Wypociny Olimpijczyków

Discussion in 'Hyde Park' started by cobran, Oct 29, 2014.

1. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Postanowiłem założyć nowy temat który ma być niejako pomocą dla tych którzy dopiero zaczną zabawy z olimpiadą historyczną oraz dla tych wyjadaczy którzy po prostu chcą się pochwalić swoimi pracami. Reguła jest prosta Wrzucamy tutaj tekst/link/odnośnik (do) naszej pracy wraz z tematem oraz rokiem w którym praca została napisana. Żeby było jaśniej zacznę.

2012/13* Historia regionalna: "Mój region jako teatr działań wojennych w czasach nowożytnych"*

Wypracowanie

Myślę więc że temat ten okaże się przydatny dla tych wszystkich którzy dopiero będą mierzyć się z Olimpiadą.
    Liczę że temat szybko nie umrze i ujrzymy w nim wiele ciekawych prac :D

1* w następnym roku ilość stron uległa zwiększeniu do 10.
    2* nazwa tematu nie musi być dokładna, chodzi o to aby czytelnik od razu wiedział o czym jest tekst.

2. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Zabije za podstawowy błąd:
    -półki to są rzeczy, na które można coś postawić, a pułki są jednostkami wojskowymi. Wiem, że z zeszłego roku, ale może inne osoby unikną tego błędu.
    Jak chcecie to mogę wrzucić moją pracę na ten rok, ale jest jeszcze nie poprawiona językowo i jeden lub dwa akapity dojdą. Oraz trochę przypisów.

3. cobran

Praca z przed dwóch lat, ogólnie to ciężko pisać pracę be worda który poprawiał by błędy, co do tegorocznych prac, lepiej nie zapeszać i wrzucić je po ogłoszeniu wyników ;)

4. moskal

moskal Опричник

"Tematem mojego wypracowania jest mój region" - we wszelakich pracach opisowych postgimnazjalnych nie używa się form typu "mój", "moja" itd.

Widzę brak zdefiniowania ram czasowych pracy we wstępie, za co już klasyfikuje się do oceny poniżej 5 punktów. Brak też porządnego zakończenia, podsumowującego całość pracy. Zawartości właściwej na razie nie czytałem porządnie, ale źle nie wygląda.

Za moich czasów to pisało się pod okiem komisji w ustalonym czasie na jeden z przedstawionych tematów na kartce papieru. Dostępny był jeden słownik ortograficzny na całą grupę.

5. cobran

Tak teraz jest na drugim etapie, na który zresztą praca się dostała :)
    Co do błędów, mam dysleksje, z tym że znam większość zasad ortograficznych itp. ale w trakcie pisania potrafię wstawiać do słowa liter których normalnie tam niema tak że dopiero za trzecim przepisaniem "prawie" nie mam błędów.

6. Drakensang

Jak dobrze mieć w domu porządne opracowania naukowe, o których się nie pamięta. "Wojny starożytnego świata. Techniki walki" Brian Todd Carey Joshua B. Allfree, John Cairns są błogosławieństwem przy pisaniu o części militarnej. Bibliografia w tej książce na 5 stron, a przypisów z 20 stron.

7. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Ciesz się, że Ciebie nie zabijają za błędy, bo brakloby kotów, o od których byś brał życia ;)

Widzę, że poziom olimpiad z roku na rok spada i trend się utrzymuje, to nie wróży dobrze... Ale cóż, życie.

Wysłane za pomocą Tapatalka, wszelkie literówki biorę na siebie.

8. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Hmmm, a w czym ta pozycja ma pomóc przy temacie o narodzinach cywilizacji? (Nie czytałem tej książki ale słabo jak dla mnie wpasowuje się w temat).

9. Drakensang

Strona bardziej ta polityczna.

10. hamilkar

hamilkar Znany Wszystkim

11. hamilkar

hamilkar Znany Wszystkim

12. Drakensang

Udostępnij ten dokument

13. hamilkar

hamilkar Znany Wszystkim

fakt - już zrobione

14. Drakensang

15. Drakensang

Jedna rzecz przy przypisach, zawsze podajesz stronę chyba, że kilka razy odwołujesz się do jednej strony. Ja mam np. Ziółkowski s. 84, a potem ibid., a jak inna strona to ibid. s. 86.

16. hamilkar

hamilkar Znany Wszystkim

o popatrz - a historyczka przez ostatnie trzy lata zapomniała mi o tym wspomnieć :p

17. cobran

18. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

"lotniskiem pierwszej kategorii z własnym zapleczem technicznym oraz czterema lotniskami polowy. "
    Bida bo ni ma mojej rodzinnej miejscowości, no ale jest nawet spoko.

19. cobran

Pisałem że w to wersja sprzed poprawy ortografów, a Gryfinem się nie zajmowałem się bo opisywałem Nową Marchię (i Uckermark). Choć nie wątpię że i o Gryfinie można by było napisać nieco ciekawych informacji, wolę jednak skupiać się na nieco bliższej okolicy :)

20. R3fr3Sh

R3fr3Sh Znany Wszystkim

No dobra, źle zrozumiałem twoje zdanie, co nie oznacza wcale że skoro poprawiłeś wszystkie ortografy praca nie może zawierać błędu. Brak literki na końcu wyrazu chyba jest bardziej literówką niż błędem ortograficznym. A co do Gryfina, to wiem że się nie łapał do twojego regionu.

21. Drakensang

Na tym etapie ci którzy układali pytania popisali się inteligencją, dali tak ogólne, że już się chyba bardziej nie dało.

22. A z ciekawości to jakie były?

23. Drakensang

starożytność Atenczycy demokracja i imperializm -średniowiecze Powstawanie państw w Europie Środkowej od IX do XI wieku -epoka nowożytna: Rzeczpospolita i jej wschodni sąsiedzi od XVI do XVIII wieku, stosunki XIX wiek ruchy polityczne na ziemiach polskich XX wiek rozpad i powstawanie nowych państw w Europie po 1945 Parlamentaryzm: jasne i ciemne strony parlamentaryzmu II RP

24. Goliat

Goliat Forumowy Mędrek

Coś skompliikowanego? Tematy na poziomie statystycznego licealisty. Z marszu takie rzeczy się robi.

25. No to faktycznie pojechali. Ciekawe jak to będą oceniać. Przy takiej ilości to chyba każdy poszedł po łebkach.

Share This Page

1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice