Megakampania, CK2 The Old Gods, Polanie (video)

Temat na forum 'CK II - AARy' rozpoczęty przez thrashing mad, 19 Sierpień 2013.

1. Zoor

Zoor Ideolog gender

Ta Polska strasznie zblobowała w niespodziewane strony. Przydałoby się jeszcze trochę terytoriów przyłączyć, żeby osiągnąć najważniejszy cel każdej rozgrywki: ładne granice ;)

2. de Mont Salvy

de Mont Salvy Ten, o Którym mówią Księgi

Cóż, szanse na unię polsko-litewską spadły do zera. Teraz to tylko wypada odebrać Litwie resztę Czech i konwersję czynić.

3. moskal

moskal Опричник

Da się - w eventach dotyczących przyrost Reform Desire wystarczy dodać warunek rocznikowy (np. 1500).

4. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

@cobran - tak, myślę że państwom o absolutnym poziomie autorytetu korony dam w EU4 monarchię despotyczną. Co do republiki to postaram się to ogarnąć.

@Zoor - no zobaczymy, bo czasu już niewiele zostało ;)

@de Mont Salvy - fakt, raziło by to oczy w EU4

@moskal - aha, to fajnie. Opóźniona reformacja mogłaby być dość ciekawa

Nowy ród przy władzy:

5. moskal

moskal Опричник

No i stało się to, co mówiłem - praktyczny brak polityki dynastycznej Mazowieckich doprowadził ich do wymarcia (może nie do końca, ale brak Mazowieckich z prowincjami oznacza de iure i niebawem pewnie de facto ich kres). I niechaj będą oni przestrogą dla wszystkich tych, którzy uważają iż to miecz, a nie łóżko, jest najlepszą drogą do poprawy swojego stanu!

Zaś w wieku XX i XXI popularność zyskiwać będzie "Teoria oksytańska" mówiąca o tym, iż Polacy sami byli niezdolni do utworzenia normalnego państwa i potrzebna była racjonalna oraz szlachetna krew Oksytańczyków bądź Franków. Niestety, ale wraz z prozapadnimi nastrojami teoria ta zyskiwać będzie popularność wśród lechickich ludów.

Ostatnia edycja: 15 Styczeń 2016
    Maciej-Kamil, Elas i casanunda lubią to.
  6. thrashing mad

7. cobran

cobran Ten, o Którym mówią Księgi

Gra zbliża się coraz niebezpieczniej do końca :D
    Będziesz robił jakiś specjalny odcinek podsumowujący najważniejsze wydarzenia? wiesz decydujące bitwy, chrzest, spiski i intrygi, zdrady etc. Coś ala wydarzenia których uczy się dzieci w szkole? :O

8. Aronet

Aronet Znany Wszystkim

Może by tak pierwszy król z rodu Lubomelskich ruszy odzyskać zamek Luboml z całym Wołyniem dla chwały Kościoła Powszechnego, Królestwa jak i nowego rodu panującego :D :D :D

9. moskal

moskal Опричник

I skończyć jak Mazowieccy? O nie - tutaj król musi szybko rozpędzić się jako byk rozpłodowy, aby mieć pełno dzieci które mogłyby dziedziczyć Francję, Anglię itd.

Maciej-Kamil lubi to.
  10. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

To ja już wolę ten luboml[emoji14]

11. thrashing mad

@cobran - zobaczymy, troszkę ciężko u mnie z czasem, a przede mną dość długotrwały proces ręcznej konwersji ;)

@Aronet - kto wie? ;)

@moskal - no właśnie królowi dość ciężko o potomstwo

przed, przedostatni odcinek w CK2:

de Mont Salvy lubi to.
  12. moskal

moskal Опричник

Ścinasz głowę żonie i znajdujesz inną młódkę. Co za problem? Jak za pierwszym razem się nie uda w ciągu np. 2-3 lat to powtórka. A że tyrania, nieprawość czy coś? Ten co najwięcej psioczy obarczyć ekskomuniką, uprowadzić i na stos. Reszta niechaj zmądrzeje na czas.

Teutoni gdzie się wybierali?

Ostatnia edycja: 29 Styczeń 2016
  13. casanunda

casanunda Ten, o Którym mówią Księgi

Klasyczna zagrywka z CK1. Do dzis moja siostra mnie pyta czy gram w ta gre gdzie sie żonę morduje za brak potomstwa. Ja jej odpowiadam, ze to jej kolejna wersja - tutaj zony morduja jak ich synowie dorastaja ;P

14. moskal

moskal Опричник

@casanunda - ja akurat jestem zwolennikiem posiadania gromadki potomstwa oraz kombinowania z małżeństwami tych nieudaczników bez tytułów. Większa szansa na to, że ktoś zostanie awanturnikiem, zbierze rzeszę luda i przejmie tron w Normandii, Palatynacie czy Neapolu. A że większe ryzyko frakcji? Jak jestem w Europie to mam mnóstwo drzew na pale a jak w Afryce lub Azji no to pustynia chętnie przyjmie kolejnego lorda stalowej klatki na środku pustkowia.

15. Zjemcichlep

Zjemcichlep Ten, o Którym mówią Księgi

Ja rozumiem że średniowiecze i wysoki autorytet króla + arbitrarność, ale nie sądzisz że wiek XV to najwyższy czas by przestać powoli traktować państwo jako prywatną domenę króla a jako organizm państwowy prowadząc mniej lub bardziej nowoczesną politykę? Może czas już wprowadzać jakieś elementy fabularne typu rada królewska, wpływy możnych, albo i zdanie wielkiego starosty szczecińskiego. Ten akurat jako mieszczanin z rodu kupieckiego pewnie lepiej się będzie znać na polityce zagranicznej.

16. ers

ers Ten, o Którym mówią Księgi

@Zjemcichlep zostały jeszcze dwa odcinki z CK2. CK2 jest gra dynastyczną i gramy konkretnym rodem. Na rozgrywkę państwem trzeba poczekac, aż trashing mad zrobi konwersję do EUIV.

@trashing mad jak wygląda obecnie mapka po konwersji?

17. moskal

moskal Опричник

Poza tym - jak przyjdzie reformacja to tam państwo jeszcze mocniej stanie się osobistą własnością króla (z kilkoma wyjątkami jak Anglia/Wielka Brytania). Zaś przed erą europejskiego masowego imperializmu istniało ogrom państw, gdzie nadal wszystko było osobistą własnością króla, a wiek XV dawno minął.

Dodatkowo - na rady trzeba będzie przeczekać do DLC "Konklawe".

18. cobran

@Trash
    Gratulację za 20tys. widzów :D
    Dalszych sukcesów i ziszczenia marzenia ;)

19. thrashing mad

@moskal - chyba wspierali jakiś bunt na Pomorzu

@Zjemcichlep - za chwilę EU4, które lepiej to symuluje

@ers - nie sprawdzałem bo tak czy inaczej nie mogę użyć konwertera (nie skonwertuje starej wersji CK2 na nową wersję EU4)

@cobran - dzięki

W końcu dobrnąłem do zakończenia CK2 ;)

20. Maciej-Kamil

Maciej-Kamil Ten, o Którym mówią Księgi

Gratuluję ci wytrzymałości i dobrego sprzętu. Większość albo przestałaby nagrywać w połowie, albo coś by im się stało z komputerem, albo znudziłaby się grą zgodną z charakterami postaci i ruszyła na radosny podbój Europy. Konwersja z pewnością będzie trudna, dlatego życzę ci siły psychicznej, dużej ilości wolnego czasu i małej ilości błędów w kodzie (np. opuszczonych nawiasów). To jest coś, co przed tobą nigdy się nie udało - nie tylko zrobiłeś AAR, który od zwykłego różni się tylko tym, że odcinki są filmikami, ale również dotarłeś do szerszego grona odbiorców niż te kilka tysięcy ludzi wchodzących na fora.

21. Zoor

Zoor Ideolog gender

Godne pożegnanie z CK II, gratuluję wytrwałości i podziwiam ogrom pracy włożony w nagranie tej serii.

casanunda lubi to.
  22. manuelcastro

manuelcastro Ten, o Którym mówią Księgi

Mazowieccy strikes back!
    Wielkie gratulacje z powodu dotrwania do końca Ck i poprowadzenia wyjątkowo ciekawej rozgrywki. Wiele pracy musiało Cię to kosztować ale było warto. Czekam już na Eu.

PS. A swoją drogą to jak zamierzasz rozwiązać sprawę ziem polskich porozrzucanych po całej Rzeszy? Zrobisz z nich wasali czy zostawisz przy Koronie?

23. cobran

@manuelcastro Mówił że poza granicami będą wasalami, a korona Czech będzie w unii personalnej ;)

Trash, a może by tak poprosić na forum o pomoc w pierdołach które są proste ale zabierają czas? np. w unikalnych ideach dla innych państw? a i czy z konwersją poczekasz do nowszej wersji która doda min. marynarzy? czy jednak wolisz nie czekać? Oczywiście gratuluję także zakończenia pierwszego etapu kampanii :D

manuelcastro lubi to.
  24. moskal

moskal Опричник

Jeżeli chodzi o konwersję to miałbym parę propozycji dodatkowych (poza tymi, które wcześniej podrzuciłem)

Zacząłbym od tego, aby unia Polsko-Czeska posiadała wzajemny parametr "historyczny rywal" jak ma to w EU4 Szwecja i Dania. I nawet jeżeli nie było wielkiej wrogości no to raczej chodzi o kwestię, aby Polska nie zintegrowała szybko Czech i nie powstał potworek. Tak to przynajmniej będzie szansa, że Praga będzie mogła próbować wybić się na niepodległość. W kwestii jaką techgrupę nadać to bym raczej skłonny był na wschodnią dla jednych i drugich. Zachodni to jednak dla mnie ścisły Zapad, zwłaszcza że taka Polska niezbyt była zainteresowana sprawami wielkiego świata (nawet za bardzo nie przejmowała się sprawami Rzymu).

Z Rusiami to sprawę wyjaśnię w ten sposób, że Trash nie był całkowicie za moim planem (nadać wszystkich postaciom i ziemion że się zreformowali), co czasami powoduje bug że ci niezreformowani są traktowani jako równolegle warci ze zreformowanymi, przy ręcznej reformie oraz niektórych wersjach. Tutaj ten bug zaistniał i efektem były właśnie okresowe rozpady Rusi (brak dostępu do nowoczesnych systemów dziedziczenia, i wzajemnie ignorowanie władz świeckich, duchowych i zakonnych. Mimo ich dziejów, które koncentrowały się na wzajemnym łapaniu się za łby, nadanie im na starcie współczynnika "historycznych przyjaciół" powinno ograniczyć Ci łatwość ekspansji na wschód. Jeżeli uważasz, że to ułatwiłoby im grę możesz nadać im jakiś plemienny ustrój (proponowałbym napisać dla nich osobny ustrój, aby nie zyskiwało negatywnych modyfikatorów za wielkość terytorialną przy słabym władcy) lub startowy modyfikator osłabiający (wynik wyniszczeń z ostatnich dekad CK2). Dla głównego żercy nie tworzyłbym osobnego państwa (bo mechanicznie ich wykorzystać się nie da) a z brygad Peruna proponowałbym rozbicie i stworzenie dwóch zakonów-wasali na zasadzie marchii dla obydwu Rusi na pograniczu wschodnim.

Tengryści bałkańscy oraz Madziarowie - strzelam, że gra będzie chciała nadać im chińską techgrupę. Proponowałbym jednak muzułmańską techgrupę ze wschodnioeuropejskimi bądź nomadycznymi jednostkami. Ewentualnie osobną grupę, ale to będzie wymagało grzebania w eventach (aby modyfikatory uwzględniały nową). Co do ustrojów dla nich - jeżeli jest jakiś duży i zbity to może być jako horda, ale w większości proponowałbym despotyzm lub federację plemienną.

Dla sunnitów to można byłoby dodać tymczasowy modyfikator dla wszystkich ich osłabiający siłę misjonarzy - upadek Mekki, wielkich kalifatów itp. pod naporem tengrystów powinien pozbawić ich wiarygodności w obliczu działań misyjnych. Dlaczego nie dla szyitów? Bo Timur doprowadzić do rewitalizacji tego odłamu zatem oponenci powinni dostać karę.

Nordycką Skandynawią chyba można łatwo załatwić - potraktować jako hinduską techgrupę z zachodnimi jednostkami oraz nadać im decyzję do szybkiej westernizacji poprzez przyjęcie katolicyzmu. Efektem będzie jakieś usensownienie w dłuższej perspektywie sytuacji na półwyspie.

Francję trzeba będzie posiatkować, nawet ostrzej niż zaproponuje gra. Bo inaczej potwór ten nie pozwoli na ciekawą mechanikę HRE.

Jak coś mi przyjdzie do głowy to podam w osobnym poście.

Ostatnia edycja: 9 Luty 2016
    Maciej-Kamil i casanunda lubią to.
  25. Grewest

Grewest Aktywny User

Ja też mam kilka propozycji dotyczących konwersji:
    -Republika Pruska(pomorska ?) jako wasal ze względu na swoją odrębność ustrojową.
    -Plemiona afrykańskie powinny dostać idee religijne bądź militarne za to że opierały państwom islamskim.
    - Dodanie decyzji o powstaniu Trój-korony która będzie dostępna Dla Pomorza Czech i oczywiście Polski.

Maciej-Kamil lubi to.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie