Technikalia: Wielka Kampania, ExtraWatk, VH/Furious Szukałem dzisiaj kraju do gry, lecz brakowało mi pomysłów :wall: Pograłem trochę Raguzą, Gujaratem, Irokezami... Stwierdziłem jednak, że czas na coś nowego, kraj którym jeszcze nie grałem... Zacząłem grać Rebeliantami :rotfl: Kwestia tylko, jaki obrać cel gry Postanowiłem, że chcę: obalić jak najwięcej rządów splądrować jak najwięcej prowów osiągnąć jak najwyższe lt utworzyć jak najwięcej nowych państw Cele trochę nietypowe jak na Europę Universalis Trochę najpierw może o sytuacji mojego kraju: 0 prowów, 0 dolarów, 0 perspektyw. Mniej niż jakikolwiek minor Zacząłem grę od wpisania "Columbus", ułatwi mi znacznie przemieszczanie armii. Swoją drogą, teraz wiem już dlaczego poza Europą buntownicy zwykle maszerują tak wolno. Na start odkrytą mają tylko Europę, niecałą zresztą Jak stać się potęgą? Potrzebny mi jest wysoki poziom lt! Jedynym źródłem dochodu jest dla mnie plądrowanie wrogich miast, więc sporo się nabiegam. Będzie więcej kombinowania niż w typowym Napku xD --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Odcinek pierwszy W pierwszych latach mojego zasiadania na tronie buntowniczym toczyłem wiele kampanii wojennych. Opiszę tylko co ciekawsze Pierwsza z nich zaczęła się tydzień po rozpoczęciu rozgrywki. Bunt w należącym do Chin północnym Wietnamie wybuchł z ogromną siłą. Rebelianci obrali mnie jako swego przywódce Wojska po obu stronach było ogromnie dużo. Zginęły setki tysięcy Wietnamczyków... Po 6 latach, utworzyłem nowe państwo! Kampania wietnamska była zdecydowanie największym sukcesem W międzyczasie bunt wybuchł w Zgorzelcu. Posłałem buntowników do... Nowej Marchii. Prowincja ta była odcięta od reszty Zakonu Krzyżackiego, więc nie mogła liczyć na odsiecz. Ciągłe obleganie jej zapewniło mi stały dochód Bunty w Arabii i Moskwie, były z kolei najlepiej przeprowadzonymi wyprawami łupieżczymi. Armia niezadowolonych mieszkańców Moskwy rozdzieliła się na 6 oddziałów, z których każdy pomaszerował w inną stronę, grabiąc wszystko co wpadło im w łapy xD Na Półwyspie Arabskim bunt wybuchł w państwie Mameluków. Musiałem szybko uciekać ze swoimi żołnierzami przed ich armią. Po drodze moi wojacy palili, niszczyli, gwałcili kobiety i dokładali kolejne grosze do badań nad technologią lądową Zatrzymali mnie dopiero Timurydzi. W tym samym czasie walki toczyły się we Włoszech i na Kaukazie. Wojna domowa w Neapolu trwała, aż 4 lata, jednak... Doprowadziłem do upadku tamtejszego rządu! xD Kaukaska batalia jeszcze się nie zakończyła, buntownicy zwiali przed tatarskim pościgiem do Czerkiesji, ta ma pecha bo nie ma armii, wkrótce zajmę stolice, a ich rząd skończy tak jak w Neapolu Księstwo Rebelii potrzebuje jednak pieniędzy, niewiele tychże posiadam aktualnie (około -190), mam nadzieję, że poradzę sobie bez nich :] Koniec odcinka pierwszego...
Odcinek drugi Główne bunty w tym odcinku będą umiejscowione w południowej części Niderlandów. Choć zanim o tych, parę słów o sytuacji na świecie: Chińczycy obstawili południową część swego kraju taką ilością wojsk, że nawet tam nie zaglądam, przegrywam bitwę za bitwą, stąd mam właśnie ujemne punkty Do niecodziennego buntu doszło w Mali, buntownicy postanowili uciec przed armią swojego króla do... na pustynię, gdzie za przeciwników mieli agresywnych tubylców. Jak zawsze, okazało się, że OE to noob, któremu nie wolno ufać. Najpierw razem zaatakowaliśmy Ateny, a gdy moje oblężenie dobiegało końca, Turczyn zwrócił się przeciw mnie... Buntownicy na Gibraltarze dostali pierwszą w dziejach drużynową Nagrodę Darwina. Gdy ich przywódca wydał im rozkaz przekroczenia cieśniny... ...zaprotestowali i poszli naokoło, efekty oczywiste. Gratulujemy zwycięzcom! Czas na przybliżenie głównego buntu przełomu lat dwudziestych i trzydziestych piętnastego tysiąclecia: Eventy spowodowały wybuch powstania w dzisiejszej Belgii. Buntownicy bardzo szybko odnieśli sukcesy, rozpoczęli obleganie okolicznych zamków, a wsie wokół były palone. Na wieść o heroicznych bojach Rebel Scum, część Mongołów postanowiła wyruszyć im na pomoc. Rozpocząłem marsz (około 40k wojska) ze Złotej Ordy na zachód xD Niestety, w okolicach Monachium, moja armia zakończyła pochód, pregrywając bitwę ze znacznie mniej licznymi wojskami Cesarskimi... Swoją drogą ciekawe gdzie te Mongoły się podziały, bo na pewno większość przeżyła. Historycy podejrzewają ich o udanie się na Octoberfest. Wracając do tematu... Po zdobyciu i kilkuletniej okupacji największych miast w regionie, powstały dwa państwa: Flandria (Flandria + Artois) oraz Hainault (1 prowincja). Rebelianci utworzyli nowo powstałe armie tych krajów, jednak dostali ostry w... za swoje Po wojnie sytuacja wyglądała tak: To tyle o dzielnych rebeliantach, było by więcej ale Crashnięcie gry podczas reorganizacji na niczyjej ziemi (Sahara) wraz z bałaganem wśród iluśtamnastu kopii eu2 które mam na kompie, spowodowały, że odechciało mi się grać ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Edit: Oczywiście odechciało mi się grać na tylko dzisiaj AAR został oczyszczony i zamknięty. Maciej