EU IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Manau, 7 Wrzesień 2015.

1. Manau

Manau Ten, o Którym mówią Księgi

Jak wy to robicie, najnowszy patch jet .1.18.4.0 zbliża się 19... małymi krokami. Ten patch czy da się "zamrozić", bo jak wejdzie nowy patch to się automatycznie pobierze, a tym samym popsuję grę w trybie żelaznym (a mogę tylko cofnąć się to patcha 1.17.... w zakładce BETA). Nie ma tu opcji "nie pobieraj aktualizacji" tylko ustawia się priorytet pobrań, a i tak samo pobierze.

2. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Musisz poczekać, aż wyjdzie patch 1.19 i dopiero wtedy cofać do 1.18.

Wysłane z mojego Lenovo A6020a40 przy użyciu Tapatalka

3. Manau

Właśnie to jest w tym EU4 najgorsze, ale dzięki za odpisanie, boje się tylko o zapis stanu gry w trybie żelaznym, że znowu zapomnę i sobie go nadpiszę i wyrzuci mnie z błędem ;D

4. ers

Ewentualnie
    Steam ---> przejdź w tryb offline

Tylko że wtedy odcinasz steam od internetu.

5. Manau

Jeszcze tak jedno pytanie. Widzę zniknęła Westernizacja... gram tymi fetyszystami, chciałem zreformować formę rządu, co oznacza "has religion reforrmed" bo spełniam wszystkie wymogi poza tym. Mam 100% religii w państwie ale to pewnie nie o to chodzi. Pytałem znajomych co grają w EU4 i sami nie wiedzą jak to działa.

6. ers

Stricte religii nie wiem, natomiast mogę wytłumaczyć westernizacje.

Obecnie tech grupy są na stałe przypisane do lokacji twojego kraju. Koszt technologii jest zależny od instytucji, a dokładniej, to im mniej instytucji masz wprowadzonych tym większe kary do kosztu techa.

7. Garen

Garen Ten, o Którym mówią Księgi

Jak działają te instytucje i jak np sprawić żeby kimś w Azji mieć kolonizacje?

8. moskal

moskal Опричник

Nie widzę w decyzjach warunków dla fetyszystów jeżeli chodzi o reformy ustrojów - warunki w religiach dotyczą tylko pogan amerykańskich (bo tam są mechanizmy reform religijnych). Fetyszyści oczywiści reform nie mają.

Jeżeli nie bawiłeś się modami czy innym grzebaniem to zrób bugraport na Pplazie.

Jak się gdzieś narodzi instytucja to ona rozpowszechnia się powoli po świecie. Jeżeli dojdzie do Ciebie możesz ją upaństwowić, płacąc odpowiednio duży hajs (zależnie od ilości developmentu całkowitego i procentu tych które mają instytucję z resztą). Upaństwowienie daje jakiś bonus.

Po narodzinach instytucji każdy, kto jej nie upaństwowi, dostaje corocznie karę do kosztów technologii aż do 50% na instytucję. Wprowadzenie instytucji cofa karę.

Jako kraj azjatycki możesz mieć kolonialzim albo samemu rozpoczynając kolonizację (wysłanie odkrywców do Nowego Świata) lub czekając aż przyjdzie ta instytucja od Europy.

Ostatnia edycja: 23 Listopad 2016
  9. Manau

Wiesz nie mam najnowszych dodatków ostatnich 3, a mod hmm gram tylko na spolszczeniu.

10. moskal

moskal Опричник

Dodatki nie powinny mieć tutaj znaczenia, bo w plikach gry nie ma żadnej decyzji dot. fetyszystów za wyjątkiem bonusu do misjonarzy.

Screen i bugraport na Pplazie.

11. Manau

12. Manau

To nie jest błąd chyba. Mogę teraz zreformować już rząd, wprowadziłem jako "instytucje" feudalizm. Jak zapłaciłem dukatami znikła mi 50% kara do technologii i umożliwiło to przejście na nowy ustrój, tym samym odkryło mi monarchia feudalną.

13. filip133

filip133 Ten, o Którym mówią Księgi

Czy co do modów to też da się w jakiś sposób zaznaczyć żeby nie aktualizowały się pod najnowszy patch? Grę w steamie zaznaczyłem, żeby była wersja 1.18.4, nie ściągało 1.19, ale ściągnęło mi Extended Timeline pod wersję 1.19 i teraz stare save nie chcą się wczytać... Znowu kurcze jakieś takie problemy u mnie, da się to jakoś obejść na przyszłość, czy po prostu muszę zacząć grać bez modów? :/

14. ers

Na mody to tylko robienie ich back up i steam w trybie offline.

filip133 lubi to.
  15. filip133

filip133 Ten, o Którym mówią Księgi

O, skopiowane foldery w back up to chyba mam. O steam w trybie offline nie pomyślałem, że tak się da, to trzeba spróbować, dzięki

16. ers

Tylko wtedy nie będziesz miał aczików na ironmanie ;)

17. moskal

moskal Опричник

A nie lepiej zrobić kopię moda w wersji, do której planujesz grę?

18. Manau

Ja miałem tak grałem na 18,4 aktualizacja do 19 zmieniłem szybko na 18,4 wstaje rano włączam patrze 2 wersje spolszczenia zaznaczone wyłączyłem te 1 i zostawiam starą... włącza się gra tryb żelazny niekompatybilny myślę "no CO JEST"... daje wyjście, gra się sama wyłączyła potem włączyła sama i co na oknie głównym "ostatnia gra dostępna" wchodzę i gram nie wiem o co w tym chodzi.

19. lukigl

lukigl Znany Wszystkim

Próbowałeś już porozmawiać z egzorcystą?

Upomnienie - Post nic nie wnoszący do dyskusji
    moskal

Ostatnio edytowane przez moderatora: 26 Listopad 2016
  20. Montenius

Montenius Ten, o Którym mówią Księgi

Jak zmienić w save religię narodową ? Nie mogę znaleźć
    Konkretnie PLC na orthodox i INC na sunni
    ew YMN na catholic

i dlaczego AI Brytyjskie nie chce nawracać prowincji w Afryce (jak coś zdobędzie w Europie to od razu przerabia) a Delhi bardzo wolno nawraca na ilsam (w konwersji z CK2)

Ostatnia edycja: 27 Listopad 2016
  21. moskal

moskal Опричник

Zapisz grę jako save nieskompresowany, znajdź fragment save odpowiadający za PLC ( "PL = {" ) a w tym fragmencie znajdziesz linijkę odpowiadającą za religię

Co do kwestii AI - Delhi może mieć słabą siłę misjoarską a prowincje w Afryce mogą być tak beznadziejnie wartościowe, że stan nawrócenia czy nie nie ma znaczenia dla Brytanii.

22. Elas

Elas Genialdo

Wielka Brytania może dodawać je do kompanii handlowych, wtedy prowka dostaje -100% rel. strength.

23. Garen

Jeśli chciałbym stworzyć jedyne imperium kolonialne na singlu, czyli nie pozwolić też innym państwom kolonizować, albo maksymalnie je ograniczyć, to brać Kastylie, Francję czy Anglię?

24. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

Nie próbuj w ten sposób, bo zawsze ktoś się przebije.
    Kolonizują: Kastylia, Portugalia, Francja, Anglia, Bretania (jeśli istnieje), Holandia/Niderlandy, Norwegia, Szkocja.
    Zależy też, czy chcesz kolonizować Nowy Świat, czy iść w Azje i Afryke. Generalnie do totalnej dominacji polecam Kastylie. W sojuszu z Portugalią masz ogromną flotę. Jak w early zgwałcisz Francje i weźmiesz sojusz z Habem, to na lądzie nikt nie ruszy, a masz możliwość zdominować Genue (node). W takiej sytuacji bez problemu wystawisz flotę gniotącą jakąkolwiek inną, a w razie problemów zawsze możesz wezwać Por.
    A inni? Niech kolonizują. Przynajmniej nie będziesz tracił tyle czasu, tylko po prostu im zabierzesz kolonie :D

25. Garen

Myślałem raczej nad wasalizacją Portugalii żeby potem ich zintegrować. Anglią jeśli by sie wygrało wojnę stuletnią, to można mieć już Francję, łatwo pozbyć sie Bretanii, Holandii, Szkocji, czy nawet Norwegii, ale pozostaje wtedy Iberia

Ostatnia edycja: 27 Listopad 2016

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie