AAR WP

Temat na forum 'HoI - AARy' rozpoczęty przez ARS, 13 Kwiecień 2006.

Status Tematu:
Zamknięty.
  1. ARS

ARS Aktywny User

To jest mój pierwszy AAR, więc prosze o wyrozumiałość. Chociaż mile widziane sa wszystkie uwagi :wink:

WSTĘP

List E. Kwiatkowskiego do żony- 2 stycznia 1936

Kochanie! Moja partia wygrała wybory! Moje, Nasze* marzenia o Wielkiej Polsce* są w zasięgu ręki!
    Mój plan poprawy gospodarki Polski znalał rzesze zwolenników. Nasz nowy minister bezpieczeństwa
    Adam Rose powiedział, że gdyby nie ja, nie mielibyśmy takiej miażdżącej przewagi. Fakt, faktem
    zagłosowało na nas 90% wyborców. Rozmawiałem z Józefem Beckiem, mówił, że nadszedł czas na wielkie zmiany
    w polityce międzynarodowej. Podobno bedzie on próbował zawrzeć sojusz z zachodnimi mocarstwami. Rozmawiałem
    także z Naszym marszałkiem E. Rydzem-Śmigłym. Szczegółów rozmowy nie moge zdradzić, ale wspominał on coś o
    Kawalerii Kresowej...

Rozmowa między Ignacym Mościckim, a Edwardem Rydzem-Śmigłym.(7 styczeń 1936).
    IM- Ignacy Mościcki
    ERS- Edward Rydz-Śmigły

IM: Chyba już wiesz, że Beckowi udało się zawrzeć sojusz?
    ERS: Jak mógłbym o tym nie wiedzieć. Możesz powiedzieć mi jakie sa plany?
    IM: Dobrze tylko słuchaj uwaznie, bo nie bede powtarzał, szpiedzy są wszędzie!
    ERS: No, mów wreszcie.
    IM: Dobra, nadszedł czas na zmiany. My i wszyscy Polacy mamy dosyć sporu o Zaolzie.
    Plebiscyty do niczego nie dochodzą, a Liga Narodów jest bierna na ta sprawe.
    Tym razem zarządamy go i zagrozimy wojną.
    ERS: Ale Czesi się raczej nie ugną.
    IM: Myślisz, że o tym nie wiem? Twoim zadaniem jest zebrać dużą armie na granicy.
    ERS: A jaki jest plan?
    IM: To należy już do ciebie. Dam ci małe wskazówki, Czesi nie będą wierzyć w wybuch wojny,
    dlatego trzeba zaatakować z zaskoczenia. Musisz zająć szybko kluczowe miasta:
    Prage, rząd raczej nie zdąży się ewakuwoać. Bratysławe, Słowacy z cęcią ogłosili by niepodległość,
    a to narobiłoby nam sporego bigosu. I Pilzno, tam mieści się tajna siedziba rządu Czeskiego.
    ERS: A co dalej? Jak zajmiemy te miasta? Możemy wziąć więcej niż tylko Zaolzie.
    IM: Zastanawiam się nad tym. Czechy mają dobra gospodarke, a to może się nam przydać.
    Zresztą nie martw się tym, ja wszystko załatwie. Twoim zadaniem jest pokazanie mi jeszcze jutro planu ataku.
    Roszczenia wysuniemy 10, więc jak wszystko pójdzie zgodnie z planem zaatakjesz 15 stycznia.

Plan ataku na Czechosłowacje i list dołączony z nim(8 stycznia 1936).

Jak widać na planie atak będzie przebiegał nastpująco:
    1. Grupa Armii "Cieszyń" atakuje Opawe- wywiad donosi, że jest słabo broniony.
    2. Grupa dzieli się na GA Praga i GA Bratysława. W skład pierwszej wchodzi:
    * Armia Centrum- 12 D.P. pod moim osobistym dowódctwem.
    * Armia Mazowsze- 4 D.P. i jedna kawalerii. Dowódca jest gen.Fijałowski
    W sklad drugiej wchodzi:
    * Armia Wielkopolska- 4 D.P. i jedna kawalerii. Dowódca jest gen. Rómmel
    * Armia Prusy- 4 D.P. i jedna kawalerii. Dowódca jest gen.Komorowski
    * Armia Malopolska- 5 D.P. wtym 2 Piechoty Gorskiej. Dowódca gen. Januszajtis
    3. Po zdobyciu Pragi GA Praga dzieli sie. Armia Mazowsze zostaje w Pradze, a Armia Centrum atakuje
    tajną siedzibe rządu w Pilznie.

2. ARS

ARS Aktywny User

Wojna Polsko- Czeska

Zgodnie z planem wojska polskie przekroczyły granice 15 stycznia. Rydz-Śmigły planował atak na Opawe 1 lutego. Fragment z dziennika jednego z żołnierzy polskich
    Pamiętnik urywają się w tym momencie. Po zdobyciu Opawy GA rozdzieliła się zgodnie z planem na dwie mniejsze. Jedna kierowała się za marszałkiem Krejciem do Pragi, a druga w strone praktycznie nie bronionego miasta Bratysławy. 7 lutego GA "Praga" dociera do stolicy bronionej przez 7 dywizji dowodzonych przez Krejciego.

List oficera Czeskiego do żony

Kochanie! Zapewne nie bede żył kiedy będziesz czytać ten list. Nadszedły ciężkie czasy dla naszego narodu! Polaczki juz znajdują się pod Praga i nacierają ze północnegowschodu. Wielu naszych nie żyje. Vacław, mój przyjaciel zginął od pocisku altyleryjskiego. Wszędzie słychać ból i cierpnie. cywile uciekają na wschód w nadzei na lepsze jutro. W samej Pradze zostali żołnierze i starsi ludzie. Ja z swoim oddziałem postaram się zatrzymać jak najdłużej tych łajdakow, a ty uciekaj do Austrii, tam mieszka moja ciotka Olga, która przyjmie cię z radością w tych niespokojnych czasach. Pozdrów Vaclawa i powiedz mu, że zawsze bede go kochał.

Podczas gdy Rydz- Śmigły walczył o Prage GA "Bratysława" 99 lutego bez wystrzału zajeła nie broniony Sławków.

Rozmowa Dwóch Czechów
    R- Rajzel
    V- Vaclaw

R: No i przegraliśmy, teraz nic nie stoi na drodze Polaczką do zajęcia całego państwa
    V: Jak możesz tak mówić! Zawsze jest szansa!
    R: Popatrz prawdzie w oczy... Pregraliśmy, Krejci wykrawia naszą armie w Pradze, Polaczki ida na Bratysławe, która jest praktycznie nie broniona. Jeszcze ten Cerny!
    V: Nie doceniasz Cernego, on jeszcze cie zaskoczy. Mnie bardziej irytuje postawa mieszkańców. Jak mogli tak powitać naszego wroga?
    R: A co wolałbyś, żeby wchodzili do każdego mieszkania, gwałcili kobiety, zabijali mężczyzn i palili domy?
    V: Racja. Ale ja mimo wszystko się nie poddam. Mam konia i jade do Bratysławy, żeby pomóc w obronie!

11 lutego Czeski generał Cerny przeprowadził desperacki kontratak na Sławków, który de facto nie mógł nawet powstrzymać na chwile marszu na Bratysławe. Pokonany wycofał się do ostatniego bastionu w okolicy.

Rozmowa telefoniczna Józefa Becka z Edwardem Rydzem-Śmigłym
    JB-Józef Beck
    ERS- Edward Rydz-Śmigły

JB: Halo? Edek? To ty?
    ERS: Tak.
    JB: Co ty wyprawiasz? Cały zachód wrze! Nasz sojusz z aliantami wisi na włosku. Niemcy szykują się do ataku na Czechy, a przecież wiesz jak wazne jest, żeby nie dostali tych umocnień!
    ERS: Słuchaj, mam narazie impas, czesi stawiają awzięty opór, ale posócwamy się systematycznie naprzód.
    JB: Dobrze, ale to jest zbyt wolno! To miała być szybka operacja!
    ERS: Jeszcze co najmniej tydzień, niedługo dostane posiłki, Armia rusy przybedzie pomóc w ofensywie.
    JB: To za długo! Myślisz, że Niemca to nie jest na ręke? A co z Sovietami? Moga nas w kazdej chwili zaatakować!
    ERS: Daj mi tydzień, postaraj się przytrzymac to wszystko na ile się da!
    JB: Spróbuje.

Armia Prusy oddzieliła się od GA i wyruszyła w strone Pragi, przewidywano, że dojdzie tam 16 lutego. Tymczasem GA"Bratysława" dotarła do celu. Walki z "armią" jak mozna tak nazwać 2 dywizje trwały 2 godziny, po czym miasto zostało zdobyte. Wg Rozkazów GA"Bratysława" ponownie rozdzieliła się i armia Małopolska miała wyruszyć do Sławkowa, na misje pacyfikacyjną. 16 lutego Armia Prusy dostarła do niemal zniszczonego miasta. Krejci, nie dawał za wygraną, cociaż zostały mu trzy dywizje, wciąż chował się w ruinach i strzelał do żołnierzy Polskich. Sytuacje miała zmienić wypoczeta Armia Prusy.

Tego samego dnia(16 luty) został zaatakowany Korpus Modlin, przez 3 dywizje pod dowódzctwem Syrova. Polacy bronili się dzielnie, a Czesi nie mogli przejść przez tamtejsze lasy.

Pamiętnik gen. Kutrzeby

Sytuacja na frocie 19 lutego 1936 r.

Praga została zdobyta 25 lutego. Wycieńczeni Czescy żołnierze złożyli broń.

Rozmowa Krejciego z Rydzem-Śmigłym
    K- Krejci

ERS: No bratku, dopiełeś swego. Zniszczyłeś takie ładne miasto.
    K: Historia mi to wybaczy
    ERS: Raczej nie, jesli będzie wiedzieć, że fanatycznie broniłeś skrawka ziemi wykrawiają połowe armii. Mogłeś przecież wycofać się za rzecze.
    K: Szlag, by cie trafił.- Krejci niespodziewanie wyjął pistolet i strzelił w marszałka. Niestety nie udal mu się zamach. Żołnierze szybko go obezwładnili. Obrócili się w strone marszałka. Został draśnięty w bark.
    ERS: Obezwładnić go, przekazać Fijałowskiemu, że ma rozstrzelać wszystkich oficerów, a żołnierzy wypuścić. To będzie nagroda za dzielną obrone.

Opatrzony Marszałek wyruszył z armią Prusy i Armią Centrum w strone Pilzna, do tajnej siedziby rządu czeskiego. Dotarł tam 5 marca, o dziwo nie napotkał żadnego oporu. Po kilku godzinach dostarł do domu w lesie, gdzie był cały rząd.

Rozmowa telefoniczna Ignacego Moscickiego z Edwardem Rydzem-Śmigłym
    IM: I co masz ich?
    ERS: Mam, jeden strzelał do nas, więc go zabiliśmy.
    IM: Który to taki odważny?
    ERS: Minister Bezpieczeństwa
    IM: Nie dobrze, nie dobrze. Zachód może się o niego wypytywać.
    ERS: Spokojnie, powiemy, że nas atakował. Czekam na dalsze rozkazy.
    IM: Internowac ich do Warszawy. Zaraz ogłosze światu, że Czechosłowwacja znikneła z mapy świata. Ty wracaj z nimi, potrzbuje ciebie tutaj.

5 marca o godzinie 6:00 Polska ogłosila włączenie Czechosłowacji do granic Polski. Wywołało to oburzenie na wschodzie. Jednak Nie mieli juz w tej wsprawie do powiedzenia oni, jak i Niemcy. O godzinnie 8:00 Poddała się ostatnia broniona placówka w Koszycach. Uznali oni, że nie ma to sensu.

Mapa Polityczna W marcu 1936 roku.

3. ARS

ARS Aktywny User

Jeśli chodzi o sojusz, to jakbyś czytał Józef Beck załatwił go nam :wink: Nie wszystko musi się zgadzać przecież z historią.

Organizacja

Tajne zebranie 14 kiweiceń 19:00

IM-Ignacy Mościcki
    ERS- Edward Rydz-Śmigły
    AR- Adam Rose
    FS- Felicjan Składowski
    EK- Eugieniusz Kwiatkowski
    JB- Jozef Beck
    D: Gen. Duch

IM: Panowie, zebrałem was tutaj, żeby rozwiązac kilka ważnych spraw dla naszego państwa. Pierwsza i najważniejsza to niezadowolenie w państwie. Wiem, że jest małe, ale dochodzą do tego Czesi i opozycja. Ma może ktoś jakieś pomysły?
    ERS: Proponuje kilka wielkich defilad. Pokazało, by to naszą potęge czeskim spiskowcom, a i żołnierzy podniosło na duchu
    IM: Interesujące mów dalej.
    ERS: Więc. W Pradze została ochotniczo armia "Prusy" z gen. Komorowskim.. Jest to 5 dywizji i spokojnie będzie można urządziić tam defiade. Drugie miejsce to Warszawa. Jak wiadomo armia "Mazowsze" walczyła pod Pragą i poniosła dosyć duże straty. Żołnierzą przyda się napewno troche "czułości" po tym co przeżyli, a w Warszawie bedą wielbieni i opozycja nie bedzie mogła wykorzystać ataku na Czechosłowacje przeciw nam.
    AR: Ale to napewno nie przyniesie dużych skutków.
    ERS: Zostają jeszcze inne miasta, jak Poznań, gdzie stacjonuje armia"Wielkopolska". Częstochowa, gdzie stacjonuje armia "Centrum. Suwałki, gdzie jest korpus "Modlin" generała Kutrzeby.
    IM: Dobrze, ale czy możemy sobie pozwolić na takie koszty?
    EK: Jak najbardziej. Zdobyliśmy przecież Prage, a tam było mnóstwo surowców.
    IM: Świetnie! Trzeba zrobić to ak najszybciej, Śmigły powiadom wszystkich dowódców. Przejdźmy odrazu do sprawy gospodarki. Zyskaliśmy na tej wojne coś więcej, niż tylko teren?
    FS: Jak dla mnie to jest nieważne, mamy bardzo dobre umocnienia na granicy z Niemcami, a tam dzieją się ostatnio dziwne rzeczy. Niemiecka armia wkroczyła do Nadrenii! Beck, możesz mi powiedzieć jak na to reaguje na to zachód?
    JB: Uważają, że niemcy już dość się nacierpieli po I wojne światowej.
    IM: Niedobrze, niedobrze, ale mam dobrą nowine! Szczegóły przedstawi gen. Duch.
    D: Tak więc, słyszeliście panowie napewno o projekcie "Kawaleria Kresowa"? Niestety, nikt nie zna szczegółów oprócz mnie pana prezydenta i marszałka.
    AR: Mów, żesz wreszcie!
    D: Projekt polegał na stworzeniu nowej armii stworzonej tylko z samej kawalerii. Miała ona strzec granic z Rosją. Projekt jest na ukończeniu. Amia skałdająca sie z 4 dywizji ułanów stacjonuje w Lwowie i obejmuje nad nią osobistą piecze.
    FS: 4 dywizje?! To napewno nie wystarczy!
    D: Spokojnie, za kilka miesięcy dołączą do nich dwie kolejne dywizje.
    IM: Brawo! To napewno zmienjszy wielkość armii trzymanej na wschodzie, możemy teraz przerzucić cześć na zachód. Kolejna sprawa to sojusz z aliantami.
    JB: Sytuacja nie wygląda za dobrze.
    EK: To wszyscy wiemy.
    JB: Alianci nie są zadowolenii z naszych poczynań przydałoby się poprawić sobie reputacje. Narazie uznają nas za wrogów demokracji.
    IM: Źle, ma może ktos jakis pomysł.
    JB: Myślałe nad tym kilka dni wcześniej. Pamiętacie nasz układ z Ukrainą? Możnaby zaatakować ZSRR i wyzwolić jako kraj demokratyczny.
    FS: Czyż tyś oszalał?! Piłsudski mógł sobiw na to pozwolić, ale nie my! Panie marszałku, prosze predstawić nam sytuacje tego państwa.
    ERS: Chwila.- Mineło dziesięć minut.- Dostałem świeże informacje od naszych zwiadowców. Sytuacja wyglada tak:
    - około 85 dywizji piechoty
    - około 5 dywizji pancernych
    Nasza armia przedstawia się w ten sposób:
    - 45 dywizji piechoty
    - 8 dywizji kawalerii
    Trzeba jeszcze dodać, że duża część wojsk radzieckich jest na wschodzie. I minie bardzo dużo czasu na przysłanie ich tutaj.
    IM: Jesteśmy w stanie zaatakować?
    ERS: Wykorzystując zaskoczenie tak. Jeśli uderzymy całą armią sowieci ugną się pod nami. Myśle, że udałoby się nam dojść na Dniepr i tam musielibyśmy się szykować na kontratak rosjan.
    IM: Panie ministrze jesteśmy wstanie zapobiec wybuchu powstania na Czechosłowacji.
    AR: Jesteśmy, ale nie na długo.
    JB: Tym posunięciem poprawilibyśmy sobie reputacje na zachodzie i Zdobyli żądane przez nas terytorium.
    IM: Boje się, że skończymy jak Napoleon.
    ERS: Napoleon szedł na Moskwę, my zatrzymamy się na Dnieprze.
    IM: Dobrze, więc tak zrobimy, najpierw defilady, a potem p. marszałku przynienie pan mi plan ataku na ZSSR. Żegnam panów.

Operacja "Wróg Ludu"

Taktyka

4. ARS

ARS Aktywny User

I Faza Operacji

Wojska ustawiły się zgodnie z planem. 25 kwietnia granice przekroczyła armia "Centrum" z marszałkiem Śmigłym na czele, która stacjonowała w Równych. Wspomagała ją "Kawaleria kresowa" z gen. Duchem. Kierowali się oni w strone Żytomierza. Na północy w tym samym czasie Mińsk zaatakowała armia "Wielkopolska" (gen. Rómmel), korpus Lublin z gen. Andersem uderzejąc od strony Białystoku. Wspomagała ich armia "Mazowsze" (gen. Fijałowski) i korpus "Modlin"(gen. Kutrzeba) uderzając od strony Grodna.

Wojsko Polskie przekraczające granice

Wojska marszałka napotkały dość duże wojska pod Żytomierzem(około 18 dywizji), ale umiejętności dowódców jak i organizacja zołnierzy radzieckich zostawiała wiele do zyczenia.
    Marszałek zdobył miasto 26 maja. Wybijając 1/4 żołnierzy sowieckich tracąc przy tym minimalną ilość.

Wojska radzieckie broniące Żytomierza

Szarża Kawalerii Kresowej

Tymczasem generał Rómmel wciąż walczył z wojskami ZSRR stopniowo wypierając ich z miasta i zadając ciężkie straty.

Sytuacja na froncie po zdobyciu Żytomierza

II Faza operacji, rozbicie armii sowieckiej

Walki w Mińsku przedłużały się. Została tam zwiazana duza cześć armii ZSSR (łącznie 40 dywizji). Błędem taktycznym Sowietów było stopniowe dołanczanie wojsk, zanim doatrły kolejne posiłki pierwsze zostały zdziesiątkowane.

Podczas bitwy o Mińsk. Armia marszałka uderzyła na Winnice, atak przeprowadzono z dwóch stron. Z strony Lwowa armia "Małopolska" i od strony nowo zdobytego Żytomierza armia "Centrum". Kawaleria kresowa dostała rozkaz pilnowania nowej zdobyczy i wypatrywania potencjalnego wroga. Winnice poddały się szybko, broniły jej 4 dywizje piechoty, które zobaczywszy potęge jaka wyrusza w ich strone uciekły w popłochu.

Pamiętnik jednego z żołnierzy armii "Małopolska".

Rozmowa telefoniczna między marszałkiem Śmigłym, a generałem Sosabowskim.
    ERS- Edward Rydz-Śmigły
    S- Generał Sosabowski

ERS: Tak?
    S: MAmy poważny problem! Nie wiem jak długo się utrzymamy!
    ERS: Co się stało?
    S: Ruscy atakują! Około 15 dywizji ruszyło w strone Wilna, jesteśmy oblegani!
    ERS: Wiesz kto was atakuje?
    S: Budion, najlepsze, że nia ma przy sobie kawalerii!
    ERS: Postaraj się wytrzymać, przyjade najszybciej jak bede mógł!

Armia "Centrum" Wyruszyła na odsiecz Wilna omijając linie frontu. Gen. Duch dostał za zadanie obrony granicy przed wrogiem. Marszałek na całe szczeście zdążył z odsieczą Wilna. Mało brakowało, generał Sosabowski zdał raport:
    Obrona byla łatwa z jednego powodu... Polacy mieli przewage, wojska radzieckie wycofały się w strone Pskowa. Marszałek dostając raport od generała Rómmela postanowił nie czekac ani chwilii, wyruszył z swoją armią do Mińska. Tam czekało go totalne pobojowisko, Polacy stracili zolnierzy o łącznej wartości 3 dywizji, natomiast Rosjanie stracili połowe armii z 30 dywizji. Walki toczyły się długo, bo jeszcze przez pół miesiąca.

Pamiętnik żołnierza armii "Wielkopolska"
    Rosjanie tracą ponad połowe armii opuścili Mińsk 15 lipca, marszałek zebrał szybko szeregi i postanowił wykorzystać rozbicie dużej części armii radzieckiej. Zostawił on jedna armie do obrony Mińska, a resztą zaatakował Mochylew.

Ofensywa na Mochylew

5. ARS

ARS Aktywny User

III Faza Operacji, sytuacja na świecie

Rząd i armie Polską zaskoczyło bardzo nastawienie do wojny aliantów, podczas bitwy o Mińsk Francuzi wylądowali w Odessie i narobili bałaganu na tyłach wroga.

Kolonia Francuska

Polacy nie zapomnieli również o tworzeniu nowych dywizji, wkońcu musiał ktos bronić praktycznie nie strzeżonych granic na zachodzie.

Zdobycie Mohylewa nie było problemem, większość armii sowieckiej wycofywało się za Dniepr. Tylko dwie dywizje broniły miasta, dodatkowo obrone utrudniało nastawienie mieszkańców do bolszewików. Wszyscy mieli ich dosyć.

Brytyjczycy chcieli sie walnie przyczynić do szerzenia demokracji na świecie, dlatego robili częste desanty na ziemie ZSRR. Zdobyli Sewastopol i ruszyli w kierunku m. Kaspijskiego, chcieli uwolnic Gruzje spod tyranii Stalina.

Kolonia Brytyjska przy morzu Czarnym

Alianci bardzo wierzyli w naszą sprawe, dlatego powysyłali nam szereg technologii, które bardzo pomogły przy wynurzeniu Polski z zacofania. Pokonanie ZSSR dawało im dwie zalety:
    1. Potencjalny sojusznik Rep. Ukrainy
    2. Zmalenie wpływów ZSRR na świecie

IV Faza Operacji, Zakończenie

Marszałek Śmigły wraz z swoją armią zdobył Bobrujsk. Jednym z ostatnich celów operacji był Mozyr, generalicja stwierdziła, że najlepszym wyjściem będzie atak od strony Żytomierza. 29 wrzesnia 27 dywizji zaatakowało Mozyr. Odcięci sowieci nie bronili się długo.
    Łącznie pojamono tam 5 dywizji i dowódce gen. Koneva.

Rozmowa między marszałkiem, a gen. Konevem

ERS: I co warto było walczyć za tą waszą rewolucje?
    K: Komunizm to jedyna słuszna sprawa! Rewolucja dosięgnie polske i całą europe!
    ERS: Daruj sobie, Stalin nie będzie zadowolony jak usłyszy o porażce niezwyciężonej armii rewolucjonistycznej.- Konev spuścil głowe zamyślony.- Z pewnością karze ciebie rozstrzelać i całą twoją armie, u nas tez długo nie pożyjesz. - Konev podniósł głowe przerażony- Chyba.. Chyba, że będziesz z nami współpracował.
    K: Niech będzie- powiedział niepewnie.

Radzieccy jeńcy wojenni z bitwy pod Mozyrem.

Po bitwie marszałek ruszył z cała potęga na Witebsk, tylko nie liczne dywizje zostawił do pilnowania granic.

Rozmowa telefoniczna Ignacego Mościckiego z edwardem Śmigłym.

IM: Słucham?
    ERS: Operacja "Wróg Ludu" wypełniona!
    IM: Świetnie! Rozpocząć operacje "Piłsudski"

Europa po operacji "wróg ludu"

6. ARS

ARS Aktywny User

Operacja "Piłsudski"

Operacja zakładała zajęcie terenów żadanych przez Ukraine i storzenie tam republiki.

Przebieg Operacji

Operacja rozpoczeła się 17 grudnia w południe. 25 dywizji pod dowództwem Śmigłego zaatakowało Kotowsk. Desperacko bronił się tam Petrov zz 6 dywizjami.

Nie bronił się tam zbyt długo, bo już 23 grudnia armia Śmigłego oblegała Kirowograd.

Po zdobyciu Kirowograda nie przewidywano ciężkich walkpo tej stronie Dniepru. 5 lutego Polacy uzyskali już dostęp do morza Azowskiego. W międzyczasie
    Brytyjczycy odcieli droge ucieczki oddziałą broniącym się w Sewastopolu.

Rozpoczeły się dwa ataki. Jeden, Kalerii Kresowej na Sewastopol. Drugi armii "Małopolska" na Stalino. Oba tereny zdobyto bez żadnego problemu.

Następnie armia "Centrum" zdobyła Kijów przedzierając się przez Charków. Następnie bez chwili odpoczynku zdobyła Czernigrow.
    11 maja praktycznie cała kampanie wyzwolencza została skończona. Żolnierze wszystkich armii odpoczywali po ciężkich marszach, uzupełniono straty.
    Francuzi rozumiejąc sytuacje Polaków wysłali posiłki, które miały strzec Sewastopola.

Ostatni atak miał być na miasto Rostów. Armia "Centrum" wraz z Kawalerią Kresową bez większych problemów zdobyła miasto.Teraz należało ogłosić powstanie nowego panstwa.

Rozmowa telefoniczna marszałka z prezydentem.
    ERS: Zdobyliśmy Rostów.
    IM: Dobrze, zaraz powiem o tym świeżo upieczonemu prezydentowi Ukrainy. Jak tam sytuacja na froncie?
    ERS: Dobrze, mamy problem w Witebsku, ale zaraz powinniśmy z nim skończyć. Mam do pana prośbe.
    IM: Słucham.
    ERS: Chciałbym, zeby przyjechał pan na Ukraine, na wizytacje. Znacznie poprawiłoby to moale naszych chłopców.
    IM: Jak załatwie wszystkie formalności, to przyjade wraz z rządem Ukraińskim.
    ERS: Dziękuje.

Nowa Republika Ukrainy

Oczyszczony
    T55

Status Tematu:
Zamknięty.

Poleć forum

1. Ta strona wykorzystuje ciasteczka (cookies) w celu: utrzymania sesji zalogowanego Użytkownika, gromadzenia informacji związanych z korzystaniem z serwisu, ułatwienia Użytkownikom korzystania z niego, dopasowania treści wyświetlanych Użytkownikowi oraz tworzenia statystyk oglądalności czy efektywności publikowanych reklam.Użytkownik ma możliwość skonfigurowania ustawień cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej. Użytkownik wyraża zgodę na używanie i wykorzystywanie cookies oraz ma możliwość wyłączenia cookies za pomocą ustawień swojej przeglądarki internetowej.
    Zamknij zawiadomienie