Megakampania, CK2 The Old Gods, Polanie (video)

Temat na forum 'CK II - AARy' rozpoczęty przez thrashing mad, 19 Sierpień 2013.

1. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Wklejam na wypadek gdyby ktoś przegapił na jutubach. Autor zachorował to i pewnie głowy nie ma do ogarniania Eufi.

2. davere

davere Ten, o Którym mówią Księgi

Ja strzelałem, że autora powrót zbiegł się ze >>zmianami<< na eufi i stąd brak filmików (forum było niedostępne), ale skoro to wina choroby, to szybkiego powrotu do zdrowia życzę :)

Jeśli jednak jest inaczej, to dajcie TM znać, że forum działa ;)

3. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

4. Zoor

Zoor Ideolog gender

Mam nadzieję, że ci się uda jeszcze to Pomorze przyłączyć przed końcem części CK, ale czasu coraz mniej..

Zasláno prostřednictvím tapatalk z československé cihly, omlouvám se za všechny chyby.

5. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

a kysz!!

o_O

moskal i Sevgart lubią to.
  6. Grewest

Grewest Aktywny User

Państwo zakonne jeszcze istnieje ? Byłaby z niego wspaniała marchia w eu4 :)

7. thrashing mad

8. de Mont Salvy

Hehehe, najazd Wikingów w XV stuleciu. Fajnie to wygląda.

9. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Casa ja w lat 20 byłem zdolny podbić większość Afryki północnej, więc podbój Pomorza nie będzie, aż tak trudny.

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

10. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

Nie chodzi o trudność wykonania a o poziom trudności rozgrywki w eu4. To LP ma być nadal interesujące. A ciężko o to będzie jak trash będzie miał cała Europe wschodnia ;)

Ps. Jak wiadomo ja bym zrobił wielkie powstanie które nawet jakby trash wygrał to i tak by przegrał (coś jak Polska na starcie xviii wieku ;)). Ale trash woli klasyczna rozgrywkę :(

moskal lubi to.
  11. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Biorąc pod uwagę to co się tworzy na zachodzie Europy, będzie sporo rozrywki i może być bardzo ciekawie. Zanosi się na kilka wojen światowych, między Welfami, a ich przeciwnikami.

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

12. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

@Mont Chąśnicy napadali jeszcze w XIV wieku, więc jakieś resztki pogańskich wikingów mogą się zabawiać w XV tym bardziej że w Trashowej wersji historii w skandynawii ostało się jeszcze paru nordyków ;)

13. de Mont Salvy

Piraci napadali i później chodzi o to jak w sumie mało ewoluowała Skandynawia w grze Trasha. Nie znaczy, że jest to złe. Raczej zabawne bo ja nie pamiętam bym kiedyś miał w tym okresie rajdy zbójnickie.

14. cobran

Pytanie do Trasha. Co zrobisz z ziemiami które nie mają bezpośredniego połączenia z twymi granicami jak np. Hamburg? będą częścią twego państwa? czy też może uczynisz z nich wasali?

15. Sevgart

Sevgart Targowica

casanunda lubi to.
  16. de Mont Salvy

To hańba, skandal i granda, że mi jeszcze nikt nie założył Wiki! No nic, idąc w ślady Cycerona, który nie mogąc doczekać się porządnej pracy historycznej traktującej o swoim konsulacie sam takową napisał, zmuszon będę osobiście założyć Wikię o Od Rusi do Rosji. :D

Kentucky i moskal lubią to.
  17. Sevgart

Sevgart Targowica

Zdecydowanie wiki najbardziej należy się Auxowi xD

Отправлено с моего iPhone используя Tapatalk

casanunda i Kentucky lubią to.
  18. moskal

moskal Опричник

Problem w tym, iż era wojen światowych to nie wiek XV-XVI.

19. cobran

Cóż niektórzy za pierwszy konflikt światowy uznają wojnę 30letnią ;)
    do tego czasu Odpowiednie państwa powinny się dość sensownie wzmocnić :D

20. moskal

moskal Опричник

A czemu przeto nie uznać Wojny Peloponeskiej? Niemal cały cywilizowany świat (w oczach Greków - o barbaroiach nikt się nie martwi) wówczas wojował

21. Sevgart

Sevgart Targowica

Albo bicie przez polskich nacjonalolo ciemnoskórych w Polsce. Dla nich ich osiedle to też cały świat jaki mogą objąć swoim, hehe, rozumem.

22. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Pomyślałem sobie, czy by nie zacząć oglądać od początku. Potem szybko policzyłem, że przy 114 odcinkach, gdzie każdy trwa chyba te 10-20 minut, to bym chyba musiał tydzień czy dwa nad tym siedzieć. Więc po prostu będę oglądać od teraz :y

23. moskal

moskal Опричник

Cóż. Zbieramy się do końca CK2 i trzeba trochę już myśleć o EU4 oraz niektórych konsekwencjach ideowych, religijnych i innych przy konwersji...

Z katolicyzmem niby wszystko ładnie, ale skoro jest ładnie to jest nieładnie. Krucjaty przynosiły skutek, "Gladius Dei" nie została skazana w procesie pokazowym, wielkich herezji nie było, serii antypapieży nie było, migracja bizantyjskich mędrców była bardzo wcześnie i nie spowodowała zamieszek religijnych (a teraz pewnie nikt o nich nawet nie pamięta), ucisku niemieckiego kościoła na Słowian brak etc. Wszystko wskazuje na to, że brakuje paliwa na reformację. Jeżeliby w konwersji miałaby ona istnieć no to bym starał tak ją ustawić, by pojawiła się znacznie później.

Islam został dotknięty gigantyczną porażką. Skoro w zachodniej Azji muzułmanie są w upadku tak też i w Indiach, zachodniej Afryce oraz na wyspach wschodniej Azji muzułmanie nie powinni mieć sił na taką ekspansję i sukces. Osobiście zaproponowałbym, aby tam znaczną część państw przerobić na inne wyznania. W Indiach można zrobić głębszy misz-masz dharmiczny, na morzu powrzucać nieco konfucjanistów oraz dharmów.

Prawosławie zostało całkowicie zmiecione z ziemi. Utracona jest przez to dość fajna mechanika Autorytetu Patriarchy. Skoro w grze miafizyci/monofizyci (już nie pamiętam, którzy u Trasha wygrali) mieli sukcesy (w tym i odbicie Egiptu) mogliby uzyskać tą mechanikę. Dodatkowo część z sunnickich krajów wschodniej Afryki przerobiłbym na właśnie miafizytów.

Tengryści wyrośli na światową potęgę. Nawet jeżeli w ostatnich grach nieco się wycofują, to mimo wszystko nikt chyba nie ma wątpliwości o ich sile. Przez to opcjonowałbym o pozbawienie ich mechanizmu synkretyzmu. Są silni, są wielcy, są zreformowani - nie muszą upodabniać się do innych. W przeciwieństwie do słowiańskich pogan, którzy musieli przez lata dzielnie stawiać opór ze wszystkich stron.

Idee państwowe związane z religia także powinny być przerobione. W Czechach o husyckim dziedzictwie mówić nie ma co, tolerancja dla Litwy, Polski czy Węgier nie ma żadnych podstaw. Ruś kijowska z miastem-matką prawosławnej Rusi także odpada.

24. thrashing mad

@cobran - raczej zrobię z nich wasali

@Kentucky - no, troszkę się tego nazbierało ;)

@moskal - Co do opóźnienia protestantyzmu to zobaczę czy da się to zmodować. Co do islamu, to troszkę namieszali tu szyiccy Timurydzi, którzy podbili Persję, Azję Środkową i część Bliskiego Wschodu i stepów. Co do Prawosławia to chyba rzeczywiście użyję go dla Koptów. Co do idei to najlepiej byłoby oczywiście wszystkie pozmieniać, ale nie wiem jak będzie z czasem - będę musiał troszkę ograniczyć skomplikowanie konwersji, tak żeby konwertować przez kilka miesięcy. ;)

Nowy odcinek:

de Mont Salvy lubi to.
  25. cobran

Ponawiam pytanie z youtube, czy wraz z osiągnięciem maksymalnego autorytetu w eu ustrojem twego państwa będzie monarchia despotyczna? czy jednak pozostaniesz przy feudalnej ?
    plus jak zwykle dobry odcinek, choć republika pruska ze stolicą w Szczecinie oraz księstwo szczecińskie posiadające jedynie Wołogoszcz są dość śmieszne xd

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie