AAR Irak

Temat na forum 'HoI - AARy' rozpoczęty przez Kayne, 19 Styczeń 2007.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. Kayne

Kayne Nowy

Jest to mój pierwszy AAR, więc proszę, nie bijcie.
    Dwa pierwsze lata są opisane jako kronika/pamiętnik Króla Ghaziego I.
    Na razie nie ma żadnych screenów, bo w sumie, nie było co przedstawiać. Rząd też jest normalny, bo dla Iraku nie ma żadnych dodatkowych rzeczy ;(

Pierwsza część AAR'a zawiera trzy lata, od 1936 do 1938.

Gram na HoI 1.06c + CORE 0.91.

Wstęp

W 1917 roku terytorium Iraku zostało zajęte przez wojska brytyjskie pod dowództwem gen. Stanleya Maude (cytat: Przychodzimy jako wyzwoliciele, nie zdobywcy). Od 1918 Irak stał się brytyjskim terytorium mandatowym Ligii Narodów. Anty brytyjskie powstania stłumiono bombardowaniami i użyciem broni chemicznej. Brytyjczycy osadzili na tronie emira Abda Allaha Fajsala.

Irak jako państwo pojawiło się oficjalnie w 1932 roku, na terenie brytyjskiego mandatu Ligii Narodów, jako monarchię rządzoną przez dynastię Haszymidów, lecz z znacznym wpływem brytyjskich interesów.

Początek roku 1936

3 Stycznia 1936

Mam ambitne cele, co do Iraku i potrzeba mi dużej armii. Zleciłem naczelnikowi wojsk rekrutację dywizji piechoty - Qismu ak-Mushati al-4i. Równocześnie zleciłem rozpoczęcie badań Instytutowi Badawczego Iraku nad prostymi, lekkimi karabinami maszynowymi (Basic Light Machine Guns).

Królem i głową państwa jestem ja, Król Ghazi. Szefem rządu jest Hikmat Sulayman. Powołałem Sztab.

19 Stycznia 1936
    Narada poranna z naczelnikami wojsk:

King Ghazi Jakie macie propozycje odnośnie rozwoju i przyszłości Iraku na najbliższy rok?
    Naczelnik PiechotyPanie, moim zdaniem, powinniśmy rozwinąć piechotę i przygotować się na inwazję na Arabię Suadyjską. Wbrew pozorą, jest to bardzo słaby i zacofany kraj. Możemy spokojnie dać sobie z nim radę. Jeśli prosisz, panie, mogę kazać Sztabowi przygotować odpowiedni plan ewentualnej inwazji.
    Naczelnik Lotnictwa Popieram poprzednika, jednak przydała by się również inwestycja dla myśliwców, które z pewnością wspomogą piechotę w czasie wojny.
    Naczelnik FlotyNa pewno przydadzą się nam krążowniki, dzięki którymi będziemy mogli bez przeszkód panować nad wodami otaczającymi płw. Arabski.
    Naczelnik PiechotyPrawda, ale żeby otaczać płw. Arabski, wpierw trzeba posiadać prowincje na zachodnim i południowym wybrzeżu półwyspu! A do tego jest niezbędna piechota.
    Naczelnik LotnictwaPrzy ewentualnej pomocy myśliwców.
    King GhaziMacie rację, tak. W takim razie, trzeba rozwinąć wpierw piechotę. Naczelniku, proszę o opracowanie planu inwazji na Arabię Saudyjską.

22 Stycznia 1936

Już opracowałem wstępne plany co do przyszłości Iraku. Musimy zająć cały płw. Arabski! Później, ruszymy na wschód, po roponośne pola.

23 Stycznia 1936

W Europie panuje teraz zima, a ja wyglądam przez okno ze swego pałacu i widzę moich ludzi, pracujących w pocie czoła w tej wyjątkowo gorący dzień... Spojrzałem na zachód i zauważyłem szyby naftowe. Jeden, dwa... Mało. Wiem już! Każę rozpocząć rozbudowę szybów naftowych! Tak... Zaraz wydam stosowne rozkazy. Rozbuduję Królewskie Szyby Naftowe. To zwiększy przy okazji wydobycie ropy i wspomoże naszą słabą i zacofaną gospodarkę.

Co do gospodaki... Dzisiaj byłem na spotkaniu z Ministrami i doszliśmy do wniosku, że skoro mamy tyle ropy, można ją eksportować w zamian z węgiel, stal i gumę, której nam brakuje.

18 Marca 1936

Dostałem dzisiaj na biurko plan podboju Arabii Saudyjskiej, opracowany przez Sztab, podczas dzisiejszej nadzwyczajnej narady o 5:00 rano:

Plan obejmował przemarsz przez angielski Kuwejt, by dojść do Az Zahran i zająć tamtejsze roponośne tereny i z stamtąd armia zaatakuje Rijad (stolica AS). Szybka wojna powinna minimalizować ew. straty. Głównym celem jest zajęcie roponośnych złóż w Az Zahran i by przygotować Irak do przyszłych wielkich ekspansji! Zajęcie Arabii Saudyjskiej powinno pokazać, jak silny jest Irak.

Za Króla Ghaziego!

1 Kwiecień 1936

Dywizja Qismu ak-Mushati al-4i została zrekrutowana i wyszkolona. Została dołączona do armii marszałka Abdulicha w Bagdadzie. Zaczęto teraz rekrutować dywizję kawalerii al-Khayyalahi al-2i i al-Khayyalahi al-3i, z tym, że druga dywizja bez pełnego dofinansowania...

26 Kwiecień 1936

Skończono dzisiaj prace badawcze nad prostymi, lekkimi karabinami karabinami maszynowymi (Basic Light Machine Guns). Teraz rozkazałem zlecił prace badawcze nad nową technologią, zwaną, prostymi miotaczami ognia (Basic Flamethrowers). To zwiększy siłę rażenia bezpośredniego naszych żołnierzy.

Zwiększyły się zapotrzebowanie na zapatrzenie wojska, więc zmniejszyliśmy dofinansowanie dla instytucji badawczych.

2 Lipiec 1936

Pierwsza dywizja kawalerii, al-Khayyalahi al-2i została zrekrutowana i stacjonować będzie w Basrah. Teraz zaczęto rekrutować kolejną dywizję, al-4i. Kawaleria jest tanią i szybką jednostką, co się przyda podczas walk na pustyni.

3 Lipiec 1936

Zwiększyliśmy dofinansowanie na zapatrzenie i zmniejszyliśmy niebezpiecznie dofinansowanie dla instytucji badawczych...

22 Lipiec 1936

Al-Khayyalahi al-3i zrekrutowane i teraz będzie zajmować pozycję wraz z z al-Khayyalahi al-2i w Basrah. Dowodzić kawalerią będzie logistyczny mistrz, Lt. General al Hassan, który będzie mianowany na dowódcę 24 Lipca.

Jednocześnie zmniejszyliśmy dofinansowanie dla przemysłu i zwiększyliśmy budżet dla instytucji badawczych! Nie można przecież zaniedbywać rozwoju armii!

22 Sierpień 1936

Instytucje badawcze skończyły badania nad prostymi miotaczami ognia. Teraz, wg. zaleceń Sztabu zaczęto badania nad lekkim moździerzem o kalibrze 50mm+. (Light Morter (50mm+).

Niestety wzrosło zapotrzebowanie na zaopatrzenie, ale w chwili obecnej, musimy sobie poradzić z aktualnym budżetem.

7 Październik 1936

Al-Khayyalahi al-4i zostało zrekrutowane i zajęło pozycję z resztą kawalerii w Basrah. Teraz zaprzestano jakiejkolwiek poboru i przemysł zbrojeniowy zostanie na pewien czas zawieszony. Zwiększymy teraz wydatki na rozwój armii i zaopatrzenia na przyszłe wojny.

24 Listopad 1936

Zakończono prace badawcze nad lekkimi moździerzami. Teraz zaplanowałem skończyć z rozwojem armii i zająć się naszym przemysłem, który istnieje tylko i wyłącznie dzięki polom roponośnych. Zacząłem od semi-modern Chemistry, by następnie rozwinąć pasteryzację aby zmniejszyć zapotrzebowanie na zaopatrzenie dla wojska. Przy okazji rozpoczęto badania rozwojowe nad Direction finding stations, by zwiększyć poziom bezpieczeństwa naszego państwa.

20 Styczeń 1937

Dzisiaj, w godzinach porannych (8:00) doszło do spotkania szefa rządu Iraku i szefa rządu Turcji. W toku spotkania, ustalono, że Irak będzie posiadał dostęp militarny do Turcji. To powinno zbliżyć nasze państwa do siebie.

Rok 1937

23 Styczeń 1937

Skończono rozbudowę Królewskich Szybów Naftowych w Bagdadzie. Teraz byśmy rozpoczeli pobór kolejnego oddziału kawalerii al-Khayyalahi al-5i, no ale niestety za niski poziom poboru do wojska nie pozwala nam na kolejne rekrutacje do dywizjonów, więc większość budżetu przeznaczę na rozwój.

Rozpoczęto prace nad prostymi minami lądowymi (Basic Land Mines), jednak to wymaga dużego nakładu finansowego, na którego w chwili obecnej nie stać naszego rządu.

5 Marzec 1937

Opracowano semi-modern Chemistry. Teraz trochę poczekamy, by następnie rozpocząć prace nad Inudstrial Pasterization.

15 Marzec 1937

Wzrosło zapotrzebowanie na węgiel dla przemysłu, więc teraz eksportujemy większą ilość ropy w zamian za węgiel.

6 Maj 1937

Skończono prace rozwojowe nad prostymi minami lądowymi i zaczęto prace nad basic signals intercept vechicle. Budżet odzyskał stabilność. Trzeba szykować się na wojnę...

25 Maj 1937

Ukończono prace rozwojowe nad Direction finding signals i i rozpoczęto rekrutację oddziału milicji, al-Milishita al-1i. Zwiększono dofinansowanie dla przemysłu kosztem rozwoju, jednak budżet jest nadal stabilny.

Sytuacja ekonomiczna państwa jest bardzo dobra. Brak nam, tylko gumy, ale na szczęście, mamy duże zapasy ropy, dzięki którym guma jest na bieżąco produkowana.

3 Lipiec 1937

Podjąłem decyzję o dokończeniu prac nad koleją w Bagdadzie, która została rozpoczęta na początku XX wieku przez niemieckiego cesarza. Stracimy na tym, około 1 000 ton stali, 500 ton węgla i zaopatrzenia. Mam nadzieję, że ta nie wielka inwestycja przyniesie nam w przyszłości korzyści.

7 Lipiec 1937

Przedstawiciele Iraku (Ja, wraz z Hikmaten Sulaymanem), Turcji, Iranu (Persji) i Afganistanu spotkali się w sprawie międzynarodowego traktatu o nie agresji. W końcu, po paru godzinach rozmów podpisano Sa'adabad pakt. Tym samym, ma istnieć nie zawisły pakt o nie agresji, między Irakiem, Turcją, Iranem i Afganistanem.

Razem będziemy silniejsi!

24 Lipiec 1937

Zakończono badania nad Industrial Pasterization. Rozpoczęto prace nad Interway infranty Weapons and Battfield C3l.

26 Lipiec 1937

Ukończono rekrutację oddziału milicji, al-Milishita al-1i. Oddział ten będzie stacjonował w Bagdadzie, bezpośrednio pod dowództwem marszałka Abdullaha. Zwiększono budżet dla produkcji zaopatrzenia.

6 Sierpień 1937

Dziś mój ambasador w Londynie złożył prośbę o dostęp militarny do prowincji Wielkiej Brytanii, niestety, spotkaliśmy się z odmową. Czy jest dalej sens pozwalać WB na dostęp militarny do naszych terenów? Czyżby nam nie ufali?

19 Sierpień 1937

Nacjonalistyczne Chiny przejęły władze w Sinkiang... A my? My nadal stoimy w tym samym miejscu... Teraz myślę tylko nad arabskimi prowincjami, które winny być w moim posiadaniu! Dlaczego anglicy nie pozwalają na dostęp! Tylko tego nam brakuje, by szybko przejąć arabskie prowincje.. Jak inaczej je zdobędziemy? Przejście przez pustynne An Nadżaf i Burajde nie ma sensu, zbyt wiele stracimy na tym żołnierzy... Nie stać Iraku na wielką stratę w ludziach.

1 Wrzesień 1937

Rozkazałem dalszą rozbudowę Królewskich Szybów Naftowych w Bagdzadzie. Prace zakończą się w okolicach Wrzesień następnego roku. Czuję się dumnie, gdy widzę, że moja własna fabryka tak się rozrosła...

7 Wrzesień 1937

Dzisiaj przybył do mego pałacu przedstawiciel Iranu. Chcieli nas przekonać do swoich przekonań i poglądów. Zapewne, szczytny cel, jednak ja nie ufam temu państwu... Już nie jeden raz próbowali przejąć władzę nad tym regionem i pewnie próbują to kolejny raz. Nic z tego!

24 Wrzesień - 1 Październik 1937

Właśnie trwają manewry piechoty i lotnictwa. W trybie natychmiastowym przeniesiono całą armię do Mosulu, na granicy z Syrią. Tak, jestem pewien, że nasza armia pokaże jeszcze nie jeden raz, co potrafi. Teraz niech wrócą na swoje stanowiska w Bagdadzie, An Nasriryach (flota powietrzna) i Basrah.

11 Październik 1937

Wszystkie dywizje zajęły już swoje stanowiska. Moja kawaleria potrzebuje 11 dni by przebyć drogę, mierzącą całą wysokość kraju. Jakie z tego wnioski? Albo mam bardzo szybkie jednostki, albo bardzo małe państwo...

22 Październik 1937

Dzisiaj Sztab przedstawił swój drugi plan, gdyby inwazja na Arabię Saudyjską się nie powiodła. Opracowali plan inwazji na Syrię! Hm.. W sumie, mielibyśmy wtedy dostęp do Morza Śródziemnego i zasobne prowincjem, głównie w stal, węgiel i ... ważną dla nas ropę. Wzrósłby poziom eksploatacji pól naftowych oraz byśmy zdobyli tereny z kopalniami węgla i huty stali! Plan zakłada szybki przemarsz z Mosulu do Rawah by zająć pola naftowe, a z stamtąd ruszyć do Hormsa (zajmiemy kopalnie węgla) a następnie do Damaszku, stolicy Syrii, i tam zajmiemy kluczową pozycję (w końcu, stolica) i hutę stali. Wtedy na pewno Syryjczycy się poddadzą!
    Tak, plan jest dobry, jednak mamy dość małą i mimo wszystko zacofaną armię. Na granicy z Syrią nasi szpiedzy donoszą o 4 dywizjonach w Damaszku i 2 w Rawah... I boję się też reakcji Francuzów. Wojny z aliantami obawiam się bardzo i nie śpieszno mi do niej...

15 Listopad 1937

Po drobnym poślizgu czasowym, opracowaliśmy basic signals intercept vechicle. Zaczęliśmy pracę nad prostymi technologami łodzi podwodnych. Tak... Łodzie podwodne na pewno wspomogą nas w czasie wojny a flota przyda się na pewno Irakowi.

Roku 1938

12 Luty 1938

Zaczęliśmy eksportować 45 ton ropy za 15 ton gumy, by zwiększyć wydajność naszego przemysłu.

Dostalem raport z Rządu na temat eksportu i importu surowców:

114 ton ropy za 57 ton węgla
    60 ton ropy za 40 ton stali
    45 ton ropy za 15 ton gumy

5 Marzec 1938

Czechosłowacy nie uginają się pod żądaniami Hitlera.. Bardzo dobrze. Nie możemy pozwolić, aby III Rzesza Niemiecka rozrosła się do zbyt dużych rozmiarów. Z pewnością nie wpłynie to dobrze dla Iraku.

Aktualne sondaże w urzędach parlamentarnych świadczą o 68% poparciu dla wojny. Świetnie. Niechaj więc się szykują nasi przyszli wrogowie.

16 Kwiecień 1938

Czas zacząć rozwijać flotę powietrzną Iraku. Dziś rozpoczęto prace nad dywizjonem myśliwców ak-Ta'irati al-Muqatilatial al-2i. Trzeba było do tego dostosować budżet i niestety, dofinansowanie dla rozwoju jest nie wystarczająco. Dywizjon będzie gotowy za mniej więcej pół roku. Mam przynajmnie, jtaką nadzieję.

14 Czerwiec 1938

Nareszcie widać efekty pracy włożonej w rozwój radarów i elektroniki. Znamy dokładne pozycje i rozmiary dywizji na granicy z nami okolicznych państw, tj. Turcji, Syrii i Iranu. Królestwo Wielkiej Brytanii nie trzyma żadnych dywizjonów granicy z nami. Skoro się nas nie obawiają, czemu nie chcą pozwolić nam na dostęp militarny?

14 Lipiec 1938

Dziś odbyła się narada rządu w sprawie ew. inwazji na Iran. Doszliśmy jednak do wnioski, że inwazja te państwo nie jest jeszcze możliwa. Plany inwazji nie zostaną opracowane. Przewidujemy, że prawdopodobnie będziemy w stanie z nimi walczyć dopiero w okolicach 43' roku.

1 Listopad 1938

Skończono rozbudowę Królewskich Szybów Naftowych w Bagdadzie. Teraz rozkazałem rozbudowę umocnień wybrzeża w Basrah. Za jakieś trzy miesiące powinny się zakończyć.

19 Wrzesień 1938

Nareszcie ukończono prace rozwojowe nad kolejną technologią piechoty! Teraz otworzyły się przed nami nowe, nie dostępne do tego czasu technologie i rozwiązania. Na początek rozkazałem prace nad ulepszeniem lekkich karabinów maszynowych. Te badania mocno obciążą budżet, no ale musimy się poświęcać by nasza armia była w stanie zrobić z nas prawdziwe mocarstwo.

17 Październik 1938

Ukończono produkcję nowego dywizjonu lotnictwa. Dywizjon ten dostanie się pod dowództwo Mj. Generała Fischera. Nie jest on rodowitym Irakijczykiem, jednakże ma dosyć duże umiejętności.

Zwiększono dofinansowania dla rozwoju.

29 Grudzień 1938

Nasza instytucja rozwoju sprawiła mi wspaniały prezent, akurat tuż przed nowym rokiem! Ukończono prace rozwojowe nad ulepszonymi, lekkimi karabinami maszynowymi. Pora teraz na cięższe działko... Niech nasi specjaliści opracują średnie moździerze o kalibrze 81 mm+.

Wspaniale się szykuje następny rok...

31 Grudzień 1938 - 1 Styczeń 1939

Nowy Rok !

Irakijczyzy wyraźnie się cieszyli z Nowego Roku. Z tej okazji, wyprawiłem wspaniałą ucztę w moim pałacu. Zaprosiłem rodzinę, najbliższych znajomych, Rząd i Sztab. Uczta trwała aż do 5-6 1 stycznia. Wspaniała to była i droga uczta.

Podejrzewam, że w tym roku czeka nas wiele wyzwań i nowych doświadczeń. Mam nadzieję, że jesteśmy gotowi do kroczenia dalej tą ustaloną ścieżką, ku zwycięstwu Iraku!

Koniec części I

Kolejne części na pewno się ukażą, gdyż mam już wszystko opisane do 1943 roku, gdzie teraz jestem. Mam nadzieję, że pomożecie mi z tym pierwszym AAR'em. Następne będą w krótce, z innymi, bardziej 'egzotycznymi' państwami.

2. Kayne

Kayne Nowy

Oto kolejny, trochę krótki odcinek, raczej w ramach "wprowadzenia" do działań wojennych Iraku. Jest to 1 rok przygotowań do wojny, jak i wypowiedzenie jej wrogowi Iraku.

Mam nadzieję, że ten odcinek jest trochę lepszy od poprzedniego. Niestety, trochę trudno z zdjęciami Iraku z tamtych czasów, ale w następnych odcinkach (gdy wojna rozgorzeje porządnie na płw. Arabskim :twisted: ) pojawi się wiele ciekawych zdjęć z tamtych reali.

Jak zawsze, proszę o subiektywne opinie ;)

Rok 1939 - Rok nadziei

2 Styczeń 1939

Dziś o 12:00 odbyło się posiedzenie Sztabu i Rządu. Opracowaliśmy plany na najbliższy rok, 1939. Nasi specjaliści z Sztabu doszli do wniosku, że nasze siły militarne będą gotowe do akcji najwcześniej na początku 1940 roku. Tymczasem, plany inwazji na Syrię i Arabii Saudyjskiej zostają zaakceptowane przez Sztab i Rząd.

Rozwój technologiczny... Postanowiliśmy poświęcić cały budżet badawczy dla rozwoju piechoty i stawiając łodzie podwodne na drugim miejscu, chociaż niektórzy dowódcy byli za rozwojem floty powietrznej.

Armia.. W głównem mierze będziemy pod broń powoływać ludzi do piechoty i kawalerii i oczywiście, moich ulubionych łodzi podwodnych.

Przy ekonomii wszyscy byli jednomyślni. Dopóki nie przeprowadzimy inwazji na Syrię, poświęcamy cały możliwy czas na rozwój Królewskich Szybów Naftowych. Obecna ekonomia Iraku jest w bardzo dobrym stanie i mamy zamiar, tylko ją ulepszać. Na rynku jest duże zapotrzebowanie na ropę, co nam wyjątkowo sprzyja.

6 Styczeń 1939

Dzisiaj Francuzi przejęli władze w Libanie i Syrii.. Teraz nasze ew. plany inwazji na Syrię wzięły w łeb! Trzeba zająć się Arabią jak najszybciej, żeby i jej nam nie zabrali...

Raport rządu z 27 Stycznia 1939 roku:

Po wielu rozmowach w Londynie, nie udało się uzyskać dostępu militarnego na terenach Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.

17 Luty 1939

List z Instytucji Badawczej im. Króla Ghaziego I do Ghaziego:

Panie!
    Rozpoczęto prace badawcze nad służbą medyczną w czasie walki (Combat Medical Service). Trudno przewidzieć, kiedy ukończymy prace badawcze, przy tak niskim dofinansowaniu rządu. Prosimy o zwiększeniu budżetu.

Odpowiedź Ghaziego, następnego dnia:

Przyjaciele Iraku!
    Niestety, w ciągu najbliższych paru miesięcy, nie będziemy w stanie zwiększyć dofinansowania na Wasze badania. Obiecuję, że gdy tylko stanie się to możliwe, zwiększymy dofinansowanie.

Artykuł z Irakijskiej Gazety z 5 marca 1939:
    Dziś przybył do Bagdadu przywódca Turcji. Rozmawiał on trochę czasu z Królem Ghazim I i z szefem Rządu Iraku. Wg. Wypowiedzi Króla i Rządu, przywódca Turcji przedstawił bardzo interesujące racje. Prawdą było parę ważnych aspektów o których wspominał i Rząd obiecał, że w wkrótce zostaną wprowadzone w Iraku. „Pora na delikatną reformację socjalną, dla dobra Irakijskiego społeczeństwa” - skomentował krótko Król Ghazi I
    (Lekkie zbliżenie do Komunizmu)

Pamiętnik Króla Ghaziego

15 Marca 1939

Niech to ... Hitler zdobywa coraz więcej władzy! Nie starczył mu Sudetland i zajął całe Czechy.. A na terenach Słowacji utworzył zależne od Rzeszy państwo... Wschodnią prowincję Słowacji, Munkacs, przekazał Węgrom... Podejrzewam, że rok 1939 zapamiętają wszyscy...

30 Marca 1939

Instytut Badawczy poinformował mnie, że opracowano średnie moździerze. Za jakiś miesiąc powinniśmy znać wyniki badań nad technologami podwodnymi i wtedy postanowię, co działać dalej. Tym czasem wybieram się na podróż do brytyjskiego Kuwejtu. Nie zaszkodzi mi parę dni relaksu...

7 Kwiecień 1939

Zleciłem wybudowanie umocnień lądowych w Mosulu. Coś podejrzewam, że Alianci nie są zbyt do nas przekonani. Lepiej się zabezpieczyć niż później żałować... Kto wie co nas czeka w przyszłości?

8 Maja 1939

Nareszcie zakończyły się wstępne testy technologii podwodnych. Co teraz uczynić?
    Kazałem rozpocząć pracę nad czterema nowymi technologami, głównie, rozwijające przyszłą flotę podwodną Iraku. Kazałem też opracować nowe działo, 150mm+, wg. Zaleceń Sztabu.
    (Basic Battery System, Great War Submarine Experunce, Basic Submarine Oressure Hull i w artylerii kazałem rozwinąć Great War Field Artilerry Gun 150 mm+)

21 Maja 1939

Hm.. Alianci są potężnym Sojuszem. Państwa z Ameryki Północnej, Europy, Azji i Afryki są w nim zjednoczone... Tam też jest Syria... Hm.. Wojna z Aliantami na dłuższą metę nie gra roli, ale drobny konflikt z nimi, ma chyba rację bytu? Chociaż,nie koniecznie. Rozpoczęcie działań wojennych przeciwko WB może zakończyć się tragicznie... Te rozzuchwalone świnie z pewnością będą chcieli zająć nasze roponośne tereny. Ale Syria... Eh.. Nie widzę też innej drogi by zająć Arabię Saudyjską! Mieliśmy takie piękne plany, ale cholerni Anglicy i Francuzi musieli wszystko zepsuć!

Ale na pewno coś wymyślimy...

Raport Rządu z dnia 23 Maja 1939:
    Nie umyślna polityka eksportu ropy nie doprowadziła - o mały włos - do całkowitego braku ropy w naszych rezerwach i kryzysu gospodarki. Rząd w trybie natychmiastowym zaprzestał eksportu ropy za gumę poza granice Iraku. Nasza gospodarka powinna poradzić sobie z syntetyczną produkcją gumy w Królewskich Zakładach Naftowych.

W ciągu ostatnich czterech dni, były przeprowadzane sondaże w instytucjach rządowych. Oto wyniki:
    95% poparcia dla wojny, 3% opowiedziało się rozwiązaniami dyplomatycznymi a 2% nie ma zdania w tej sprawie.

Raport z nadzwyczajnego posiedzenie Rządu i Sztabu, w nocy z 29-30 Maja 1939:​

Po kolejnej z rzędu wizycie w Londynie, udało się ugadać z Wielką Brytanią. Jesteśmy zobowiązani do eksportu 5 tys. ton ropy w zamian za dostęp militarny do terenów Królestwa! Nareszcie. Równocześnie rozkazano w całym Iraku przeprowadzić ogólną narodową mobilizację, by armia była gotowa do wojny. Teraz ruszamy po naszą nagrodę!

List Króla Ghaziego do przyjaciela, Ahmeda Al-Saijna, z 8 czerwca 1939:

Drogi przyjacielu,
    Jak Twoja rodzina? Ufam, że zarówno żona jak i syn są zdrowi i cali. Moja rodzina cała zdrowa, nie musisz się martwić. Chciałem Cię poinformować o najnowszych wieściach, dotyczących Iraku i naszej wspólnej przyszłości.

Dwa dni temu kazałem flocie Iraku wypłynąć na wody perskiej zatoki, by móc sprawdzić, czy Arabia Saudyjska posiada jakąkolwiek armię w Az Zahran. Nie uwierzysz! Nie było żadnej dywizji! Gdy tylko się o tym dowiedziałem (wczoraj w okolicach godziny 5-6 rano), rozkazałem mojej flocie powietrznej sprawdzić, czy w stolicy są jakieś jednostki. Wysłałem swoją flotę na patrol nad Az Zahran i droga powrątną, przez perską zatokę - hah! Tylko 4 dywizje piechoty bądź milicji, stacjonowały w stolicy Arabii Saudyjskiej. Szybka inwazja i po sprawie... Nareszcie. Rozkazałęm przed dwoma godzinami (tj. O 13), przenieść się armii do Kuwejtu. Na razie każę flocie Iraku wpłynąć do portu, by się przyszykowali do nadchodzącej wojny.

Mam nadzieję, że Twój syn, przyjacielu, zaszczyci moje dywizjony i stanie do walki, ku chwale Iraku ?

2 Lipiec 1939

Dzisiaj zmarł Król Ghazig, władał on Irakiem od roku 1933 do 1939... Cały naród ogarnęła żałoba za Królem. Zrobił on wiele dobrego dla Iraku: Rozwinął i ulepszył armię, rozbudował Królewskie Szyby Naftowe w Bagdadzie, rozpoczął pracę nad liniami kolejowymi w Bagadzie, dając dużo miejsc pracy, zabezpieczał granice i rozwijał technologię szpiegowskie... Niestety, Królowi Ghazigowi nie udało się zniszczyć Arabii, chociaż plany miał wspaniałe. Miejmy nadzieję, że nowi władcy Iraku uczynią to szybko i zdecydowanie. W końcu, poparcie dla wojny wynosi obecnie około 98%, wg. najnowszych sondaży.

Zmarł w dość nie honorowy sposób, nie godny Króla i władcy Iraku. Zmarł w czasie wypadku swoim samochodem na pustyni na Zachód od Bagdadu. Niech spoczywa w pokoju. Może być pewny, że Irak już w wkrótce osiągnie status dojrzałości do wojny, już w wkrótce!

Tym czasem, władzę w państwie przejmuje Abd al-Ilach, póki syn Króla Ghaziego nie wkroczy w wiek dorosły.

Z pamiętnika Abd al-Ilacha z datą 20 lipca 1939:
    Podczas dzisiejszej rozmowy z naczelnikami z Sztabu, ustaliliśmy, że kiedy tylko zajmiemy Arabię Saudyjską, następnym celem będzie Persja. Zleciłem już opracowanie planu inwazji na Persję.

Informacja z gazety z 26 sierpienia 1939:
    Kolejny agresor! Jak nie III Rzesza Niemiecka z obłąkanym Hitlerem na czele, to Stalin z Armią Czerwoną za plecami! Na szczęście, Estończycy odmawiają oddania ziem... Ciekawe, jak długo wytrzymają napór ZSRR? Czy Litwini i inne ludy bałtyckie oprą się żądaniom takiego kolosa? W końcu też są na terenach, które Stalin pragnie dla siebie. Nie można pozwolić, aby III Rzesza bądź ZSRR czy nawet Alianci przejęli inicjatywę. Te państwa są zbyt potężne...

1 Wrzesień 1939

Nagłówki wszystkich gazet w Iraku:

Wojna w Europie!

III Rzesza i Słowacja wypowiedziały wojnę aliantom!
    Dziś o godzinie 4:45 rozpoczął się ostrzał Niemieckiej armii na oddział Westarplatte na Pomorzu Gdańskim i cała armia Niemiecka ruszyła na wschód, przez Polskę.
    Wojna wybuchła z powodu sporu o Gdańsk i Pomorze. Prawdopodobnie ten konflikt szybko się skończy, skoro alianci są tacy potężni. Zostsała tylko nadzieją, aby ZSRR się nie mieszał..

TOP SECRET
    Wypowiedź Abd al-Ilacha do Rządu Iraku na ten temat:
    Wojna ta nie skończy się tak szybko, jak sądzi większość ludzi na świecie. Nasz Sztab informuje nas, że szpiedzy z Iraku, w czasie misji w Niemczech, zdołali wykraść parę planów Przywódcy Niemiec, Adolfa Hitlera. Planuje on m.in. Wojnę błyskawiczną, szybko zająć Polskę i podzielić ją między siebie i ZSRR (by uśpić na jakiś czas żądania giganta) a następnie, całą armię rzucić w wir walkę na froncie zachodnim, w Francji. Prawdą jest, że wojna ta jest nam jak najbardziej na rękę – osłabi to zarówno tzw. Państwa Osi, jak i Aliantów. Niestety, zwiększa siłę ZSRR i Komiternu, ale przy okazji, zwiększa nasze szanse opanowania płw. Arabskiego. Mam nadzieję, że zgadzacie się ze mną w tej sprawie. Musimy wykorzystać sytuację i jak najszybciej przystąpić do wojny. Musimy zająć Arabię Saudyjską!

4 Wrzesień 1939

Z pamiętnika Abd al-Ilacha:
    Prawie 100% poparcie dla wojny! Tak więc i Irak dołącza do wojny. Najpierw prześlemy armię do Kuwejtu i flotę na zatokę perską. Wtedy wypowiem wojnę i ... Arabia Saudyjska podda się w przeciągu dwóch miesięcy, nie dłużej!

6 Wrzesień 1939

Nagłówki gazet:
    Estończycy oddali ziemie!!! - a co z resztą nad Bałtyckich państw? Czy Łotwa i Litwa pójdą za Estończykami, czy może sprzymierzą się z Osią, by obronić się przed Bolszewickimi zapędami? A może zachowają neutralność, jak Zw. Szwajcarski? Przyszłość pokaże.

21 Wrzesień 1939

Wysyłałem notkę o rozpoczęciu działań wojennych przeciwko Arabii Saudyjskiej. Wykonamy plan przygotowany przez Szefa Sztabu Armii, Saliha Jabra, jeszcze za panowania Króla Ghaziego I.

Zaczęło się.

WOJNA​

Oto krótki „log” z wojny:
    6:00 Wrzesień 22 – Flota Iracka wypłyneła na Zatokę Perską
    5:00 Październik 2 – Pierwszy Korpus dotarł do Az Zahran
    0:00 Październik 6 – Ukończono rozbudowę umocnień lądowych w Mosulu, na granicy z Syrią.
    22:00 Październik 9 - Al-Jayshu al-'Iraqiyy al-Malakiyyu (główna Armia Iraku) dotarła do Az Zahran, skąd rusza do Rijadu (Riyadh).
    3:00 Październik. 23 1940 – Rozpoczeł się bitwa pod Rijadą.
    15:00 Październik 25 – Rozpoczęto rekrutację kolejnej dywizji piechoty

9 Listopad 1939

Raport z Instytutu Badawczo – Rozwojowego w Iraku, z dnia 9 listopada 1939:
    Ukończono prace badawczo-rozwojowe nad nową technologią, Basic Submarine Presure Hull i Great War Field Artirelly Gun 150mm+. Za trzy dni skończymy opracowywać prosty system baterii dla łodzi podwodnych.

18 Listopad 1939

Fragment artykułu z Irakijskiej gazety:
    Francuski prezydent przybył do Pałacu Abd Al-Ilacha w Bagdadzie, na spotkanie. Próbował nakłonić go, do zakończenia działań wojennych w Arabii. Może i by miał rację ale Abd al-Ilach odrzekł mu:
    "Ja tę wojnę prowadzę w imię demokracji i dla dobra Narodu Irakijskiego! Kto kol wiek będzie się mieszał w nasze wewnętrzne sprawy, bo jest to sprawa wewnętrzne Iraku i Arabii Saudyjskiej, zostanie potraktowany jak wróg całego Narodu Irakijskiego. Nie mogę pozwolić, by obce państwa zbyt mocno angażowały się w politykę Iraku, włączając w to Francję z Aliantami. Spotkanie uważam za skończone, panie prezydencie.". Rząd Iraku oficjalnie potępił wtrącanie się Francji w sprawy Iraku i wojny z Arabią Saudyjską. Prawdopodobnie Rząd nie chciał zakończyć działań wojennych, gdyż Armia Iraku już jest blisko Rijadu, stolicy Arabii Saudyjskiej. Do zwycięstwa brakuje nam tylko paru dni, może tygodni. Nie mniej jednak, prezydent Francji został potraktowany chłodno. Rząd Iraku nie ufa Francuzą, gdyż obawia się losu podobnego, które spotkały Syrię. Irak nie będzie marionetką jakiegoś państwa – będziemy solidarni, wolni i samodzielni!

Niech żyje Abd al-Ilach, Przywódca Iraku!

31 Grudzień 1939 - 1 Styczeń 1940

Nagłówki wszystkich Irakijskich gazet:
    Nowy rok!
    Ten Sylwester będzie długo rozpamiętywany przez Irakijskie społeczeństwo. Z rozkazu Abd al-Ilacha, o północy wystrzelono mnóstwo fajerwerków i rakiet w powietrze. Dywizjony, które stacjonowały w Bagdadzie i w Basrze, oddały salwę strzałów z karabinów i po dwie salwy z armat. Abd al-Ilach urządził wspaniałą ucztę w swym pałacu w Bagdadzie.

Ten rok będzie rokiem zwycięstwa dla Irakijskiej Armii w Arabii.

Wyczyszczone i zamykam
    MenEl

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie