EU IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Manau, 7 Wrzesień 2015.

1. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Extended Timeline lub Timeline 9999

2. PiotrekEU

PiotrekEU Aktywny User

Witam. Dawno temu grywaliśmy w stare dobre eu2 MP. Stęskniłem się za MP i chciałem pograć, ale nikt już w nią nie gra. Dlatego podjąłem decyzje o zakupie EU4 coby się w nią grać nauczyć i z szacownym gronem eufi pograć. Tu pojawia się moje pytanie które dlc na steamie muszę zakupić żeby być kompatybilny z forumowymi rozgrywkami?

3. Raferti

Raferti Raf Członek Załogi Administrator

Z tego co się orientuje, to wystarczy że osoba hostująca (zakładająca) grę ma DLC jakich chcecie użyć w danej rozgrywce.

4. ers

I teraz tak sprawa pierwsza gry MP organizowane są tutaj:
    https://eufigames.com/multiplayer/

A teraz odnośnie twojego pytania:
    o ile dobrze pamiętam wystarczy sama podstawka, pod warunkiem, ze host ma wszystko co potrzeba. Wtedy gracze mają identyczny content jak host.

5. PiotrekEU

PiotrekEU Aktywny User

Dziękuje za odpowiedź. Co do upomnienia. Wiem gdzie jest dział MP, ale w danych kampanii nie ma ani słowa o DLC na jakich grają :D

6. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

Gra się na wszystkich DLC (wystarczy, że posiada je host)

7. Raferti

Raferti Raf Członek Załogi Administrator

Może dla uściślenia - tych dodających coś do mechaniki gry, bo dlc z muzą czy portretami lub wyglądem jednostek niewiele dają.

Tak czy siak w grach paradoxu przyjęło sie ze must have to tak zwane duże modyfikacje wprowadzające właśnie zmiany mechaniki.

Na forum u nas ogólnie przy każdej grze paradox jest temat wyjaśniający (lub pojawianie pytanie i odpowiedz na nie) które dlc z danej serii, gracze uważają za obowiązkowe do rozgrywek SP, (właśnie ze względu na przydatne zmiany mechaniki) sadzę wiec że w większości przypadków pokryje sie to z MP wymaganiami.
    Jednak jak już było wspomniane powyżej - o ile masz zamiar grać tylko mp i nie będziesz zakładał gier, wystarczy że masz podstawkę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

8. Jagdtiger

Jagdtiger Znany Wszystkim

Czy flota teraz w jakikolwiek sposób jest w stanie blokować cieśniny?

9. ers

A prpbowales sprawdzić czy misja floty odnośnie blokady wrogich portów nie zadziala

10. Tulev

Flota blokuje przejście przez cieśninę TYLKO w sytuacji, gdy kontrolujesz brzeg docelowy za pomocą fortu. Przykładowo cieśniny duńskie, przejście z Sjealand (stolica Den, Kopenhaga, nie wiem jak to jest dokładnie napisane :>) i Skane (prowek na granicy ze Szwecją). Jeżeli Szwecja wypowie wojnę Den i zajmie Scane, ale Dania ma nadal utrzymany fort w Sjealand i ma flotę, to Szwedzi nie przejdą. Jeśli jednak jest np dopiero początek wojny, Skane wciąż kontroluje Dania (podobnie jak Sjealand) to nawet pomimo potencjalne blokady szwedzkiej floty Duńczycy będą mogli przejść ze swojej stolicy do Skane.
    Trochę pogmatwałem, ale mam nadzieję, że zrozumiałe to jest :>

11. Elas

Elas Genialdo

Prędzej flota nie blokuje przejścia przez cieśninę tylko w sytuacji, w której przeciwnik kontroluje obie strony cieśniny.

12. ers

Czyli dla np. Bosforu potrzebuje kontrolowac Konstantynopol i Izmit?

13. Elas

Elas Genialdo

Zależy od sytuacji.
    Jeśli grasz jako Turcja i wroga flota stoi w Bosforze, to mając kontrolowany Izmit i KOnstantynopol przejdziesz.
    Ale jak wróg zajmie Konstantynopol to tą cieśniną już się nie przebijesz.

14. ers

Czyli gdyby BYZ udało się naspamic HS i Galer w Bosforze, to mogłaby odciąć Turków?

15. Tulev

Ers - tam jest jeszcze przejście w Edirne. To też musiałbyś zająć (fort).

16. ers

Czyli naspamic że dwie floty. Bez moda Rise of Purple Phoenix nie ma co próbować.

17. Jagdtiger

Jagdtiger Znany Wszystkim

Z tego co zrozumiałem to wystarczy jedna flota na Morzu Marmara. Ten obszar blokuje obydwa przejścia. Jednak aby blokada była skuteczna, Bizancjum musiałoby kontrolować Edirne, w którym jest osmański fort. Przez czas potrzebny na zdobycie fortu, Turcy mogą się swobodnie przemieszczać przez południową cieśninę, więc zdobycie tego fortu samodzielnie przez Bizancjum jest niemożliwe.

18. Witam.
    Jestem w trakcie wbijania aczika "Holly trinity". Posiadam The Knights oraz Livonian Order jako marchie. Niestety mam problem z Teutonic Orderem. W trakcie gry utworzyły się Prusy i córy TO znikły, chociaż nie minelo 150 lat od zmiany. Wymuszenie release wasal na Prusach nie działa. Czy to podejście mam spisane na straty , czy mogę jakoś odtworzyc Teutonic Order?

19. moskal

moskal Опричник

Musisz grać od nowa

20. wojtunk

wojtunk Nowy

Witam.
    Jak skorzystać i czy można jeszcze skorzystać z portów innych państw w celu zwiększenia zasięgu kolonizacyjnego?

21. moskal

moskal Опричник

Z tego co wiem - nie można

22. MorgothMIC

MorgothMIC Nowy

Hej, chciałbym zdobyć odznaczenie Traditional player. Brakuje mi 9 pkt wojskowej tradycji. Jak je zdobyć? Zostało mi tylko 30 lat gry. Obecny ich przyrost to 0,01 na rok. Mam wszystkie bonusy z idei i polityk wew. +0,45 z fortów. Wybudować fort w każdej prowincji? Gram GBrexist. Z góry dzięki za pomoc.

23. moskal

moskal Опричник

Wojna lub rewolucja.

24. MorgothMIC

MorgothMIC Nowy

Odznaczenie zdobyte. Chciałbym tu dodać, że pkt tradycji wojskowej dostawałem za zdobywanie wrogich zamków. Natomiast za bitwy przeważnie 200k w których ginęło dziesiątki tysięcy żołnierzy nic nie dostawałem.

Tak przy okazji nie uważacie, że odznaczenie The Uncommonwealth jest wobec nas chamskie? (koń depcze polską flagę – inne odznaczenia nie są w taki sposób zrobione)

25. Akant

Akant User

A w odznaczeniu 'Neither holy nor german' katolicki krzyż wraz z pruską flagą lądują w koszu. Ponadto duża część grafik odznaczeń bazuje na stereotypach. I nie, nie porusza mnie to.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie