(W związku z nieuraodzajem aar-ów ja postanowiłem coś skrobnąć- mam nadzieje że to opowiadnako spodoba sie wszystkim czytającym ) [glow=blue:40b7a89f9e]1. Hrabstwo Vendome[/glow:40b7a89f9e] Ja, Ibrahim ibn Halef, wygnany przez potężnego władcę Kordoby, przybyłem do hrabstwa zwanego Vendome w królestwie Fransija. Władał nim młod, acz zdolny, 10 letni hrabia Renaud de Rohan. Miał on mocarstwowe ambicje- zamierzał pobić swojego seniora i samemu zostac księciem d'Anjou. Czy mu się to udało, przeczytacie poniżej. Sytuacja hrabstwa na początku: - Średni Dochód 4.03 $ - Wojsko w liczebności 450 osób, w tym wielu rycerzy - Wielki kapitał ambicji 1066 Renaud de Rohan 10-letni hrabia został przez regentów skierowany na studia wojenne do Paryża. 1072 Hrabia Renaud obejmuje swoje samodzielne rządy. Od siebie dodam że zostałem mianowany naczelnym skrybą hrabstwa 1073 Arabowie opanowali półwysep Bertański. Nasz władca, mając nadzieje na uzyskanie nowych ziem dołączył się do wojny, ale się przeliczył- ziemie podzielili między siebie królowie Francji i Anglii 1074 Hrabia wziął ślub z Konstancja de Normandie, córką króla Angielskiego. Jego prestiz ( i finanse) wzrosły niepomiernie 1076 Hrabiemu urodziło się pierwsze dziecko- śliczna dziewczynka imieniem Mahunt 1080 Urodził się następca hrabiego- dano mu imie Mnassies 1088 Wojna Francusko- Angielska. Frnacuzi opanowali Angielską Bertanię, A Anglicy Posiadłość Francuska na półwysepie Iberyjskim, Malagę. 1092 Wojna z arabami- naszemu wielkiemu hrabiemu udaje się uzyskać pierwszą posiadłość w Iberium- Grenadę. 1093 Ślub następcy hrabiego z córką króla Czech, Eliską 1095 Anglicy zdobywają Paryż, Szampania i Burgundia buntuję się przeciwko prawowitemu królowi Francji. 1106 Początek 2 wojny arabskiej- z szejkanatem Granady. CDN. Już jako Księstwo Almerii
Spokojnie, będę ciągnął, ale na razie próbuję się w lidze qpm, a AAR-a dokończę później [ Dodano: Nie Lis 28, 2004 10:14 pm ] 2.Początek rekonkwisty Ja, Omar Mułla Aga syn Ibrahima ibn Halefa odziedziczyłem po moim sławetnym ojcu (niech allach ma go w swej opiece) te oto księgę oraz zadanie prowadzenia jej dalej. Mój pan, 50-letni Renaud de Rohan pokazał mi sytuacje hrabstwa i moge napisac że: -Sredni dochód wynosi 10.43 -Wojsko zmobilizowane do wojny liczy 2300 cięzkozbrojnego rycerstwa -Prownicje: Hrabstwo Vendome, hrabstwo grenady I. 2.WOJNA ARABSKA 1106 Początek wojny między szejkanatem Granady a Hrabstwem Vendome 13 Stycznia 1107 I wielka bitwa rekonkwisty pod Malaga zakończona zwycięstwem chrześcijan - Vendome zdobywa Malagę. 25 Grudnia 1108 Kapitulacja Szejkanatu granady - Renaud de Rohan zaczyna sie tytuować Księciem Almerii II. DOBROBYT 1110 Rodzi się 2 syn księcia- Filip 1111 Mahunt de Rohan wychodzi za mąż za księcia Bertanii Boucharda Kapeta Książe Burgundii odbiera kapetyngom tytuł króla Francji. kapetyngowie zadowalają się księstwami Orleanu i Bertanii 1113 Śmierc księżnej Konstancji. Książe Renaud wychodzi za swoją wnuczkę :!: :!: :!: Almoudis 1115 Rodzi się kolejny następca tronu (Mnaisses nie ma synów) - Almaric de Rohan (na szczęscie bez inwalidztwa ) III. 3. Wojna Arabska 1116 Księstwo Almerii wypowiada wojnę Emiratowi Murcjii 30 Marca 1117 Rozbicie wojsk muzułmańskich w bitwie pod Epres. 1118 Kapitulacja Murcji 1119 Pada Mertola - Emirat Murcji przestaje istnieć, Renaud przyjmuje tytuł księcia Murcji i Almerii Sytuacja Księstwa pod koniec gry: Dochody - średnio 54 $ Potencjał ludzki - 5500 żołnierzy Szanse na królestwo kastylii lub Aragonii CDN. Na zaostrzenie apetytów dołączam screen już z 1027 roku; książę ma już 3 żonę
3. Wypieranie Arabów Ja, Omar mułla Aga, wierny sługa mojego pana, 58-letniego Renauda de Rohan uczestniczyłem w naradzie najwyższych książąt francuskich. Rozważano kwestię- odbic Kastylię czy Aragonię z rąk moich pobratyńców. Padł wybór na Aragonię. Jednak mój pan wychodząc szepnął do mnie -To głupcy. Ja się biorę za Kastylię Nie wiedziałem że to pierwszy objaw jego szaleństwa Stan na początku : Dochód 54 $ Prowincje: Murcia, Granada, Almeria, Malaga, Dania (wasal), Murcia (wasal), Vendome (Biskupstwo) Wojsko ok. 4000 żołnierzy. I. 3. Wojna arabska 1020 Księstwo wypowiada wojne Emiratowi Walencji, wykorzystując to, że jet ona w stanie wojny z Emiratem Saragossy. 1021 Pada Walencja. W tym czasie zostaje zawarty pokój między emiratami. Polskę zdobywają Pieczyngowie 1022 Upadek Castillonu. Wojska króla Francji zaczynają pobijać Leon- ostatnią prowincję Emiratu Walencji. 1023 Szejkanat Salamanki nierozważnie wypowiada wojnę naszemu ksiąstwu. 1024 Pada Leon. rozpoczęcie oblężenia El Bierzo. Republika Wenecji staje się Emiratem 1025 Kampania w stylu Blitskrienu (po naszemu to piorunujące uderzenie) Ksiąstwo zdobywa Salamanką, El Bierzo i zamorę. 1026 Książę Reanud zaczyna zdradzac pierwsze objawy chorobowe. Zdobycie Toledo i Sorii- koniec szejkanatu Salamanki Anglicy podbijają Orlean 1027 Książę Renaud w niepoahmowanym szale morduje swojego syna, Andre. Pomimo odbycia pielgrzymki do Camposteli, papież nie zdejmuje klątwy. Almaric de Rohan otrzymuje hrabstwa El Bierzo i Zamora. Książe do swoich tytułów dołącza księstwa Kastylii i Walencji Sytuacja księstwa pood koniec: dochód: 60 $ wojsko: 8200 żołnierza
Ech... AAR się skończył- niezapowiedziany format Ale postaram się skrobnąć coś nowego o większym stopniu trudności- z dala od pogan.