Problemy ze sprzętem (all questions and help)!

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez ers, 24 Czerwiec 2016.

Tags:
  1. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Wymieniłem procesor z AMD Sempron na AMD Athlon X4 640 3.0GHz oraz grafikę z Nvidia GeForce GT 210M 2GB na Palit GeForce GTX 460 v2 1GB.
    Mój problem to wysoka temperatura - brat grał w LS15 i komputer zrobił się gorący. Płyta główna to MSI 760GM-P23(FX), 6 GB RAM Kingstona, natomiast zasilacz jest 400W, a system to Win 7. Co może być przyczyną wysokiej temperatury? Czy może być to spowodowane wysokimi temperaturami z spowodu upałów?
    Czy może dalem za mało pasty na procesor?

Ostatnia edycja: 25 Czerwiec 2016
  2. Raferti

Raferti Raf Członek Załogi Administrator

Z pastą się nie przesadza - jej się nie kładzie Bóg wie jak grubo. Bym tu obwiniał defaultowe chłodzenie, które do dobrych nie należy (intel ma jednak lepsze do swoich procków, bo amd to grzałki są niestety i wymagają lepszego chłodzenia, co daje się znać w takie dni upalne).

>>Tu<< znałem filmik pokazujący ile mniej więcej się jej nakłada - jak widzisz nie jest to gruba warstwa (ja bym nawet stwierdził, że na filmiku jest jeszcze ciut za dużo nawet nakładane - zresztą są różne metody nakładania pasty o czym szerzej >>TU<<).

Osobiście jak miałem AMD stosowałem wentylatorek Spartan Pro HE924 (też jego następcą jest >>He1024<< o ile byś nie znalazł tego modelu), jednak dużo tańszy w podobnie odprowadzający ciepło jest LC-Power LC-CC-97 lub >>lc-cc-120<< (te z większa cyfra odprowadzają więcej ciepła na minutę).
    Ogólnie są to wentylatorki + radiatorki uniwersalne, tak wiec ja swobodnie zastosowałem ten sam już pod Intela nowego.
    Mój wentylatorek przeszedł podstawki socket 775, am2+, am3, soctcet1151 - tak wiec jest to zakup u mnie na lata :) (wystarczy czyścić syf w nim).

Tak wiec polecam, bo taniej niż markowe, a mi przynajmniej się obie firmy sprawdziły, że wytrzymują podobnie (jak ktoś nie chce mieć problemów z chłodzeniem w upały, a nie wydawać dużo kasy to polecam te lc powery ludziom i jakoś nikt nam nie na razie psów nie wieszał).

Oczywiście jak ktoś nie ma co robić z kasą, można kupić zamiast w/w jakiegoś
    Thermaltake, Zalman`a, Coller master`a, czy Corsair`a... te marki są w czołówce i na pewno parametry odprowadzania są prawdziwsze podane, no ale nie oszukujmy się że są dużo droższe.. a niektóre bardzo dużo. Tak czy siak firmy wcześniej wymienione są nie najgorsze i mają stosunek ceny do jakości ok.

Ostatnia edycja: 26 Czerwiec 2016
    ers lubi to.
  3. ers

Dziękuję. Do wypłaty 15 jakoś przetrzymam go a potem podmienie ten wentylator.

Brat wczoraj zauważył ( ja mam/miałem 24h w robocie, do 7 rano) brak dźwięku. Sprawdził głośniki - sprawne, próbował podłączać do innych wyjść - też nic nie dało.

Zauważyłem, że przy instalacji sterowników płyty głównej instalowane są także sterowniki odnośnie dźwięku. Czy możliwe jest, aby sterowniki zainstalowane z płytki od grafiki klocily się z tymi od karty dźwiękowej?

EDIT:
    Dźwięk naprawiony - włączyłem sterowniki NVidii w Panelu Sterowania.

Ostatnia edycja: 26 Czerwiec 2016
  4. ers

Stary temat poleciał więc zakładam nowy.

Mój problem to brak dźwięku.

Komputer:
    AMD Athlon II x4 640 ,0 GHz
    6 GB RAM
    MSI 760GM-P23(FX)
    Palit Geforce GTX460 v2 1GB
    Kartadźwiękowa na złączu PCI
    Windows 7

Problem:
    Odebrałem dziś komputer z naprawy, po wymianie spalonego zasilacza. Gdy go podłaczyłem zauwazyłem brak dźwięku. Miałem wcześniej taki problem po montażu karty graficznej, ale wtedy wystarczyło wyłączyć sterowniki dźwięku zainstalowane wraz zesterownikami karty. Tak samo uczyniłem teraz lecz to nie pomogło.
    System widzi podłączone głośniki. Wszelkie testy audio i konfiguracje pokazują działające głośniki lecz nie wydobywa się z nich żaden dźwięk. Głosniki sprawdziłem i są one sprawne. Aktualizowałem sterownik karty dźwiękowej i też nic to nie dało.
    Karta dżwiękowa pracuje na sterownikach:
    C-Media Audio Controller CMI8738

Ostatnia edycja: 5 Sierpień 2016
  5. Raferti

Zacząłbym od wywalenia całkowicie zainstalowanych obecnie sterowników odpowiadających za dźwięk, oraz ściągnięcia ze strony producenta sterowników i zainstalowania od nowa.

Parę razy mi się przytrafiło, na starszych modelach płyt głównych, posiadających wyalazki kart muzycznych typu VIA, czy CMedia, że system poprzez windows update, pomieniał sobie niby nowsze sterowniki, źle przypisując model karty, czego efektem były identyczne objawy - czyli widoczny głośniczek i cisza, albo całkowity brak głośniczka.

Tak swoją drga, jaki system?

6. ers

7. Raferti

Tak patrzę sobie na ten model dźwiękówki co podałeś i mi wychodzi niezgodność w specyfikacji między tym co podaje producent, a co Ty sugerujesz w postcie powyżej
    Jeżeli to jest ta płyta główna
    https://pl.msi.com/Motherboard/support/760GM-P23-FX.html#down-driver&Win7 64
    to mi wychodzi, że ma ona chipset muzyczny Realtek, a nie CMedia... i jeżeli faktycznie tak jest, to tu mamy psa pogrzebanego.

Audio realtek do modelu tej płyty będzie więc
    http://download.msi.com/dvr_exe/realtek_hd_audio.zip

8. ers

Ta dźwięków zintegrowana już mi padła jakiś czas temu. Kupiłem kartę dźwiękową na wejście PCI i właśnie teraz z nią mam problem. Pisalem w pierwszym poście że "karta dźwiękowa na złączu PCI"

9. Raferti

a kapuje, to zmienia postać rzeczy.
    Sprawdz po modelu chipsetu - tam powinno być jaki symbol dodatkowy (Mx, czy inny)
    czytałem po łebkach ;)

P.S.
    muzyczną tą walnięta zintegrowaną, masz wyłączoną w bios?

PS
    Tu masz przykład
    https://www.fasttech.com/product/1066705-c-media-cmi8738-51-surround-3d-pci-sound-card
    na tej na końcu symbolu jest na chipsecie LX (ta na zdjęciu to karta 6 kanałowa)

One ogólnie różniły sie (te z serii 8738) ilością kanałów (6 i 8), czy starego typu wejściem gamingowym (nowsze modele miały wyjście cyfrowe audio), oraz dodatkowymi złączami - stąd rożne podwersje chipsetu i sterowniki.
    dlatego zobacz na chipset co tam jest na końcu symbolu (zawsze można też metodą prób i błędów zainstalować / odinstalowywać po kolei (osobno!!) 3 i zobaczyć, czy wsio ok będzie na którejś z wersji o ile nie chcesz się bawić w wyjmowanie karty).

10. ers

Teraz akurat brat siedzi przy kompie, to może jeszcze dziś uda mi się to sprawdzić. A jak nie to w niedzielę. Jutro niestety mam 24h.

EDYCJA:

Udało mi się znaleźć pudełko od karty dźwiękowej. Producentem jest Gembird. Mam także płytkę ze sterownikami. Zobaczę, czy ich reinstal z płyty pomoże.

11. ers

Sorry za double post, ale edycji nie pokazuje w nowych postach.

@Raferti sprawdzaniae sterowników z strony c-media nic nie dało, płytka od karty też nic, tak samo sterowniki ze strony producenta karty.
    Karta to Gembird SC-5.1-3.

Zastanawiam się jeszcze nad wyciągnięciem karty i włożeniem jej z powrotem. Sprawdzę to w niedzielę i dam znać.

EDYCJA NR 2:
    Naprawione!
    Wyciągamy komp, patrzę, a tam jack podłączony do dźwięku na płycie głównej zamiast karty dźwiękowej. Tak się kończy dawania młodszemu bratu kompa do podłączenia.

12. Raferti

:D a tu już szkolny błąd

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

13. moskal

moskal Опричник

Pobrałem i zainstalowałem sterownik prosto ze strony producenta. Po restarcie pojawiają się odgłosy podłączenia i rozłączenia sprzętu aż jest w końcu rozłączenie i wszystko działa gorzej. Dodatkowo w menadżerze urządzeń mam displaya, który krzyczy o błąd ze sterownikiem. Kiedy przywracam poprzednią wersję wszystko dobrze.

ALE co to może być za problem, skoro sterownik na tą kartę i na tego windowsa?

14. Raf

Raf Raf

Ale sterownik do czego?

Wysłane z mojego Passport przy użyciu Tapatalka

15. moskal

moskal Опричник

Zapomniałem napisać ^^. Od karty graficznej

16. Raf

Raf Raf

Miałem kiedyś przyadek jakiejś mniej firmowej karty graficznej GeForce 560, która okazała się jakąś dziwną odmianą wykastrowaną SE jak wynikało z programów diagostycznych i był moment, że sterowniki podobnie się zachowywały jak u Ciebie.
    Po prostu pasowały do którejś wersji, a później byki były od nowszych wersji.

Co ciekawe ten sam klient później przeszedł na nowszego os i było ok z driverami do innego os.

Tu podaje to tylko jako przykład, że możne być kwestia zmian konstrukcyjnych czy odmiany GPU istotna, bo w .inf driverów masz zapisane, jakie konkretne karty driver obsługuje . W w/w przypadku po prostu po prostu tego modelu nie było.. był pełen, był Ti mocniejszy, ale zubożonego niet. To było powodem.

Oczywiście może być też sytuacja (aczkolwiek ona jest coraz mniej spotykana) błędu kontrolera przerwań, portów (na starych os czasami grafa potrafią się gryźć z innymi rzeczami, bo ten sam port był).. jednak to XP potrafił takie numery robić i wcześniejsze os) , itp lub po prostu może być błąd systemu, bo w nim najzwyklej coś się pochrzaniło.

Czasami fakt nakładki driverów jednych na drugie może powodować problem, wiec warto przedtem wywalić stare poprzez deinstalacje.

Tak czy siak awaryjnie zachowaj te stare.
    (Lub jak to żartuje czasami - ten spal i kup nowy)

Ostatnia edycja: 13 Wrzesień 2016
    moskal lubi to.
  17. moskal

moskal Опричник

I to pomogło. Dzięki

18. ers

Zmierzam kupić laptop nie koniecznie nowy, prędzej używany.
    Jakich modeli powinienem szukać, aby CK2, EU IV, HoI IV i Stellaris chodziły na nich na tyle płynnie by dało się grać w MP?

19. Raf

Raf Raf

Przynajmniej jakiś i3, z 8GB RAM i grafiką GF930 / 840 lub 940.
    Nie ma sensu bawić się w laptopy mające tylko intelowską grafikę, lub np GF x20 , bo one wydajnościowo są zbliżone do tych Intela w procku.
    Przy czym te 930 to bym też traktował jako minimum, a im 2ga cyfra wyższa, tym lepiej (pierwsza cyfra oznacza generację, 2ga wydajność).

Add:
    Jeżeli mowa o używanym zobacz coś na GF 740 lub 750, bo one wydajnościowo będą się plasować jak GF930.
    Miej też na uwadze że Paradoxy preferują "wydajność z 1 rdzenia" ja najwyższą, czyli w odróżnieniu od innych gier lepszym wyborem będzie i3 z wysokim zegarem, niż przykładowo z połowę słabszym zegarem i5 czy i7.
    W ogóle trzeba mieć na uwadze, w przypadku laptopów, że tu są stosowane różne rodzaje procesorów, od super energooszczędnych, po desktopowe w laptopach dla graczy, więc w zależności od modelu procka może dojść do sytuacji że i7 będzie słabszy od i5 czy i3 (są takie popierdółki i7, mające tyle rdzeni co i5 i max 2GHz taktowanie - to coś jest słabsze od dwsktopowego i3, no ale na lapku jest naklejka i7, na co niektórzy się łapią).

Najlepiej jak znajdziesz kilka modeli w interesujących Cię widełkach cenowych, zapytaj w temacie co wybrać.

Ostatnia edycja: 2 Październik 2016
    ers i casanunda lubią to.
  20. ers

21. Karpaj

Karpaj Aktywny User

Nie kupuj w tych sklepach na raty :D Jak chcesz prawdziwe 0%, to czekaj na promocję w Media Markt / Saturn i idź tam z rana, kiedy jeszcze pracownicy nie wyrobią limitów dziennych na raty 0%.
    Poza tym wybrałeś 2 różne cenowo laptopy, dodatkowo jeden jest juz praktycznie niedostepny, poza sztukami z ekspozycji.

Jakbym szukał czegoś za ~2500zł to bym patrzył na tego typu sprzęt
    https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/laptop-acer-aspire-f5-573g-574e-czarny
    https://mediamarkt.pl/komputery-i-tablety/notebook-asus-a501lx-dm117h
    http://www.komputronik.pl/product/3..._Tablety/ASUS_R556LB_XO672_120GB_SSD_8GB.html
    http://www.komputronik.pl/product/3...graczy/Lenovo_700_15ISK_80RU00BXPB_Biały.html

22. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Polecanie sklepami też bym odpuścił, bo raty 0% to zawsze jest pic na wodę, także u nich, niech bierze gdzie mu pasuje. Model od Lenovo jest droższy, tylko dlatego, że to Yoga. Jeśli zależy Ci na dotykowym ekranie i wykręcaniu go w tablet, to wtedy bym się zastanowił, ale to z reguł 500-700zł więcej niż taki sam klasyczny model.

23. ers

@Goliat Dotyk i wykręcanie ekranu mam gdzieś. UInteresuje mnietyle, by grac mp Pradoxu na nich.

@Karpaj ku ttym mediamarktu bym się nawet skłaniał.

Ostatnia edycja: 6 Październik 2016
  24. Raferti

Apropo rat 0% to tak nie do końca jest to pic na wodę (sam miałem takie przekonanie jak Wy), bo przykładowo euronet (sieć euro.com.pl) faktycznie takie raty ma.
    Osobiście raczej nie biorę nigdy na raty, ale jak mi wyszła swego czasu lodówka podzielona przez 40 bez żadnych gwiazdek, to stwoerdziłem czemu nie i faktycznie nie płacę nic więcej.

Tylko proszę mieć na uwadze, że ten akurat market ma zarówno raty zwykle, jak i te 0% będących nimi faktycznie, które są tak w sklepie internetowym oznaczone.
    Zresztą przed podsumowaniem jest przelicznik, jak i możliwość złożenia wniosku przez net.
    Plusem zakupu droga internetową jest możliwość zwrotu w ciągu 14 dni bez podania przyczyny jak coś nie halo / nie pasi, tak samo ten termin obowiązuje na rozwiązanie umowy ratalnej (plus UE i przepisów dotyczących zawierania umów na odległość).

Co do wyboru pomiędzy 2 tymi modelami, karta graficzna identyczna. CPU nowszej generacji w tym 2gim. 5005U który jest ciut szybszy (w grach typu Paradoxy). Reszta to kwestia indywidualnego upodobania co do dodatków.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

25. ers

A z tych zaproponowanych przez karpaja?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie