AAR Polską w Victorii 2

Temat na forum 'Victoria II - AARy' rozpoczęty przez thrashing mad, 17 Sierpień 2010.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. thrashing mad

thrashing mad Ten, o Którym mówią Księgi

Witam. AAR grany Polską w zmodyfikowanej Victorii 1.1. Zmiany jakie wprowadziłem to:

- Kongresówka, Zachodnia Galicja bez (Lwowa) i Poznań (bez Bydgoszczy) dla Polski.
    - Saksonia dla Prus
    - Polska startuje w strefie wpływów Rosji (jako satelita nie mógłbym za wiele robić)

Fakt że Polska znajduje się w rosyjskiej strefie wpływów powoduje że nie mogę wypowiedzieć Rosji wojny, zaś wszystkie moje towary które eksportuje trafiają najpierw na wspólny rynek rosyjskiej strefy wpływów, zaś dopiero potem na rynek światowy. Podobnie jest z importem. Z drugiej strony Rosja jest potężnym protektorem, co skutecznie zniechęca Prusy i Austrię od wypowiedzenia wojny.

Celem gry idealnie byłoby zjednoczenie ziem zamieszkałych przez Polaków (mapka powyżej) oraz awansowanie do ósemki wielkich potęg. Na razie Polska na 12 miejscu jest jedną z potęg drugorzędnych (co daje niewielki bonus do wynajdywania technologii oraz pozwala na kolonizację), ale tylko dlatego że dałem sobie na starcie 20 punktów prestiżu. W kolejnych latach raczej na pewno Polska spadnie w rankingu do kategorii zwykłych, cywilizowanych państw.

Jeśli idzie o populację to niestety brak jest rzemieślników, clerków czy kapitalistów (z racji tego że przemysł na razie nie istnieje). Dominuje chłopstwo, robotnicy, arystokracja i artisans (czeladnicy?). Przytłaczająca większość popów ma na starcie jingoism jako główną ideologię, a to z racji tego że poza granicami kraju znajduje się dużo prowincji z corami (wysoki rewanżyzm).

Rzut oka na 'stany' wchodzące w skład Polski. Najwięcej ludności skupia się w Wielkopolsce, Galicji i Mazowszu tak że to te terytoria będę industrializował w pierwszej kolejności. Przedrostek 'polski' występuje przy nazwie stanu dlatego, że jego reszta wchodzi w skład innego państwa.

Produkcja. Jak widać dominuje rolnictwo i wydobycie czyli dobra nieprzetworzone. Jedynym wyjątkiem są tkaniny wytwarzane w zaskakująco dużej ilości przez artisanów, jednak wraz z upływem czasu (i pojawieniem się fabryk) opłacalność ich działalności będzie spadać.

Jedyną technologią jaką mam na starcie są karabiny skałkowe (tak samo zaczyna Rosja). Bardzo ważna technologia, bo dzięki niej mogę werbować profesjonalną piechotę, a nie tylko nieregularną.

Co do potencjału militarnego to jest raczej kiepsko (w porównaniu do potężnych sąsiadów). Mogę wystawić zaledwie 12 brygad (36 tyś. żołnierzy) i w razie potrzeby zmobilizować kolejne 13 spośród chłopstwa i robotników.

Ustrój, podobnie jak u 'wschodniego brata' to monarchia absolutna, z izbą wyższą złożoną z arystokracji. Jak widać opcja konserwatywna przeważa wśród szlachty, z niewielką ilością nacjonalistów i liberałów.

Jeszcze rzut oka na frakcje polityczne.

2. thrashing mad

Pierwszą rzeczą jaką zrobiłem było utworzenie 3 brygad piechoty. Nie będzie to żadna obrona przed sąsiadami, ale powinno wystarczyć w tłumieniu ewentualnych buntów.

Niestety, strasznie wysokie ceny broni, amunicji i zaopatrzenia w krótkim czasie wywindowały moje zadłużenie. W najbliższym czasie wstrzymam się z dalszą rozbudową armii.

Jako pierwszą technologię do opracowania wybrałem wolność handlu. Ponieważ na tym etapie polska gospodarka opiera się w 99% na rolnictwie i wydobyciu, bonus +50% będzie zbawieniem dla budżetu. Jak widać piśmienność polskich PoPów jest na przyzwoitym poziomie 51%, co w połączeniu z bonusami z 'secondary power', duchowieństwa i pluralizmu daje niezłą ilość research pointów.

Aby jeszcze bardziej wpłynąć na edukację i rozwój technologii, wykorzystałem National Focus do zwiększenia ilości duchowieństwa na Mazowszu (duchowni dają bonus do punktów researchu - idealnie jest gdy stanowią oni 2% społeczeństwa).

Po paru tygodniach pojawiły się na mapie pierwsze brygady. Niestety kolory tekstur dla Polski jakoś nie zachwycają.;)

Pojawiły się też pierwsze projekty inwestycyjne kapitalistów. Niestety, jest ich tylko garstka więc chyba nie doczekam się prędko prywatnie zbudowanych fabryk.

W drugiej części roku 1836 budżet w końcu się ustabilizował. Jak widać ustawiłem wydatki na edukację na max - jest to długofalowa inwestycja, jednak myślę że w późniejszym etapie pojawią się z niej dywidendy. Wysoko finansuje też biurokrację, ponieważ jak na razie współczynnik efektywności administracyjnej jest na poziomie zaledwie 13%.

Niestety aby sfinansować te wydatki musiałem bardzo mocno opodatkować ludność i zwiększyć taryfy do maximum. Taki stan rzeczy nie może trwać w nieskończoność, więc zadłużyłem się znowu, na 5000 funtów, aby wybudować pierwsze fabryki.

Brak technologii powoduje że nie mam tu dużego wyboru. Postanowiłem wybudować po 1 fabryce z każdego rodzaju. Fabryka szkła w Krakowie być może nie da bezpośrednio dużych zysków z eksportu, ale zmniejszy koszty dla winiarni w Poznaniu i gorzelni w Warszawie.

Ogólnie nie ma co liczyć na duże zyski, ale przynajmniej te 3 fabryki będą samowystarczalne (wszystkie surowce produkowane w kraju) i stworzą zalążek 'klasy pracującej' (rzemieślników i clerków).

3. thrashing mad

Do końca 1836 i przez cały 1837 dochody zaczęły powoli wzrastać, dzięki czemu mogłem obniżyć taryfy i spłacić część długu.

Z początkiem 1838 roku, zmienił się nieco skład izby wyższej, prawdopodobnie z powodu pojawienia się pierwszych kapitalistów.

Kolejny ewent sprawia, że wpływy liberałów będą rosły w kolejnych latach. Czy dojdzie do tego że będę zmuszony wprowadzić reformy? Polska, z racji dużego rewanżyzmu (cory poza granicami państwa) póki co będzie raczej trzymać się pro-militarnych konserwatystów, ale zobaczymy.

Odkryłem też w końcu technologię 'Wolny Handel'. Zwiększona produkcja rolnicza i wydobywcza powoduje że wykres dochodów wystrzelił w górę, co pozwoli mi na bardziej elastyczne zarządzanie budżetem.

Zamiast nakładać taryfy, zacząłem subsydiować importowane dobra. Mam nadzieję, że w połączeniu z nieco zmniejszonymi podatkami, zachęci to chłopów i robotników by zaczęli pracować w fabrykach jako rzemieślnicy.

Kolejna opracowywana technologia to prywatne banki. Bonus w ściąganiu podatków na wczesnym etapie gry bardzo się przyda, lecz jeszcze lepszą rzeczą będzie możliwość budowy fabryk cementu. Kosztowny cement używany jest nie tylko do budowania nowych fabryk/fortów/kolei, ale potrzebny jest stale do ich konserwacji. Produkcja cementu wymaga jedynie węgla, którego mam pod dostatkiem.

Tymczasem, w połowie 1838 roku rozpoczyna pracę huta szkła w Krakowie. Jak na razie bez rewelacji. Nie tylko brak pracowników, ale także cena na światowym rynku, sprawiają że zyski są jedynie symboliczne.

Stowarzyszenie Liberalnych Studentów - wpływy reformatorskiej ideologii rosną. Na tą chwilę obieram strategię tłumienia takich incydentów (bardziej wzrasta militancy (bojowość) niż conciousness (świadomość polityczna)).

Pod koniec roku zaczyna robić się gorąco za zachodnią granicą Polski. Austria postanowiła upomnieć się o Śląsk, wypowiadając wojnę Prusom.

Tasse - na fabułę bym nie liczył, to będzie After Action Report w dosłownym znaczeniu tego sformułowania ;)

de Ptysz - no cóż, trochę dużo czasu upłynęło żeby do tego wracać.

4. thrashing mad

Styczeń 1839 roku i kolejna zmiana kompozycji izby wyższej. Jak na razie, nie widać za bardzo wzrostu popularności liberałów, przynajmniej wśród wchodzącej w skład izby szlachty.

Państwowy przemysł kuleje (przecież jeszcze rok temu w ogóle nie istniał :lol2:). Mam tu do wyboru zmniejszenie militancy biurokratów lub kapitalistów. Jako że tych drugich praktycznie nie mam, decyduje się na reformę administracji.

W połowie roku ukończono budowę gorzelni w Warszawie i winiarni w Poznaniu. Zyski są śmiesznie małe, ale przynajmniej fabryki są rentowne. Widać też że wciągu ostatniego roku krakowska huta szkła niemal dziesięciokrotnie zwiększyła przerób i zatrudnienie.

Rzemieślników jest wciąż bardzo mało, ale wraz z otwarciem fabryk zaczyna ich przybywać. Gorzej jest z clerkami, którzy nie tylko stanowią intelektualne zaplecze (bonus do wynajdywania technologii), ale przede wszystkim w ogromnym stopniu wpływają na efektywność produkcji przemysłowej. Idealnie byłoby gdyby na 10 craftsmenów przypadał jeden clerk.

Do końca 1839 roku sytuacja finansowa w dalszym stopniu się stabilizuje. Udało mi się spłacić niemal całe zadłużenie, oraz obniżyć podatki. Konserwatywna partia królewska nie pozwala mi na zmniejszenie podatków poniżej 25%, ale dla klasy wyższej i średniej obniżam je do minimum. Zmniejszam też podatek dla klasy niższej (z 90% do ok. 65%). Mam nadzieję że te zmiany pozwolą na dalszy przyrost craftsmenów i dadzą silniejszy impuls aby PoPy stawały się clerkami.

Zmiany w populacji, zaobserwowane po kilku miesiącach, są obiecujące. Wygląda na to że nierentowni artisans (czeladnicy) oraz chłopi zmieniają zawód na craftsmenów. Dobrze też że przybywa kapitalistów, ale nie arystokratów - ich mam aż w nadmiarze.

Początek roku 1840 i kolejne zmiany w izbie wyższej:

W marcu ukończono opracowywanie teorii banków prywatnych. Zwiększenie ściągalności podatków pozwala mi obniżyć je o kolejnych kilka procent dla klasy ubogiej. Jako kolejny cel badań wybieram 'energię koła wodnego'. Zwiększy ona efektywność produkcji w RGO (czyli tam gdzie wytwarza się surowce - rolnictwo i wydobycie) i w fabrykach aż o 10%.

Wygląda też na to że w Wielkopolsce przybywa bezrobotnych rzemieślników - idealny moment na budowę fabryki cementu.

Pod koniec roku 1840 wojna między moimi sąsiadami została zakończona zwycięstwem broniących się Prus, które odebrały Austrii Czechy.

Ceslaus - zmieniłem zapisy w plikach history/provinces, history/countries i w history/units. Wszystko w prostych plikach tekstowych.

5. thrashing mad

Zmiany izby wyższej na początku 1841 roku. Widać już powolną ale stałą tendencję wzrostową frakcji liberalnej.

W Radomiu powstaje ruch Czartystów, domagający się wprowadzenia reform i zniesienia monarchii absolutnej. Znów jest to izolowany przypadek, ograniczony do jednej prowincji, ale takich eventów pojawia się coraz więcej.

Decyduje się na zbudowanie drugiej cementowni, w Suwałkach. Co prawda stan 'Polski Brześć' składa się tylko z jednej prowincji i nie będzie w stanie zebrać wielu pracowników, ale cementownia jest dość tania. Lepiej chyba mieć fabryki w każdym stanie, dzięki czemu (miejmy nadzieje) impuls dla PoPów aby przebranżowić się na rzemieślników będzie większy w skali kraju.

Jak na razie w dużej mierze ignorowałem dyplomację, głównie dlatego że i tak jestem w strefie wpływów Rosji. W 1840 roku Moskwa zdołała pozyskać Szwecję do swojej strefy, tak że kiedy rok później zaoferowali sojusz, chętnie się na niego zgodziłem.

Rok 1842 i kolejne przetasowania wśród reprezentantów arystokracji:

Korzystając ze zgromadzonych rezerw pieniężnych i stabilności finansów, zwiększam armię o kolejne 2 brygady regularnej piechoty. Zwiększam też finansowanie żołnierzy na 50% (poniżej tej wartości powoli ich ubywało).

Pod koniec roku opracowano technologię 'energii koła wodnego', co błyskawicznie przekłada się na zwiększenie dochodów. Podatki dla klasy ubogiej zmniejszyłem poniżej 50%. W dalszej kolejności decyduje się na opracowanie 'mechanizacji górnictwa'. Umożliwi mi to budowę hut stali (przy braku żelaza mało opłacalne), a w dalszej perspektywie także możliwość tworzenia przemysłu zbrojeniowego (fabryki amunicji, mat. wybuchowych, artylerii i broni palnej). Te drugie to wynalazki, czyli nie dostaję ich od razu po wynalezieniu technologii, tylko losowo w miarę upływu miesięcy/lat.

Raczkujący polski przemysł prezentuje się pod koniec 1842 roku raczej obiecująco. Chociaż produkowane dobra nie mają wysokich cen na światowym rynku, to fabryki zaczynają przynosić odczuwalne zyski zaś klasa robotnicza powoli ale konsekwentnie rośnie.

shefushefu - nie wiem za bardzo o co ci chodzi - o zmodyfikowane pliki?

Alojzius Pendergast - podobnie jak w przypadku EU3 jest to banalnie proste. Wprowadzenie tych zmian zajęło mi może gdzieś z 10 minut.

6. thrashing mad

Rok 1843 i zmiany w Izbie Wyższej:

Przeglądając okno przemysłu zostałem mile zaskoczony. Okazuje się że nieliczni kapitaliści z Mazowsza zdołali zgromadzić wystarczającą ilość kapitału na budowę fabryki tkanin. Nie wiem jeszcze czy produkcja będzie opłacalna, ponieważ będzie wymagała importu bawełny.

Tego samego roku Rosja najechała na Chiny. Jak widać 'państwo środka' padło wcześniej ofiarą napadu ze strony Brytyjczyków. Raczej mało optymistycznie to wygląda - im Rosja będzie silniejsza, tym trudniej będzie się uwolnić z ich strefy wpływów. Wojna zakończyła się rok później podbojem Mongolii przez Rosjan.

Wynaleziono 'Mechanizację Górnictwa'. Technologia ta nie daje mi w tej chwili żadnych korzyści, ale otwiera drogę do kolejnych - które w przyszłości zwiększą efektywność wydobycia. Na kolejny projekt badań wybieram 'Eksperymentalną Kolej'. Budowa kolei nie wymaga dużego kapitału, więc mam nadzieję że zbudują ją za mnie polscy kapitaliści.

Rok 1844 - liberałowie wśród arystokracji i kapitalistów stanowią już niemal jedną czwartą ogółu.

Tuż po ukończeniu fabryki tkanin, prywatni inwestorzy rozpoczynają budowę winiarni w Warszawie. Dobrze, choć na razie jest za mało robotników by obsadzić aż 3 fabryki. Nie wiadomo jeszcze czy produkcja tkanin będzie opłacalna (na razie jest na minusie, ale jest w niej za mało pracowników by definitywnie stwierdzić czy fabryka będzie rentowna czy nie).

Tymczasem ofensywa ideologiczna liberałów nasila się:

[​IMG][​IMG]

Doprowadza to do powstania pierwszej zbrojnej grupy chcącej obalić status quo i rządy absolutne - polskich anarcho-liberałów.

Chociaż na razie buntowników jest garstka, wolę zabezpieczyć się zawczasu na ewentualność wybuchu niepokojów i powiększam stałą armię do 8 brygad.

shefushefu - bo jesteś w strefie wpływów Rosji, kiedy staniesz się wielką potęgą to stracisz tą 'protekcję'.

7. thrashing mad

Rok 1845 i niewielkie odrobienie strat przez konserwatystów:

Wygląda też na to że 'national focus' ustawiony na promowanie kleru oraz finansowanie edukacji na max dało efekty. Przez 9 lat gry odsetek duchownych w społeczeństwie wzrósł o 0,17% dając większy bonus do wynajdywania technologii. Niestety śmiesznie mała ilość clerków nie zachwyca. Straciłem też bonus z 'secondary power', spadając niżej w rankingu.

W połowie roku wybucha kolejna wojna między Austrią i Prusami. Habsburgowie i sojusznicy zamierzają odzyskać Czechy, jednak bardziej liczni i efektywni militarnie Prusacy znów dominują na polach bitew.

Widząc słabość wojsk austriackich postanowiłem zaryzykować i rozbudować armię do maksimum 18 regimentów. Do czasu sformowania nowych armii będę obserwował wojnę i jeśli pojawi się okazja - zainterweniuje (mam cory na całą Galicję).

Limit 18 brygad jest śmiesznie mały, dlatego też myśląc strategicznie zwiększam finansowanie wojska do maksimum. Jest to jedyny sposób w jaki można skłonić PoPów by wstępowali do armii. Oczywiście na efekty trzeba będzie czekać lata.

Pod koniec roku opracowano Kolej Eksperymentalną. Tym razem decyduje się na badania nad technologią wojskową, zwłaszcza że na tym polu odstaję od sąsiadów. Wybieram 'Myśl Post-Napoleońską', która pozwoli mi konstruować forty w strategicznych punktach kraju, a także zwiększającą organizację i dającą możliwość okopywania się.

Rok 1846 - liberalni arystokraci odrabiają straty:

Wraz z nadejściem wiosny 54 tyś. polskich żonierzy rozmieszczonych wzdłuż polsko-austriackiej granicy czeka w gotowości. Do tej pory Austriacy przegrywali bitwę za bitwą, zaś wojska pruskie zajęły kilka prowincji na Morawach. Jako casus beli wybieram podbój reszty Galicji Zachodniej. Sam posiadam większość prowincji tego stanu, Austria tylko jedną - Lwów. Ponieważ jest to tylko jedna prowincja, wymagany 'warscore' to tylko 2. Liczę na to że, podczas gdy Austriacy zajęci są Prusakami, dokonam szybkiej inwazji, zajmę kilka prowincji i odzyskam Lwów bez konieczności prowadzenia długotrwałej wojny i dużych strat w ludziach. (EDIT) Atakuję sam, bez pomocy Rosji.

Sevgart
    - chodzi ci o to jak zarabiać pieniądze w V2?

8. thrashing mad

14 Czerwca 1846 roku wojska polskie wkroczyły do Galicji Wschodniej, rozpoczynając działania wojenne.

Ponieważ nie było widać żadnych sił wroga, 18 czerwca kolejne dwie armie wkroczyły do Słowacji. 2 brygady pozostawiłem w odwodzie w Nowym Sączu na wypadek pojawienia się przeciwników. Dzięki temu że Prusy wciąż wiązały Austriaków na zachodzie, wschodnia flanka powinna być stosunkowo bezpieczna.

25 Czerwca będący w dużej przewadze liczebnej Austriacy starli się w Trenczynie z Prusakami. W kolejnych tygodniach obie strony kierowały do rejonu walk liczne posiłki, przez co walki trwały przez cały Sierpień, aż do Września.

Ostatecznie, ku mojej uldze, wojska Pruskie zwyciężyły.

24 Października Piąta Armia gen. Niepokolczyckiego zakończyła okupowanie prowincji Stryj, kontynuując natarcie w kierunku Stanisławowa.

30 Października padł główny cel kampanii - Lwów, zaś Trzecia armia gen. Rómmla wymaszerowała na Tarnopol.

Przyglądając się wynikowi wojny, wygląda na to że będę musiał zdobyć dużo więcej prowincji by Austria zgodziła się na przekazanie Lwowa. Porównanie potencjału militarnego (polskie 24 do 80 Austrii i sojuszników) nie napawa optymizmem, zwłaszcza że nadchodząca zima w Karpatach może obniżyć wartość bojową moich wojsk. Przynajmniej Prusy zwyciężają w swojej wojnie, staczając bitwy za mnie.

Niestety 11 Listopada podpisują one z Austrią pokój, zachowujący status quo. Wygląda na to że Polacy będą musieli walczyć sami.

20 Listopada gen. Marceli Bem zdobył Koszyce, kontynuując atak w kierunku Różniawy. Jak widać pomimo tego że jego Druga Armia nie stoczyła jeszcze żadnej większej bitwy, uszczupliła się o 2 tyś. żołnierzy. Wysłałem też pozostające w odwodzie 2 brygady do Użgorodu - lepiej skończyć wojnę szybko, nim pojawią się wrogie armie.

26 Listopada duża, choć zdemoralizowana, armia austriacka zagroziła Szóstej Armii w Bańskiej Bystrzycy. Zrezygnowałem z okupacji Różnawy, kierując gen. Bema by pospieszył jej z pomocą.

Siły polskie zyskały całkowitą kontrolę nad prowincją, okupując dogodne pozycje na wzgórzach, co zniechęciło Austriaków od ataku.

Tymczasem w kraju liberalni konspiratorzy wykorzystują czas wojny do rozszerzania wpływów swej ideologii.

Z końcem 1846 roku, pomimo faktu zdobycia kilku prowincji, Austria wciąż odrzuca polskie warunki pokojowe. Gromadzi też coraz większe siły na mojej zachodniej flance, łącznie z włoskimi sojusznikami.

Wygląda na to że plan szybkiej wojny upadł i nie obędzie się bez bitew i strat w ludziach. Aby nieco zmniejszyć przewagę liczebną wroga i dać Polsce szanse na zwycięstwo dokonuje mobilizacji kolejnych 15 brygad.

Milven - spróbuję, nie jest ona jakoś strasznie skomplikowana (ale funkcjonalna i ciekawa IMO)

Sevgart - każdy kraj jest inny, ja też nie jestem z resztą ekpertem - myślę że Rothus dał ci dobre rady.

9. thrashing mad

Tuż po zakończeniu mobilizacji, skierowałem chłopskie armie do Krakowa, Tarnowa i Nowego Sącza. Nie uzyskały one jeszcze pełnej gotowości bojowej, więc (poza jedną armią maszerującą do Różnawy) chcę przytrzymać je w odwodzie.

W styczniu 1847 roku, pasywni dotąd Austriacy obrali sobie za cel 2 brygady okupujące węgierski Debreczyn. Postanowiłem przechwycić ich kontrofensywę atakując Miszkolc z kilku kierunków jednocześnie, przy dużej przewadze liczebnej.

Bitwa rozpoczęła się 21 stycznia udanymi działaniami zaczepnymi doświadczonego generała Sanguszko.

Do 6 Lutego wszystkie siły polskie wysłane do ataku osiągnęły cel, zapewniając miażdżącą przewagę liczebną.

Bitwa zakończyła się decydującym zwycięstwem 5 marca 1847 roku, kiedy to zdziesiątkowane siły gen. von Kirbacha rzuciły się do ucieczki. Dzięki tej wygranej zdobyłem aż 3.4 punktów warscore i prestiżu, co znacznie poprawiło moją pozycję przyszłych rokowaniach pokojowych. Niestety, mimo olbrzymich strat w ludziach Austriacy wciąż nie godzili się na oddanie Lwowa.

W kolejnych tygodniach siły polskie ścigają uciekinierów z Miszkolca i zwyciężają w dwóch kolejnych bitwach. Wygląda też na to że technologicznie Austriacy nie przewyższają mocno Polaków - brak w ich armiach kawalerii czy artylerii.

26 Marca zaniepokoiło mnie wkroczenie 2 brygad parmeńskich do Krakowa, jednak po kilku dniach wycofały się one z powrotem do Bielska.

Na początku kwietnia Polacy zwyciężają w dwóch kolejnych bitwach, pokonując niewielkie i zdezorganizowane siły austriackie.

Niestety, pomimo osiągnięcia 8 punktów warscore na moją korzyść Austria wciąż odmawia oddania Lwowa, prawdopodobnie z powodu przewagi w potencjale militarnym (85 do 24).

Tereny okupowane przez polskie wojska 10 Maja 1847 roku:

Aux_Teergois - Turcja ma porównywalny potencjał do Austrii, choć powoli tracą status wielkiej potęgi (balansują na 8 i 9 miejscu).

Oczyszczone i zamknięte.
    Jakbyś chciał kontynuować - daj znać na PW.

Elaith

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie