EUII, 1.09pl Stopień Trudności/agresywności - Standardowy/Standardowy W roku 1492 cesarzem Niemieckim został Fryderyk V, od razu przystąpił on do budowania Chrześcijańskiego Sojuszu wobec Turków, w jednym porozumieniu znalazły się: Austria, Czechy, Węgry, Szwajcaria i Bawaria. Witam szanownego Króla, jego ekscelencję, etc. ect... Witam, witam Kafel, masz jakąś sprawę? Tak, po pierwsze, Gen. nasz jakiś tam, powiedział że idzie roz... Wenecję, a po drugie nie jestem Kafel tylko Karol! Dobra Kafel, niech mu będzie, niech zajmuje tą Wenecję, ale jak będzię klapa, to jego zaklepiemy pod kaflami w zamku, dobra Kafel? Powiedz Posłowi żeby mu to przekazał! Dobrze! Ej, Kandel! Karol... Nieważne, jeśli my jesteśmy obecnie w stanie wojny z Wenecją to co? JAK TO CO?! No, co ja mam dalej robić? No, rozkazywać, żeby ich zająć itd. etc... Aaaaa... Coś jeszcze? Tak, mówili tutaj że niektórzy to mają żmije w kieszeniach i że na widok króla Weneckiego otwiera im się nożyk w kieszeni, nie pokaleczą się, a żmija ich nie ukąsi? To taka przenośnia... A co ma studnia do kieszeni?! ?? Otóż mnie to mówili że studnia to przenośnia! Przenośnia to... eh... nieważne, niech król idzie do szkoły! Szanowny Królu Austriacki, potomku Cesarza Niemieckiego... Dobra, nie pleć głupot tylko mów co chcesz! Otóż Wenecja została zdobyta przez wasze potężne Wojska, oddajemy wam w zamian za pokój Istrię i 50 dukatów. Tak jest! Wojna! Wojna?! Wojna!(Wszyscy w sali) Ruszyliśmy na Turcję! O my god! Co? Ja kiedyś tego gen. powiesze! W ciągu czterech miesięcy padają dwie twierdze Tureckie, Tyrnowo i Belgrad. Szlaneka tyena maruker Rimelya! Słucham? Tłumacza! Oddajemy Król. Austrii Rumelię! W zamian za pokój? Akre viena poai? Ke Tak. Bierzemy! Mediolan Austriacki! Królu... Tak, wiem, wojna... Sabaudia z Francją? CO?! No tak... Tzn.?! Francja już spustoszyła Niderlandy :| Oddajcie im Artois! Dobra, a Sabaudię kasujemy? Tak jest! Wiesz co królu? Wojna? Nie, trzeba będzie zacząć rozwijać się kolonialnie! Hmmm... racja. Najpierw musimy zdobyć tereny od Hajdabaradu, wymienimy się? Racja. Ćklyma fyśka undzia! Hę? A, tj. Może byśmy dobili Wenecję? Eee... A może?(...) Po trzech dniach. Eee... A może? No dobra, ruszaj na tą Wenecję, mamy okresowy powód do wojny, więc zajmij ich do końca! 6 lutego, roku pańskiego 1515. Jestem posłem króla Hesjańskiego, przybyłem prosić o pomoc w walce z Hanowerem, Geldrią i Fryzją! (Król chwilę pomyślał, okazało się że Geldria i Fryzja to prowincje do których rościmy sobie prawo!) TAK! - wrzasnął król, poseł aż podskoczył. Idę zanieść tę radosną nowinę mojemu królowi! Zająłem Geldrię, Fryzję, oraz zabrałem hanowerowi 125 dukatów ) 5 listopad 1517 roku, Marcin Luter przybija do drzwi kościoła w Wittenberdze swoją kartę z postulatami, narodziła się reformacja... Królu, no weź no coś ty zrób, druga wojna z Francją i druga przegrana! Ale co ja mam zrobić?! Nie wiem, cokolwiek! No dobra, nie mamy wyboru oddajcie im Franche Comte i 400 dukatów :/ W sojuszu Austriacko- Węgiersko- Czeskim dochodzi do pewnego, acz niewiele znaczącego rozłamu, otóż Czechy zrzucają Węgierski (!?) stosunek lenny, mimo wszystko wciąż pozostajemy sojusznikami i nie powinno to znacząco wpłynąć na nasze stosunki. Tereny utracone po drugiej wojnie Paryskiej, Tereny utracone po pierwszej wojnie Paryskiej Tereny zajęte od Wenecji po drugiej wojnie Weneckiej Tereny zajęte od Turcji po drugiej wojnie Konstantypolitańskiej Tereny zajęte od Turcji po pierwszej wojnie Konstatntypolitańskiej (Na bordowo)Zaanektowane Geldria i Fryzja [ Dodano: Sob Paź 22, 2005 11:53 am ] Czy ktoś może się odezwie tutaj? :evil: Nie wiem co jest dobrze, co poprawic itd.!
I tak i nie 1. Nie mogłem znieść poziomu innych forów. (Obrzucanie się łajnem, nie błotem!) 2. Powiedziałem że miesiąc po odejściu wrócę i sprawdze poziom, jak się poprawi to zostanę! : Ja, król Czeski Ludwik II, składam hołd lenny tobie, Karolu V, pragnę aby nasze dwa narody żyły w zgodzie i pokoju, do końca naszych dni! Cześć królu! Co chcesz? Wielkie buna! Co? Tfu, założyliśmy kolonię! Koczin? Tak jest! Kolonię czy punkt handlowy? Tylko punkt, niestety! Złe wieści! Cóż się stało? Koczin zniszczony! CO?! Tak jest, zniszczono nasz punkt handlowy... W roku 1526 król Ludwik II zmarł bezpotomnie, Maksymilian II, również król elekt i elektor, postanowił że królestwo to stanie się również dziedziczne w jego rodzinie... Słyszałeś królu tą nowinę? Jaką? Ano taką że Państwo Moskiewskie nie istnieje! JAK TO? Kto ich zajął? Polska, Litwa? Szwecja? Nie wiem! Sami się zajęli! Wojna Domowa?! Nie! Nie wiem... Zmienili nazwę na Rosję, "podjęli bizantyjski płaszcz"! Aaaa... No tak! Jestem arcybiskup Paulus von Titenzun, metropolita wiedeński, zwierzchnik kościoła austriackiego. Słucham jego ekscelencji. Otóż pragniemy wybudować katedrę, najelpiej w Wiedniu! Ile potrzeba trudu na to? 200 dukatów! Dobrze! Jezusicku drogi! Co się stało babko? - zapytał król Jan Zapolya nie żyje! - wrzasnęła babka A to pech... - stwierdził król Ale po co? - zapytał giermek Co po co? - nie zrozumiał dworzanin stojący obok Pocą to się nogi nocą! - wytłumaczył giermek I czasami pod pachami! - stwierdził rezolutnie król Jednym słowem: Węgry są nasze! Podczas czytania bajki przy kominku, król rzekł do giermka. Idziemy na wojnę... Z kim? Ano może, z turkami? Hmmm... racja! Pierwszym celem byłoby zdobycie Stambułu i rzucenie się na Europejskie twierdze tych gremlinów! Tak jest! Ruszamy! Hulaj duszo, grać nie muszą! Wojna z Turcją rozpoczęła się w 30 grudnia 1550 roku. Rzuciliśmy na wojnę ok. 108 tys. ludzi + 21 dział! 7 listopada 1528 roku, Konstantynopol został odbity z rąk Tureckich!
Po prostu się rozkręcam, będe starał opisywać się więcej, więcej screenów etc. Ciąg dalszy: Kurde, jakoś to tak poszło że ni z lewej, ni z prawej... Widać, musi król abdykować. Szkoda. Hiszpanie domagają się Niderlandów bądź Mediolanu i Mantui, co im damy? Niderlandy, niec oni upierają się z tymi buntami! Królu, mamy nową kolonię! Gdzie? Na Bahamach! Gdzie?! To jest nowy świat! Aaaa.. No tak! Rozwijać, co się lampisz? Idę królu! Ale jeśli mamy obniżyć inflancję przez sprzedaż mniejszych ilości złota, to po co mamy obniżać jak będziemy mieli mniej kasy? Ale za mniej kasy będzie można postawić to samo! Eeee... Nie eee.. tylko tak! Hmmm... I trzeba będzie jakąś manufakturę postawić w kraju, jesteśmy jedną z większych potęg świata i co? Nawet jednej! Stoi! Gdzie? W Raguzie! Wyposażenia okrętowego? Ta z evetu? Ta jest! Pfi! Coś ci nie pasuje? Tak! Na wolny ogień z nim! Ale... COś ci nie pasuje? No dobra! Na zwykły ogień, za zdradę! Puk, puk, puk! Proszę! Jestem Helmut von Pierdzikiełbaska! Czego chcesz? Otóż nasze wojska wkroczyły do Imperium Azteckiego! Ciupel! Jak to? Kasa, kasa, kasa! Aaaa... No! Bajer Ta jest! Coś jeszcze? Nie. To wyczyść mi kibel! Co? A mam cię spalic? Dobra, dobra! Las pod Krakowem, mały pałacyk, większość rodów Polskich i Litewskich. Za Unię! Za Unię! Za Litwę! Za Litwę! Za Polskę! Za Polskę! Za prywatę! Za p... Polskę! Otóż od dzisiaj nie ma Litwy, no more Lithuania! Ta jest! Litwa do bani, Polska z Litwą! Tak jest! Filipie! Słucham Coś ty zrobił z Niderlandami! Dałem ci całe a tobie został Luksemburg! Ale ich tylu było... Masz szczęście że cię lubie, inaczej dawno bym cię zaszlachtował, zerwał sojusz i wypowiedział ci wojnę! Królu, wiesz że dostaliśmy 350 sztuk złota od Majów! Hmm... Bardzo dobrze! Rosja nas znowu minęła! Trzeba będzie tą organizację która mierzy punkty zwycięstwa nastawić! Po prostu znowu podbić Majów albo kogoś, może Navajo? Poczekamy chwilę! Za broń, tuturutu, tuturutu, tuturutu sruu! Na Turka! Na Turka! Prowadź mnie mieczu mój, Turka zgładź! Zgładź, zgładź, zgładź!!! Konstantynopol musi wrócić w ręce Chrześcijan! Na Turka! Na Turka! Zwycięstwo!!! Turki dostały w kupra! Hurra! Zwycięstwo, tak jest! Wygrana! Chreścijaństwo góra, Muzułamnie na spód! [ Dodano: Nie Paź 23, 2005 4:17 pm ] I co? I znowu nikt się nie odzywa?
Wiem że jadę za szybko, powoli ludiki, dodaję taką małą uploadację! Król Austriacki Rudolf II postanowił iż wszystkie bunty mają być duszone w... jądrze, zanim jeszcze przeistoczą się w zarodek! (Swoją drogą mądre stwierdzenie!) Lata 1604 - 1630 będą przeznaczone na spłatę kredytów oraz zborjenia! Jakiś tam Ferdynand, mówią że to mój brat, rośnie w siłe, mamy dwie szanse wyboru, albo wyślemy jakiś tam list i podatki wzrosną w Czechach, a w Pradze powstanie CoT, albo neie wyślemy i spadną podatki, ale będzie CoT w Wiedniu, co król na to? Nie wysyłać! Ludu Wiednia, mordy w kubeł! Oto ja, król wszystkich austriaków etc. itd., Maciej, będe od dzisiaj waszym królem! To możemy zabić Czechów? Ale zaraz, zaraz, zaraz! Czemu macie ich zabijać?! On poślubił moją córkę! A on mojego syna! Syna? No co? Jesteśmy pedałami z dziada- pradziada! No to skąd tutaj jesteś? Jak to skąd?! Z Wąchocka! A ja będe księdzem, jak mój ojciec! Ich księża mają żony! No i co z tego? Dlaczego macie ich zabijać? Bo są brudni, śmierdzą i mają ładniejsze... buty niż my! Po co? To się nogi noco! A czasami pod pachami I im słoma z ładniejszych niż nasze butów wystaje! Kiedy? Z butów! Ciepło im? Jak diabli! A to ich nie parzy? Żaba? Kumkum A ja nie kumam! Dlaczego? Bo to jest garczek! Gardziel? GARCZEK! U kogo? Kto chcę grzankę? Ja, ja chcę! A ja lubię Czechów! Na pohybel z nim! Ssss... ssss... s.... Cześć przybyszu z Marsa! Przy... przy... aaaa... UFO ATAKUJE! To wina Czechów! Po co? Nie pytaj ale uciekaj! Ja jestem psem! A ja kozą! UFO! Aaa, dobra, już uciekam! Przez las śpieszył kapturek(...) czerwony kapturek, wesoły kapturek! Aaaa! $%Y**&^%^ To już koniec, ufo mnie zeżarło! Ludy, klynska, ludy! Ależ carze, czemu on tak krzyczy? Nie wiem Macieju. 7B 14... Nowogród wyzwolony, Krym wyzwolony, Astrachań wyzwolony, Kazań wyzwolony! CO?! O, czyżby Rosja upadła? Matko Boska Kazańska! Chyba tak! Muszę iść i przejąć te państwa! 1.200 naszych wojsk jest w pobliżu, możebyśmy ci pomogli jakoś? Np. Zajmując Nowogród? Niech ci będzie! Przemówienie Macieja do komisji jednoczeń pokojowych i wasalizacji: No, najświętszo rzesza niemiecka, w Prusach i Brandenburgii zaczyna się okres szwabizacji, nie macie pojęcia do czego może to doprowadzić! List od Gen. Pierdzikiełbaski- Niewylewajwaćpanwina do Macieja: Ale te marokany to cioty! Wpadlimy, zajelimy, tera toto zajmuj! To ja, wasz nowy władca Ferdynand II! Kiedy król pozbędzie się UFO? Ufo? No, o, widzi król, tego tutaj: Hmmm... wyślijmy go do Meksyku, do Strefy 13! Dokąd? O cholera, zapomniałem że to tajne! Nieważne, zróbcie coś z nim! Aaaa, ożył! Ratunku! On lata! On lata! On gada! Ssss... ssss... sss... a coś myślał głupku?! Robimy zawody kulomiotek? Czego? Kulomiotek, III Rzesza z tego będzie słynęła! Kiedy? W roku 1936- 1939, w czasie wojny nie dopuszczą mnie do olimpiady... Spokojne Adolfik, mamy tu przybysza z Rosji, Józef Stalin, co ty na to? Dajcie mi Stg 44! Co? Karabin, pistolet, broń! Masz szabelkę! - powiedział Elton całując się ze swoim kochankiem. Homo do gazu! Kiedy? Już, zakisić ich! Gdzie? W Dachau! Po co? **********************************************************************************(Kawałek aara zezarty przez UFO) A Józef na urlopie jest, Rosja się rozpadła to se zrobił urlop! Oj, szkoda. Nom. [ Dodano: Wto Paź 25, 2005 6:46 pm ] Co do planów to szykuję się do przejęcia serbii i być może... TURCJI!
Szanowny zarządco Austriackich Indii Zachodnich, oto Arashitistrani, poseł Shawnee! Szuna kełe beyka! ?? Szuna kełe beyka! Mówi że przyjmują pokój w zamian za dwie prowincje o jakie zarządca prosił - powiedział szeptem asystent. Przyjmuję! List łączony od królów Polski, Nawarry, cara Rosyjskiego i sułtana Tureckiego: Wspaniałym posunięciem było wypowiedzenie wojny Brandenburgii, to małe g*** nie ma prawa istnieć! Lecz jeśli uniosą się duchowo, kłopot w tym być może, ponieważ to małe g*** musi zostać zajęte! Władca Polski, Turecki, Nawarry i Rosyjski! Memel dla Austrii! Brandenburgia naszym wasalem! Kasa dla nikogo, koniec Brandenburgii! Tak jest! Co Brandenburgia na to? Ok? Jeeee! Hej, Ty! Kto, ja? Tak, Ty! Do króla na Ty?! Tak, ty brudna kaseto! Co? Wojna! Z kim? Austrią! A ja wojska nie mam! Trudno się mówi, nara, nara, jesteś ł** wy***! Ehhh... te dzieci i co ja teraz pocznę? Vini, vidi, vici! Co? Przybyłem, zobaczyłem, zwyciężyłem! A to możemy zabić Czechów? Do gazu! - odezwał się Adolfik. Zamknij się Adolf! Tratarataratara! Blitzkrieg, wunderwaffe, ein reich, ein volk, zwai Kaczoren und ein Adolfik! Co? A co my z tym UFO poczniemy? Oddajcie go stolarzowi, ma grube solidne nogi! Na której ulicy? Ferdinanddreistrasse 13! Dzięki! Ale zaraz, zaraz, w Wiedniu nie ma Ferdinanddreistrasse! I co z tego? Jest w Omelbach! Gdzie? Omelbach, 100 km. na wschód od Mediolanu! O, nowy plakat wieszają! ANTONI PODBIKAPTURA NA SOŁTYSA OMELBACH! Co za cioł! No! Wielki królu Austriacki, przyszły cesarzu, potężna osobo, ja władca Rz-plitej kilkorga narodów składam tobie potężnemu człowiekowi hołd, mam nadzieję że będzie nam się dobrze żyło! :faja: Jestem Leopold I, wasz nowy król! Od 120 lat czekamy żebyście coś zrobili z UFO! Z kim? UFO, ten co przybył z Aresa, tj. z tego, z Marsa! No i co z tego? Wyślijcie go np. do strefy 13! Skąd wy o tym wiecie? Poprzedni król o tym mówił! Nieważne, nie ma już tej strefy, ale Haboeing 747 za chwilę walnie w tubylców! Ha... co? Nasze nowe działo, potrafi zabić do 747 ludzi za jednym uderzeniem, zwalając się na ziemię i niewiadomo gdzie znikając, zazwyczaj panoszy się po pomieszczieniach duegonu! Czego? Zamku w którym urzędują okropne Indiany! Aha! A UFO zjedzcie sobie! Nie mamy soli! To go popieprzcie! On i tak jest już pop***! No to co ja poradzę? Szanowna Komisji, przewodniczący, wiceprzewodniczący (...po trzech dniach...) 345 członku w 124 rzędzie i 346 członku w 124 rzędzie, nazywam się Leopold I, dla przyjaciół Lonek, otóż chciałbym kandydować na prezydenta rzeszy niemieckiej gdyż: 1. Pieniądz 2. Pieniądz 3. Pieniądz (...) 10. Pieniądz (...) 27. Pieniądz! No dobra, niech ci będzie. Jeeeeee!!!! Leopold I cesarzem! [ Dodano: Nie Paź 30, 2005 7:18 pm ] Znowu cisza?