Bawaria AAR

Discussion in 'EU II - AARy' started by RappaR, Dec 16, 2005.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. RappaR

RappaR Guest

W roku 1418 pewien anglik odkrył nowy, wydajniejszy system podatkowy, który pozwalał zbierać podatki 4 razy wydajniej. Zainteresowali się tym żywo wszyscy władcy w Europie.
    ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    Monachium, siedziba królewska(01.01.1419):
    -Tak więc twierdzisz Robercietvu, że twój system podatkowy zwiekszy mój dochód z pogłówne?
    -Zgadza sie wasza wysokość, zwiększy się 4-krotnie. Ale jest pewien haczyk...
    -Tzn?
    -Musi być w państwo rozwinięte - szkoły dla urzędników, drogi dla ludzi, którzy będą przenosić pieniądze i inne tego typu budynki wasza wysokość.
    -To moja domena posiada.
    -Oprócz tego muszą byc kabarety wasza wysokość.
    -Kabarety? Po co?
    -Są niezbędne wasza wysokość, na nich sie opiera mój system podatkowy.
    -Jak je mogę zbudować?
    -Mogę tanio zaoferować ich budowę, dla waszej wysokości tylko 50 od prowincji.
    -Ty zdzierco
    Dalszy fragment pomińmy.
    ______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    Mimo pewnych nieporozumień zaczęła w bólach i mękach powstawać sieć podatkowa w Bawarii. Jednak zanim
    Monachium, siedziba królewska(29.08.1419):
    -Jakiej sprawie przybywasz arcybiskupie Karisie?
    -Pogańscy Czesi poparli nauki heretyka Husa. Twoim obowiązkiem władcy jest im wskazać prawdziwą wiarą.
    -Jestem niepraktykujący.
    -Jeśli nie zareagujesz zostaniesz przeklęty przez Papieża wasza wysokość.
    -Papież już nie ma tej władzy co niegdyś.
    -Nasza ignorancja może się niespodobać naszemu południowemu sąsiadowi - Austrii.
    -Nie zaatakuje, bo mój sojusz jest silniejszy od ich.
    -Czechy są bogate, a władca, który je kontroluje jest jednym z najpotęzniejszych królów w Europie wasza wysokość
    -Hmm, możesz rozwinąć tę myśl?
    29.08.1419 wosjka Bawarskie ruszyły zając i złupić Czechy. Wobec walki na kilka frontów Słowianie nie mogli ich początkowo zatrzymać. Jednak kiedy sojusz Niemiecki podpisał pokój z Czechami, w któym Brandenburgia zyskała Bautzen na Bawarie ruszyła 30-tysięczna armia. Generałowie Bawarscy zebrali się na naradę.
    Obów wojskowy gdzieę w Czechach(gdzieś w 1424):
    -Scorpinie, powinniśmy zaatakować Czechów w Nurnbergu. Plan jest taki - ty i twoja kawaleria oskrzydlają, a ja Piechotą atakuję centralnie.
    -A ja Tomie?
    -Ty Samborze będziesz z obozu ostrzeliwał armatami wraże wojska.
    -Ale ja nie mam armat.
    -Twój problem.
    -Ale...
    -Posiedzenie uważam za zakończenie.
    23.10.1424 odbyła się ogromna bitwa w Nurnbergu, w której zginęło 90% armii Czeskiej. Bohemia stanęła otworem. Kolejne twierdzy upadały niszczone przez artylerię(procent znisczonych zamków - 0,00000000000000000000000000000000%). W czasie wojny wydarzyło się pewne wydarzenie.
    Monachium, siedziba królewska(03.06.1427):
    -Dlaczego w moim państwie zwiększa się inflancja RobercieTVU?
    - Bo urzędnicy oszukuję. Mogę rozwiązać ten problem,a le to będzie kosztować wasza wysokość.
    -Ile?
    -75 dukatów, no i małe rozruchy w państwie.
    -Co? Piepsz się*...
    W wyniku tego wydarzenia podniosła się w państwie inflancja o 1%. Wkrótce po tym wydarzeniu skończyła się wojna z Czechami, w wyniku której Czechy stały Się Enklawą.
    -Wasza wysokość, jestem kartograf Dżoser, oferuję 10 map w cenie 100 dukatów. Oprócz tego jest promocja na zamówieniu dowolnej liczby map - 1 jest gratis.
    -Zamawiam zero +1 gratisową.
    -Ale, wasza wysokość...
    -Straż, zaprowadźcie go do jego gabinetu kleślarskiego i bądźcie przy nim tak długo, aż nie narysuje mapy Bawarii.
    *Z błedem ortograficznym się nie liczy :)

2. RappaR

RappaR Guest

W latach 1429-1433 kupcy Bawarscy zaczęli monopolizować handel w swoim kraju wykorzystując nieuccziwe praktyki. Spowodowało to oburzenie wśród Geldryjczyków. Wysłali swojego reprezentanta do księca Bawarii.
    Monachium, dwór królewski(15.05.1433):
    -Witaj wasza książęca mość. Jestem Tomeczek i reprezentuję pokrzywdzonych kupców Geldryjski. Bawarscy kupcy stosują dumping. Prosimy waszą oświeconą wysokość o reakcję.
    -Jeśli robią to moi kupcy to nic się nie stało.
    -Brak reakcji ochłodzi stosunki waszej wysokośc z Geldrią.
    -I co się stanie?
    -Książe Geldryjski wyśle do waszej książęcej mości list potępiający.
    -Dobrze. Da mi to Powód wojny na Geldrię.
    Jednak do wojny z Geldrią nie doszły. Zamiast tego Bawaria wypowiedziała wojnę Badeni i jej sojuszowi. Doszło w czasie niej do wielu bitew. Jedna z nich została namalowana...
    -Witaj wasza wysokość. Jestem Artysta PaWw_ i chciałbym zaoferować tobie swe usługi.
    -Jak powsechnie wiadomo każdy artysta to prostytutka. A w mojej domenie nierząd jest karany śmiercią.
    -Ale...
    -Straż, zabrać go.
    Z dzieł PaWwa_ ocalał tylko jeden obraz przedstawiający bitwę o Augsburg:
    W międzyczasie zdobyty został Wurzburg. Książe tego państwa osobiści przybył do Monachium by omówić pokój.
    -Witaj, jestem książe Wurzburga Jędrek XXXXI. Mogę Ci za pokój 125 sztuk złota.
    -Skąd tyle masz? Przecież to 2-krotnośc dochodu Bawarii, a jesteście mniejszi niemal 10-krotnie.
    -Jest na to sposób. Tworzysz sejm dając im prawa do ustaw i temu podobne. Zachowujesz sobie tylko prawo do rekwiracji majątków i nie pozwalasz go sobie pozbawić. Czekasz 10 lat. W tym czasie posłowie kradną, sprzedają ustawy, robią lewe prywatyzacje na czym zbijają kokosy. Po 10 latach używasz swojego prawa i konfiskujesz majątki posłom na czym zyskujesz ogromną ilość dukatów.
    -Błyskotliwe...
    Ostatecznie Bawaria zwasalizowała i skonkfiskowała skarbce Wurzburgowi, Badeni i Alzacji.______________________________________________________________________________________________________________________________________________________
    -Jestem Dżoser Junior wasza wysokość. Oferuję 5 map za sumę 50 dukatów. Niestety promocji nie ma.
    -Ani tyci tyci?
    -Niestety, ale nie wasza książeca mość.
    -Niech będzie, poproszę o te 5 map na każdą część AARu za sumę 50 dukatów.
    -Ale to jednorazo...
    -Straż, odprowadźcie go.

3. RappaR

RappaR Guest

W roku 1441 Bawaria wypowiedziała wojnę Węgrom. Wojska Bawarii pod dowództwem genialnych strategów: SamboRa, Toma i Scorpina ruszyły w głąb kraju.
    Cesarz Austri, Woland przybył na dwór króla Bawarii.
    -Twoja agresja na Węgry jest sprzeczna z historią. Węgry są prawnie przyszłą częścią Austrii. Tak samo Czechy!
    -Jakim prawem?
    -Nie znasz historii renesansu? Austria anektuje Czechy w 1526 kiedy wygasa tamtejsza dynastia i Węgry w 1540. Wszystko pisze w tej książce.
    -Data wydania 1945? Przecież jest 1441.
    -Kupiłem to od jednego kupca Geldryjskiego. Niejakiego Tomeczka. Twierdził, że to z przyszłości.
    -Pomówię z nim.
    Kupiec Tomeczke przybył na dwór królewski.
    Skąd masz tą książkę?
    -Kupiłem w penym sklepie?
    -Co to był za sklep?
    -Takim dziwnym, pełnym tajemniczych przedmiotów.
    -Przypuszczam, że jak wcześniej tam przechodziłeś nie było go.
    -Zgadza się, zawsze był mur.
    -A obecnie tam go znów nie ma?
    -Dziwne, ale masz rację.
    -ech, a kupiłeś coś jeszce, np. jakąś broń?
    -kupiłem plany Wundurwaffe, ale nie potrafi nikt tego skonstruować. I niewolnika, który twierdzi, że jest z przyszłości.
    -Przyprowadź go.
    Zdjęcie niewolnika.
    -Jak się nazywasz?
    -Ich bin Hitler und ich bin fuhrer. Masz mnie uwolnić.
    -i jesteś z XX wieku?
    -Tak, masz mnie uwolnić.
    -Potrafisz skonstruować Wundurwaffe?
    -Tak, masz mnie uwolnić.
    -Możesz mi je skonstruować?
    -Tak, masz mnie uwolnić.
    -Straż, zaprowadźcie go do warsztatu.
    Wojna z węgrami i Austria przebiegała pomyślnie i pod kontrolą Bawari znalazła się połowa Austrii i całość Węgier. Tymczasem do Bawarii przybył emigrant z Francji.
    Dwór królewski w Bawarii.
    -Jestem hrabia Rapek. Chciałbym zaoferować swoje usługi księciu Bawarii.
    -A na czym polegają twoje usługi?
    -Jestem (bez)błędnym Rycerzem. W pakiecie mam ratowanie księżniczek, zabijanie smoków i zwalczanie saracenów. Do tego używam nowoczesnego miecza - dureńdał
    -Dobra, zatrudniam Cię. Masz przynieść głowę smoka.
    -Ale smoki nie istnieją - powiedział jeden z gwardzistów
    -Milcz. Tak więc rapku idź i przynieś mi głowę smoka. Jeśli to zrobisz, nagroda Cię nie ominie.
    Wojna z Węgrami i z Austrią zakonczyła się pokojem, w którym węgry oddały wszystkie prowincje oprócz stolice, a Austria Tyrol i Styria. Z tego powodu Polska wypowiedziała wojnę Bawarii. Ogromne wojska Polski ruszyły.
    Narada dowódców.
    -(Tom)Plan jest taki. Ustawiamy armie w Sączu i Legnicy. Jak się będą prezprawiali przez rzeki, wtedy atakujemy.
    -(SamboR)Przecież nikt nie jest tak głupi by atakować przez rzeki, jak może je obejść.
    -(Tom z uśmiechem)Zobaczymy.
    rok później
    -(Tom)Widzisz?
    -(SamboR) Nie podobają m się plany opierające się na głupocie przeciwnika. Nawet Debil może czasem wpaść na genialny pomysł.
    Wojna z Polską zakończyła się pokojem w wyniku którego Polska straciła Sącz. Tymczasem w dzielny rycerz Rapek szukał smoka.
    -Wie pan gdzie tu jest bestia?
    -Jedyna bestia jaką znam to moja teściowa.

-Wie pan gdzie tu jest potwór?
    -Mój sąsiad jest potworem. Wie pan co zrobił?
    -Nie i nie chcę wiedzieć.

-Wie pan gdzie tu jest smok?
    -Z tego co mi wiadomo to smoki są na Krynnie.
    -Gdzie to jest?
    -To jeden ze światów równoległych.
    -A jak się tam dostać?
    -Musisz znaleźć maga, przekupić go, a on Cię przeniesie.
    -A gdzie znajdę dajmy na to jakś wiedźmę?
    -Moja żona jest wiedźmą, ale chyba nie o taką rycerzowi chodzi. Najlepiej udać się do Włoch, tam się może znajdzie jakiś czarodziej.
    Tymczasem w Bawarii kler podniósł bunt.
    -Dlaczego przybyłeś arcybiskupie Karisie?
    -Chcemy większych praw i pieniędzy. Polski Rydzyk z Torunia ma Maybachy, willę i konta w szwajcarskich bankach. My chcemy mieć to co on.
    -Maybachy? Co to jest?
    -To są samochody, bardzo drogie.
    -Samochody?
    -Takie pojazdy wynalezione w 19 wieku.
    -Mamy 15.
    -Tak, ale taki jeden kupie oferuje ich przemyt.
    -Straż, wezwać Tomeczka!! A ty spadaj - Maybachów nie dostaniesz.
    -Pożałujesz - mamy wierne oddziały moherowych beretów.
    Starsze kobiety opanowały twierdzę w Morawi, pokonały elitany oddział 20 tysięcy Kawalerii i ruszyły na Śląsk. Tymczasem we włosech Rapek znalazł czarodzieja KrzystofaZW.
    -Witaj, jestem hrabia Rapek. Poszukuję kogoś kto mnie przeniesie na Krynn.
    -A dlaczego mam Cię tam przenieść?
    -Otrzymałem zadanie od księcia Bawarii - mam mu przynieść głowę smoka, a smoki są na Krynnie.
    -To dalej nie wyjaśnia powodu, dla którego JA mam Cię przenieść.
    -Zostaniesz hojnie nagrodzony jeśli mnie przeniesiesz.
    -Czym?
    -Książe Bawarii obiecał hojną nagrodę.
    -Dobrze, przeniosię Cię.
    C.D.N.
    Mam ugrane więcej, jednak brak postaci. Screeny pokazę, jak dojadę do tego roku, w którym mam save. W kolejnej części przygody KryztofaZW i Rapka na Krynnie, Wundurwaffe, wojna włoska i tajemnica Maybachów.

________________________________________________________________________________________

OT skasowano - AAR zamknięty - w celu kontynuowania proszę zgłosić się do administracji forum.
    Raferti

Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page

1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice