanie to jest co będzie po Polsce, która była darmowym DLC, a następne mają być prawdopodobnie płatne (i pytanie czy jako cały pakiet narodowy wraz ze skinami to będzie dawane).

Jeżeli mówimy o paradox, to wydając drzewko polskie jako darmowe DLC Paradox zabawił się w testowanie "jaki będzie odzew społeczności"... ogólnie jest entuzjazm w kwestii takiego pomysłu, aby minory też takie miały (ciekawe czy podobny będzie jak będą to płatne dlc).

Pytanie jest, czy Paradox poważnie traktuje rynek chiński, bo nie oszukujmy się na pewno będą jako pierwsze wydawać te, których państwa mogą sie cieszyć największą popularnością... a rynek chiński jest duży (czego paradox zdaje się nie zauważać jeszcze trochę, bo nie dał wersji językowej gry chińskiej, a że popularność jest serii tam, pokazuje chociażby fakt pojawienia się w warsztacie steam wersji językowej zrobionej "amatorsko" ).

Na pewno biorąc pod uwagę inwencje twórczą społeczności z Państwa Środka (w pewnej mierze pobudzane przez państwo, bo propaganda z nich bije aż miło, zwłaszcza jeżeli chodzi o odwzorowanie komunstów), można liczyć z czasem na warsztat.

16. Xardin

Xardin Znany Wszystkim

robisz same wojskowe, zwykłe możesz robić jak ci zacznie ich brakować, ale je się generalnie zdobywa

17. bachuxd

bachuxd Nowy

Wszystko zależy od tego jakim państwem grasz i ile masz surowców, ale z reguły to najlepiej przez pierwsze 1,5 roku skupić się na cywilnych, albo tych od gumy i ropy i dopiero potem budować wojskowe.

18. Paker111

może żółci bracia z kontynentu nie są chętni kupować i wolą piracić:>?

19. Raferti

To by nie umieszczali tego w warsztacie steam, tylko wzorem większości polskich twórców modyfikacji dawali po chomikach, mega, itp zamiast zalegalizować moda przez steam.

Zresztą nawet jak u nich takowe zjawisko wynosiłoby (a nie wynosi) 90% to i tak jest to rynek większy niż poszczególnych krajów europejskich.
    Dlatego dla porównania słusznie postepują chociażby twórcy WoT dbając o drzewko chińskie.
    No ale robimy OT.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

20. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Potwierdzam, choć co do gumy, polecam moda dodającego fabryki gumy syntetycznej, gra ma wtedy więcej sensu pod tym względem.

Ja mam inne pytanko, po ile samolotów na eskadrę najczęściej dajecie?

21. Raferti

po 1,20 $ ;) - sorki nie mogłem się powstrzymać widząc to "po ile" (Wielkopolanina czy Krakusa nie pytasz sie "po ile" mając na myśli coś innego niż obrót pieniędzmi ;) ).

To nie jest czasami tak, że podobnie jak z marynarką, wróg ma manie łączenia swojej eskadry, w jak największe packi?
    Więc tu kwestia będzie osiągnięcia przewagi powietrznej, podobnie jak na morzu morskiej... a więc odpowiedz na pytanie ile samolotów w eskadrze dać, będzie uzależnione głównie od tego ile ma wróg... no chyba że kilka eskadr puścisz na dany teren.

22. pavioniusz

pavioniusz Znany Wszystkim

Po 100-200 max daje na mysliwce po 100 na bombowce.
    Tutaj lepiej patrzeć czy ma sie tyle samolotów aby cały kraj pokryć osloną

@raf
    Tak chyba robi nie raz zdazylo się podczas gry ze w północnych chinach walczy 200 moich myśliwców wobec 300 japonskich i ponad ichnych 600 bombowcow

23. Raferti

No ale jak wróg puści 800 na obszar? :p (a u mnie Ruscy potrafili 1,5 k robić eskadry)
    To te Twoje pokrycie kraju po 100, niewiele da...

Jednym słowem trzeba monitorować ile ma wróg.

24. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Czyli czekamy na patch wywalajacy te bzdurę, a ja jak zwykle odruchowo tworzę historyczne eskadry i się dziwie, że gra nie daje za to bonusów tylko karze [emoji14]

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

25. bachuxd

bachuxd Nowy

Ogólnie to warto pamiętać o tym, że w przypadku CAS'ów, jedno skrzydło może brać udział tylko w jednej bitwie, także CASy trzeba dzielić zawsze na kilka skrzydeł, jeśli chcemy żeby wspierały kilka bitew w tym samym czasie.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie