Rekonkwista - AAR

Discussion in 'CK - AARy' started by tjord, Nov 14, 2004.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. tjord

tjord Nowy

(W związku z nieuraodzajem aar-ów ja postanowiłem coś skrobnąć- mam nadzieje że to opowiadnako spodoba sie wszystkim czytającym :))

[glow=blue:40b7a89f9e]1. Hrabstwo Vendome[/glow:40b7a89f9e]

Ja, Ibrahim ibn Halef, wygnany przez potężnego władcę Kordoby, przybyłem do hrabstwa zwanego Vendome w królestwie Fransija. Władał nim młod, acz zdolny, 10 letni hrabia Renaud de Rohan. Miał on mocarstwowe ambicje- zamierzał pobić swojego seniora i samemu zostac księciem d'Anjou. Czy mu się to udało, przeczytacie poniżej.

Sytuacja hrabstwa na początku:
    - Średni Dochód 4.03 $
    - Wojsko w liczebności 450 osób, w tym wielu rycerzy
    - Wielki kapitał ambicji :)

1066
    Renaud de Rohan 10-letni hrabia został przez regentów skierowany na studia wojenne do Paryża.

1072
    Hrabia Renaud obejmuje swoje samodzielne rządy. Od siebie dodam że zostałem mianowany naczelnym skrybą hrabstwa :)

1073
    Arabowie opanowali półwysep Bertański. Nasz władca, mając nadzieje na uzyskanie nowych ziem dołączył się do wojny, ale się przeliczył- ziemie podzielili między siebie królowie Francji i Anglii

1074
    Hrabia wziął ślub z Konstancja de Normandie, córką króla Angielskiego. Jego prestiz ( i finanse) wzrosły niepomiernie :)

1076
    Hrabiemu urodziło się pierwsze dziecko- śliczna dziewczynka imieniem Mahunt

1080
    Urodził się następca hrabiego- dano mu imie Mnassies

1088
    Wojna Francusko- Angielska. Frnacuzi opanowali Angielską Bertanię, A Anglicy Posiadłość Francuska na półwysepie Iberyjskim, Malagę.

1092
    Wojna z arabami- naszemu wielkiemu hrabiemu udaje się uzyskać pierwszą posiadłość w Iberium- Grenadę.

1093
    Ślub następcy hrabiego z córką króla Czech, Eliską

1095
    Anglicy zdobywają Paryż, Szampania i Burgundia buntuję się przeciwko prawowitemu królowi Francji.

1106
    Początek 2 wojny arabskiej- z szejkanatem Granady.

CDN. Już jako Księstwo Almerii

2. tjord

tjord Nowy

Spokojnie, będę ciągnął, ale na razie próbuję się w lidze qpm, a AAR-a dokończę później

[ Dodano: Nie Lis 28, 2004 10:14 pm ]
    2.Początek rekonkwisty

Ja, Omar Mułla Aga syn Ibrahima ibn Halefa odziedziczyłem po moim sławetnym ojcu (niech allach ma go w swej opiece) te oto księgę oraz zadanie prowadzenia jej dalej. Mój pan, 50-letni Renaud de Rohan pokazał mi sytuacje hrabstwa i moge napisac że:

-Sredni dochód wynosi 10.43
    -Wojsko zmobilizowane do wojny liczy 2300 cięzkozbrojnego rycerstwa
    -Prownicje: Hrabstwo Vendome, hrabstwo grenady

I. 2.WOJNA ARABSKA

1106
    Początek wojny między szejkanatem Granady a Hrabstwem Vendome

13 Stycznia 1107
    I wielka bitwa rekonkwisty pod Malaga zakończona zwycięstwem chrześcijan - Vendome zdobywa Malagę.

25 Grudnia 1108
    Kapitulacja Szejkanatu granady - Renaud de Rohan zaczyna sie tytuować Księciem Almerii

II. DOBROBYT

1110
    Rodzi się 2 syn księcia- Filip

1111
    Mahunt de Rohan wychodzi za mąż za księcia Bertanii Boucharda Kapeta
    Książe Burgundii odbiera kapetyngom tytuł króla Francji. kapetyngowie zadowalają się księstwami Orleanu i Bertanii

1113
    Śmierc księżnej Konstancji. Książe Renaud wychodzi za swoją wnuczkę :!: :!: :!: Almoudis

1115
    Rodzi się kolejny następca tronu (Mnaisses nie ma synów) - Almaric de Rohan (na szczęscie bez inwalidztwa :) )

III. 3. Wojna Arabska

1116
    Księstwo Almerii wypowiada wojnę Emiratowi Murcjii

30 Marca 1117
    Rozbicie wojsk muzułmańskich w bitwie pod Epres.

1118
    Kapitulacja Murcji

1119
    Pada Mertola - Emirat Murcji przestaje istnieć, Renaud przyjmuje tytuł księcia Murcji i Almerii

Sytuacja Księstwa pod koniec gry:

Dochody - średnio 54 $
    Potencjał ludzki - 5500 żołnierzy
    Szanse na królestwo kastylii lub Aragonii

CDN.

Na zaostrzenie apetytów dołączam screen już z 1027 roku; książę ma już 3 żonę

3. tjord

tjord Nowy

3. Wypieranie Arabów

Ja, Omar mułla Aga, wierny sługa mojego pana, 58-letniego Renauda de Rohan uczestniczyłem w naradzie najwyższych książąt francuskich. Rozważano kwestię- odbic Kastylię czy Aragonię z rąk moich pobratyńców. Padł wybór na Aragonię. Jednak mój pan wychodząc szepnął do mnie
    -To głupcy. Ja się biorę za Kastylię
    Nie wiedziałem że to pierwszy objaw jego szaleństwa

Stan na początku :
    Dochód 54 $
    Prowincje: Murcia, Granada, Almeria, Malaga, Dania (wasal), Murcia (wasal), Vendome (Biskupstwo)
    Wojsko ok. 4000 żołnierzy.

I. 3. Wojna arabska

1020
    Księstwo wypowiada wojne Emiratowi Walencji, wykorzystując to, że jet ona w stanie wojny z Emiratem Saragossy.

1021
    Pada Walencja. W tym czasie zostaje zawarty pokój między emiratami.
    Polskę zdobywają Pieczyngowie

1022
    Upadek Castillonu. Wojska króla Francji zaczynają pobijać Leon- ostatnią prowincję Emiratu Walencji.

1023
    Szejkanat Salamanki nierozważnie wypowiada wojnę naszemu ksiąstwu.

1024
    Pada Leon. rozpoczęcie oblężenia El Bierzo.
    Republika Wenecji staje się Emiratem

1025
    Kampania w stylu Blitskrienu (po naszemu to piorunujące uderzenie)
    Ksiąstwo zdobywa Salamanką, El Bierzo i zamorę.

1026
    Książę Reanud zaczyna zdradzac pierwsze objawy chorobowe.
    Zdobycie Toledo i Sorii- koniec szejkanatu Salamanki
    Anglicy podbijają Orlean

1027
    Książę Renaud w niepoahmowanym szale morduje swojego syna, Andre. Pomimo odbycia pielgrzymki do Camposteli, papież nie zdejmuje klątwy.
    Almaric de Rohan otrzymuje hrabstwa El Bierzo i Zamora.
    Książe do swoich tytułów dołącza księstwa Kastylii i Walencji

Sytuacja księstwa pood koniec:

dochód: 60 $
    wojsko: 8200 żołnierza

4. tjord

tjord Nowy

Ech... AAR się skończył- niezapowiedziany format :(
    Ale postaram się skrobnąć coś nowego o większym stopniu trudności- z dala od pogan.

Thread Status:
Not open for further replies.

Share This Page

1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice