Holenderskie Ambicje

Temat na forum 'EU II - AARy' rozpoczęty przez RappaR, 10 Październik 2005.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. RappaR

RappaR Guest

QPM ver 1,15
    Geldria
    scenariusz - 1520
    poziom - Bardzo trudny
    agresywność - tchórz

01.01.1520 - sytuacja tragiczna. Wojna z Hiszpanią - największą potęgę. I jak mam to wygrać? Wielka armia Hiszpani i Angli już nadciąga. Muszę coś wymyślić...
    Jeśli sie to uda, przejdzie do historii jako najgenialniejsze posunięcie startegiczna. A jeśli nie - nic innego mi nie pozostaje. Na czym polega całe moje przedsięwzięcie powiem kiedy indziej. Teraz tylko napiszę co zrobiłem do tej zrobiłem. Zwiększyłem prawnie znaczenie wojska - nie mam szans w walce na morzu z Anglią i Hiszpanię - i zarządziłem mobilizację wojska - tysiąc piechoty i 20 dział.
    01.02.1520 - Oblegam Amsterdam.
    09.03.1520 - Hiszpanię oblegają Geldrie. Cóż, to było ryzyko tego planu.
    26.03.1530 - Udało się - Amsterdam padł!! Musże szybko wykorzystać to zwycięstwo - wyruszyłem do Zelandi.
    14.10.1520 - Wygrałem bitwę w Zelandii z Anglikami. Okupiłem ją ciężkimi stratami - zginął między innymi mój wierny adiutant Filip. Służył mi ponad 14 lat. Na szczęcie jego śmierć nie poszła na marne - Hiszpanie przyjęłi pokój - płacą nam 100 dukatów. Na to czekałem. Cały świat się zadziwił zwycięstwem malutkiej Geldri z Imperium Hiszpańskim. Na fali tej popularnoiści spróbuję stworzyć sojusz z Francją.
    01.01.1521 - Pomyśleć, że rok temu spodziewałem się rozbioru Geldri, a teraz podpisałem sojusz z Francją jak równy z równym. Może uda mi się nawet zdobyć Holandię?
    1.01.1522 - Na cały rok nie ruszyłem pamiętnika. Ale teraz jest powód - kolejna wojna z Hispanią, teraz z mojej inicjatywy. Mam nadzieję, że Francja sobie z nimi poradzi.
    21.03.1523 - nareszcie znalazłem czas by coś naskrobać. Ale bóg mi świadkiem, że przez ten rok się nie leniłem. Codzienne planowanie, ochód wojska, prace nad zwiększeniem siły armi, bitwy, oblężenia. Ale udało mi się - Kontroluję ziemie Hiszpani od Amsterdamu do Luxemburga. Moja armia nad wyraz dzielnie się sprawuje.
    24.07.1523 - Holandia zjednoczona - Hiszpania zapronowała pokój za Amsterdam i Zelandię. A wydawało się to być niemożliwe!!
    ________________________________________________________________________________________

OT skasowano - AAR zamknięty - w celu kontynuowania proszę zgłosić się do administracji forum.
    Raferti

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie