HoI IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'HoI IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Tom Funki, 7 Czerwiec 2016.

1. jasniok

jasniok Aktywny User

Problemy dotycza gier wspoldzielonych z innymi, np. 50-cioma graczami, ktore kupiono za ok 15 zl na Allegro i rejestrowanymi przez sprzedajacego w Niemczech.

Wysłane z iPhone

2. Mshomoky

Mshomoky Aktywny User

Za 15 PLN toż to by była zgroza kupić tak drogo dostęp do konta. Na AlleDrogo współdzielone konta lecą już za 1 PLN. Wciąż jednak wątpię by MrCrusaderek miał problem z grą zakupioną na cdp.pl.

3. Raferti

Raferti Raf Członek Załogi Administrator

Dobra... już proszę to zakończyć.
    @MrCrusaderek
    Tak, czy siak efekt dotyczy wersji przeznaczonej na rynek niemiecki, bo tam prawo jest przesadnie restrykcyjne pod tym względem... tak więc ten efekt, na oryginalnej wersji przeznaczonej na nasz rynek, teoretycznie nie powinien wystąpić.
    Powyżej koledzy dali słuszne przykłady, jak część z użytkowników kombinuje (ostatnio moda jest z tym kupowaniem udostępnionej gry ze steam - co jest także piractwem) inny fakt, że ułamek osób robi takie zakupy nadal nieświadomie (w końcu robią zakup na popularnym serwisie, gdzie są sprzedawane także oryginalne i legalne gry).
    Tak więc ciężko się dziwić naszej reakcji, że pytanie nam się wydało dziwne, bo faktycznie objaw jest z niemieckiej wersji. :)

Natomiast faktem jest, że my nie jesteśmy od ścigania tego, a osty dajemy tylko o ile ktoś się przyzna public do piractwa... inny fakt, że często po screenach z AARów czy pytaniach opisujących objawy konkretne, czy innych domyślamy się, że dany user jedzie na lewej wersji.

Zaznaczam jednak, że nie jest powiedziane, że nie mógł się przytrafić wyjątek (co potwierdza, że czasami dobrze mieć to steam id wbite na forum, aby przez społeczność nie być zjechanym ;) z powodu faktu, że mamy objawy jak na piracie ). Z 2giej strony nie ma co się społeczności dziwić, że coraz częściej neguje (także i u nas), jak ktoś wypali z wpisem z problemami, jakie mają piraty .

Ostatnia edycja: 6 Lipiec 2016
    Maciej-Kamil lubi to.
  4. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

@filip1993
    Doświadczenie wojska (lądowego) zdobywa się: wojna, ćwiczenia armii i teoretyk wojskowości. Korpusy ekspedycyjne też dodają doświadczenie.
    Warto nadmienić, że koszta zmian dywizji są zależne od tego co zmieniasz (lekki czołg -> czołg ciężki kosztuje 5 doświadczenia, a piechota -> czołg to już od 20 do 30 punktów doświadczenia. Dlatego warto wymieniać w ramach tego samej grupy batalionów, jeśli już.

5. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

A najlepiej wgrać moda, który wywala to i exp jest wydawany tylko na modernizację modeli

Wysłane z mojego D2303 przy użyciu Tapatalka

6. Bez tytułu.png
    To tak by rozwiać wątpliwości :)
    Zresztą połaczyłem swoje konto ze steamem więc chyba wystarczy :D

filip1993 i jasniok lubią to.
  7. Raferti

Raferti Raf Członek Załogi Administrator

@MrCrusaderek - jak już wspomniałem cały problem powyższy wynika z faktu, że sam Paradox zarzeka się, że ową cenzurę zastosowano tylko w produktach przeznaczonych na rynek niemiecki.
    Wobec czego jak juz powyżej wspomniałem nie ma co się dziwić wpisom sugerującym zakup oryginału, tym bardziej ze na części piratów właśnie pochodzących z rynku niemieckiego mamy ten sam efekt.
    Skoro robi tak oryginał na steam, to w takim przypadku zawsze rozwiązaniem jest sprawdzić spójność plików gry (opcja do wyboru w steam) lub zainstalować ja od nowa. Innych możliwości raczej nie ma.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

8. Tulev

Ktoś coś wie, czy można jakoś wspierać ideologię "Bez powiązań" (u siebie i u innych)?

9. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Chyba takie jest założenie tej ideologii, żeby się nie dało tego zrobić, szczególnie, ze mają zakaz "szerzenia" swojej ideologii. Stawiam, że w grę wchodzą tylko eventy, określone wojny domowe i konsola gry, a samo non-aligned ma być "wyjściową" ideologią, z której w każdej chwili można zrobić komunizm/demokrację/faszyzm. Dla mnie to trochę bardziej niż sztuczne, ale P-dox najwyraźniej uznał, że takie stronnictwa są po to, żeby po pół roku pójść w określoną stronę i nikt nie będzie miał nic przeciwko :D

10. Xardin

Xardin Znany Wszystkim

moim zdaniem po prostu nie mieli wyboru. No bo jak zakwalifikujesz polskę? demokracja? w berezie kartuskiej by się uśmiali. To po prostu określenie dla bezideowych dyktatur które się wtedy szerzyły, nie było wyjścia po prostu.

11. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Ale nie chodzi mi o nazewnictwo, czy to, że to w ogóle jest, ale mechanikę samą w sobie, czyli nic nie da się z nimi zrobić oprócz pozostania albo zmiany ustroju na inny w pół roku ;) Zrobili z tego sztuczną zapchajdziurę, a dodatkowo przez wywalenie partii politycznych i 90% polityków z gry to wygląda wręcz karykaturalnie

12. Tulev

Z ciekawości pytam, bo wiem, że państwa typu Francja i USA mają frakcję "Bez powiązań" i nawet są określeni ich przywódcy, ale nie wiem, jak mógłbym to tam wprowadzić.
    Goliat, przy okazji - o jakich komendach mówisz? Bo znalazłem tylko na wojnę domową jeśli chodzi o ideologię...

13. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Każdy kraj chyba ma, ale nie jestem pewien czy są to prawdziwe postacie w niektórych przypadkach (a na pewno nie mają portretu, tylko jakiś generic, prezydenci USA poza FDR tak mają).

Miałem na myśli właśnie tę komendę, niestety nie ma takiej, żeby zwiększyć popularność, więc tylko sztucznie można to zrobić (a i tak z tak niskim poparciem, często na 0% to nie wiem czy jest możliwe wygranie takiej wojny).

14. moskal

moskal Опричник

Jak już w około ideologii kręcicie się - czy w grze są jakieś realne różnice pomiędzy nimi czy to tylko estetyka? W takiej Vicotrii komunizm i faszyzm w 90% przypadkach tak naprawdę się nie różniły.

Ostatnia edycja: 10 Lipiec 2016
  15. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Podstawowe różnice polegają na tym czy możesz tworzyć frakcje, czy możesz wysyłać ochotników, od jakiego poziomu napięcia światowego możesz stosować inne prawa poboru czy mobilizacji przemysłowej (komunizm/faszyzm - wcześniej, demokracja - rzadko kiedy przed wybuchem wojny), czy możesz dokonywać przewrotów itp. itd. Indywidualne focusy naginają często te zasady, ale w praktyce sprowadza się to do takich rozwiązań stricte mechanicznych i utrzymują raczej abstrakcyjny charakter.

Dodatkowo AI z zasady nie zawiera sojuszów z innymi ideologiami.

16. cycu3006

cycu3006 User

Dlaczego grając Japonią po wynalezieniu ustroju budowa baz morskich nie budują się na dwóch wyspach . Na Kiusiu i Markus Island jest ok

17. Cutizzini

Cutizzini User

Jeżeli jesteś państwem neutralnym, to tworząc państwa marionetkowe narzucasz im swoją neutralną ideologię, najłatwiej to chyba osiągnąć Chinami. Wyzwalając NRD wyzwalamy wtedy Królestwo Prus, dosyć zabawne.

18. Tulev

Państwa neutralne chyba nie mogą tworzyć marionetek w konferencjach pokojowych... Chyba, że robisz to przez wyzwolenie ręczne już?

19. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Wyzwalanie ręczne też powoduje powstanie niezależnego państwa. A puppety chyba nawet tylko przywódcy frakcji mogą tworzyć

20. Tulev

Ktoś wie, gdzie mogę zmienić, co dają poszczególne focusy narodowe?

21. lukigl

lukigl Znany Wszystkim

Chodzi Ci o to?

hoi4/common/national_focus?

Tulev lubi to.
  22. Tulev

Tak, o to :D
    Dziękuję :>

To jeszcze jedno: gdzie znajdę ministrów i ich właściwości dla konkretnych państw? Jak mogę tworzyć nowych?

23. Mshomoky

Mshomoky Aktywny User

Ja bym po prostu wrzucił ideologię "trzecia droga" w wór państw autorytarnych. Na przykład są takie kwiatki, gdzie Juan Peron zaliczany jest jako socjalista, podczas gdy wspierał uciekających nazistów i miał dość osobliwe poglądy... Przy okazji wystarczyło zostawić ten śmieszny, uproszczony "trójkąt ideologiczny" (jak w HoI 1 i HoI 3) by wskazać gdzie ta "trzecia droga" się plasuje i dokąd zmierza. Proste, nie?

24. moskal

moskal Опричник

Jestem w stanie postawić dolary przeciwko orzechom, że to znajdziesz w folderze common. Klikasz ctr F, wpisujesz np. "von_braun " to i znajdziesz plik w którym ów się znajduje. Analizie poświęcasz powiedzmy max 5 minut i już wiesz jak to mniej-więcej działa.

25. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Jaki jest sens robienia frakcji Włochami? Kto do niej dołączy oprócz minorow jak Rumunia i Bułgaria? Jest sens wtedy iść na Niemców np?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie