AAR Rosją - od 1836 do upadku Imperium Osmańskiego

Temat na forum 'Victoria II - AARy' rozpoczęty przez Golden Qajar, 28 Grudzień 2010.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. A więc zaczynam od początku. Witam po przerwie ponad dwóch lat. Niby nie powinienem zakładać nowego konta (regulamin), ale to robię, dlatego że moje konto jest wyłączone, powiem więcej – śladu po nim nie ma, nawet na liście użytkowników (właściwie to może nawet dobrze się składa - nie mam już zamiaru go używać)..... Barlan jest martwy. Teraz jest Golden Qajar.

Zamierzam przedstawić mój własny AAR Rosją, który będzie obejmował lata od 1836 do upadku Imperium Osmańskiego w Europie, które nastąpi nie wcześniej niż w 1860 roku. Zamierzam zamienić Wojnę Krymską w prawdziwą krucjatę prawosławnych o wyrzucenie Turków z Konstantynopola, której powodzenie i ostateczne jej zwycięstwo wstrząśnie Europą i Światem. W wojnę będzie zaangażowanych wiele krajów Europy, a zwycięstwo koalicji anty- osmańskiej nad koalicją pro – osmańską na zawszę zmieni państwa, które po przegranej wojnie rozpadną się razem z osmańską Turcją. Sytuacji w Europie i na świecie po krucjatach bałkańskich będzie poświęcony ostatni odcinek.

No, to był krótki wstęp. A teraz muszę zacząć. Im szybciej się z tym uporam tym szybciej przejdę do rzeczy.

Wiek XIX to czas, głębokich przemian społecznych, ekonomicznych, przemysłowych.... no czyli stara śpiewka, którą wszyscy znają. W 1836 Rosja jest Trzecią Potęgą Świata – znajduje się zaraz po Francji Lipcowej (miejsce 2 ) i po Zjednoczonym Królestwie (miejsce 1). Jeżeli systematycznie będę powiększać punkty zwycięstwa, uda mi się zachować obecną pozycje, a jeśli wygram wojny z nią mogę spróbować być numerem 1. Nie zamierzam też nękać obywateli nie – rosyjskich. Jedynym sposobem, aby ta monarchia się zachowała jest respektowanie mniejszości narodowych. Zwłaszcza, że zamierzam powiększyć ten kraj o inne terytoria.

Po Kongresie Wiedeńskim Rosja zyskała Finlandię i część Polski centralnej. 6 lat przed rozpoczęciem gry w Polsce wybuchło Powstanie Listopadowe. Nie zamierzam dopuścić do kolejnego. Zamierzam zrezygnować z szowinistycznych partii na rzecz partii, która zagwarantuje chociażby częściowe swobody dla mniejszości.

Europa w 1836:

Wielkie Potęgi w 1836:

Jeżeli chodzi o przemysł to Rosja jest w tyle. Wielka Brytania ma 18 czynnych fabryk a Francja 4. Prusy i USA mają po 6 fabryk. Rosja tak jak Austria, Imperium Osmańskie i targana wojną domową Hiszpania, pozostaje w tyle. Mam tylko nadzieje, że liberalna partia szybko doprowadzi w Rosji do przyrostu kapitalistów i nowych inwestycji.

Do Wielkich Potęg zaliczają się:
    1) UK
    2) Francja
    3) Rosja
    4) Austria
    5) Prusy
    6) USA
    7) Imperium Osmańskie
    8) Hiszpania

Planowałem poświęcić więcej czasu na opisywanie innych wielkich potęg, ale myślę że to jest zbędne. Co do UK to wiadomo, że jeżeli będzie stawiać opór co do Turków to jest należy ją rozwalić, albo osłabić. Jej przegrana w jakiejś wojnie obniży sumę jej punktów zwycięstwa co jest szansą dla Rosji by wbić się na jej miejsce. Kluczem do sukcesu (moim zdaniem) jest systematyczne niszczenie reputacji Wielkiej Brytanii, zajmowanie strategicznych prowincji tak jak ona, by mieć bazę wypadową na nią. Zdobywanie stref wpływów w Persji lub Birmie też leży w interesie Rosji. O rozwoju technologicznym, przemysłowym i spadku analfabetyzmu w kraju nie wspomnę

Lata 1836-1840

Jak mówiłem pierwsze co zrobiłem to zmieniłem partię z Słowianofili na partię Prozachodnią, mając nadzieje na przemysłowe 'BUM.' Coś w tym jest, bo kapitaliści zaczęli realizować swoje inwestycje:

Efekt był widoczny już za rok:

W maju 1836 Holandia poprosiła mnie o wsparcie militarne – jak nie ja mam jej pomóc to nie wiem kto:

Belgia zawarła sojusz z UK. Miałem zostawić Niderlandy gołe? Przewidziałem, że jakiś czas po rozpoczęciu gry rozpocznie się wojenka. I tak było. Cel Niderlandów – aneksja Belgii. Cel Belgów – obrona przed Holendrami. Skoro w wojnę zaangażowała się po uszy Wielka Brytania to wiadomo, że "odgryzie kawałek" z Holandii, a to dopiero zachwieje "równowagę sił."
    Nie mam nic do Belgii, ale to zwycięstwo podkopie Brytyjczyków. Screeny:

Po rozpoczęciu wojny użyłem floty stacjonującej w St Petersburgu (gdzie miałem dwa klipery). Załadowałem na statki 6 tysięcy żołnierzy (1 kliper mieści w Vic2, 3 tys żołnierzy). Wielka Brytania rozpoczęła pościg mej floty. Podczas potyczki zniszczyła moje dwa klipery – gdy flota wracała do Rosji po kolejnych żołnierzy. W przyszłości będzie trzeba popracować nad marynarką:

Rządy liberalne wyczerpały mój budżet i musiałem się zadłużyć. Dlatego zmieniłem partię na Słowianofile, a później na Panslawistów, aby móc podwyższyć podatki. Bitwa w Groningen zakończyła się sukcesem Rosji:

Później moja ekspedycja uczestniczyła w nic nie znaczących właściwie potyczkach . Belgowie i Niemcy hanowerscy byli liczniejsi i mieli bezpośredni dostęp do Holandii co dawało im przewagę. Jakiś czas później doszły do Rosji suchy, że Karliści dokonali przewrotu pałacowego w Hiszpanii:

Przełom nastąpił gdy Prusy zezwoliły na przemarsz wojsk. To była dobra wiadomość gdyż mogłem dobrać się do skóry bezpośrednio Hanowerowi i Belgą. Nie ominęły nas też smutne wieści. W Warszawie wybuchła epidemia cholery i całe miasto trzeba było poddać kwarantannie (mogłem tego nie robić, ale 'to' by było chamskie):

Epidemia cholery w Warszawie:

Ogólnie wojna w Holandii przechodzi na moją korzyść. Wszystko układa się ok. Brytyjski Hanower w całości jest zajęty przez Rosjan. Brytoli już prawie całkowicie udało mi się wyrzucić z Holandii, a z Belgią to sobie poradzę. Gdyby nie Prusy i otwarcie granic ciągnęło by się to jeszcze trochę. Mam tylko nadzieje, że UK sobie odpuści jak zajmiemy Belgię. Sytuacja Holandii:

UK próbuje swoich się w zajmowaniu Sumatry:

Wielka Brytania próbuje też osiągnąć pokój ze mną zajmując Alaskę – myśli, że to wystarczy:

W państwie funkcjonuje już 9 fabryk, ale do niektórych z nich muszę dokładać:

Podsumowując:

Francja spadła na miejsce 3. Udało mi się wepchać Rosję na pozycję drugą. Od czasu przewrotu w Hiszpanii razem z Meksykiem wymieniają się pozycją Wielkiej Potęgi.

Pierwszy raz bawię się w coś takiego. Pod koniec tego tygodnia lub wcześniej dodam nowy odcinek. Na razie to musi wystarczyć :).

2. Dodam dziś krótki odcinek. Miałem plany, aby był on nieco dłuższy (10 lat), lecz.... no, powiedzmy, że się nie wyrobiłem. Z drugiej strony nie będę jednak miał czasu już w tym tygodniu, aby grać więc muszę go wrzucić. Później zaczyna się szkoła, która pochłania i zajmuje (nie tylko ona), ale mniejsza o to.

Co do pozytywnych komentarzy i punktów reputacji to bardzo mnie one cieszą. Co do propozycji Knechta, aby stworzyć państwo dla Polaków to... a - wykonalne. Musiałbym przełączyć grę - to raz. Dwa - w Victorii 2 państwo Polskie może powstać tylko gdy RP Krakowska stanie się Wielką Potęgą i spełni jakieś tam inne wymagania. Wtedy można zaakceptować decyzję i zyskać cory na provy, gdzie w większości żyją Polacy. Patrzcie:

Knecht, wiesz możliwy jest sequel mojego stanu gry, być może RP Krakowską. Zastanawiałem się już nad tym. Nie wiem co będę robić na tym forum po zakończeniu edycji tego AARa. Być może kontynuacja gry innym krajem z innym celem będzie czymś miłym i zajmującym. Jednak porzucam ten temat na razie. Jeżeli ja nie będę chciał kontynuować gry to mogę Ci przesłać zapis stanu gry i Ty pograsz sobie RP – wiesz, taka droga do niepodległości. Można by było zrobić o tym kolejny AAR.

Lata 1840- 1843

Zmieniłem partię na Październikowców. Wcześniej pogrzebałem i pozmieniałem kilka rzeczy w plikach dzięki czemu jest dostępna od 1840 (a nie od 1905). Jest mniej szowinistyczną partią niż slw i pansl. Już w Victorii I nauczyłem się manipulować grą do tego stopnia, że u szczytu mocy potrafiłem cofać czas. Tu też się pewnie da, ale na razie to mi niepotrzebne.

Następnie rozpocząłem budowę jeszcze nowych statków. UK ma flotę ponad 200 okrętów. Muszę jej dorównać, aby móc przemieszczać swoją armie.
    Ponieważ front w Holandii w początkach 1840 zaczął się źle układać musiałem uruchomić mobilizacje rezerw. Chłopi i Górnicy trafili w szeregi armii carskiej Rosji.

Statki:

Rozwinęła się medycyna. Jest to niezbędne (zwłaszcza, że niedawno wybuchła cholera w kraju). Znacznie obniżyło to śmiertelność, także i żołnierzy:

Rozpocząłem badania nad parowcami (zauważyłem, że UK już je ma)

Z wydarzeń na świecie: wybuchła wojna prusko - austriacka o pozycję hegemona w Niemczech. Wygrała Austria:

Ponieważ bardzo dużo się pojawiło wojsk rosyjskich w Niderlandach Brytyjczycy nie pozostali dłużni i też wysłali. Nie udało im się jednak pozostać:

Zakończyła się też krótka francusko - hiszpańska wojna kolonialna w Afryce Północnej. Zwycięstwo Francji. Co się tyczy obu wojen (pru-hab, fra-spa) dostawałem mnóstwo ofert dołączenia do tej wojny po wszystkich stronach. Być może poparłbym którychś, ale jestem zajęty swoimi celami

Kolejno w Holandii wygrywałem bitwy:

Aż w końcu zdobyłem przewagę nad wrogiem:

W końcu Belgia zmiękła. Jej rząd podał się do dymisji i zgodził się na aneksję. Dzięki temu Niderlandy na chwilę dołączyły do grona Wielkich Potęg:

Wielka Brytania widząc to rozpoczęła swoje dyplomatyczne gierki. Naprawdę to jak i ona i Belgia zalewały mnie propozycjami pokoju było żenujące. To mnie męczyło. Próbowałem do wojny po swojej stronie wkręcić Francję, ale mój manewr się nie powiódł. Natomiast zwiększyłem priorytet
    swoich dyplomatów w Birmie, Persji, Grecji. Co do Birmy to już wcześniej została podzielona przez UK i Chiny, ale udało się jej zachować niepodległość. W przyszłości zamierzam jej pomóc się wyzwolić. Wszystko ma swoją cenę. Król. Niderlandów dostało Belgię, ale straciło część kolonii w Ameryce Południowej:

Po klęsce dyplomatycznej doszedłem do wniosku, że nie ma sensu dalej grać na czasie lub łudzić się, że dobiorę się Londynowi. Flota Rosji jest za mała. Potrzeba mi czasu na rozwój

Podsumowanie:

Po aneksji Belgii Niderlandy na krótko znalazły się w towarzystwie Wielkich Potęg. Imperium Osmańskie nieźle się trzyma. Pru/Hab rywalizują ze sobą o pozycje w Szeregu. Mimo pokoju z UK i czasu na rozwój już od następnego odcinka rozpocznie się pierwsza wojna z Turkami o kilka prowincji, lub o wydostanie Mołdawii z strefy wpływów Wysokiej Porty. Nie da się załatwić wszystkiego na raz. W pierwszej części "Car wszystkich Słowian" – event znacznie ułatwiał inwazję na Konstantynopol. Tu go nie ma. Trzeba się z tym pogodzić i rozegrać wszystko inaczej:

Ten odcinek nie jest jak dla mnie niczym specjalnym, bo prawdziwa gra zacznie się już wkrótce. Jest to zakończenie wstępu. W kraju rozwijają się kolejne fabryki. Budowa okrętów to konieczność. Nawet Francja ma ich więcej niż ja. Co do Turcji to metodą małych kroczków uda mi się ją rozebrać.

3. Niby mógłbym główkować nad tą Polską, ale właściwie po co? Dobrze traktuje mniejszości, a AARów opisujących Polską drogę do niepodległości i hegemoni jest bardzo dużo nawet w samej Victorii II

Lata 1844 - 1850

Po zakończeniu wojny w Holandii, Prusy odwołały swój przemarsz wojsk. Moje dywizje jeszcze jakiś czas zostały w Belgii gdzie wybuchła rewolucja nacjonalistyczna i musiałem ją stłumić. Tyle mi Holandia zawdzięcza, a nieźle mnie wykiwała, ale o tym później. W marcu 1844 rosyjscy naukowcy odkryli nowe technologie: Parowce. Od tej pory moja flota mogła się cieszyć parowcami transportowymi zamiast kliperów, choć i tak wyprodukowałem ich już zbyt dużo:

Już kilka miesięcy później projekt był gotowy by go wprowadzić w życie:

Dalej gra się jakoś ciągła. Realizowałem swoje projekty. Ponieważ Prusy i Hesja - Kassel (wcześniej użyłem terytorium wmieszanego w wojnę Hanoweru, zamiast tej ostatniej) nie chciały mi wydać zgody na powrót moich sił do kraju musiałem odrobinę bardziej się wysilić. Dlatego zdemobilizowałem rezerwy i to co zostało przetransportowałem moją nową flotą do kraju. Kolejny projekt już za dwa lata został zrealizowany. Była to eksperymentalna sieć kolejowa. Rozpoczęła się budowa pierwszej kolei w Carskim Siole:

Moje oddziały z Holandii w sierpniu 1846 były już na pokładzie i w połowie drogi do kraju do Inflant, skąd flota wystartowała:

Jednak to nie był kres mojego wojowania, lecz dopiero początek. Jak pisałem wcześniej Turcję trzeba rozebrać z prowincji - nie ma innej drogi. Dlatego też wyznaczyłem sobie pierwszy cel - Dobrudżę. W wojnę po stronie osmańskiej Turcji zaangażowały się księstwa naddunajskie Mołdawii i Wołoszczyzny, oraz Czarnogóra, która połączona była sojuszem militarnym z tym właśnie krajem. Pierwsze działania wojenne zaczęły się już w Mołdawii:

Następnie gdy w Mołdawii trwały potyczki z armią hospodara wysłałem inną armię by zajęła tę cholerną Dobrudżę:

Nie należy też zapominać o froncie kaukaskim. Wysłałem tam dwie dywizje:

Początkowo nie szło mi najlepiej. Osmańskie oddziały nie są takie gięte. W Vic1 były słabsze. Bitwa w Ardahan przy kaukaskiej granicy z Rosją:

Z powodu niepowodzeń podjąłem decyzje o ponownej mobilizacji:

31 sierpnia 1847 ukończona została pierwsza kolej w Rosji ; łącząca stolicę z carską rezydencją:

W listopadzie Porta wymiękła. Zaproponowali pokój:

Oczywiście akceptujemy. Fine!

Dywizje wróciły do domu. Rezerwy znów zostały zdemobilizowane. Miałem zamiar odebrać Kretę, Królestwu Obojga Sycylii. W całym kraju budowała się kolej. W Warszawie (...) w Kazaniu i Kijowie wybudowałem umocnienia. Wszystko tak pięknie, że tylko kwiatków z nieba brakowało :confused:
    A tu ci masz cholerę! (...) Francji nie dość triumfów nad Hiszpanią i teraz Katalonii jej się zachciało. Hiszpania, bez większych efektów wspierała mnie podczas wojny na Bałkanach. (...) Zapomniałem dodać, że po dłuższych namysłach Holandia nie zdecydowała się mi pomóc, albo chociażby formalnie okazać wierność mnie za to jak jej pomogłem. Hiszpania to zrobiła, choć nie pomogłem jej w wojnie w Afryce i na nic się nie przydała, ale mniejsza o to. Liczy się gest a nie zasługi. Holandia, przestała już być Great Power, niestety :clap:

Wsparcie, czyli protekcja:

wysłałem czarnomorską flotę z dywizją żołnierzy do Bretanii, aby odwrócić ich uwagę od Hiszpanii (teraz nie wiem, czy był to dobry pomysł gdyż za dobrze to to nie skutkuje):

Floty bałtyckiej też użyłem zabierając z Rygi kilka dywizji:

Zabiegi te nie dawały skutków, gdyż panowie żujący żaby zajęli prawie całą Aragonię zanim ja zdążyłem się jeszcze pojawić:

Bitwy morskie:

Desant:

To by było na tyle. Jakie zmiany za sobą niesie czas? W Europie:

Co tu by ustalić.... W Europie nic się raczej nie zmienia. Belgia zniknęła z mapy, Król. Obojga Sycylii systematyczne zabiera prowy od Egiptu, Francja zachowała kontrolę nad Afryką Północną, a Maroko jest w jej strefie wpływów.

4. Azja:

Imp. Osmańskie zdobywa coraz to większe wpływy w Arabii. To by było chyba na tyle z tych niezwykle ciekawych i wyczerpujących wniosków. Sarkazm jest tutaj na miejscu, dlatego że nie zależy mi na umacnianiu się Ottomanów, mimo że im kopię w Europę ; a wręcz przeciwnie (...)

Nowy Świat:

Trwa Amerykańska wojna domowa, zwana wojną Secesyjną. Cel Ameryki - pełne zjednoczenie. Cel CSA - Status Quo. Wojna nadal trwa.

Rosja bardzo szybko się rozwija. Budowanie umocnień, kolei, nowych statków, wysyłanie ekspedycji odkrywców z pomocą jakichś eventów, zdobywanie nowych stref wpływów (Etiopia, Birmę zajęli mi Brytole :Devil:) - tak, to wszystko rzutuje na całość mojej gry i składa się na punkty zwycięstwa, a mi jak właściwie każdemu właśnie chodzi o zwycięstwo. Tak wygląda sytuacja kolejowa w Rosji (widać cienkie linie, trzeba tylko się przypatrzeć):

Podsumowanie:

Poziom znajomości alfabetu wzrósł do 15 procent. W kraju działają fabryki w liczbie 51 i stanowią główną formę dochodów dla wielu obywateli. Gwałtowny rozwój dał Rosji dużo punktów, zwycięskich punktów, które pozwoliły wyprzedzić Wielką Brytanie, która mimo swojego potencjału nie rozwija się. Utrzymanie podobnej pozycji i przewagi jest jak najbardziej konieczne, ale to wcale nie znaczy, że UK jest martwa - nadal jest potęgą zdolną płatać mi figle.

5. AAR Rosją - od 1836 do upadku Imperium Osmańskiego [4]

Lata 1850 -1855

Do sierpnia 1851 trwała wojna z Francją o Hiszpańską Katalonię. Rosja jako mocarstwo przewodziła w pertraktacjach pokojowych. W październiku 1850 trwały krwawe walki w Katalonii. Choć Francuzi zajęli prawie cały obszar dawnej Aragonii to ich zwycięstwo stało się klęską, a złożyło się na to kilka czynników (...)

By walczyć z nimi musiałem znów mobilizować rezerwy. Z zamiarem transportu morskiego tych, że dywizji do Francji, oczywiście :>:

Już wcześniej wytworzyłem trochę regularnej armii i teraz oczywiście załadowałem świeżą na statki, by prościutko wysłać do Hiszpanii:

Kiedy jednak dotarła to nie było już kogo likwidować. No, może z wyjątkiem podpalających jakieś miasto Anarcho Liberałów:

Nie myślcie sobie, że to z Ruskimi tak zaciekle walczyli. Zdecydowanie woleli odpuścić gdyż pojawił się inny wróg (ze swoimi żądaniami, rzecz jasna):

Na zrzucie z gry widać jak się bili w Rennes. Ta bitwa jednak nie trwała długo:

Prośba o pokój była wyjątkowo korzystna. Akceptacja nastąpiła jednym tchem. Dzięki temu mogłem się skupić na kolejnej wizycie w Belgii. Co do tej wojny w Katalonii to jej ustanie wynikło z powodu innej wojny, z Prusami. Celem Prus okazał się nikt inny jak takich dwóch znanym wszystkim gości, jak Alzacja i Lotaryngia:

Tymczasem nie przejmując się tym co się dzieje na południowym wschodzie Francji przerzuciłem swoje oddziały do Artois. Tam miały czekać na wsparcie transportowane przez może, ówcześnie znajdujące się na Krymie:

Celem mojej interwencji było odebranie Holandii Belgii. Wojna ta trwała bez żadnych emocji. Zanim wypowiedziałem wojnę Holandii to oni wypowiedzieli Francji o jakąś bzdurę. Tak wyglądała sytuacja w grudniu 1852:

Tymczasem technologicznie armia się rozwijała:

Walczyły ze mną dyplomatycznie Grecja, Serbia i Etiopia - moi sprzymierzeńcy. Hiszpania musiała stawić czoło rewolucji anarcho - liberałów i nie mogła dołączyć:

Francja szybko wycofała się z wojny. Jednak ja nie odpuściłem i Niderlandy ostatecznie straciły Belgię. Puki Belgia jest w strefie wpływów Rosji pozostanie republiką, jedyną w Europie z wyjątkiem Szwajcarii i RP Krakowskiej (...)
    Gdy odbiłem zbyt dużą powierzchnie kraju Niderlandy same zechciały zawrzeć ze mną pokój:

S'il vous plait. Pas de probleme! (...)

Pomyślałem, że gwardzistów w armii dobrze by było mieć. W Victorii II produkcja tej jednostki również zależy od badań, jak np. bywało z czołgami. Więc ruszyłem z nowym zadaniem:

W późniejszym czasie rozpocząłem ewakuacje moich oddziałów, która trwała jakiś rok w grze. Część żołnierzy (ok 10 tys) zostawiłem w Belgii - wrócę po nich potem.

Zbliżamy się do końca. Co się działo później. Holandia wprowadziła u siebie monarchię konstytucyjną. Pomyślałem, że to dobra myśl, by i w kraju, którym gram ludzie mieli jakieś prawa. Więc wprowadziłem HM'S Government.

W kraju zapanowała wielka radość. Wszyscy szczęśliwi, wkrótce wybory. Lecz posmutnieli.... zaraz! Nie wszyscy. POlacy nie ;)Cóż się dziwić. Brytania nasz przyjaciel. Prawdopodobnie ma DOŚĆ wzmożonej aktywności Rosji w regionie i dlatego ma zamiar zadać jej kopa na prestiżu. Mimo to Rosja szybciej się rozwija. Fabryk jest już tyle, że nie wiem. Niektóre poupadały, ale jak mam trochę wolnej gotówki to znowu je otwieram A to, że wojna nazywa się Brytyjską wojną o Polską wolność to już zupełnie inna historia (...)

Podsumowując:

Wielka Brytania jest na drugim. Hab spada, a Turcja się nie rusza... ze swojej pozycji. Rośnie pozycja Stanów Zjednoczonych, tak samo jak Prus. Do stref wpływów Ruskich dołączyła Belgia ; do spółki z Etiopią i Serbią. Francja jak tam Francja - to samo co zwykle (...) Przewagę Rosji zapewniły sukcesy militarne, jak również rozwój przemysłowy, za co zyskała dużo pktów.

Co do wojny w Polsce to zobaczę jak to wszystko się potoczy.

6. Lata 1855 - 1860. Okres przejściowy

Golden Qajar:Jak pisałem wcześniej na tym etapie Rosja będzie się zmagała z Wielką Brytanią dążącą do upokorzenia jej. Oczywiście to się uda. Polska znów powróci na mapę. Lecz nie sama. Trochę się pozmienia w tym czasie na mapie Europy, lecz powstała w mej głowie myśl pewnej adaptacji historycznej, którą realizuje. Wiosna Ludów obudziła tożsamość narodową wielu narodów w Europie. Postępujące zmiany nie będą miały wpływu na ciągłość mojego obecnego AARa, ale będą miały wpływ na kolejne, gdyż zamierzam je tworzyć z już rozpoczętej gry.

Rosja:

Sankt Petersburg. Rok 1855

Oficjalny raport państwowy (fragment):
    Ta kolonialna szumowina, Wielka Brytania wypowiedziała wojnę naszemu biednemu krajowi 4 kwietnia 1855 roku.
    Ich celem jest rozbicie jedności Słowian i upokorzenie Matki Rosji (...)
    Ci zdrajcy Polacy stoją murem za naszym najgorszym wrogiem wspierającym tureckiego oprawcę prawosławia (...)
    Za pomoc Polakom chcą naszej Syberii - zaplecza bogactw i skarbów jakie dobrowolnie i w pocie czoła wydobywają nasi rodacy dla miłościwie panującego nam Cara (...)

Golden Qajar: Jasne, że w "pocie czoła" tyle, że nie dobrowolnie:

Tekst autorstwa Michaiła Gawriłowa - doradcy Mikołaja I

Miesiąc później nasi zwiadowcy przysłani przez władze wschodnich guberni donieśli nam o pojawieniu się Brytyjczyków na Alasce i Kamczatce ; w dużych ilościach. Celem ich ekspedycji miało być zajęcie jak największych ilości terytorium by osiągnąć pokój na zapowiedzianych wcześniej warunkach.

W Polskich miastach ta smutna dla Rosji sytuacja stała się oczywiście faktem do szczęścia. Wielka Brytania obiecała Polakom niepodległość. Tymczasem wojna trwała w najlepsze (...)

Z Sewastopola, gdzie stacjonowała nasza najnowsza i najlepiej wyszkolona flota wysłaliśmy dwadzieścia dywizji. Parowce szybko przetransportowałyby oddziały, gdyby
    nie ciągnące się za nimi żaglowce. Cesarski Instytut Technologii założony rok wcześniej w Nowogrodzie już jednak pracuje nad projektem parowców na wysokie i niskie ciśnienie.

17 lipca rozpoczęliśmy desant oddziałów na wyspę. Pięć dni później walki ustały.

Kolejnym celem okazał się Gibraltar. Jeszcze kolejnym - Irlandia:

Tymczasem zmarł car Mikołaj I. Nie wywołało to wielkich szlochów poddanych:

Nowym Carem został Aleksander II, który faktycznie rządził krajem już od czterech lat. Był on zdecydowanie za wprowadzeniem konstytucji, oraz za spełnieniem konstantynopolitańskich aspiracji swojego ojca. Był zwolennikiem zaczętej już polityki (kolejna fikcja).

Podczas gdy w Petersburgu trwały obchody żałobne w Polsce nie było tak "szaro" i "smutno" jak wydawać by się miało niektórym zatwardziałym ignorantom:

Polacy wzięli się za samodzielne wyzwalanie swego kraju. Od władz gubernialnych dostaliśmy oficjalny raport 21 grudnia 1855 roku. Pierwsze przejawy nielojalności rozpoczęły się w Kielcach, które choć już były w dużej części zamieszkane przez rosyjskich imigrantów nadal zamieszkiwała duża ilość "rdzennych." Wiosna Ludów w Europie rozpoczęła się i nikt już nie mógł powstrzymać tej machiny...

Golden Qajar: Nawaliłem. Ale cóż. AAR to tylko AAR. Tutaj nic nie musi być zgodne z prawdą. Mikołaj I u mnie zmarł pod koniec lipca 1855, chociaż w rzeczywistości zmarł w marcu tegoż też roku. Powiedzmy, że się zasiedział... Co do tego następnego to nie będe wrzucać foty, bo wszyscy wiedzą jak wyglądał. Taki z wąsem.

17 grudnia w Kielcach rozpoczęły się antyrosyjskie i probrytyjskie demonstracje, które przerodziły się w powstanie ogólnonarodowe. Nie były to czasy powstania listopadowego czy styczniowego - w grze Rosja jest już o wiele bardziej rozwinięta. Dlatego też rewolucjoniści mieli pod dostatkiem broni wszelakiej maści by móc walczyć. Nie czekając na przybycie do Polski żołnierzy z Wielkiej Brytanii w Polsce rozpoczęła się Powstanie Grudniowe.

Golden Qajar: Polskie Powstanie Grudniowee - rzeczywistość w grze kształtuje się trochę inaczej, więc powstają także i nowe terminy.

Przywódcą powstania w Polsce okazał się młody spolonizowany imigrant polsko-rosyjsko-tatarskiego pochodzenia Dymitr Mięgownicki, przyszły premier tejże republiki. Reakcjonalista, człowiek dążący do uczynienia potęgi z kraju, który pokochał, był w przyszłości bardzo poważany za swój udział w powstaniu.

Wiosna Ludów (....) Nie tylko Rosję ona dotknęła. Krajem, który stracił prze nią o wiele więcej była Austria. Powstanie te nie rozpoczęło się wcześniej gdyż w Krajach Korony św Stefana był wprowadzony stan wojenny, który zakończył się jednak w 1852. Dlatego rok później po powstaniu w Polsce, 14 lutego 1857 roku Habsburska monarchia zadrżała ponownie:

W wyniku Brytyjskiej wojny o Polską wolność Irlandia znalazła się pd okupacją Rosji. Irlandia miała już dosyć angielskich fanaberii i dyskryminacji. Chciała mieć własne państwo, z własnym - katolickim królem. W między czasie w samej Anglii przewinęła się rewolucja Jakobinów, dążących do wprowadzenia rządów republikańskich i obalenia monarchii.

Londyn podjął decyzję o zawieszeniu broni. Rosja przyjęła ofertę pokoju. Jednak nie uśmierciło to ducha walki jaki obudził się w Irlandii i Polsce. Walki trwały dalej, a może i jeszcze mocniej niż wcześniej (...)

W Polsce po pięciu latach walki zdołano odbić całą Kongresówkę i Litwę. Powstanie Polskie przejechało też przez granice, do Prus o mało nie grzebiąc żywcem tego kraju (...).

Po prawie pięciu latach powstanie w Rosji zakończyło się klęską Rosji. Polska stała się krajem niepodległym 28 października 1859 roku obejmując swoim zasięgiem całą Litwę i Królestwo Kongresowe. Walki w Prusach trwały do 1863, ale efekt był piorunujący.

Irlandia stanęła jako kraj niepodległy 6 marca 1861. Na Węgrzech walki trwały do 1864. Pozostała jedynie sprawa tronu nowego państwa. 14 kwietnia 1863 parlament podjął ostateczną decyzje. Na jej mocy tron katolickiej Irlandii otrzymali jakobiccy pretendenci do tronu Anglii i Szkocji, a konkretnie ich spadkobierca Franciszek V Ferdynand, książę Modeny. Nie był on zagorzałym zwolennikiem absolutyzmu więc szybko zaakceptował rządy konstytucyjne. Wojna secesyjna, która w grze rozpoczęła swoją rozgrywkę trochę za wcześniej, ale co z tego (...)

Świat się powoli zmienia. To dopiero początek tych zmian.

Lata 1860 - 1865. Częściowy rozbiór

Golden Qajar: Planów podboju Imperium tureckiego ciąg dalszy. W tym samym czasie trwa wojna polsko - pruska i II francusko - pruska wojna o Lotaryngię. Muszę przyznać, że nieźle musiałem się wycisnąć, aby rozebrać tego gada. Ta gra coraz bardziej mnie denerwuje, bo podczas wojny mogę zaanektować tylko jedną prowincje. W pierwszej odsłonie można było wiele i to jest duży problem. Lecz mniejsza i o to.

5 lutego Rosja podjęła decyzje o mobilizacji rezerw. Kiedy skończyły się walki w Polsce oddziały rozpoczęły obstawianie granic. 6 października front Kaukaz był gotowy do uderzenia:

Front Kaukaski był obszerniejszy, więc skierowałem tam więcej sił. Na froncie Bałkańsko - Dunajskim nie miałem takiego problemu (o ile to problemem można nazwać):

22 października Rosja wypowiedziała wojnę Imperium Osmańskiemu:

Celem wojny miał być jak najbardziej obszerny rozbiór terytorium Imperium tureckiego.

Wojna trwała przez pięć lat. Rosjanie zajmowali Bułgarię,Kaukaz turecki, oraz Bliski Wschód. Działali wraz ze swoimi sprzymierzeńcami Serbią i Persją, które również uczestniczyły w rozbiorze.

Po wojnie Turcja stała się tak słabym państwem, że nie jest w stanie walczyć sama ze sobą, ze swoimi rebeliantami. Zdołała uniknąć całkowitej aneksji poprzez rozejm z Rosją, gdyż ta była zajęta łagodzeniem złych nastrojów w kraju i nie tylko.

1 marca 1865 został zawarty pokój między obydwoma krajami. Główne konsekwencje to:

- Turcja nie jest już mocarstwem
    - Bułgaria wędruje w ręce Rosji
    - Okręgi Trapezunt, Kars i Sivas wędrują również w ręce Rosji
    - Mołdawia i Wołoszczyzna zyskują pełną niezależność
    - Czarnogóra uzyskują pełną niezależność
    - Nowe państwo: Bośnia i Hercegowina (strefa wpływów Rosji)
    - Sojusz obronny: turecko-brytyjski i turecko-francuski zostaje potwierdzony.
    - Persja zyskuję Osmański Bliski Wschód (z Bagdadem)
    - Serbia zyskuje południową Serbię i Macedonię. Również pełna niezależność.
    - Francja otrzymuje Trypolitanię w "wieczną dzierżawę" w zamian za pomoc finansową, militarną i ogólnie za przyjaźń.

Nabytki Rosji:

Nabytki Serbii:

Golden Qajar: Chciałem napisać "nabytki Bośni" :Devil:

Nowe państwo. Bośnia:

Perskie nabytki:

Wojnę przerwano przez złe nastroje w Rosji. Lecz i tak nie da się połknąć na raz beczki wieprzowiny. Trzeba stopniowo.

Podsumowując:

Powstały nowe państwa takie jak Polska, Węgry:

Irlandia:

Wszystkie trzy państwa mają dobrze rozwiniętą linię kolejową (wczesną). W Rosji również jest już wczesna linia kolejowa i jest stale rozbudowywana. Posiadają również sporą liczbę dywizji, flotę (Polska, Irlandia) i w przyszłości będzie się trzeba z tymi krajami liczyć. Agresję amerykańską przetrwała również Konfederacja Stanów Ameryki, której granicę na chwilę obecną wyglądają tak:

Golden Qajar: Te dwa kraiki na zielono to Cheroke i Nowa Anglia, które również się od USA odłączyły.

Podsumowanie:

Golden Qajar: Co do podsumowania to od siebie dodam tylko tyle, że... nie. Nie myli was wzrok. Polska i Irlandia są w śród Secondary Power.

Następny odcinek powstanie dopiero za ponad tydzień dlatego, że nie będę mieć czasu. Dlatego też wrzuciłem dwa. Mam nadzieje, że zarówno pierwszy jak i drugi nie zanudził nikogo na śmierć. Tyle.

7. Lata 1865 - 1870. Wybory w Rosji. Wpływ arystokracji i kapitalistów na rządy. Bałkański strach, a wojna dyplomatyczna

Golden Qajar: Przepraszam za nie pisanie, ale mam bardzo mało czasu. Dziś nie szarżuje. Nie będzie to też nic ciekawego. Odcinek poświęcony wyborom w Rosji jak również ogólnej sytuacji na świecie. Jak zwykle przedział ram między odcinkami obejmuje pięć lat

Rosja:

Moskwa. 21 Września 1865:

Zwycięstwa na froncie bałkańskim pozytywnie wpływały na nastroje w państwie. Sytuacja gospodarcza również prezentowała się nieźle. Nie dało się tego ukryć. Państwo nie miało się jak wywinąć i ostatecznie 21 września ogłoszono wybory:

Tym samym władze carskie wywiązały się ze swojej obietnicy i marzenie poddanych spełniło się. Za mniej niż rok powołany miał zostać parlament składający się z trzech najpopularniejszych ugrupowań. Pierwsze posiedzenie miało zostać otwarte w Moskwie. Kolejne mogły obradować już w St Petersburgu. Car miał prawo zwołać powtórne wybory lub skrócić kadencje parlamentu, gdyż to od niego pochodziły wszystkie prawa dla Narodu. Mimo wcześniejszych obietnic car nie dotrzymał obietnicy i nie dopuścił niższych klas społecznych do wyborów. Prawa wyborcze zyskała tylko arystokracja i ludzie bogaci, kapitaliści. Czuli się usatysfakcjonowani tym, że car się z nimi liczy, jednak w przeciągu krótkiego czasu zmienili zdanie. Przedstawiciele niższych klas społecznych również nie byli zadowoleni. W pierwszych miesiącach wyborów rozpoczęli bojkot urzędów. Groźba wyjścia ludzi na ulicę znów stała się realnym zagrożeniem:

Tymczasem wybory trwały. O wsparcie do wyborców występowały różne frakcje. Były to stare ugrupowania (Słowianofile, Panslawici, Prozachodni itd) jak również nowe ugrupowanie takie jak Socjaliści - Rewolucjoniści, Populiści czy Radykałowie. Wybory parlamentarne rozstrzygały się w różnym terminie - zależnym od guberni. Nie odbywały się jednego dnia - jak współcześnie, lecz każda gubernia w różnym dniu, w różnym miesiącu. Ludzie głównie zastanawiali się nad swoimi własnymi przemyśleniami i swoimi osobistym wartościami, następnie szukali ugrupowania, które będzie głosić zgadzające się z ich wartościami poglądy. Na przykład w Kazaniu:

Głównym dylematem były sprawy religijne. Większością tam byli fundamentalni muzułmanie. Z arystokracji tylko 5% opowiedziała się za ateizmem - i to tylko część ta bardziej socjalistyczna.

A w takim Archangielsku na przykład:

Arystokracja zastanawiała się nad większymi inwestycjami w wojsko i nad wzmożeniem polityki ekspansywnej, przywróceniem zaborów, jak również ekspansją na dalekim wschodzie. Jej zdaniem obecna sytuacja była sytuacją nieudolną, dlatego aż 25% głosujących poparło szowinizm. To samo w w Ingrii chociażby:

Rodowita arystokracja opowiadała się za szowinizmem i eksterminacją mniejszości. Arystokracja mniejszościowa również opowiadała się za inwestycjami w militaryzm, ale nie do tego stopnia: Na przykład w Armenii

15% na Pro- Militaryzm.
    Za to na Bałkanach gdzie szerokim poparciem cieszy się nurt socjalistyczny duża część arystokracji (która bogata nie jest) za gospodarką centralnie planowaną. Na przykład w Dobrudży. Trochę to dziwne (arystokracja i komuniści), ale mniejsza i o to.

Jakoś dobrnęliśmy do 23 marca 1866. Wtedy obradować rozpoczął parlament. Wyniki miały zostać ogłoszone:

Według sondaży największe poparcie uzyskały Słowianofile, co widać. Po nich Październikowcy i Prozachodni. Mniejszości znów nie mogły migrować, a ekspansja w każdym kierunku miała być hasłem przewodnim parlamentu. Niestety nie. Tak się nie stało. Car zwołał powtórne wybory, następnie je z fałszował, by premierem mógł zostać jego doradca. Październikowcy znów mogli się realizować:

Arystokracja w ramach "odpłaty" zaczęła podjudzać ludzi do rebelii. Jaki skutek? Szerzenie się organizacji przestępczych:

oraz jednorazowe rebelię na tle anarcho-liberalnym, albo socjalistycznym:

Nie mając jednak wpływu na dalszą część rozgrywki. Zamordowany został jednak "nowy" premier - stary doradca cara Gawriłow. Zawsze jednak znajdzie się inny idiota, który go zastąpi. Jednak jeszcze dwa lata trzeba było czekać do tego, aż rozejm z Turcją wygaśnie.

Tymczasem Muzułmanie nie próżnowali:

W Konstantynopolu zwołali posiedzenie sułtan Abd-ul-Aziz, ambasadorowie Francji i Wielkiej Brytanii, oraz najważniejsi dostojnicy. Według postanowień oficjalnie zawarty został sojusz osmańsko - francuski i osmańsko - brytyjski, oraz obronny sojusz przeciw Rosji brytyjsko - francuski i francusko - brytyjski:

I tak zbliżamy się do wielkiej wojny z Ottomanami, której konsekwencją będzie utrata przez Osmanów ich imperium,

Golden Qajar: Muszę tylko dodać, że dzisiejszy odcinek mógłbym równie dobrze wlepić z następnym, ale nie mam czasu na tworzenie kolejnego. Nie mogę sobie pozwolić również na czekanie, aż znajdę czas, bo go pewnie nie znajdę, to raz, a dwa już dwa tygodnie zwlekałem z pisaniem z braku czasu. Dzisiejszy odcinek to nic specjalnego - wrzucam go, bo muszę grać na zwłokę, ale następny za to będzie ekstra. To będzie już przedostatni odcinek tego AAra i to w nim nastąpi aneksja Turków. Oczywiście znów rozpocznę "robienie" go w weekend. Gdzieś w tygodniu (za tydzień) powinienem go umieścić. Do kolejnego razu!

8. Lata 1870 - 1872. Bałkany - pierwsze starcia. Reakcja Europy na wojnę.

Po zakończeniu zrodzonej się wcześniej zawieruchy z lat 65-70, ani w Rosji, ani na świecie nic ciekawego się nie działo (prócz przygotowań do wojny). W Hiszpanii nadal trwała wojna domowa zarówno w kraju jak i w koloniach pomiędzy obecnym, karlistowskim ustrojem, a innymi frakcjami, więc wkrótce może dojść tam do zmiany rządzących. W Niemczech Austria zdołała uratować połowę monarchii z Austrią, Czechami i północnymi Włochami. Nie jest też w stanie przywrócić Węgier. Zjednoczyć Niemcy również w stanie nie jest. Kosztem Prus drogę do zjednoczenia szykuję sobie Bawaria. We Włoszech sytuacja prezentuje się trochę inaczej.
    Tu przewagę uzyskało Państwo Obojga Sycylii, które po obaleniu monarchii było rządzone przez burżuazyjną kastę wpływowych bogaczy i ich dyktatora. Radykałowie planują wypędzenie lub stracenie obecnych władców państw włoskich i zaprowadzenie tam swojego totalitarnego systemu. Włosi sycylijscy już przystąpili do podboju, ale powstrzymała ich Francja:

Świat ciekawi los papiestwa, które na pewno będzie musiało się usunąć z Rzymu, gdyż jeżeli to państwo o dość nietypowym ustroju zawładnie całą Italią świat będzie widzem papieskiej wyprowadzki. Nie wiemy jednak czy Republika Obojga Sycylii zdoła zjednoczyć Włochy, nie mniej jednak ma ona największe szanse na to spośród wszystkich włoskich państw. Zwłaszcza, że główny przeciwnik Francja będzie zajęty wspieraniem Turcji podczas wojny, więc nie będzie wstanie pomóc włoskim monarchią w utrzymaniu tronów. Cóż, czas zaspokoi naszą ciekawość.

W 1869 roku zakończyła się mozolna mobilizacja:

a więc wszystkie guziki wydawały się być już zapięte. Bezpośredni udział wiernych Kościoła Prawosławnego w krucjacie promowany był we wszystkich cerkwiach. Miało to za zadanie pokrzepić naród do wojny. Efekty tego były widoczne od zaraz. Chłopi i klasa niższa nie buntowali się gdy wcielani byli do rezerwy korpusu bałkańskiego.

(...)

Golden: Jednak muszę się streścić. Przejdę do rzeczy:

Tak jak przed wojną z lat 1844-1850 rząd podjął decyzje o unowocześnianiu floty morskiej. Obecne statki pewnie zostaną zatopione i spoczną gdzieś na dnie La Manche, dlatego też gdy zostaną zniszczone muszę być przygotowany:

Pierwsze starcia:

Oficjalnie Rosja wypowiedziała wojnę Turcji 1 marca 1870 roku. Powodem była chęć przyłączenia półwyspu Bałkańskiego z Konstantynopolem do Rosji. Rozpoczęto więc walkę pełną parą. W tej wojnie występowały dwa fronty: bałkański i front kaukaski (później doszedł również front zachodni). Obydwa fronty obsadzono najbardziej doborowymi oddziałami. Walczyć też mogli ochotnicy i rezerwa. W oblężeniu Konstantynopola brał również korpus od Mołdawii i Wołoszczyzny, oraz Grecy-ochotnicy.

Wieść o wojnie nie została jednak dobrze przyjęta przez muzułmańską ludność zamieszkującą terytorium Imperium Rosyjskiego. Na Kaukazie Islamiści organizowali czynny opór:

Oczywiście bez większych efektów. Jednak sprowokowało to nową carską politykę zsyłek i wysiedleń w stronę muzułmańskich mieszkańców Kaukazu i kontrolowanej przez Rosję Bułgarii. Tym sposobem władze próbowały przesunąć problem muzułmański na margines swojego obszaru. W Kazaniu i na Krymie pogłębiło to falę niezadowolenia.

W szybkim tempie rozpoczęto natarcie na stolicę tego przegranego już niestety kraju:

Nie obyło się bez reakcji innych państw Europy. Francja i UK zaledwie po trzech miesiącach zdołały się zmobilizować do wsparcia swojego sojusznika. Wielka Brytania wypowiedziała wojnę Rosji - 23 czerwca 1870:

Francja: 18 lipca. Patrzcie:

Początkowo (...)

Golden: .......... Czyli na chwilę obecną ;)

Francja uczestniczyła tylko formalnie w wojnie

Golden: .... Co się tyczy prawie każdego konfliktu w jakim brała udział, jeżeli nie dotyczył on Jej samej, tylko tam jakichś kraików na marginesie Europy. Tym razem również nie mogło być inaczej.

(...),ale sprowadziła dla swej przyjaciółki na zawsze Wielkiej Brytanii inną wierną sojuszniczkę Holandię. Jej włączenie się do wojny było spowodowane chęcią wkupienia się w łaski sprzymierzeńców, co znacznie ułatwiłoby dalszą kolonialną ekspansję Królestwa Niderlandów. Pobocznym czynnikiem była chęć przerwania okupacji Rosji w Belgii, co udało się dzięki tej wojnie. Francja i Holandia planowały podzielić Belgię między siebie, wedle uznania co stało się bezpośrednią przyczyną wybuchu Wojny o Sukcesje Belgijską, która wybuchnie 10 lat po zakończeniu się Krucjaty na Bałkanach.
    Odnośnie zachodnich sąsiadów to tak jak w przypadku Turcji carska Rosja też miała swoje plany. Zajęcie części brytyjskich kolonii i odsprzedaż innym państwom
    była marzeniem bez pokrycia. Lecz cele takie jak niepodległość Birmy, oraz upadek pozycji Francji w Afryce arabskiej zostaną w przyszłości zrealizowane.

Golden: Birma* - kojarzycie? Nie rzucałem słów na wiatr :D

Chwilowo jednak zbiję temat wojny na drugi plan. W Rosji waćpaństwo zażyczyli sobie reform...

Golden: No nareszcie,

Otrzymali więc. Pierwszą z planowanego szeregu są minimalne płace:

W październiku przez kilka dni toczyła się bitwa morska, która blokowała komunikacje między Konstantynopolem, a Anatolią:

Turków wspierali Holendrzy ze swoją wysoką, a przynajmniej wyższą od Osmanów technologią morską Mimo to to Rosja poniosła zwycięstwo:

Rozpoczęliśmy również próbę desantu na wyspach, oraz udało się zniszczyć część floty Brytyjskiej. Jednym z naszych celów jest okupacja terytorium Wysp, by nacisnąć na Londyn, aby osiągnąć swoje cele bez podróżowania po całym świecie.
    Na chwilę obecną zajęta jest już prawie cała Anatolia, oraz większa część Bałkanów.
    Obecnie nasze wojska zalegają pod Carogrodem i oblegają miasto by wyrzycić pogańskiego cesarza (...)

Golden: Na dzisiaj to by było tyle. W następnym odcinku, a raczej części będę większą wagę przykładał do wojny na Zachodzie, oraz jakoś zwięźle opisze ten upadek tureckiego Konstantynopola.

Wyczyszczone i zamknięte.
    Jakbyś chciał kiedyś kontynuować - daj znać.

Elaith

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie