g33k quiz obejmuje tematykę komputerową. Zarówno historię komputerów, jak i ich współczesność. Proszę was, nie zadawajmy pytań, na których odpowiedź znajdzie się w dokumentacji technicznej lapka, ani nie przeginajmy pałki w drugą stronę i nie pytajmy się o kolor przycisku DESTROY TEH WOLRDE w jakimś supertajnym kompie. Bez pytań typu "kto wynalazł myszkie", "do czego służy kosz w łindołsie" etc. Zaznaczamy, czy pytamy o hardware czy o software Pytamy tylko o rzeczywiście istniejące kompy. Pytanie numer jeden (hardware): co ma wspólnego coś, co się zowie "C3" i Intel?
C3 był prockiem VIA, nie grzał się skubany nigdy, pobór mocy miał taki, że pewnie z ziemniaka można by go zasilać (jak wcześniejsze cyrixy). Wydajność miał.. Jak wszystkie cyrixy (mam nadzieję, że nazwy nie poświęcam). Od taki proc do smartfonów zanim powstały smartfony (palmtopy ktoś pamięta?). Jego chyba największym minusem było przestarzałe gniazdo (któryś socket xxx, nie pamiętam, ale traktowanie szyny było niskie jak ba jego czasy). Wcześniejsze cyrixy były podobne do amdeków, ale c3 olał 3d now na rzecz sse (pakiet instrukcji masowych intela zamiast standardu amd). Pewnie był wzorowany na p iii jak k5 czy k6 od amd na pentiumach mmx i ii.. Szczerze nie wiem o które podobieństwo chodzi (instrukcje, architektura z grubsza czy po prostu bycie procesorem jak pentium 3).
Gall2 - 1p Dyski twarde zna każdy, inne magnetyczne nośniki pamięci - dyskietki pamięta większość. W zamieszchłych czasach mikrokomputerów jak gumiak Z80 używano jeszcze innego nośnika. Do dzisiaj jest on powszechnie stosowany do archiwizacji danych (w korporacjach i instytucjach rządowych). O jaki nośnik chodzi? Wysłane z mojego Nokia_X przy użyciu Tapatalka
Legend - 1 gall2 - 1 *Wybaczcie manipulację* W branży growej przytrafił się kiedyś kryzys. Jego symbolem jest ówczesna firma-gigant, która trwa do dziś, ale nigdy się po krachu nie pozbierała oraz jej "egranizacja" kasowego filmy z Hollywood. Proszę podać nazwę firmy oraz tytuł gry.
Czyżby chodziło o Atari oraz o przeklętego E.T., którego duży nakład zakopali w pobliżu Alamogordo w Nowym Meksyku?
Legend - 1 gall2 - 1 Letho - 1 Podczas II Wojny Światowej pewna firma komputerowa posiadała na ówczesne czasy dosyć ciekawą technologią i wynalazkami z XIX wieku. Za pomocą tejże technologii i wynalazków pewien kraj w Europie zwiększył efektywność identyfikacji osób "wrogich państwu". Ta technologia została dostarczona temu krajowi przez ich oddział za granicą. Cóż to była za firma oraz jak nazywał się wynalazek, dzięki któremu to państwo zwiększyło efektywność? (Wiem, że trochę nie jasne, ale ciężko jest to inaczej napisać).
Legend - 1 gall2 - 1 Letho - 1 de Mont Salvy - 1 Nie mam pomysłu więc coś prostego: Ten komputer, jak na czasy w których powstał był jednym z najszybszych w swej klasie. Wyprodukowano go jedynie w kilkudziesięciu egzemplarzach i choć zainteresowanie nim było spore to produkcję zarzucono a sam twórca zajął się pracą ze zwierzętami gospodarskimi. Cóż to za maszyna?
Właśnie wylądowałem w Katowicach - zadam wciągu 24h. Wysłane z mojego GT-I9301I przy użyciu Tapatalka
Legend - 1 gall2 - 1 Letho - 1 de Mont Salvy - 1 thorfinn - 1 Będzie potrójne pytanie, ale tylko z jednym punktem do zdobycia Test, polega na tym, że sędzia prowadzi swobodną rozmowę z podmiotem. Jeśli sędzia nie jest w stanie określić kim jest podmiot to podmiot może przejść ten test. Jak nazywa się test? Do czego służy test? Czy jakiś podmiot przeszedł test?
Test Turinga. Test służy do określania zdolności maszyny do posługiwania się językiem naturalnym, tj. w ogromnym uproszczeniu - 'czy maszyna myśli'. Tak (Eugene Goostman), ale część ludzi to kwestionuje.
Legend - 1 gall2 - 1 Letho - 1 de Mont Salvy - 1 thorfinn - 1 Elaith - 1 Istnieje prawo empiryczne, które określa tempo rozwoju technologicznego. Jak się nazywa i czego pierwotnie dotyczyło?
Czyżby miało być to prawo/zasada Moore'a czyli wzrostu wykładniczego, które pan Moore skonstruował w oparciu o swój pierwszy układ scalony z 32 tranzystorami, a rok później robił już układ z 64 tranzystorami - czyli pierwotnie tyczyło się liczby tranzystorów w układzie scalonym
Legend - 1 gall2 - 1 Letho - 1 de Mont Salvy - 1 thorfinn - 1 Elaith - 1 R3fr3Sh - 1 Jak nazywała się jedna z pierwszych graficznych przeglądarek internetowych, która została stworzona w Illinois(wiem że proste, proszę nie bić).