Megakampania, CK2 The Old Gods, Polanie (video)

Discussion in 'CK II - AARy' started by thrashing mad, Aug 19, 2013.

1. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Wklejam na wypadek gdyby ktoś przegapił na jutubach. Autor zachorował to i pewnie głowy nie ma do ogarniania Eufi.

2. davere

davere Ten, o Którym mówią Księgi

Ja strzelałem, że autora powrót zbiegł się ze >>zmianami<< na eufi i stąd brak filmików (forum było niedostępne), ale skoro to wina choroby, to szybkiego powrotu do zdrowia życzę :)

Jeśli jednak jest inaczej, to dajcie TM znać, że forum działa ;)

3. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

davere, de Mont Salvy and casanunda like this.
  4. Zoor

Zoor Ideolog gender

Mam nadzieję, że ci się uda jeszcze to Pomorze przyłączyć przed końcem części CK, ale czasu coraz mniej..

Zasláno prostřednictvím tapatalk z československé cihly, omlouvám se za všechny chyby.

5. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

a kysz!!

o_O

moskal and Sevgart like this.
  6. Grewest

Grewest Aktywny User

Państwo zakonne jeszcze istnieje ? Byłaby z niego wspaniała marchia w eu4 :)

7. thrashing mad

8. de Mont Salvy

Hehehe, najazd Wikingów w XV stuleciu. Fajnie to wygląda.

9. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Casa ja w lat 20 byłem zdolny podbić większość Afryki północnej, więc podbój Pomorza nie będzie, aż tak trudny.

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

10. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

Nie chodzi o trudność wykonania a o poziom trudności rozgrywki w eu4. To LP ma być nadal interesujące. A ciężko o to będzie jak trash będzie miał cała Europe wschodnia ;)

Ps. Jak wiadomo ja bym zrobił wielkie powstanie które nawet jakby trash wygrał to i tak by przegrał (coś jak Polska na starcie xviii wieku ;)). Ale trash woli klasyczna rozgrywkę :(

moskal likes this.
  11. Drakensang

Drakensang Ten, o Którym mówią Księgi

Biorąc pod uwagę to co się tworzy na zachodzie Europy, będzie sporo rozrywki i może być bardzo ciekawie. Zanosi się na kilka wojen światowych, między Welfami, a ich przeciwnikami.

Wysłane z mojego SM-T815 przy użyciu Tapatalka

12. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

@Mont Chąśnicy napadali jeszcze w XIV wieku, więc jakieś resztki pogańskich wikingów mogą się zabawiać w XV tym bardziej że w Trashowej wersji historii w skandynawii ostało się jeszcze paru nordyków ;)

13. de Mont Salvy

Piraci napadali i później chodzi o to jak w sumie mało ewoluowała Skandynawia w grze Trasha. Nie znaczy, że jest to złe. Raczej zabawne bo ja nie pamiętam bym kiedyś miał w tym okresie rajdy zbójnickie.

14. cobran

Pytanie do Trasha. Co zrobisz z ziemiami które nie mają bezpośredniego połączenia z twymi granicami jak np. Hamburg? będą częścią twego państwa? czy też może uczynisz z nich wasali?

15. Sevgart

Sevgart Targowica

casanunda likes this.
  16. de Mont Salvy

To hańba, skandal i granda, że mi jeszcze nikt nie założył Wiki! No nic, idąc w ślady Cycerona, który nie mogąc doczekać się porządnej pracy historycznej traktującej o swoim konsulacie sam takową napisał, zmuszon będę osobiście założyć Wikię o Od Rusi do Rosji. :D

Kentucky and moskal like this.
  17. Sevgart

Sevgart Targowica

Zdecydowanie wiki najbardziej należy się Auxowi xD

Отправлено с моего iPhone используя Tapatalk

casanunda and Kentucky like this.
  18. moskal

moskal Опричник

Problem w tym, iż era wojen światowych to nie wiek XV-XVI.

19. cobran

Cóż niektórzy za pierwszy konflikt światowy uznają wojnę 30letnią ;)
    do tego czasu Odpowiednie państwa powinny się dość sensownie wzmocnić :D

20. moskal

moskal Опричник

A czemu przeto nie uznać Wojny Peloponeskiej? Niemal cały cywilizowany świat (w oczach Greków - o barbaroiach nikt się nie martwi) wówczas wojował

21. Sevgart

Sevgart Targowica

Albo bicie przez polskich nacjonalolo ciemnoskórych w Polsce. Dla nich ich osiedle to też cały świat jaki mogą objąć swoim, hehe, rozumem.

22. Kentucky

Kentucky Ten, o Którym mówią Księgi

Pomyślałem sobie, czy by nie zacząć oglądać od początku. Potem szybko policzyłem, że przy 114 odcinkach, gdzie każdy trwa chyba te 10-20 minut, to bym chyba musiał tydzień czy dwa nad tym siedzieć. Więc po prostu będę oglądać od teraz :y

23. moskal

moskal Опричник

Cóż. Zbieramy się do końca CK2 i trzeba trochę już myśleć o EU4 oraz niektórych konsekwencjach ideowych, religijnych i innych przy konwersji...

Z katolicyzmem niby wszystko ładnie, ale skoro jest ładnie to jest nieładnie. Krucjaty przynosiły skutek, "Gladius Dei" nie została skazana w procesie pokazowym, wielkich herezji nie było, serii antypapieży nie było, migracja bizantyjskich mędrców była bardzo wcześnie i nie spowodowała zamieszek religijnych (a teraz pewnie nikt o nich nawet nie pamięta), ucisku niemieckiego kościoła na Słowian brak etc. Wszystko wskazuje na to, że brakuje paliwa na reformację. Jeżeliby w konwersji miałaby ona istnieć no to bym starał tak ją ustawić, by pojawiła się znacznie później.

Islam został dotknięty gigantyczną porażką. Skoro w zachodniej Azji muzułmanie są w upadku tak też i w Indiach, zachodniej Afryce oraz na wyspach wschodniej Azji muzułmanie nie powinni mieć sił na taką ekspansję i sukces. Osobiście zaproponowałbym, aby tam znaczną część państw przerobić na inne wyznania. W Indiach można zrobić głębszy misz-masz dharmiczny, na morzu powrzucać nieco konfucjanistów oraz dharmów.

Prawosławie zostało całkowicie zmiecione z ziemi. Utracona jest przez to dość fajna mechanika Autorytetu Patriarchy. Skoro w grze miafizyci/monofizyci (już nie pamiętam, którzy u Trasha wygrali) mieli sukcesy (w tym i odbicie Egiptu) mogliby uzyskać tą mechanikę. Dodatkowo część z sunnickich krajów wschodniej Afryki przerobiłbym na właśnie miafizytów.

Tengryści wyrośli na światową potęgę. Nawet jeżeli w ostatnich grach nieco się wycofują, to mimo wszystko nikt chyba nie ma wątpliwości o ich sile. Przez to opcjonowałbym o pozbawienie ich mechanizmu synkretyzmu. Są silni, są wielcy, są zreformowani - nie muszą upodabniać się do innych. W przeciwieństwie do słowiańskich pogan, którzy musieli przez lata dzielnie stawiać opór ze wszystkich stron.

Idee państwowe związane z religia także powinny być przerobione. W Czechach o husyckim dziedzictwie mówić nie ma co, tolerancja dla Litwy, Polski czy Węgier nie ma żadnych podstaw. Ruś kijowska z miastem-matką prawosławnej Rusi także odpada.

24. thrashing mad

@cobran - raczej zrobię z nich wasali

@Kentucky - no, troszkę się tego nazbierało ;)

@moskal - Co do opóźnienia protestantyzmu to zobaczę czy da się to zmodować. Co do islamu, to troszkę namieszali tu szyiccy Timurydzi, którzy podbili Persję, Azję Środkową i część Bliskiego Wschodu i stepów. Co do Prawosławia to chyba rzeczywiście użyję go dla Koptów. Co do idei to najlepiej byłoby oczywiście wszystkie pozmieniać, ale nie wiem jak będzie z czasem - będę musiał troszkę ograniczyć skomplikowanie konwersji, tak żeby konwertować przez kilka miesięcy. ;)

Nowy odcinek:

de Mont Salvy likes this.
  25. cobran

Ponawiam pytanie z youtube, czy wraz z osiągnięciem maksymalnego autorytetu w eu ustrojem twego państwa będzie monarchia despotyczna? czy jednak pozostaniesz przy feudalnej ?
    plus jak zwykle dobry odcinek, choć republika pruska ze stolicą w Szczecinie oraz księstwo szczecińskie posiadające jedynie Wołogoszcz są dość śmieszne xd

Share This Page

1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Dismiss Notice