Chendingworth Transport

Discussion in 'Inne Gry AAR' started by Peeguła, Jan 25, 2011.

1. Peeguła

Peeguła Ten, o Którym mówią Księgi

Chendingworth Transport - OpenTTD AAR

Witam forumowiczów!​
    Może nie wiecie, ale kiedyś gatunek tajkunów cieszył się bardzo dużym powodzeniem ze strony graczy. Teraz ów gatunek podupadł, jednak istnieje grupa zapaleńców, którzy wciąż tworzą nowe dodatki do takich dinozaurów lub próbują wskrzesić dawne gry. Jedną z takich darmowych reedycji jest Open Transport Tycoon Deluxe.

Jest to podstawowy Transport Tycoon Deluxe, który został wzbogacony przez tysiące dodatków stworzonych przez fanów ( sam brałem udział w tworzeniu jednego - mapa wysokościowa wschodniej europy ), takich jak nowe stacje kolejowe, pociągi, mapy itd. Ja będę prowadzil AARa bez żadnych dodatków, modów itp.

Odcinek pierwszy - Chendingworth

Gdy skończyło się ładowanie mapy ( tak na serio - to jest jedyna wada gry przy dużej mapie ), powitało mnie małe, urocze miasteczko Chendingworth. Krótki rzut oka na okolicę powiedział mi, że tu zbuduję swoją przyszłą potęgę transportową. Zaczęło się niewinnie - zbudowałem siedzibę swojej firmy (domek bez ogrodzenia) na przedmieściach wioski. Następnie wybrałem przedsiębiorstwa, na których zarobię - postawiłem na przemysł energetyczny. Ponieważ zasoby minerałów są w grze nieskończone, zbudowałem dwa dworce transportowe obok kopalni i elektrowni. Połączyłem je drogą, a następnie zakupiłem cztery ciężarówki, które mogą transportować węgiel - od razu wypuściłem ja na trasę. Zwróćcie uwagę na wysokie jak na grę wydobycie w kopalni.

Gdy tylko ciężarówki dotarły do miejsca przeznaczenia, zarabiając dla mnie ponad tysiąc funtów na czysto (nie czepiać się, jest rok 1927), zobaczyłem, że zysk może być monstrualny. Dlatego dokupiłem kolejne cztery ciężarówki, które jeżdżą dalej w kółko.

Teraz postanowiłem zająć się Chendingworth, które jest kolebką mojego przyszłego imperium transportowego. Wybudowałem dwa przystanki autobusowe, jeden na południu, a drugi na północy. Może to się wydawać bezsensowne, ale na obu tych przystankach zbierają się głupi pasażerowie, którzy myślą, że pojadą do innego miasta (połączenia międzymiastowe dopiero w czasie wojny).

No i wszystko cacy, dochodzi koniec lata i postanowiłem spłacić choćby część zaciągniętego kredytu. Starczyło na 40.000 funtów spłaty, resztę oddam w późniejszym okresie.

Przeglądam sobie spokojnie miasto i okolicę. W oko wpadła mi farma z równie wielkimi zasobami: 212 żywca /mc i 233 ziarna /mc. Postanowiłem to wykorzystać i stworzyć szybką linię - tadam! - kolejową, która połączy farmę i niedaleką fabrykę. Nie wiem, dlaczego, ale gdy dowiozę tam ziarno, żywca i stali to powstaną szkrzynie towarów, których na razie Chendingworth nie akceptuje, więc stal zostaje na później. Musiałem ponownie zaciągnąć kredyt - na szczęście nie ma za to kar. Wybudowałem linię i kupiłem pociąg: lokomotywa z mocą 750 (!) KM i po dwa wagony na ziarno i żywiec. Puściłem ją i po pierwszym kursie zarobiłem 3.500 funtów. O ja cię pierniczę... Tyle że ten pociąg, gdy jest wyładowany towarami, strasznie się wlecze. W przyszłości muszę dokupić drugą lokomotywę.

Budowę skończyłem w październiku. Od tego czasu tylko obserwuję, jak rośnie populacja Chendingworth oraz obserwuję zyski. W grudniu spłaciłem 50.000 funtów kredytu - zostało mi coś około 700 funtów na koncie, ale ta kwota szybko rośnie. Ogólnie ten rok dla moich finansów był bardzo dobry - zarobiłem ponad 10.000 funtów, no ale wiele poszło na rozbudowę infrastruktury.

I to by było na tyle. Odcinek obejmował rok 1927.
    PS. Tu macie ustawienia gry, jakby co.

2. Laveris de Navarro

Laveris de Navarro Ten, o Którym mówią Księgi

Nie masz czasu i możliwości na MP w Minecrafta, ale na nowego AARa już tak? :p

3. Peeguła

Jak się jest na tym komputerze, co ci pisałem, to raczej nie :p
    Jeszcze dziś kolejny odcinek.

4. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Ach, od raz przypomniał mi się Traffic Giant Gold czy Industry Giant 2... :> Łap repa ;)

5. Szycha

Szycha Nadszyszkownik

Moja ulubiona gra z młodośći :D +

6. Macgie

Macgie Ten, o Którym mówią Księgi

Robisz więcej AAR'ów niż odcinków do nich...

7. Peeguła

Odcinek drugi

Rok ten zaczął się spokojnie. Do lutego żadnych inwestycji, nic. Obliczałem możliwe koszta budowy torowiska do kopalni odkrywkowej, która wydobywała rudę żelaza. Moje obliczenia można było o kant **** rozbić - kasa skończyła się w połowie przewidywanej trasy. Znów więc obciążyłem się kredytem, który zwiększyłem do 110.000 funtów, z czego na moim koncie było 37 tysięcy. Dokończyłem trasę do kopalni, tamże postawiłem stację kolejową. Teraz nadszedł czas na stworzenie drugiego pociągu w moim imperium. Stworzyłem kolosa - dwie lokomotywy i siedem wagonów pełnych urobku ważyły razem ponad 250 ton. Wydałem na to ponad 20 tysięcy funtów, jednak koszt się opłacił - pierwsza runda zasiliła moje konto sześcioma tysiącami funtów, a do tego dwa wagony na końcu były puste, bo nie zdążyli wypełnić stacji.

Wydobycie imponuje

Teraz dłuugo nic nie robiłem. Bo mam dwa tory, dwa pociągi, które sobie nawzajem nie przeszkadzają... czego chcieć więcej? Jedno kliknięcie na stację obok huty mocno mnie wkurzyło.
    Dotychczas przyjechały trzy transporty pełne żelaza, co daje 630 ton żelaza. Z 3 ton żelaza robi się 1 tona stali. I co widzę? Zgadłeś - 210 ton stali stoi sobie na stacji i spokojnie czeka na kogoś, kto by je stamtąd zabrał. Mocno się zdenerwowałem i natychmiast zaprzęgłem szare komórki do budowy nowego odcinka linii kolejowej.
    Pierwszy był tak źle skonstruowany i pomyślany, że pociągi natychmiast się zatrzymały i nie chciały jechać dalej. Główną tego winą była tragiczna sygnalizacja świetlna panująca na szynach. Taki układ był w użyciu tylko przez kilka dni, potem zatrzymałem ruch.

Konduktor tego pociągu mocno się zagubił.

No, teraz wszystko jest dobrze poukładane. Do stacji dobudowałem maleńką przybudówkę, co jest głównym powodem zawirowań. Gdybym miał miejsce na północ od stacji, to właśnie tam ona by powstała - ale że go nie miałem, a na południu mało lądu, musiałem zbudować tam. I głownie z tego powodu powstały te zwrotnice - żeby pociągi mogły dojechać do właściwych stacji. Te małe budki to punkty kontrolne, przez które musza przejechać pociągi, a wtedy trafią na właściwy peron. Wcześniej ich nie było, więc raz było bardzo blisko kolizji - pociąg z żelazem ledwo wyhamował przed maleńkim składzikiem na stal ( lokomotywa + trzy wagony ). A że nie dostaję odszkodowania za stracone pojazdy, to już inna sprawa...

Rok powoli dobiega końca. Sprawdzam tylko populację Chendingworth - i co widzę? populacja urosła o 150 ludzi w ciągu roku. Dobrze wybrałem - to miasto stanie się w przyszłości metropolią, głównie dzięki mnie i mojemu transportowi.

Jeszcze krótkie spojrzenie na finanse firmy...

Zysk z pociągów prawie trzykrotnie przewyższył zysk z pojazdów. Zaniedbałem je lekko, ale w następnym odcinku postaram się je nieco podbudować. Odcinek opisywał rok 1928.
    I koniec.

8. Maciey

Maciey Guest

Super! Daję repa. Wspaniała gra, wiele godzin w nią grałem w dzieciństwie (mówię oczywiście o pierwszej wersji). Będę śledził.

9. maks44444

maks44444 Zbanowany

Nigdy nie miałem styczności z takimi grami. Na jakiej wersji grasz bo wlazłem na jakąś oficjalną i są chyba z trzy rodzaje do pobrania. Od bety po zwykłe i jeszcze jakaś tam inna którą wybrać ? każda jest PL?

10. Milven

Milven Ten, o Którym mówią Księgi

Bardzo ciekawie. Sam w to nigdy nie grałem, ale jak widzę ta gra oraz starszy oryginał mają na tym forum mnóstwo wielbicieli. Ba, całą Rzeszę!

11. Peeguła

Gram na wersji stabilnej 1.0.5. Beta mimo wszystko jest niestabilna i mogą występować błędy.

12. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

super gra - chyba znow zaczne kolejna gre ;)

13. Kentucky

Taka właśnie jest moc AARów. Sprawiają że ludzie zaczynają grać w to co jest w AARze :)

14. Peeguła

Odcinek trzeci

W tym roku przeprowadziłem sporą inwestycję, która miała na celu rozwinięcie Chendingworth. Zbudowałem drogę, którą ciężarówki woziły skrzynie pełne towarów (jakich - nie pytajcie mnie, sam nie wiem) do w/w miasta, co miało spowodować rozwój gospodarczy. Mogłem to zrobić jednak dopiero, gdy osiągnąłem wymaganą kwotę, ale zdarzyło mi się też budować na granicy z deficytem finansowym. Najdroższym elementem tego "projektu" był most drogowy nad linią kolejową. Wiem, można by zrobić przejazd kolejowy, jednak poprzednie gry oduczyły mnie tego paskudnego zwyczaju. W kwietniu droga była gotowa. Zakupiłem pięć ciężarówek, które będą woziły "towary" do Chendingworth.

W maju zerknąłem na depoty przy kopalni węglowej i co odkryłem? Że mnóstwo węgla leży i się marnuje. Dobudowałem więc kolejne depoty przy elektrowni i kopalni oraz wypuściłem na trasę trzy dodatkowe ciężarówki. Teraz jest ich już 11, więc myślę, że węgiel skończy się gdzieś za dwa lata przy równomiernej wywózce - później będą stali na stacjach i czekali na pełne naczepy z węglem. Ale na razie jest teraz a nie wkrótce, więc nie martwię się jutrem.

[​IMG]]​

I właściwie na tym można by skończyć odcinek, ale pochwalę się jeszcze jednym: moja chacjenda zyskała drewniany płotek ;D Jest to taki szacun w Chendingworth, że ludziska sami się ustawiają w kolejce do roboty. A tak na poważnie, to poziom tego budynku chyba rzeczywiście ma znaczenie na wpływy w mieście, bo ocena mojej firmy z "dobrej" zmieniła się na "niezrównaną", a na przystanku kolejowym stoi 350 luda i czeka na swój autobus. Chyba kupię w przyszłości drugi, co podniesie nieco moje wpływy z samego miasta. W samym mieście, po części z mojej winy, populacja wzrosła do 860 osobników, co stwarza dobre perspektywy na przyszłość.

I na koniec, jak zwykle, dostajecie wgląd na moje finanse. Niestety, a może i stety, pociągi mają coraz większe zyski, ale teraz strata pojazdów względem pociągów jest jak 1:2. Może to i dobrze, że w tym roku zarobiłem ponad 45 tys. funtów, ale martwi mnie coraz mniejsza pozycja pojazdów.

Jakieś sugestie co do dalszej ekspansji? Odcinek obejmował rok 1929.

Koniec

15. btf

btf Guest

Jak Industry Giant 2 normalnie. Na XP mi nie chodzilo. :(

16. Peeguła

Na XP IG2 nie uruchomisz za ChRL. Wiesz, ile razy ja próbowałem? Nigdy się nie udało, nawet pomimo tego, że miałem oryginał.

17. Kentucky

A mi IG2 na XP działa w porządku ;) Tak w ogóle to dobry odcinek.

18. Sasza

Sasza Znany Wszystkim

No cóż - będę czytał, jeszcze trochę i sam zacznę w to grać :D

19. maks44444

maks44444 Zbanowany

Chendingworth Transport Możesz w ramach docinku zrobić jakiś mini samouczek jak uruchomić połączenie? Bo tory zrobiłem, przystanki mam, pociąg jest... i nie chce jechać :D nie wiem jak ustawić połączenie żeby wystartowało.

20. Peeguła

Połączenia kolejowe.

Schemat połączeń kolejowych stosuje się we wszystkich rodzajach połączeń.
    Pierwsze, co robimy, to budujemy stację. Kiedy mamy zbudowane dwie stacje, które są ze sobą połączone sprawną linią kolejową, kupujemy pociąg i tworzymy skład, który będzie woził towary. Aby to zrobić, klikamy dany pociąg w zajezdni i w okienku, które się pojawi, klikamy to:

W oknie, które się pojawi, klikamy "idź do" i zaznaczamy stacje, na których pociąg ma się zatrzymać. Gdy zezwolisz mu na wyjazd, sam pojedzie do wybranych stacji.
    I koniec.

21. Peeguła

Odcinek czwarty

Rok rozpoczął się nudnie - nic nie robiłem do chyba nawet kwietnia. Bo i nie było za co po spłaceniu kredytu. Przynajmniej jestem już na prostej. Moje miasto powoli rośnie, i zdobywa coraz więcej mieszkańców. Pojazdy i pociągi jeżdżą dalej, przynosząc mi spore zyski. Ale tylko do maja.
    w tym właśnie miesiącu przyszło mi na myśl, że możnaby powiększyć linię kolejową do kopalni żelaza. A że kasy uzbierało się ponad 40 tys. funtów, to od razu wziąłem się za robotę. Sama budowa torowiska szła mi bez problemu, ale kłopot zaczął się przy moście niedaleko fabryki. Musiałem go zburzyć, kłopot jednak w tym, że cały czas coś tamtędy przejeżdża. W końcu się wkurzyłem i zatrzymałem wszystkie pojazdy, które mogłybymi przeszkodzić, i zbudowałem nowy, dłuższy wiadukt nad torami: czerwony jakiśtam. Prędkość maksymalna na takim moście to 132 km/h, ale czy jakikolwiek autobus tak pędzi...? Buduję dalej tory, dobudowałem peron na stacji i stworzyłem pociąg. Niewielki - lokomotywa i cztery wagony - ale zawsze te dodatkowe 120 ton urobku i 40 ton stali, która kurczy się bardzo szybko, i nieraz pociąg, który ciągnie stal, jedzie z jednym pustym wagonem, a raz nawet jechał CAŁY pusty.

Później, zgodnie z obietnicą, dokupiłem jeden autobus do Chendingworth, który odciąży ten jedyny. Dzięki temu - i towarom sprowadzanym z fabryki - miasto cały czas rośnie w oczach. Bez przerwy powstają nowe budynki - drogi buduję sam, bo dzięki temu wzrasta zadowolenie władz miasta, które nie musi bulić za budowę drogich bądź co bądź dróg.

Nadchodził listopad, gdy wpadłem na dziwaczny pomysł - a może zbuduję połączenie międzymiastowe? Wybór padł na Chendingworth (co jest raczej oczywiste) i Aberhead, w pobliżu którego znajduje się kopalnia żelaza. Budowa niezbędnej drogi, postawienie przystanku i zakupienie dwóch autobusów kosztowało mnie ponad 20 tys. funtów, ale to nic przy przyszłych zyskach, które są więcej niż pewne na takiej trasie. Skrina podaję razem z widokiem na całe moje imperium transportowe - więcej już nic nie ma.

Potem aż do końca roku nic nie zrobiłem. Patrzyłem tylko, jak rosną mi zyski za wszelkie połączenia, i nadszedł wyciąg roczny. Niestety gorszy, niż w zeszłym roku, ale to zapewne wina spłaty dużej części kredytu i nowych, drogich jak cholera inwestycji drogowych. Zwrócą się, to pewne. No...

[​IMG]]​

I jeszcze krótki rzut oka na Chendingworth (zwróćcie uwagę na nowe budynki w mieście i sieć dróg, którą wybudowałem sam).

Odcinek obejmował rok 1930.
    Koniec.

22. Sasza

Sasza Znany Wszystkim

Nie wiedziałem, że ta gra może być taka ciekawa. Chyba naprawdę się skuszę :)

23. Kentucky

Ojej... :(

24. Peeguła

Miałem to samo z AARem Laverisa.

25. Laveris de Navarro

Laveris de Navarro Ten, o Którym mówią Księgi

Po prostu rozdawajcie innym repy często, Peegula i Kentucky. :p

Szarżujesz z tymi odcinkami. Dobre są, ale... hm... jest ryzyko, że zbyt szybko się wypalisz. ;)

Share This Page

1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice