EU IV - Szybkie pytania

Temat na forum 'EU IV - Pomocy!' rozpoczęty przez Manau, 7 Wrzesień 2015.

1. Manau

Manau Ten, o Którym mówią Księgi

Jeśli będąc X lat temu na wojnie razem z sojusznikami i nie dam im ziem to kiedy kończy się ich "obrażenie", i będą chcieli pomóc mi w następnej napaści?
    Jest to jakoś weryfikowane? mam taki w wpis "państwo złamał obietnice przekazania ziem"

Czy mi się dobrze wydaje, że tam jest jedna przysługa na rok? a ja potrzebuje 10 przysług? bo widzę takie okno jak najadę na kraj w oknie dyplomacji taki pasek przysług

2. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Pierwsze nie pamiętam

Drugie: tak, albo czekasz 10 lat, albo przyjmujesz ich wezwanie do broni i wtedy za pomoc im w wojnie dostajesz przysługi. Mi zawsze ok. 10 lub więcej, oczywiście zależnie od twojego wkładu w zwycięstwo.

3. Vigorius

Vigorius Ten, o Którym mówią Księgi

Czy ten mod (Theatrum Orbis Terrarum), tylko i wyłącznie on zainstalowany na Europce i Crusader Kings 2 będzie kompatybilny z konwerterem? Nigdzie nie ma informacji o tym.

4. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

On tylko podmienić grafikę mapy, bez zmian w prawach, więc nie wpłynie na konwersję.

Na Europę też będziesz musiał go włączyć, inaczej będziesz miał zwykły widok mapy.

5. Vigorius

Vigorius Ten, o Którym mówią Księgi

Skonwertowałem rozgrywkę umayadami na europe universalis i nie mogę utworzyć Andaluzji, dlaczego? Kulturę mam Andaluzyjską i powinno być ok, a tej decyzji nie ma nawet na liście.

6. moskal

moskal Опричник

Konwerter traktuje Umajadów jako Andaluzję

7. Garen

Garen Ten, o Którym mówią Księgi

po 1530, np w 1531 nie będzie już Iberian Wedding? bo w pliku jest NOT = { is_year = 1530 }, ale nie wiem czy to znaczy że tylko w tym roku

8. Elas

Elas Genialdo

Oznacza to w tym roku lub późniejszym. Więc w 1531 nie będzie już IW.

9. Garen

jakie są najsilniejsze państwa w eu4? ogólnie, licząc ekonomie, idee, możliwości walki z kilkoma przeciwnikami naraz itd

10. Manau

Dla mnie osobiście Turcja i Francja...
    Uważam też, że są strasznie przepakowane dodatkami wojskowymi zbliża się nowe DLC i dostaną nowe bonusy do walki

11. szymon1415161

szymon1415161 Aktywny User

Dodałbym jeszcze do tego zestawienia Prusy, które mają olbrzymi potencjał.Imperium o ma jak dla mnie świetne położenie, dzięki czemu możemy rozwijać się bez przerwy w Węgry/Azję/Krym(który można dostać jako marchię z eventu). Do tego bardzo małe szanse na radę regencyjną i jeśli się nie mylę, to za pomocą idei można zmniejszyć koszt corowania o ok. 90%. Francja, no cóż, to po prostu Ona. Nigdy nie wytrzymałem nią gry do 1600, bo była za łatwa.

12. ungarer

ungarer Aktywny User

O co chodzi z tymi grabieżami?
    http://ifotos.pl/z/aeqrqap

Czy wasalizacja krajów z prowincjami mających wpływ na trade nody zwiększa siłę naszego handlu?

13. moskal

moskal Опричник

Każda prowincja posiada swoje bogactwo, które możesz zamienić na dukaty. Aby je zamienić musisz, podczas okupacji, utrzymywać tam wojska.

Nie.

ungarer lubi to.
  14. Garen

Jakie kraje są najlepsze do PvP? Ewentualnie gra gdzie będzie 3 graczy przeciw sobie grać, lub nawet 4

Judykator lubi to.
  15. moskal

moskal Опричник

Francja, Turcja, Polska, Szwecja.

16. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

Customy

17. Manau

Jeśli chodzi o tryb "żelazny" z jednym zapisem. To on ma poziom trudności standardowy jakiś jeden ? czy można na każdym poziomie grać w tego typu rozgrywkę, by osiągać "osiągnięcia'

18. Elas

Elas Genialdo

Osiągnięcia można dostawać za poziom normalny lub wyższy od niego.

19. filip133

filip133 Ten, o Którym mówią Księgi

Czy jest jakiś limit, czy też przelicznik, ile się opłaca używać maksymalnie lekkich okrętów do ochrony handlu w jednym punkcie handlowym? Do zwiększenia siły handlu? Czy nie ma żadnych limitów, im więcej tym siła handlu i zyski są większe?

20. Karpaj

Karpaj Aktywny User

limitem jest twój limit floty, minus flota wojenna i transportowa.
    20-50 statków handlowych zawsze warto wysyłać jako piratów do NOD swoich rywali, żeby zyskać +30 power protection.
    Rozkład reszty zależy od tego ile kontrolujesz handlu w swoim NOD, i jak duże opcje masz żeby przesłać więcej.
    Kontrolując powyżej 75% swojego NOD nie opłaca się tam zbytnio wysyłać statków, lepiej wysyłać je do sprowadzenia większej ilości z NODów niższych.
    Dalej też czasem warto mniej kraść z jednego NOD ale za to ograniczyć zysk swojemu rywalowi, niż kraść sojusznikowi :)

Trochę o działaniu handlu znajdziesz w moim poradniku, link w sygnaturze

filip133 lubi to.
  21. Garen

Otomani tracą swój specjalny ustrój przy zmianie religii? Mam szczególnie na myśli zmiane na chrześcijaństwo (czyli katolicyzm, prawosławie czy koptyzm, bo na resztę nie ma sensu czekać xD)

22. Tulev

Tulev Ten, o Którym mówią Księgi

23. Judykator

Judykator Znany Wszystkim

Co jest tańsze - poczekanie aż uszkodzone regimenty się same zregenerują czy też konsolidacja regimentów i dobudowanie nowych?

24. moskal

moskal Опричник

Generalnie czekanie

25. Judykator

Judykator Znany Wszystkim

A konkretnie o ile tańsze? Ktoś wie?

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie