Kupno laptopa

Discussion in 'Hyde Park' started by Scyzorro, Feb 13, 2016.

1. Scyzorro

Scyzorro Nowy

Siema
    Z powodu awarii poprzedniego 6-letniego sprzętu przymierzam się do zakupu czegoś nowego, a że sam nie siedzę ostatnio w temacie sprzętowym uznałem że może tutaj znajdę kogoś bardziej ogarniętego. Jako że dysponuje ograniczoną przestrzenią życiową w grę wchodzi tylko laptop, a że jestem leniem:) lapek ma mi służyć przede wszystkim do rozrywki(czyt. grania:)).

Budżet: chciałbym się zmieścić do 4000 zł, lekkie przekroczenie tej kwoty jest brane pod uwagę przy jakiejś szczególnej ofercie ale wtedy musiałbym dojechać do "pierwszego" na Harnasiach co nie specjalnie mi się widzi:)

Wszelkie sugestie i opinie mile widziane, dzięki z góry:)

2. Raferti

Raferti Raf Staff Member Administrator

Podstawowe pytanie w co grasz, bo nie wiem czy istotniejszy jest dla Ciebie CPU w przeliczeniu maksymalnej wydajności na każdy rdzeń (strategie , w tym zwłaszcza paradoxowe ), czy grafika mocniejsza, a słabszy ciut cpu.

Wysłane za pomocą Tapatalk

3. Scyzorro

Scyzorro Nowy

Ostatnio najwięcej gram w Civ 5(staroć ale z dziesiątkami modów), mam też paradoxy CK 2, HoI 3, EU 4(mało ograne bo stary lapek mulił niemiłosiernie), z drugiej strony czasem w jakiegoś nowszego Total War też bym pograł.

Z innych typów gier to WoT, przy czym tu mi bardziej zależy na stabilnych FPS niż fajerwerkach graficznych(wiadomo że z optymalizacja u Białorusinów jest różnie), a w przyszłości może wrócę do jakiegoś sportu:) typu Pes czy NBA2k(to ma chyba spore wymagania), ewentualnie Football Manager też wchodzi w grę.

No i jeszcze Wiedźmina 3 może kiedyś spróbuje:)

4. emik

emik Znany Wszystkim

5. Raferti

Raferti Raf Staff Member Administrator

Moje pytanie wynikało z faktu, że jakbyś mi napisał paradox, to stawiałbym na jak największą wydajność na każdy rdzeń.
    Tu należy pamiętać, że laptopowe karty graficzne mobilne i procki w zależności od modelu, nie maja wydajności odpowiedników desktopowych. To tak na wstępie, żeby nie myśleć kupując laptopa, w przełożeniu na desktopowy cpu o gpu, jeżeli chodzi o wydajność.

Co do modelu zaproponowanego przez kolegę powyżej, to akurat co prawda mam częściej do czynienia z msi o zbliżonych bebechach, a akurat tego modelu lenovo nie znam, ale podejrzewam, że wydajność będzie podobna.
    Ogólnie lapek sobie radzi w grach typu civka, paradoxy i idzie grać w wiedźmina... co prawda nie będzie to na W3 super chruper full hd, ale komfortowo i ładnie da radę (skoro na desktopowej 660 daje rade, to tu będzie ciut lepiej).
    Tak wiec cena do jakości ok tego łapka i naprawdę ciężko by było wyszukać coś w takiej cenie z lepszym cpu i gpu. Nie oszukujmy się jednak, że cena została uzyskana prockiem 4tej generacji (obecnie mamy 6 w przypadku intel)... jednak zaznaczam, że nie oznacza to, że procek jest zły... po prostu jest leciwy i zbija cenę laptopa, w stosunku do identycznych konfiguracji z Intelem i7-6xxx.

Ogólnie właśnie ciut droższe będziesz miał modele z prockiem i7 szóstej generacji i7-67xxHQ lub 5tej generacji z i7-5xxQH... w zaproponowanym modelu masz procek 4tej generacji. W każdej generacji następnej zwiększono minimalnie wydajność w stosunku do poprzedniej (aczkolwiek na 6stej nie ma aż tak dużych różnic na procku, podniesiono bardziej wydajność integry, oraz energooszczędność, a co za tym idzie, długość pracy na baterii (w podstawowych aplikacjach kiedy nam nie zeżre prądu z baterii mvidia). Jednak do generacji 6 trzeba trochę dopłacić, pytanie czy sie ma na to i czy warto, bo jak komp będzie służył często jako przenośny i na baterii, to jest lepsza kultura pracy trochę. Oczywiście tu wiele zależy od poszczególnych producentów. Ogólnie ceny MSI, czy Lenovo są zbliżone,modele droższe to Dell i Asus. Dell się wyróżnia długością gwarancji 36 m-cy. Kupując hp i lenoovo zwrócić uwagę czy masz 24 mce gwarancji, bo sklepy lubią dawać tyle ile im daje producent, czyli 12, a konsument detaliczny ma 24.

Wysłane za pomocą Tapatalk

sir Raleigh likes this.

Share This Page

1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice