HoI IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'HoI IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Tom Funki, 7 Czerwiec 2016.

1. pavioniusz

pavioniusz Znany Wszystkim

Trzeba mieć czym te eskadry wypełnić najpierw (grałem tylko chińczykami Czanga a tam 2 fabryki max można na lotnictwo oddelegować:p), btw jest limit ilości skrzydeł w danym teatrze (czy jak to się tam zwie)?

Ostatnia edycja: 17 Czerwiec 2016
  2. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Ogólnie interfejs lotnictwa jest bardzo nieczytelny, stawiają na ikonki rodem z appki na iPada a nie na wartościowe informacje

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

3. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

A powiedzcie mi, kiedy powstaje Francja Vichy? Ani razu nie widziałem tego, za każdym razem Niemcy przejmują całość, nie licząc tego, co zabierają Włochy czy inne państwa.

4. pavioniusz

Nie widziałem Vichy. Raz na 3 rozgrywki Japonia wzięła Indiochiny a tak to jest normalna Francja dalej.
    Nie wiem może w drzewku Niemców coś jest o losie Francji albo stosowny francuski event walka dalej vs vichy, w którym to ai bierze walkę

edyta:

z drugiej strony czy musi państwo vichy powstawać:p

5. mati47

mati47 Znany Wszystkim

U mnie powstaje zapewne jest to event dla Niemiec

6. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

No to ani razu go nie widziałem na 4 rozgrywki, miodnie...

7. mati47

mati47 Znany Wszystkim

Dziwne jak grałem Turcją to Francja Vichy powstała. A może trzeba ja wyzwolić w opcjach okupowanych krajów?

8. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Znaczy, mały skrót myślowy, nie gram Niemcami a innymi krajami (USA, ZSRR, Kanada, UK) i widzę, że Niemcy przez to bardzo dużo tracą, bo Ai dostaje świra z desantami gdzie popadnie, przede wszystkim na morzu Śródziemnym właśnie. Dobija to grając takim USA, gdy jest 1940 fok, Ty chcesz coś ugrać a tu nie ma już co zbierać, szczególnie, gdy Niemcy wypowiadają wojnę Finlandii, ZSRR, Szwecji, Danii i Norwegii w tym samym czasie i Berlin zajmują Szwedzi po tygodniu...

Tymczasem Niemcy trzymają 70% swojej armii pod Tuluzą i w Holandii, gdzie Amsterdam broni się niczym pewna mała wioska w Galii.
    Powiecie, Goliat, zajmij się Japonia! Niestety Chiny ja rozjechaly i chyba Ai im się wyłączyło do reszty :D chyba trzeba zacząć od nowa

9. pavioniusz

No i dobrze każda rozrywka powinna być inna a nie schematy,
    co do szwecji w pierwszej mojej grze robiła desanty w japonni

Co do ai to różnie z nią bywa w obecnej rozgrywce (3) to działa dość płynnie ale i tak są dziwne zachowania (wojna wszystkich frakcji ze sobą).

Macie crashe gry miesiąc po konferencji pokojowej 2 rozgrywki skączyłem bo po miesiącu w grze wywalało?

10. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Odróżnić należy schemat od idiotyzmu ;) Słyszałeś o czymś takim jak immersja? Takie kwiatki ja zabijają właśnie. Mechanizm, który się sprawdza w EU, której akcja rozgrywa się na przestrzeni stuleci nie sprawdzi się w grze, gdzie 90% gier zajmuje mniej niż 10 lat. Kilka takich wydarzeń w ciągu kilku lat jeszcze ma sens, a nie LAWINA 10 takich w pół roku przez co mapa wygląda ohydnie (ładne granice to kolejna ważna rzecz w immersji).

Poki co jest jak w przypadku hoi 3 bez dodatków. Tam też tak było, a potem z patcha na patch Paradox poprawiał grę i eliminował poszczególne bzdury (co jakoś nie tworzyło schematów).

IMO największą wadą nowego systemu jest swoisty badboy w postaci światowego zagrożenia, to jest rzecz to zbalansowania, bo przez nią sporo państw glupieje.

A i jeszcze jedno, po to zrobili historyczny system decyzji w focusach, żeby Ai jakoś trzymać na smyczy, po paru testach zauważam jednak, że ta opcja nic nie daje i prędzej czy później dojdzie do sałatki jarzynowej na mapie [emoji14]

11. pavioniusz

Tak słyszałem o imersji :D

zagrożenie na pewno trzeba zbalansować
    a także poprawić Ai w zakresie dobierania tych focusów bo każdy chyba kto grał ma takie samo zdanie jak ty powyżej
    co do granic to należało by nadać priorytet przy zajmowaniu przez 2 różne państwa prowincji państwa 3, a nie jak teraz kto pierwszy tego prowincja i w obszarze danym ma się mozaike mogli by wprowadzić z prowicji czyjego państwa dana armia wchodzi to tego państwa jest zajęta dana prowincja (np państwo A i B vs C armia państwa A atakuje z państwa B to prowincja państwa B) obszary mogły by być przydzielane na podstawie % udziału państwa w zajętych prowach (A-40% B-60% obszar dla państwa B) tu warunek taki jeśli silniejszy parter sojuszu wchodzi to jest to prowincja silniejszego partera sojuszu obszary też należa w całości do silniejszego partera (np Niemcy z terytorium Węgier zajmują prowy Zsrr)

@edyta:
    i dostęp wojskowy w czasie wojny dla sojuszników tylko a nie węgrzy mnie atakują z prowincji ZSRR

Goliat lubi to.
  12. Paker111

Paker111 Ten, o Którym mówią Księgi

Raf, to wydziel OT :p

Dlaczego mieliby nie dawać w warsztacie - dają dla oryginałowców i aby roznieść wieść o modzie. Oni tam zazwyczaj używają tych swoich krzaczków, więc obcy nie bardzo mogą się dowiedzieć co oni tam piszą.

WOT dba o Chiny bo im chińskiego klona wota wypuścili jakiś czas temu, zdaje się nawet, że on jest tam bardziej popularny. Nawiasem mówiąc zasadniczo chińskie drzewko w WOT to zresztą klon ruskiego (zazwyczaj nieco gorsze w praktyce).

Chwała Bogu, że PDX nie kieruje się tą logiką bo by w ogóle gier dla Europejczyków nie wydawali :p Poza tym jak się spojrzy jak duży jest ten niby chiński rynek (nie każdy ma tam komputer :p) i porówna z rynkiem europejskim jako całością + różni anglofoni ze świata to wcale Chiny nie są takie duże.

#
    Goliat
    Mało tego, jest mod umożliwiający budowę stalowni co dają stal :D Ad tego moda co wspomniałeś to dla niezorientowanych on rozbija obecną "fabrykę" ropy-gumy na dwie osobne.

Samolotów daję 100. Jak zostało wspomniane kluczowe jest pokrycie terenu a nie wielki stack.

Na historyku Vichy powstało u mnie kilka miesięcy po upadku Francji z eventu zapewne bo ni z gruchy, ni pietruchy (co zabawne to oczywiście stało się marionetką Niemiec podczas gdy cały jej teren podbili w czasie wojny Włosi). Być może na niehistoryku może nie powstać.

Pavioniusz
    Nie spotkałem się jeszcze z jakimś limitem ani o nim nie słyszałem.
    Zdaje się, że pacz miał poprawić te wyzutki związane z konferencjami.

#
    Nie wiem jaki wy macie problem z konfami i sałatką na mapie - u mnie po pokonaniu ZSRR mapka bardzo ładna: Japonia wzięła wszystko po Ural a ja resztę (miałem z 70% udziału w wojnie a żółci bracia ze 20%, reszta marginalnie), reszta porobiła sobie tylko kilka pupetów (Sinciang, jednoprowincjonalna faszystowska Rosja i coś tam jeszcze).

13. pavioniusz

Bardziej chodzi o sałatkę w czasie wojny masz przeplatanie tu prow niemieca a obok innego często jak walczy kraj który nie jest jeszcze w frakcji lub nie może dołączyć to po pokoju z nim wszycy biorą co udało się zdobyć będę to postaram się rzucić jakiś screen

14. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

Darujcie, że nie przekopię się przez te 4 strony, tylko zapytam od razu:
    Jak u was wygląda wojna domowa w Hiszpanii? U mnie na 5 gier (5x Polska) zawsze wygrywa Republika. Raz tylko nacjonaliści byli blisko wygrania, ale republikanie odparli ich spod Barcelony i ostatecznie pokonali.

15. Paker111

ja właśnie tej sałatki nie zauważyłem u siebie. Inna rzecz, że jest nowy system zdobyczy przecież - zależy od strat i sił zaangażowanych w wojnę. To jest słuszne a i tak najsilniejsze państwo weźmie najwięcej (chyba, że się nie angażuje zbytnio jak u mnie Niemcy, co też jest słuszne). A dwa, jak już się skończy wojna oś-alianci to jakie znaczenie do cholery będzie miała sałatka na mapie skoro na dobrą sprawę rozgrywka skończona?

Tulev
    Nacjonaliści wygrywają bez problemów (historyk).

PS
    Ciągle nawołuję abyście ludzie pisali opisując swoje gry albo pytając i podając przykład ze swojej gry, czy gracie na historyku czy nie. To ma ogromne znaczenie bo vide wyżej WB czy Francja może Republice wysłały wsparcie idąc w ideach drogą alternatywną ;)

16. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

Historyk wyłączony. Nacjonaliści dostają ochotników od Rzeszy i Włochów, a Republika od ZSRR. Cały czas kontroluje, co robią majory i żaden z nich nie brał idei odnośnie wojny w Hiszpanii.

17. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Jeśli zostawiam Hiszpanię samopas, raz wygrywają ci, raz ci, raz wojna trwa rok, raz 3 lata, nie widzę tu wzoru. Natomiast grając na ZSRR, korpusem ochotników młóci się Franco gdzieś w 3 miesiące ;)

18. Paker111

może mają jakieś skrypty republikanie jak walczyć aby przegrać na historyku :D A w twoim przypadku używają ogólnego SI i im idzie :D

19. AnoraX

AnoraX User

Ja u siebie zauważyłem, że AI Niemiec zachowuje się o wiele lepiej na wyłączonym historyku, bo wypowiada tyle wojen ile jest w stanie, a nie wszystkim dookoła przez co dostaje szybko baty. Co do eskadr to widziałem na forum paradoxu, że gość polecał bo 100 szt., bo dla tylu są obliczane bonusy dla asów, ale nie wiem o co dokładnie tam chodziło.

Ja mam takie pytanko niby mamy tą zakładkę interfejsu gdzie mamy ilości naszego sprzętu deficyty itp. Tylko, że gdy najadę myszką na całkowitą ilość sprzętu danego typu to pokazuje sumę wszystkich poziomów czyli np całkowitą liczbę broni poziomu 1, 2 i 3 (chyba), a nie pokazuje szczegółowo ile jest broni danego poziomu jest gdzieś taka opcja ?? (Wiem, że można to podejrzeć przez opcje dyplomatyczną LL, ale jest to trochę uciążliwe)

20. Paker111

musisz po prostu kliknąć w dany typ sprzętu i wyświetli się okienko gdzie będzie wyszczególnione jakich klas ten sprzęt jest a także produkcja w czasie

21. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Wie ktoś może, gdzie sprawdzić jaki jest maksymalny limit dywizji mogących brać udział w desancie i od czego on zależy? Bo szlag mnie z tym trafia i granie morskimi państwami jest najzwyczajniej upierdliwe (pomijam już bzdurne rysowanie planu do desantu, chyba, że da się to zrobić ręcznie jakoś).

22. bachuxd

bachuxd Nowy

Standardowo jest 10, żeby mieć więcej to musisz odkryć te techy od inwazji w zakładce naval. Ten limit dotyczy WSZYSTKICH dywizji, czyli przykładowo można opracowywać maksymalnie 2 inwazje w których bierze udział po 5 dywizji. Ale i tak najgorsze jest to, że z jednego portu można planować tylko jedną inwazję o_O

23. pavioniusz

w drzewku technologi morskiej na samym końcu masz technologie i w ich opisie jest

24. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Właśnie zaczynam grać Japonią, więc tu dopiero to zaboli...

Czyli kolejny idiotyzm, bo 10 dywizji to jakaś kpina, takiej Japonii bym nie zajął w ogóle, bo na każdym prowie był stack po 10-12 dywizji i udało się tylko dlatego, że AI obok coś postawiło i zwolnili jeden prowek... Dodatkowo czemu to jest schowane, zamiast być jako kluczowe info podczas "planowania"?

W ogóle nie rozumiem, czemu wykastrowali grę z ledgera i jakiś 90% ważnych tabelek, GUI projektował chyba 3-latek

Rutherfrodo lubi to.
  25. Godfex

Godfex User

jak atakować rakietami? czy można usunąć lub zastąpić rakiety starego typu?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie