Problemy ze sprzętem (all questions and help)!

Temat na forum 'Hyde Park' rozpoczęty przez ers, 24 Czerwiec 2016.

Tags:
  1. Raferti

Raferti Raf Członek Załogi Administrator

Jeżeli możesz tyle wydać to znacznie lepsze. Zwróć uwagę na karty. MX jest wydajniejszy od tego samego M (tam są różne 940), oraz ciut wydatniejsza jest 950M.
    Z tymże konsumpcja prądu jest w 940MX wieksza niż w 940M. Jednak w wydajności na pobierany prąd najlepiej wypada 940MX z przedstawionych. Propozycje 1 i 3 Karpaja mają nową 6 generacje cpu, opartą na ddr4.
    2ka to pamięci ddr3. Jeżeli ufasz firmie Acer to 1ka ma chyba najlepszy stosunek ceny do wydajności, zwłaszcza że w 3ce który jest też do rozważenia ( lepsza karta) nie ma Windowsa (windows to osobno ponad 400 zł, co już robi kompa za ponad 3k w przypadku 3ciej pozycji.. chociaż nie powiem że w 3ce nie jest ciekawa możliwość dołożenia ssd z czasem , zawsze to możliwość rozbudowy dodatkowej idania OS właśnie na ssd... toteż daje odczucie przyspieszenia całości, bo w laptopach ogóle wąskim gardłem jest HDD tradycyjny).

PS
    Poprawiłem tekst bo przez przypadek spojrzałem na 950MX vs 960M, których tu w zestawieniu nie ma, a opisywałem je jako 940MX vs 950M. Po prostu nie te słupki w wydajności gier.

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja: 7 Październik 2016
  2. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

Szybkie pytanko co teraz jest na rynku z tanich laptopow czemu warto sie przyjrzec? Potrzebuje kupic cos dla taty ktory napewno nie bedzie grac w gry wiec lapek moze byc lekko uposledzony.

3. Raferti

Ogólnie do tak podstawowych rzeczy jak internet, filmy, itp wystarczający jest każdy. Tu jednak logiczne że coś z procesorem i3 dłużej wystarczy niż zwykły Pentium czy Atom, lub jakiś AMD. Ogólnie więc pytanie czy chce wydać coś ok 1k, czy od 1,5k , bo mniej więcej taka będzie różnica cenowa.

Wysłane z mojego BlackBerry Priv przy użyciu Tapatalka

4. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Kumpela kupuje chłopakowi na urodziny laptopa. Ma też służyć do grania, nie dała się przekonać na blaszaka, upatrzyla takie coś :

http://www.mediaexpert.pl/laptopy/l...gclsrc=aw.ds&dclid=CKfjuauDqNACFZRNGAodth0MZQ

Na radkach się nie znam, dlatego wolę spytać, pójdzie coś nowego na tym, chociaż na low czy medium?

Ewentualnie co można polecić w tym budżecie, żeby było lepiej?

Wysłane nie wiem z czego za pomocą tapatalka

5. Raferti

Tak na szybkiego to m445 jest coś pomiędzy gtx920m, a gtx930m.

Tzn z ogólnym porównaniem AMD do Nvidi jest zawsze ten problem, że w benchmarkach jest w zależności na jaki parametr patrzymy - przykładowo przepustowość pamięci jest lepsza w ati, znowu pixel rate czy inne są lepsze w nVidia.
    Ale ogólnie benchmarki, benchmarkami - bo dają one tylko pogląd ogólny, a życie swoje, więc i tak należy patrzeć bardziej na aplikacje , czyli gry.
    I tu przykładowo Falout 4 w high ma 8 klatek, Word of Warship 22, Mad Max 12, Wiedźmin 3 ma 7

I teraz porównania geforce 930M na High Falout 4 ma 11, WoW ma 34, MadMax ma 16, Wiedźmin ma 9.

Teraz weź pod uwagę że ati lubią się grzać bardziej niż nVidia jeszcze, tak więc jak może ciut dołożyć niech bierze na nVidia 930, lub 940 (kwestia ile może dołożyć).

Ostatnia edycja: 14 Listopad 2016
  6. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

7. Raferti

Zdecydowanie

Add:
    Warto zwrócić uwagę też na to iż ten msi ma i7 4 rdzeniowego , a nie wersję zubożoną 2 rdzeniową.
    Te wersje 2 rdzeniowe i7 są coś jak i5 tak naprawdę... ot taka sztuczka marketingowa Intela. Ale to są właśnie te różnice na procesorach w laptopach o których kiedyś wspominałem, że nie należy patrzeć na oznaczenie i3, i5, i7 tylko na specyfikacje.

8. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

moze byc 1500 - raczej zalezy na niezawodnosci, nieprzegrzewaniu sie, prostocie itp. Jak juz mowilem gier na nim nie bedzie ;)

9. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

10. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Bardziej bym się martwił, czy taka antenka cokolwiek uciągnie, szczególnie na bardziej opustoszałych terenach ;) Ale z drugiej strony dokupić pełnowymiarową antenę kierunkową to nie problem, gorzej wtedy z mobilnością.

Media-Tech ma wsparcie dla Windowsa 8, więc na 99,9999999% nie będzie problemów na 10-tce, choć jeśli coś działa też na 7-ce, to też wątpię, żeby był jakieś większe problemy.

11. ers

Chodzi mi głównie o oglądanie tv w pracy ;) W nocy przy służbach 24h. Na miejscu mam antenę pokojową ze wzmacniaczem, problem jet tylko w telewizorku, który się zepsuł.

12. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Zawsze możesz zamówić przez internet, potestować i oddać jak nie będzie banglać, ale jak mówiłem, wątpię, żeby sterowniki stanowiły jakiś szczególny problem, nawet jak tacy producenci spamują wersjami na Vistę czy XP, a olewają późniejsze OS, bo to pewnie starszy sprzęcik. Problem z podobnymi gadżetami miałem tylko, kiedy sterowniki były tylko pod Vistę albo XP, albo w ogóle nie słyszaly o czymś takim jak 64-bitowy system operacyjny, tutaj tego problemu nie widzę.

A tak w ogóle, duży przeskok cenowy jest dla czegoś nowszego z oficjalnym wsparciem 10-tki?

13. ers

Coś patrzyłem i jakoś wsparcia Win 10 jeszcze nie znalazłem.

14. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

W sumie to może nie powinno to być tak dziwne, na lapku mam same sterowniki do Windowsa 8, bo Dell uznał, że nie ma sensu wypuszczać dedykowanych pod 10-tkę i wszystko hula aż miło.

15. lysy

lysy Panzer Legion

Ja mam tuner który kupowałem w erze xp/visty i działa mi świetnie do dzisiaj na oryginalnych sterownikach. Większy problem miałem z programem do oglądania TV, bo ten dołączony do tunera jednak nie był taki elastyczny jak sterowniki. Teraz używam ProgDVB 7 i jest wszystko cacy:)

16. ers

Jaki to tuner?

Ja ewentualnie ma VLC nna lapku, a przez niego się da oglądać naziemną.

17. lysy

lysy Panzer Legion

Wydawcą sterownika jest YUAN High-Tech Development Co. Ltd, natomiast nazwa urządzenia S826. Reszta inskrypcji na urządzeniu jest już nieczytelna:D

18. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Wie ktoś może czemu mam tak że:
    1.Na telefonie mam fotki w folderze, mogę je oglądać i tak dalej;
    2. po podłączeniu komórki do pc, nigdzie nie mogę znaleźć folderu i zdjęć;
    3. Na karcie SD też go nie ma;
    4. opcja szukaj (zarówno po nazwie folderu jak i pojedynczych zdjęć) nic nie znajduje :/

19. pavioniusz

pavioniusz Znany Wszystkim

Jaki to telefon?
    Te zdjęcia sam robiłeś; ściągałeś z internetu czy z facebooka?

20. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Sam robiłem, slajdom na wykładzie, swoim Huawei'em P8 (zwykłą P8 nie Lite)

21. pavioniusz

pavioniusz Znany Wszystkim

Na androidzie jak masz podłączony do Pc i wybraną pamięć masową (nie wszystkie modele mają tę funkcje jako domyślną) powinny być one w folderze DCIM\Camera tu jeszcze zależy gdzie masz zapisane czy na karcie czy na telefonie. Spróbuj jeszcze raz podłączyć i upewnić się czy telefon jest w trybie "pamięć masowa".

Jeśli nie znajdziesz dalej ściągnij menedżera plików na telefon (chyba że masz już jakiegoś) na telefon i spróbuj w nim znaleźć te zdjęcia na telefonie, jeśli znajdziesz przez niego na telefonie to tą samą ścieżką znajdziesz na Pc

22. Makumba

Makumba Aktywny User

Szanowna forumowo brać.

Przymierzam się do zakupu nowego komputera, ponieważ mój laptok ledwo zipie. Budżet +/- 2200 zł, jednak chciałbym żeby trochę z tego budżetu zostało.

Propozycja: http://www.morele.net/inventory/info/Mzoljs/

Wysłane z mojego LG-H320 przy użyciu Tapatalka

23. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

IMO ok, z taką kartą graficzną pójdzie Ci praktycznie wszystko w 1080p na wysokich detalach, ale już odkładałbym kasę na jakiś lepszy procesor, żeby wymienić za jakiś czas. Oprócz tego przydałby się SSD, dla kultury pracy. Napęd DVD... jak dla mnie niepotrzebny w dzisiejszych czasach ;)

Jeszcze jedno, wybrałeś sobie pastę termo, a nie wziąłeś żadnego chłodzenia. Ten procek na stockowym pojedzie i ma już zaaplikowaną pastę na coolerze.

Edit: wybrałeś starszy chipset z tego co kojarzę, przez co procek może na nim nie pójść, radziłbym dopłacić 20zł do aktualizacji BIOS jeśli nie możesz tego zrobić u siebie.

Edit 2: zobaczyłbym też czy nie mają 8GB RAM na pojedynczej kości, będziesz miał wtedy miejsce na przyszłość, żeby rozszerzyć sobie do 16 GB.

Ostatnia edycja: 14 Czerwiec 2017
  24. Raf

Raf Raf

Jaki os?
    Jeżeli planujesz win7 jeszcze, to procki 7mej generacji sobie darować można, bo nieprzyjemnie wyje system o braku zgodności.
    Tylko Win10 się w takim przypadki kłania.

25. moskal

moskal Опричник

Ostatnio się zastanawiam nad tym, czy czasem nie mam zbyt słabego zasilacza. W normalnej pracy wszystko gra raczej bezproblemowo, ale jak mam pracę długotrwałą i obciążającą (a to pozostawienie komputera na 12 godzin symulacji, a to granie w coś wypasionego) to troszku wydaje mi się że nie ma jakieś problemy.

Czy można zrobić jakąś próbę lub symulację, by nie niszczyć kompa/zasilacza a się dowiedzieć, że jednak by się coś lepszego przydało?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie