Piastowski Orzeł Od autora: Po dosyć długiej przerwie od pisania AAR-ów, bawienia się modowaniem i ogólnie pojawianiem się na forum, zdecydowałem się, na mały powrót do zabawy z AAR-ami. Jako, że ostatnimi czasy ta część aktywności użytkowników forum zaczyna zamierać, czego bardzo żałuję. Pamiętam jeszcze czasy, gdy dział z AAR-ami z HoI 2 był chyba najbardziej obleganym miejscem na istniejącym wówczas EUFI, i muszę przyznać, że z łezką w oku te czasy wspominam. Obecnie zdecydowałem się na drobną przygodę z Crusader Kings 2, tytułem w który gram od dłuższego czasu z mniejszymi i większymi sukcesami. Jak to zwykle w moim przypadku bywało będę grał... szeroko rozumianą Polską. Jako, że państwo polskie nie istnieje w momencie rozpoczęcia gry w CK 2, dlatego też zdecydowałem się grać Polanami. Wybór podyktowny raczej względami historycznymi - historycznie to plemię Polan podporządkowało sobie pozostałe plemiona polskie, ponadto jak do tej pory widziałem, że powstawały AARy Kujawianami i Mazowszem. Jeśli chodzi o technikalia, to będę grał na chyba najnowszej wersji ze wszystkimi wydanymi do tej pory DLC, łącznie z Radżami Indii. Pod wieloma względami jestem w CK 2 graczem słabym, mało ogarniętym, dlatego też nie dziwcie się jeśli będę miał tutaj jakieś mniej lub bardziej poważne wpadki podczas gry lub pisania odcinków. Bardzo możliwe, że jak to zwykle bywało do końca nie dotrwam. Staram się zawsze mieć coś w zapasie na dysku, dlatego też sugesite odnośnie bieżącej rozgrywki nie będą miały dla mnie większego znaczenia. Jeśli chodzi o styl pisania to będę starał się, aby jeden odcinek obejmował jedno panowanie. W realiach CK 2 może przybrać to nieco niepokojące rozmiary, z czego doskonale zdaję sobie sprawę. Odcinki przedstawiające sytuację w świecie będą się ukazywać, ale będą one miały raczej charakter krótkiego komentarza odnośnie tego co dzieje się na mapie. Życzcie mi powodzenia. Spis treści Prolog Europa i Świat w roku 900 Siemowit I Wyznawca Siemowit II Siemowit III Siemowit IV Sprawiedliwy cz.1 Siemowit IV Sprawiedliwy cz.2 Europa i Świat w roku 1000 Siemowit V Bolesław I Siemowit VI
Ot i pierwszy władca. Jeśli chodzi o śmierć Budziwoja, to tak jam to sprawił. @żużelu: W starych dobrych czasach tego typu akcje były na porządku dziennym i nikt nie protestował. Wydaje mi się, że taki wygląd AAR-a jest ok, zresztą od razu, po wrzuceniu fotek i obrobieniu tekstu na forum masz wrzucony odcinek, więc według mojej wiedzy wszystko jest ok, chyba, że jest inaczej. Tak czy siak to liczyłem, że zdążę wyedytować Prolog przed pojawieniem się spam postów.
@Medievista: Prawdę powiedziawszy nie wiem. Wydaje mi się, że wszystkiemu winny dobry dowódca pogan, bo inaczej to i potem by nie zwyciężali. Prawdę mówiąc to była pierwsza wojna podczas której zwątpiłem. @ers: Łaski, że tak obrazowo powiem Siemowitek nie robił. Poza tym, kto by nie chciał zegarka i roweru na komunie dostać, no prośba. @cobran: możliwe, że to zadecydowało, choć pewności jak już mówiłem nie mam.
@Ers: Mam ten dlc, ale jakoś nie kręci mnie zmienianie tytułów Królestw, księstw itd.. Jeżeli chodzi o herby to jestem totalnym antytalentem graficznym. Więc jeśli ktoś mi tego nie zrobi, to ja raczej sam się bawić nie będę.
Europa i świat w roku 1000 Wyznania w Europie Religią panującą w Europie Zachodniej jest katolicyzm. W ciągu ostatnich stu lat religię tą przyjęli min., Polacy, którzy teraz przystąpili do szybkiego podboju ziem pogańskich. Nie oznacza to jednak, że religie pogańskie są w odwrocie. Północno-wschodnia Litwa i ziemie na wschód od Polski to wciąż terytorium pogańskie. W Europie sporą rolę odgrywa jeszcze islam, który pomimo wielu działań podejmowanych przez katolików wciąż trzyma się mocno w Iberii. W Grecji, na Bałkanach i południowej Italii, ziemiach wciąż kontrolowanych przez Cesarstwo Bizantyjskie dominuje prawosławie. Europa wschodnia, w tym również Ruś, to ziemie zdominowane przez kilka różnych wierzeń pogańskich, które w przyszłości będą walczyć o rolę religii panującej. Religia Nordów, którzy odpowiadają za powstanie i zjednoczenie Rusi wciąż trzyma się mocno, ale równie potężnymi wierzeniami są religie pogańskich Bałtów i Słowian. Wyznania na wschodzie Na stepach dominuje tengryzm, oraz mało znacząca, skazana na powolną zagładę wiara w boskość Ahura Mazdy. Silne są również wierzenia pogańskich plemion fińskich, które zdołały wedrzeć się daleko na wschód. Wśród nich pojawiają się wyspy prawosławia, które jednak nie stanowi zbyt wielkiej siły w tej części świata. Wyznania w Afryce Na pozór jednolita Afryka nie stanowi jednak monolitu pod względem religijnym. Na południu, w tak zwanej „Czarnej Afryce” dominują lokalne afrykańskie religie. Na terenie Abysynii, obowiązuje lokalna wersja chrześcijaństwa, która funkcjonuje w całkowitym oderwaniu od katolicyzmu i papiestwa. W Afryce Północnej, kontrolowanej przez Arabów, mimo wielu zabiegów miejscowych władyków nie dominuje islam. Sunnici choć silni, muszą pogodzić się z obecnością różnego rodzaju miejscowych wierzeń. Wyznania w Azji Jeśli chodzi o religijność w szeroko rozumianej Azji, to dominującą rolę w roku 1000 odgrywał islam. Muzułmanie, pomimo wielu prób nie zdołali jednak dotrzeć na Półwysep Indyjski i wyspę Cejlon. W Indiach sporą rolę odgrywa hinduizm, oraz buddyzm, który utrzymuje się na północy Indii. Oprócz tego silną rolę odgrywa religia Juni, której wyznawcy kontrolują wschodnią część półwyspu. Papieże 867-1000 Mikołaj I 17 IV 858-11 III 873 Pius II 11 III 873 – 25 VII 886 Hormisdas I 25 VII 886 - 19 XI 889 Sabinian II 19 XI 889 – 30 I 909 Gelasius II 30 I 909 – 1 XII 912 Stefan II 1 XII 912 – 21 I 922 Teodor Błogosławiony 21 I 922 – 5 XII 934 Lando 5 XII 934 – 4 VI 941 Conon II 4 VI 941 – 26 V 951 Vitalian II Wielki 26 V 951 – 30 X 970 Simpliciusz II 30 X 970 – 1 XI 981 Donus II 1 XI 981 – 25 V 986 Clement II 25 V 986 – 9 VIII 990 Seweryn II 9 VIII 990 – 10 IV 992 Bonifacy VI 10 IV 992 – 1 II 995 Lucujusz II 1 II 995 – 27 VII 999 Hormisadas II 27 VII 999 -? Cesarze Bizantyjscy 867 – 1000 Bazyli I Śmiały 842 – 866 Leon VI Łowca 866 – 904 Bazyli II Cichy 904 – 970 Damian I 970 – 985 Krzysztof I 985 - ? Kultury w Europie: Mapa świata w roku 1000:
Moim zdaniem trzy znaki zapytania są jak najbardziej na miejscu w sytuacji, gdy nie znamy daty śmierci danego osobnika. Względnie można by jeszcze zostawić puste pole, ale ostatecznie wstawiłem jeden znak zapytania Co do postu Sevgarta to faktycznie miał rację, po prostu źle spojrzałem i stąd głupia literówka. Tak czy inaczej AAR nie umarł i oto przed wami kolejny odcinek. Kiedy będzie następny nie wiem.
Dzień dobry, cześć i czołem. Jak widzicie AAR wciąż żyje, pomimo tego, że autor ma gigantycznego lenia i odcinki zamieszcza raz na ruski miesiąc. Tak czy inaczej postaram się trochę poprawić, choć nie będzie to proste zadanie. Ostatnio więcej czasu poświęcam na sprawy, którymi powinienem zająć się już dawno, stąd też nie było mnie na forum - widzę jednak, że nikt za mną nie płakał, czyli wszystko po staremu @Knight in Fire: Trochę na zachód pójdę, na pewno chciałbym opanować Pomorze i odebrać Pepikom Śląsk, w końcu ile można trzymać pod bokiem towarzystwo, które ciągle wsuwa knedliczki.
Dzień dobry cześć i czołem. Kolejny odcinek AAR'a prowadzonego raz na "ruski miesiąc". Może następny będzie nieco wcześniej, ale jak mam być szczery to ostatnio mam mało czasu na granie, o siedzeniu na forum nie wspomnę.