Czerwone Chiny

Discussion in 'HoI II - AARy' started by dabranocka, May 27, 2007.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. dabranocka

dabranocka Aktywny User

S M O K
    CZĘŚĆ I PRZETRWANIE
    Owinięta brunatnym poplamionym płaszczem postać z trudem zmierzała w kierunku baraku stojącego pośrodku obozu. Raz po raz chłostana była lodowatym wiatrem i wielkimi kroplami ulewnego deszczu. Z pomiędzy desek, którymi zabite były okna sączyło się słabe światło.
    - Spóźniłeś się towarzyszu Wang
    Rzucił wyraźnie senny już generał Zhu De, głos zabrał przewodniczący Mao
    - Naradziliśmy się tu z towarzyszami i postanowiliśmy wprowadzić zmiany w kierownictwie partii, wiecie, starzy już jesteście a obecne czasy wymagają postawy energicznej, pomysłów
    - Ale...
    - Zastąpi Was Towarzysz Zhou Enlai, uznaliśmy, że dobrze sprawuje się jako szef Rządu Tymczasowego i dlatego do jego zadań należeć będzie nawiązanie kontaków dyplomatycznych
    - Wy, tak jak i towarzysze Xie Juezai i Lin Bojiu, których zastąpili Zhou Xing i Cao Qiuru zajmiecie się organizowaniem naszej administracji na prowicji i zorganizujecie szkolenie poborowych.
    Wyszczerzył zęby Zhu De
    - Kiedy mam objąć nową funkcję?
    - Natychmiast. Dobrze, późno już, dziękuję wszystkim za przybycie.

Skład Rządu Tymczasowego po przeprowadzonych zmianach.

Drzwi otworzyły się z hukiem, razdzewiałe zawiasy ledwo wytrzymały

- Deeng!!? Mam Ci te drzwi wsadzić w dupę??! - wrzasnął wyrwany ze snu Zhu De
    - Świnie – wydyszał zziajany
    - ??
    - Z Shanxi, przyłączyli się do Chang Kai-Sheka
    - Mao wie?? ... Jaki mamy dzień?
    - 6 stycznia, stary jeszcze śpi, właśnie biegłem do niego, Ciebie miałem po drodze
    - Ja mu powiem, ty weź swoich ludzi i...
    - Nie było czasu, już wydałem rozkazy, maszerują na Taiyuan, wszystko albo nic
    - To się kur@a pozrabiało, jeszcze dziś do Ciebie dołączę – rzucił zapinając spodnie – musimy jak najszybciej rzucić do walki wszystkie siły jakimi dysponujemy, czas jest naszym wrogiem, wracaj do swoich, ja się tu wszystkim zajmę

Nigdy nie lubił porannych wizyt u Mao.
    - Wejść
    Powoli zamknął za sobą drzwi, gdy wzrok przyzwyczaił się do panującego w pomieszczeniu mroku ujrzał śpiącą na łóżku nagą kobietę, obok leżał Mao.
    - Niezła
    Przewodniczący spojrzał na spokojnie oddychającą dziewczynę
    - Do rzeczy
    - Shanxi stanęło po stronie nacjonalistów i wypowiedziało nam wojnę, liczą na łatwy łup.
    - Co zamierzacie?
    - Większość sił mamy skoncentrowanych tu w Yan'an, wydałem rozkaz ataku na Taiyuan, jeśli nam się uda wpadną nam w ręce naukowcy z Uniwersytetu Sinkiang, zapasy i dobrze wyposażone zakłady przemysłowe
    - Wywiad Denga się spisał, zgadzam się z wami – ponownie spojrzał na dziewczynę – jeszcze dziś do was dołączę, a zapomniałbym zostałeś marszałkiem

Ofensywa przeciw Shanxi okazała się wielkim sukcesem. W operacji wzięło udział 6 dywizji piechoty i 3 dywizje górskie. Już 16 stycznia po rozbiciu 4-ech dywizji wroga zajęto Taiyuan, następnie prawie bez walki Datong, Baoding, Kalgan, o Beiping stoczyliśmy 3 dniową krwawą bitwę. Jako ostatnią zajęliśmy prowincję Tianjin.
    Wielu żołnierzy i dowódców dostało się do naszej niewoli. 27 stycznia do wyzwolonego przez nas Pekinu przybyła misja pokojowa, Shanxi zaoferowało nam poszerzenie strefy wpływów o prowincje graniczne i Kalgan. W skutek coraz potężniejszych ataków nacjonalistów na nasze osłabione garnizony w Pingliang, zgodziliśmy się na rozejm i przerwaliśmy zwycięski marsz wyzwoleńczy naszej armii. Zrezygnowaliśmy jednak z Kalganu.

Od ostatniego odcinak minęło ponad 30 dni w związku z tym AAR oczyszczam i zamykam. W przypadku chęci kontynuowania zgłoś się do HOI Officium w celu ponownego otwarcia.
    Shogun

Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page

1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice