Bazgroły Ersa

Discussion in 'Hyde Park' started by ers, Mar 12, 2017.

1. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

Otóż od jakiegoś czasu chodzą mi po głowie różne pomysły, które pozbierane razem mogłyby stworzyć coś w stylu podręcznika do RPG. Tak ,wiem, że porywam sie z motyką na słońce, ale postanowiłem je spisać. Może ktoś je wykorzysta i jakoś je ogarnie, poprawi itp, itd.

Całość, to dokument googla, który będę aktualizował na bieżąco. Link daje możliwość komentowania. Gdyby ktoś dodał jakiś komentarz proszę o podpisanie sie nickiem z forumka ;)

BAZGROŁY ERSA

2. moskal

moskal Опричник

Przy tworzeniu swojego uniwersum najpierw trzeba zadać pytanie o wątek przewodni. Wtedy pod to tworzy się związki przyczynowo-skutkowe oraz tworki. Przykład: DarkSun - świat fantasy, gdzie ekologia została całkowicie zrujnowana przez magię a Prawo Murphiego prawie zawsze działa ("dziwny szlam niszczy życie morskie! Zbudujmy wielką soczewkę, która skupi promienie słoneczne i wypali szlam, przecież nie wyparujemy całego morza? Ups, wyparowaliśmy i teraz żyjemy na pustyni :( ). Potem tworzysz najwcześniejszą historię - czy to historię realną czy legendarną. I przykład: Śródziemie i Pierwsza Era, muzyka Ainurów, zniszczenie latarni, narodziny mroku, smoków itd. Potem tworzysz sytuację obecnie obowiązującą - kto teraz funkcjonuje, gdzie, jakie są kraje, wiary itd. Tutaj to najlepiej zrobić mapę i ołówkiem pozaznaczać strefy wpływów ras, kultur, wiar, gdzie są granice, jakie klimaty itd. Potem tworzysz historię pomiędzy okresem legendarnym a współczesnością, wyjaśniając z grubsza dlaczego na zachodzie jest bieda, na środku Morze Śródziemne a Szczurołaki nie dokonują ekspansji na puste rejony południa, robiąc przy tym poprawki dla okresu legendarnego i współczesności.

Mechaniką możesz się nawet nie bawić i tylko pobrać z innych systemów - nawet głupie D20 się nada na początek.

Na razie za mało, by coś ocenić czy skomentować.

jasniok and casanunda like this.
  3. pavioniusz

pavioniusz Znany Wszystkim

@moskalu chyba mu chodziło o stworzenie "coś w stylu podręcznika do RPG" niż kreacja własnego uniwersum.

Jeśli chcesz pisać podręcznik to musisz określić ramy w jakich klasyfikował te gry. Czy to będzie chronologia powstawania czy system w którym działają twój wybór. Przejrzyj jakikolwiek podręcznik nikt w nim nie zaczyna od środka zagadnienia jego tematu;)

4. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

@ers Dodałem ci parę propozycji, mam nadzieję że się przydadzą i oczywiście życzę ci udanej pracy zakończonej pełnym sukcesem ;)

5. ers

Dzięki bardzo, widziałem propozycje.

6. ers

Dodałem mapkę.

7. ers

i ją zmieniłem.

8. cobran

i usunąłeś wszystko inne :p

9. ers

No tak. Stwierdziłem, że opiszę to inaczej.

10. ers

No i w końcu poszła aktualka.

moskal and cobran like this.
  11. Axeve

Axeve User

Jak zrobiłeś mapę?, podoba mi się

12. ers

@Axeve photoshop + tutek z neta + kilka zestawóch customowych końcówek do pędzla.

13. Axeve

Axeve User

@ers chciałbym mieć możliwości i narzędzia takie jak ty, sam tworzę różne uniwersa, a mapki zwykle robię na kartce w kratkę,

14. cobran

@Axeve ściągnij gimpa (albo paint.net), pobierz z google jakiś podkład w stylu starej mapy, popróbuje, porób błędy, naucz się na nich i twórz :D

15. Axeve

Axeve User

Kiedyś w szkole miałem gimpa, niestety kilka razy instalowałem w domu na przestrzeni kilku lat, i nigdy mi gimp nie działał :/

16. cobran

@Axeve spróbuj paint.net ma nieco mniejsze możliwości ale również mniejsze wymagania, a obsługuje się go tylko trochę trudniej niż zwykłego painta ;)

17. ers

Mały update odnośnie ras. Reszta dziś popołudniu lub jutro.

18. moskal

moskal Опричник

Porada - wyłącz edycje dla gości.

"Nikt nigdy nie widział krasnoludkach kobiet, stąd przekonanie, że rodzą się z ziemi." Zmieniłbym na "Żaden obcy nie widział nigdy krasnoludkach kobiet, stąd przekonanie, że rodzą się z ziemi." bo z logicznego punktu widzenia wygląda, że i same krasnoludy swych kobiet nie wiedzieli ;)

Co do zwierzołaków to bym proponował inne nazwy na podział. I tu w zależności od tego, czy inne rasy będą na nie patrzeć mniej lub bardziej z pogardą można się troszkę zabawić. Np. dla kultur wyższych, które patrzą na zwierzołaki z dużą pogardą i dystansem (jak np. Dwemerowie na Argonian w świecie TES) byłby podział ten na "bestie" (aktualnie zoomorficzni) i "metysi" (aktualnie antropomorficzni).

Ogólnie w rasach postarałbym się unikać stwierdzeń typu "Bardzo dobrzy w skradaniu się i tworzeniu trucizn idealnie pasują do roli asasynów". To sprowadza niebezpieczny determinizm jaki ma miejsce w np. starym Świecie Mroku (przedstawicielami władzy zawsze są Venturowie, by szukać informacji idzie się do Nosferata itd.) bo długofalowo tworzy się jednoznaczny schemat który niekiedy ciężko przełamać. Zaproponowałbym raczej użycie czegoś w rodzaju "w kulturze popularnej uznaje się ich za dobrych skrytobójców".

19. ers

Szukam tutoriali do tworzenia planów miast w stylu średniowiecza w Photoshopie, ewentualnie GIMPie.
    Generatory takowych także mogą być.

20. ers

Stary Bazgroł przywitał śmierć w czeluściach kosmosu. Rozpocząłem nowy.

Przyjmę każdą opinię.

Alteria

21. ers

Mam pytanie odnośnie moich bazgrołów. Próbowałem rozpisać armię od najmniejszej podjednostki liczącej 3 osoby. Liczby wyszły mi olbrzymie na koniec, wiec postanowiłem ugryźć to z innej strony. Czy taka rozpiska byłaby prawdopodobna dla quasi średniowiecznego państwa? Zaznaczam, że mogłem pomylić, które nazwy jednostek stój wyżej w hierarchii.

Armia - 25k Ludzi podzielone na: Dywizje - 5x5k Ludzi.
    Dywizja: 5 kompanii - 1k ludzi każda
    Kompania: 5 batalionów - 200 ludzi każdy
    Batalion: 10 pułków - 20 ludzi każdy
    Pułk: 4 plutony - 5 ludzi każdy
    Pluton - 5 ludzi

22. thorfinn

thorfinn Znany Wszystkim

Ja proponuję tak:
    Poczet - 10-20 osób
    Rota - 100 osób
    Chorągiew - 200 osób
    Pułk / Regiment - 400 osób

Brygada i Dywizja to nowocześniejsze struktury, ale biedy też można je ująć.
    Brygada - 1200-1600 osób
    Dywizja - 2-3 Brygady

23. cobran

A nie prościej iść dziesiątkami?
    10 (+ ewentualnie dziesiętnik) - dziesiątka
    10 x dziesiątka (+ ewentualnie setnik) - setka
    10 x setka (+ ewentualnie tysięcznik?) - tysiąc
    etc. (nazwy zresztą możesz pozmyślać w zależności od kultury i rasy w gierce)

Laveris de Navarro likes this.
  24. Laveris de Navarro

Laveris de Navarro Ten, o Którym mówią Księgi

Pomysł cobrana spoko, bo najprostszy. Naprawdę w średniowieczu to albo były struktury dziesiątkowe, albo po prostu jakiś zaciąg podzielony na regimenty, kompanie lub chorągwie (tylko rycerze konno). Kapralstwa -> kompanie to dopiero XVI-wiek, zaś bataliony brały się od dzielenie regimentów na dwa lub trzy już po epoce wczesnonowożytnej. Roty/dziesiątki to był mniej strukturalne, a raczej organizacyjne szczeble: ot, dziesiętnik/rotnik był zobowiązany do rozmowy w imieniu swoich 6-12 ludzi przed dowódcą całej kompanii/manipułu/chorągwi.

Najlepiej ująć to od tego, co jest najmniejszą funkcjonalną "jednostką" w realiach zaprezentowanych. A jakiego rozmiaru są największe armie i jak były wstępnie dzielone. Reszta to możliwie najmniejsza linia oporu pomiędzy najmniejszym użytecznym "unitem" a całą armią.

Co do samych chorągwii (rycerskich), to zacząłbym po prostu od "poczet" (rycerz, jego 1-2 giermkowie i ewentualnie pazie plus co najmniej jeden towarzysz zbrojny), zaś z kilku-kilkunastu pocztów z danej ziemi formowano chorągiew. Później wynaleziono 100-250 osobowe kornety.

25. cobran

Czyżby projekt upadł :(

Share This Page

1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice